This version of the page http://www.pamjatky.org.ua/DetailedNews.aspx?NewsID=11599 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-27. The original page over time could change.
Відлуння віків: Новини докладно
Головна
Пам'яткоохоронні організації
УТОПІК
Центр пам'яткознавства
Контакти
«Пам’яткознавчі дискусії»
Наші інтерв'ю
Наш конкурс
Конкурс 2007
Конкурс 2009
Законодавча база
Наукові конференції
Тематичні видання
Тематичні інтернет-проекти
Українські інтернет-проекти
Іноземні інтернет-проекти
Наші партнери
Про проект
Книга відгуків
Пишіть нам
Відвідувачів
Всього: 334911
Присутні зараз: 17
Переглядів сторінки: 1886649
<< Перейти до перегляду останніх новин

<< Перейти до архіву новин
     Дата: 23.09.2010
     Джерело: http://www.zaxid.net
     Адреса оригіналу статі: http://www.zaxid.net/newsua/2010/9/22/202716



      Замок у Збаражі реставрують до 800-річчя міста
     Кабінет міністрів України прийняв розпорядження «Про підготовку та відзначення 800-річчя заснування м. Збаража Тернопільської області». Уряд утворив ювілейний оргкомітет та затвердив план заходів, в межах яких заплановано провести роботу з ремонту та реставрації: комплексу споруд монастиря бернардинів на вул. Незалежності, 8, (костелу (з благоустроєм прилеглої території); дзвіниці, фасадів келій; зовнішніх мурів; мережі водовідведення.

     Також буде проведено ремонт та реставрація замку (ХVII—ХVIII століття) на вул. Б.Хмельницького, 28 (з благоустроєм прилеглої території та парку, який розташований на території замку), зокрема, зовнішніх оборонних мурів замку; ескарпових стін та бастіонів.

     Крім того, Кабмін доручив забезпечити реконструкцію та благоустрій Меморіалу воїнам, загиблим під час Другої світової війни, яка знаходиться на території призамкового парку, повідомили ZAXID.NET в прес-службі Тернопільської ОДА. Також буде забезпечено проведення реставрації Спасо-Преображенської церкви та благоустрою її території (с. Залужжя).

     Заплановано й: реконструкцію з добудовою будівлі районного будинку культури по вул. Травневій, 2; проведення археологічних досліджень, створення палеоскансену на території Старо-Збаразької фортеці (ХIV століття) у с. Старий Збараж; створення готельно-туристичного комплексу в будинку по вул. Б. Хмельницького, 7 (будівля ХIХ століття); реконструкцію даху загальноосвітньої школи I—III ступеня № 2 по вул. Чорновола, 1.

     Водночас в урядовому рішенні йдеться й про проведення капітального ремонту Збаразької центральної районної комунальної лікарні, низки будинків та загальноосвітніх закладів, дорожнього покриття вулиць, реконструкцію площі і скверу на майдані І. Франка. Окремим пунктом доручено забезпечити будівництво очисних споруд у м. Збаражі потужність 2,5 тис. куб. метрів на добу, будівництво полігона для твердих побутових відходів, здійснити реконструкцію водопровідної мережі м. Збаража.

     У межах ювілейних святкувань пройде театралізоване дійство “Сивочолий Збараж - витязь” за участю Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені П. Вірського, міжрегіональний фестиваль козацької та української народної національно-патріотичної пісні “Забуттям не заростає честь і слава козаків” за участю вокальних колективів Тернопільщини та інших областей України.

     Нагадаємо, 800-ліття Збаража відзначатиметься у 2011 році.

     За інформацією Вікіпедії, Збараж вiднесено до 39 мiст України з найбiльшою кiлькiстю iсторичних пам’яток. Це галицьке місто вперше згадується в літописах під 1211 роком, але задовго до цього місто на р. Гнізна було одним з найбільш укріплених удільних центрів Галицько-Волинського князівства. Відомо, що в 13 ст. місто належало польському королю Лешку Білому (до 1219 р.).

     Коли під стіни міста 1474 року підійшла татарська орда, захисники Збаража згоріли разом з фортецею —але не підкорилися. За це татари знищили замок, розібрали по камінчику навіть мури. Ще раз зруйнували татари місто в 1598 р. З 1636 р. Збараж належить до магнатів Вишнівецьких — так як колишній власник міста, пан Збаразький не мав ні дітей, ні спадкоємців.

     Найбільше місто відоме подіями періоду Українсько-польської війни 1648-57 рр., а саме облогою 1649 р. В 1649 р. війська Хмельницького взяли в облогу сильний польський гарнізон у Збаражі. На допомогу оточеним вийшла добірна армія, керована самим королем Яном ІІ Казимиром. Гетьман атакував поляків під Зборовим (це недалеко від Збаража) і мало не взяв короля у полон.

     На заваді став союзник Хмельницького кримський хан Іслам-Гірей, що пригрозив, що перейде на бік Яна Казимира, якщо бойові дії не будуть припинені. Результатом став Зборівський договір, за яким реєстр козацького війська було скорочено з 60 до 40 тисяч, а в складі гетьманської держави залишились Київське, Чернігівське та Брацлавське воєводства, поділені на полки. Волинь, Поділля та Полісся відійшли до Польщі.

     Під мурами Збаразького замку загинув корсунський наказний полковник С. Мрозовицький (Н. Морозенко), був тяжко поранений Іван Богун. 1707 року тут побував Петро І.

     1773 місто увійшло до Австрійської (від 1869 — Австро-Угорської) імперії. 1797 цісар Франц ІІ підтвердив герб міста: на ньому зображений верхи на коні св. Юрій, який убиває дракона.

     На околицях міста тривають археологічні розкопки; віднайдені мезолітична стоянка (8 тисяч років до нашої ери), поселення трипільської, черняхівської, Лука-Райковецької, давньоруської культур, могильник 8-9 ст.

     

     

     

     

     

     


mbt shoes ghd straighteners christian louboutin shoes max 90 mlb jerseys soccer jerseys nfl jerseys air max 90
Aluminum coil UGG Boots jordan shoes gucci shoes designer handbags Hermes handbags