Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте















Прямая речь


Также в разделе:

Вступне слово Президента України Віктора Януковича на засіданні Громадської гуманітарної ради 22.12.2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010 року





Віктор Янукович: Ми готові до об'єднання із тими політичними силами, в яких є здоровий глузд




09.06.2008, 15:18

вернуться в раздел

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович відповів на запитання кореспондента Першого національного телеканалу.

- Вікторе Федоровичу, як відомо, два депутати вийшли з парламентської більшості. Як Ви прогнозуєте розвиток політичної ситуації в парламенті далі?

- Я хочу сказати, що мене особисто ця подія не здивувала, тому що ці процеси в коаліції йдуть вже давно. Те, що в парламенті сьогодні відбувся такий факт, цілком природно. Тому що де-факто коаліції давно вже немає. Про це знає суспільство, і про це знає сама коаліція. А де-юре, це питання таке: наскільки ефективно може працювати ця коаліція і в цілому влада – цю оцінку дає суспільство. І, безумовно, опозиція. Ми постійно висловлюємо свою точку зору щодо різних напрямків діяльності коаліції, уряду, влади в цілому. І я, як голова Опозиційного уряду, хочу сказати, що ми ще не почули від уряду Тимошенко жодної реакції на наші пропозиції, як краще можна підійти до рішення тих чи інших питань, якими займається виконавча влада. На жаль, вони не використовують той потенціал, який сьогодні є в Опозиційного уряду, і вони сьогодні програють. А разом з ними програє вся країна. І це прикро.

- Заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони пан Гавриш зробив заяву, в якій, крім іншого, йшлося, що суспільство чекає на створення широкої коаліції. Чи готова Партія регіонів до цього?

- Ми знаходимось в постійному процесі переговорів і в парламенті, і за межами парламенту фактично з усіма політичними силами, які сьогодні представлені в Верховній Раді. Це не є таємниця. Обговорюються різні можливі конфігурації коаліції, і цей процес постійно йде. Але ми хотіли б спочатку почути від керівників цієї коаліції, скільки вони ще будуть тягнути час, і скільки вони ще будуть продовжувати знущатися над країною, і скільки ми ще будемо дивитися на цей спектакль.

Треба задати питання – країні потрібні артисти чи професійні виконавці, які б мали можливість нормально організувати життя держави, змогли б підняти рівень економіки, ефективно працювати у сфері як внутрішньої, так і зовнішньої політики? Нам хотілося, щоб ось на це питання вони нам відповіли. Тому що на наші вимоги, щоб Кабінет Міністрів звітував на цьому тижні хоча б по одному найболючішому питанню – стосовно програми антиінфляційних заходів – ми почули у відповідь, що уряд не збирається звітувати перед цим парламентом. А перед яким тоді парламентом вони хочуть звітувати? Перед парламентом іншої країни?

- Хотілося б почути, яким Вам вбачається подальший розвиток подій, пов'язаних із можливим переформатуванням коаліції?

- Є два можливих напрямки розвитку ситуації: створення нового формату коаліції чи дострокові вибори. Враховуючи те, що дострокові вибори взагалі несуть негатив, що це все набридло не тільки нам, політикам, але й переважній частині суспільства, безумовно, ми весь час обговорюємо питання, а які можливі варіанти створення нової коаліції? Ми нікуди не поспішаємо, але нам вже не хочеться бути сторонніми спостерігачами того, як руйнується країна. Безумовно, ми всі пройшли дуже серйозний життєвий шлях, і сьогодні несемо відповідальність за стан речей в державі. Ми дійшли до такого стану в країні, що над нами вже сміються не тільки наші люди, а й наші сусіди, і взагалі наші партнери в світі.

- Пане Янукович, з огляду на події в парламенті, наскільки реальними, на Вашу думку, є нові дострокові вибори?

- Ви знаєте, що згідно із законом нова коаліція створюється протягом 30 днів. Це конституційна норма. Якщо впродовж 30 днів не буде створена нова коаліція, то є всі підстави для розпуску Головою держави парламенту і оголошення дострокових виборів. Яким шляхом піде влада (а коаліція – це і є влада сьогодні, бо ній представлені Глава держави, прем'єр-міністр і голова Верховної Ради) – це питання до неї. Безумовно, ми всі будемо учасниками цього процесу, і цей процес давно вже йде. Я вважаю, що він зараз буде трошки прискорюватися.

- Зараз усі говорять про необхідність запровадження змін до Конституції...

- Ми готові до об'єднання із тими політичними силами, в яких є здоровий глузд. Щодо змін до Конституції, то я би міг дуже коротко сказати, з яких напрямків ми ініціюємо такі зміни. Перш за все, потрібно впровадити нову форму виборів до Верховної Ради, тобто змінити форму, коли склад парламенту формується за пропорційними списками. Треба обов'язково робити відкриті списки, щоб депутати були закріплені за округами і несли відповідальність перед виборцями. Це – наша перша вимога, що стосується виборів.

Далі. Безумовно, нам потрібно здійснювати децентралізацію влади і передавати повноваження до регіонів. Це також наше програмне питання. Ми вважаємо, що децентралізація влади надасть можливість країні розвиватися більш стабільно, а регіонам – отримати можливість формувати свою регіональну політику через свої повноваження.

Третє, і також дуже суттєве, на мій погляд, питання – це питання місцевих виборів. Що стосується місцевих виборів, то ми вважаємо, що керівників місцевої влади потрібно не призначати з Києва, а обирати в регіонах, щоб вони несли відповідальність, перш за все, перед регіонами. Тоді не буде цього прецеденту, коли, виконуючи будь-які вказівки з Києва, такі керівники забувають, що у регіонах живуть живі люди, і що вони несуть перед ними відповідальність. Тобто, тут треба вирівняти відповідальність на рівні місцевої влади.

На вищому рівні також повинен бути сформований баланс влади, який би не давав можливості тій чи іншій політичній силі ламати через коліно усю країну. Щоб цей баланс дозволяв будувати громадянське суспільство, щоб народ мав можливість також контролювати владу і мати механізми відлучення від влади того чи іншого керівника держави.

- Цього тижня Ви відвідали Москву, мали зустрічі з вищим керівництвом Росії. І саме у вівторок, коли Ви були у Москві, з'явилося повідомлення, що Держдума почала проводити лінію перегляду Договору про дружбу та співробітництво між Росією та Україною. Чим зумовлена така ситуація?

- Я сказав би, що цей процес розвивається в небажаному напрямку як для України, так і для Росії. Я про це сказав Борису Гризлову під час нашої зустрічі і вважаю, що це – наслідки емоційних і авантюрних дій радикально налаштованих політиків і керівників як з боку Росії, так і з боку України. І сьогодні треба зупинитись. Чому? Тому що це призведе до значних втрат, перш за все, економічних як з боку України, так і з боку Росії. І, безумовно, цього не бажає суспільство, тому що традиційні зв'язки українського і російського народів – це зв'язки багатьох поколінь, і руйнувати їх просто так політикам і відноситись до цього так легковажно не можна, і навіть – аморально.

- Чи піде російський парламент та Президент РФ пан Медведєв на денонсацію Договору про дружбу та співробітництво між РФ та Україною?

- Я не хотів, би щоб були емоції в таких питаннях. Їх треба уникати. Це – дуже серйозні питання. Денонсації таких угод, безумовно, матимуть дуже важкі наслідки. Я проти цього категорично, і ми будемо брати найактивнішу участь у розв'язанні цього питання.

Що стосується найбільш чутливих питань в стосунках України і Росії, то вони вирішуються на двосторонньому рівні – не в односторонньому порядку, і тут займатися змаганням, хто кому зробить гірше – також не до обличчя політикам.




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2010 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии