Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте















Прямая речь


Также в разделе:

Вступне слово Президента України Віктора Януковича на засіданні Громадської гуманітарної ради 22.12.2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2010 року



Вступне слово Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010 року





Віктор Янукович: Поки ми не побудуємо систему відповідальності влади перед державою і перед суспільством, ситуація покращуватися не буде




05.05.2008, 12:52

вернуться в раздел

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович відповів на запитання кореспондента ICTV.

- Вікторе Федоровичу, на жаль, і в цей світлий день ми маємо з Вами говорити і про проблемні речі для нашої країни. Адже відразу після свят Ю.Тимошенко анонсувала початок конституційних змін в країні. Якщо Юлія Володимирівна говорить про перехід до парламентської республіки, то Президент цього тижня чітко заявив, що він за президентську форму правління. В цій ситуації слово опозиції набирає особливої ваги. На чию сторону стане опозиція?


- Як ви знаєте, у нас 19 квітня відбувся з'їзд Партії регіонів, на якому ми прийняли програму. І згідно з нашою програмою ми прийняли рішення оновити програму стару, в якій також була парламентсько-президентська модель управління країною. Та, яка себе виправдала в багатьох країнах світу, до речі, і в Європі.

Тому ми від цієї моделі не відступаємо, вважаємо, що об'єднання гілок влади є ефективною системою, яка себе виправдала, і ми будемо тільки таким шляхом йти.

- Якщо після свят, наприклад, БЮТ винесе пропозицію про голосування конституційних змін на користь парламентської республіки – як голосуватиме Партія регіонів?

- Ви знаєте, що процедура передбачає, перш за все, створення Спеціальної конституційної комісії. Це обов'язково, з цим погодились вже практично всі, в тому числі і Президент, і ми будемо йти шляхом законним, конституційним шляхом, який визначений Конституцією...

- Тобто, ваші депутати будуть брати участь в роботі конституційної ради, конституційної комісії тільки після того...?

- Спеціальна конституційна комісія, згідно з Конституцією, створюється в Парламенті. Безумовно, ми будемо мати там квоту, і там будуть наші депутати, фахівці. Перш за все, це будуть юристи і досвідчені політики, які мають вже досвід роботи з Конституцією. Тобто, це робота тривала, і після того, як ця робота закінчиться, це питання буде винесене на голосування в Парламенті. Коли це буде, зараз важко передбачити...

- Вікторе Федоровичу, тобто, на фоні цих бажань конституційних змін виходить, що спроби прийняти Закон про Кабмін, про який так багато говорилося, відійшли тепер на другий план?

- Я не хочу коментувати це питання. Це така політична гра, яка йде всередині, до речі, коаліції. Це не наша гра. Ми в ній брати участь не будемо. Подивимось, як коаліція буде виконувати свої зобов'язання між собою. Але я впевнений в тому, що Закон про Кабінет Міністрів ніколи не повинен, як кажуть, підлаштовуватись під особистість. Втім, як і будь-який інший закон, в тому числі і Конституція.

Коли ми приймали Закон про Кабінет Міністрів, головню метою була ефективність роботи виконавчої влади, за рахунок чого держава живе стабільним життям і влада працює ефективно. Якщо не має такої ефективності влади, тоді маємо постійні кризи – те, що ми практично відслідковуємо з початку 2005 року. І, врешті-решт, цьому треба покласти край...

- Ви напередодні говорили, що ситуація, яка на сьогодні склалася, може призвести до дострокових парламентських виборів. На чому базуються такі висновки?

– Ми бачимо, що коаліція нестабільна. І ця коаліція нездатна ефективно працювати. Ми бачимо, які є суперечності всередині коаліції. Коаліція, яка має перевагу в один-два голоси, в таких умовах, в яких сьогодні працює Парламент, в таких умовах, як живе сьогодні країна, є недієздатною. Я вважаю, що така ситуація сьогодні в цілому не задовольняє український народ. Не тільки політиків.

- І тому все-таки є шанс, що ми матимемо нові вибори?

- Ми побачимо. Я не хочу зараз забігати вперед. Головне – щоб країна розвивалась, щоб люди в цій країні бачили своє майбутнє. Тобто, не може жити країна в таких умовах. Нам вдалося на невеличкий час у 2006-2007 роках застабілізувати ситуацію. Стабільно працював Парламент, але це не влаштувало нині діючу коаліцію. Вони ініціювали питання дострокових виборів заради того, щоб за будь-яку ціну прийти до влади. А що далі? Прийти до влади вирішувати питання тільки заняття крісел?

Для чого отримується влада? Влада – це можливість показати тій чи іншій політичній силі свою здатність будувати сильну країну, здатність зробити людей заможними, і головне – досягти передбаченого рівня розвитку цієї країни на багато років наперед.

Для цього, безумовно, повинна бути потужна коаліція, яка може об'єднати роботу Парламенту, виконавчої влади, тобто Кабінету Міністрів. І безумовно, Президент, судова влада – всі повинні працювати в межах Конституції, в межах своїх повноважень. Тоді права людини будуть захищені. Сьогодні в таких умовах, я не знаю, хто захищений. Мабуть, ті, хто сьогодні граються в цю небезпечну гру...

- Нинішня урядова команда говорить про те, що вона отримала у спадок чимало негативних явищ, зокрема – інфляцію, і що рівень інфляції – спадок від Вашої команди.

- Можна говорити все, що завгодно. З 2 квітня 2007 року, після того, як був підписаний перший Указ Президента, і був потім зруйнований Конституційний Суд, країна пішла неправовим шляхом, в таких умовах, безперечно, є невідворотними процеси розвитку будь-яких кризових явищ.

Нам дуже важко було працювати фактично в умовах блокади Уряду. І те, що ми витримали до кінця 2007 року, і утримали зростання економіки, ВВП, і залишили у спадок цьому Уряду нормальну казну, бюджет (тобто, у Казначействі було достатньо грошей, щоб почати працювати цьому Уряду), я вважаю, що це не тільки заслуга Уряду Януковича. Це заслуга всієї країни, тому що кожна людина хоче жити краще, і кожен трудовий колектив хоче жити... І, безумовно, наш Уряд робив все, що міг в таких важких умовах.

Якщо Кабмін Тимошенко і отримав негатив від Уряду Януковича, то вони отримали те, до чого вони прагнули – дестабілізацію. Їм вдалося дестабілізувати ситуацію, і за рахунок цього вони і отримали в спадок недоліки.

Я не хочу сказати, що ми святі. Я ще раз кажу, що нам було дуже важко працювати. Але ми, як могли, як нам вдавалося ситуацію утримувати – ми її утримували. Після того, як вони прийшли до влади, треба було не думати про популізм, не думати, як загравати перед виборцями, а треба було фахово підійти до, перш за все, програми Уряду, до бюджету, до антиінфляційних дій.

Сьогодні ми не маємо навіть програми подолання інфляції. Сьогодні ми не маємо бюджету на рік! За всі роки незалежності такої ситуації не було в країні. А хто за це буде відповідати? Хто несе відповідальність? Оце головне. А вони займаються тільки політикою. Придумали вибори в Києві, хочуть придумати ще вибори у Харкові... Зараз затіяли конституційний процес, на якому також буде дуже багато протиріч, і все це буде відволікати владу від тієї роботи, якою вони повинні займатися – тобто, будувати успішну економіку і думати за країну, за людей.

Коли їм займатися цими питаннями, якщо вони займаються тільки політикою, чи з'ясуванням стосунків між собою? Я вважаю, що влада сьогодні повинна всі свої помилки, ті, які вона зробила, виправити.

Що стосується критики, яка, наприклад, лунає в бік Уряду... Вона природна. Не може повторюватись 2005-й рік, коли вся країна бачила, як економіка впала з 13% до 2,5%, а ми бачили обійми і поцілунки... Це ж було неприродно.

Сьогодні Президент, хотів би він, чи не хотів – він вимушений казати правду. Незважаючи на те, що він належить до тієї політичної сили, яка створила цю коаліцію. Але він як Глава держави несе обов'язок перед виборцями, перед українським народом. Тому, безумовно, в нього позиції іншої не може бути.

Але тут треба сказати також, що замість того, щоб звинувачувати своїх попередників, замість того, щоб звинувачувати когось в тому, що зараз в країні діється, Уряду треба, перш за все, для того, щоб наводити порядок – визнати недоліки. З цього починається. А потім їх виправляти. І сьогодні вже повинна бути програма, назва якої – не якийсь там "прорив". Сьогодні вже повинна бути антикризова програма, як виводити ситуацію з кризи економічної, яка сьогодні є в країні, і до якої додається ще й політична криза...

- Вікторе Федоровичу, і насамкінець – яка тоді роль опозиції в цій непростій ситуації?

- Ми повинні бути об'єктивними. Ви знаєте, що для нас дуже важливо зберегти свої принципи. Ми ніколи не раділи від того, що країні було гірше, було погано. Ми ніколи не звинувачували своїх попередників. Я, до речі, і тоді казав, і зараз хочу сказати, що прем'єр-міністру Єханурову дещо вдалося покращити ситуацію після Уряду Тимошенко. Але він був несамостійною фігурою, і йому в таких умовах, в яких він працював, було дуже важко брати на себе відповідальність і приймати рішення. Але він професіонал. Це треба визнати. І коли ми почали працювати в 2006-му році, я про це сказав. І я йому навіть подякував...

Тобто, ми розуміємо один одного. Урядовці – і ті, які сьогодні працюють, і ті, які працювали колись в Урядах, – розуміють і те, що, як кажуть, завжди треба "шукати винних". І, як правило, "винні" є ті, хто працює, хто тягне. Хто щось робить, того й поганяють.

З іншого боку, ми сьогодні вже провели більше 10 засідань Опозиційного уряду. Після кожного засідання ми приймаємо рішення, і відправляємо їх в усі органи виконавчої влади. І ми ще на жодне наше рішення не отримали пропозиції зустрітися і обговорити на рівні експертів, на рівні фахівців те чи інше питання. Ми робимо, крім висновків, ще й пропозиції, як можна виправити ситуацію, чи не припуститися помилок. І це наш принцип.

А коли нас не хочуть чути, і навіть при підведенні підсумків на "100 днів", коли туди прийшов представник Опозиційного уряду Азаров, і він, один-єдиний, попросив 3-5 хвилин – не більше, виступити від опозиції, висловити свою точку зору, але не отримав такої можливості...

До речі, ми ніколи не виступали в радикальній формі. Ми завжди виступали в формі конструктивній, і я вважаю, що це було б дуже корисно і для Уряду, і для всієї країни почути п'ять хвилин точку зору опозиції. Ми захищаємо не свої власні інтереси. Ми захищаємо інтереси тих громадян, які страждають сьогодні від такої політики, від такої роботи влади. Це – наш обов'язок, ми за це несемо відповідальність. І сьогодні діюча модель управління державою передбачає, що опозиція не тільки має права – вона має обов'язки, і несе відповідальність... Але нас ніхто не хоче чути.

- Тобто, Миколі Яновичу не дали слова тоді?

- Не дали слова... І він посидів там деякий час після того, як йому сказали, що ніхто тебе слухати тут не збирається, і нас не цікавить ваша точка зору, а потім повернувся і пішов.

Це не образили Азарова чи Партію регіонів. Це образили наших виборців – велику частину українців, жителів України, які мають власну точку зору. І вони не хочуть жити так, як сьогодні їм диктує влада. Про це йде мова сьогодні.

Тому висновок один: до тих пір, поки ми не побудуємо систему відповідальності влади перед державою і перед суспільством, ситуація покращуватися не буде.

- А, може, Партії регіонів варто перейти до радикальних дій?

- Справа в тому, що будь-яка влада повинна отримати відповідь від українського народу, від своїх виборців. І ця відповідь – вона завжди є під час тих чи інших виборів. Я вважаю, що цей час дуже швидко мине. Чому ми сьогодні не ініціюємо дострокові вибори? Тому що я впевнений в тому, що будь-які дострокові вибори призводять тільки до погіршення ситуації.

Якщо сьогодні влада здатна чесно сказати, чи вибачитись, і чесно сказати, що ми зробили помилки, ви нас вибачте, дайте нам час їх виправити – якщо б ми це почули, я був би задоволений. Але якщо вони шукають весь час, що їм хтось заважає, знаєте, як кажуть, поганому танцюристу щось завжди заважає... Так і є.

І треба не вчитись артистизму, не виступати моделями. Не цього очікує сьогодні український народ. Український народ сьогодні очікує, що професіонали і чесні люди будуть сьогодні управляти країною. Бо це сьогодні нам всім потрібно.

- Дякую Вам, Вікторе Федоровичу. Світлих Вам свят!

- Зі святом! Христос Воскрес!




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2010 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии