This version of the page http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=28 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-19. The original page over time could change.

НОВИНИ   СТАТТІ   ТРАДИЦІЯ   ФОРУМ   РУС   ENG   DE   ESP   POL   PDA   RSS

19 грудня 2010 р., неділя

   

Головна
Новини
Публікації
Згадай себе!
Українські ЗМІ
Книги
Соціоніка
Символіка
Наш фотоальбом
Вільна фотогалерея
Вільний форум
Флеш-анімація
Літній відпочинок
Дошка оголошень
Відправка СМС
ВЕБ-пошта
Реклама
Про портал

 
 

Актуально

Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Хто ти?
 


Словник
Тлумачний словник сучасної української мови онлайн. Перевірка слова:

Чи знаєте Ви, що:

 

- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...

 
Погода в Україні:
Курс валюти:


 
 

Наш банер

 

 



Cинергетичний метод І. Пригожина: порядок і хаос, випадковість і необхідність, час

КНИГА

 

«Свята Мова Творця у Звичаї Народу: Еніофеноменологія староукраїнської культури»

© Саннікова Любов

Cинергетичний метод І. Пригожина: порядок і хаос, випадковість і необхідність, час

До змісту | Перша сторінка | Версія для друку

 

У створенні сучасної картини світу особливо важливу роль відіграє синтез знань, який вдалося здійснити на основі ідей І. Пригожина та очолюваної ним Брюссельської школи. Створена ними всеохоплююча теорія змін — це дійсно новий діалог людини з природою.

Ґрунтовно аналізуючи оригінальні ідеї, викладені в працях "Порядок із хаосу", "Від існуючого до виникаючого: час і складність у фізичних науках", слід зазначити, що авторами цих наукових робіт вдалося здійснити важливий синтез знань — встановити нове відношення між зворотніми і незворотніми процесами, порядком і хаосом, зворотним і незворотним часом, випадковістю і необхідністю. І. Пригожин і І. Стенгерс не тільки переконливо доводять, що в оточуючому нас світі діє і детермінізм, і випадковість, але й простежують, яким чином необхідність і випадковість прекрасно погоджуються, доповнюючи одна одну. Підсумовуючи аналіз питання, що торкається механізму взаємозв'язку необхідності і випадковості, слід відзначити, що згідно з теорією зміни, яка випливає з поняття дисипативної структури, коли на систему, яка знаходиться в надто нерівноважному стані, діють, загрожуючи її структурі, флуктуації, наступає критичний момент — система досягає точки біфуркації. Пригожин і Стенгерс вважають, що в точці біфуркації принципово неможливо передбачити, в який стан перейде система. Випадковість підштовхує те, що залишається від системи, на новий шлях розвитку, а після того, як шлях (один з багатьох можливих) обраний, знову вступає в силу детермінізм — і так до наступної точки біфуркації.

Таким чином, в теорії Пригожина-Стенгерс випадковість і необхідність виступають не як несумісні протилежності: в долі системи випадковість і необхідність відіграють важливу роль, взаємодоповнюючи одна одну.

Синергетичні дослідження наводять на думку, що досить поширене в філософській літературі твердження про те, що випадковість — це лише форма прояву необхідності, не розкриває дійсного співвідношення необхідності і випадковості в реальній дійсності, оскільки в наведеному твердженні випадковість фактично позбавлена свого самостійного існування, оскільки мова йде про взаємовідношення необхідності з її ж формами прояву.

Для сучасного природознавства (як, очевидно, і для філософії) важливим є факт, що синергетика намагається пізнати існуючий зв'язок між випадковістю, необхідністю і незворотністю в надто нерівноважних системах, що має важливе значення для розуміння механізмів еволюційних процесів.

Очевидно англійський філософ К. Поппер був правий, коли ставив слушне питання: чи взагалі існує універсальна система людства з відповідними законами. На наш погляд, цікаво було б поміркувати над цим питанням, беручи за вихідний пункт не лише точку зору того чи іншого філософа, а й синергетичне розуміння процесів розвитку, законів еволюції і самоорганізації, конкретизуючи відповідні знання і математичні моделі стосовно різних матеріальних систем — фізичних, хімічних, біологічних, соціальних, яким притаманні свої особливості. В усякому разі із синергетичних досліджень випливає висновок: все, що виникає в процесі розвитку суспільства — це наслідок проходження в ньому не лише закономірних процесів, які повторюються, але й випадкових, які впливають на формування якісної багатоманітності історичного процесу та основних напрямків його розвитку. А тому, процес розвитку суспільства не можна зводити лише до закономірного.

Все вищесказане тепер осмислюється на основі здійснюваного синергетикою синтезу знань та введення нелінійного способу мислення. Перехід від "лінійного" до "нелінійного" мислення, усвідомлення необхідності взаємозв'язку між ними, дає можливість поглиблювати наші знання про протилежні, але взаємозв'язані аспекти реальності, досліджувані конкретними науками.

Синергетичний синтез знання і виникаюче на його основі нове бачення світу, яке пов'язане з пізнанням процесів самоорганізації, розкриттям глибокого зв'язку між порядком і хаосом, зворотними і незворотними процесами, випадковістю і необхідністю, лінійністю і нелінійністю, мікро- і макрорівнями середовища, вносять істотні доповнення і зміни в сучасну наукову картину світу, в перебудову світоглядних і методологічних основ сучасної науки, в межах якої відбувається становлення нелінійного стилю мислення, який закріплює переконання в тому, що суто науковий спосіб підходу до розв'язання суспільних і природничонаукових проблем не може засновуватися на виключному детермінізмі, оскільки наука може бути суто науковою без цієї передумови.

На відміну від підходів до розгляду світу, які склалися в рамках класичної і некласичної науки, синергетичний підхід має певні переваги в тому відношенні, що він ґрунтується на більш глибокому розумінні єдності і різноманітності світу, осмисленні загальних механізмів виникнення і розвитку нового на основі процесу самоорганізації, виявленні протилежних, але взаємозв'язаних тенденцій в розвитку самоорганізованого світу, які переходять одна в одну, проявляючи свій динамічний характер.

Разом з тим слід зазначити, що певну частину теоретичного змісту методології, яка розробляється синергетикою, складає, на нашу думку, конкретизована філософська проблематика, яка концентрує в собі світоглядне знання, поєднане з такими фундаментальними філософськими ідеями, як ідея розвитку, ідея залежності і взаємозв'язку усіх речей і явищ дійсності, ідея єдності і багатоманітності світу. Досить помітним є той факт, що в рамках синергетичних досліджень більш виразно виявляє себе тенденція до інтеграції наукового і філософського знання, залежність методологічної функції синергетичного знання від його світоглядного навантаження, яке впливає на визначення ступеня загальності теоретичних методів і методологічних принципів синергетики та їх сфери застосування в інших науках, спільними зусиллями яких створюється сучасна наукова картина світу, концептуальна новизна якої найтісніше пов'язана з результатами нелінійного способу мислення.

Отже, у нашому досліджені феноменальних проявів первісних сутностей Всесвіту ми намагаємося через різнорідні вияви знань (астрофізику, теорію вакууму, космогонію, ембріогонію, психоаналіз, а також етнологію, традиції народної культури), використовуючи феноменологічну редукцію, виявити й описати реліктові явища української народної культури, належність яких саме до реліктів планетарної культури не викликає сумнівів. Ми маємо на увазі, перш за все, традиції народних свят, відповідних їм проявів духовної і матеріальної культури, як то — народний костюм, розписування писанок, виготовлення предметів обрядових дійств (рушники, маковійки, ляльки тощо), співання пісень (колядки, щедрівки), танці та ін.

Сьогодні вже не викликає сумніву ідея єдності світу, спорідненість з усім, живого й неживого, природного й людського, Вселенського й мікроскопічного. Корінь такого світорозуміння був притаманний мислителям Стародавньої України, Стародавньої Індії та Стародавнього Китаю. На сьогодні у нас вже достатньо фактів, щоби це стверджувати. Саме трактати вчених виявили штучні ускладнення уявлень про Всесвіт. Загадка про ті самі часи єдності Всесвіту у традиціях різних народів проявляється як спомин про Золотий Вік.

Однак Європа, у намаганні наукових винаходів, відірвала суспільство від природного стану життя, людину — від суспільства й світу в цілому. Вчені уособлювали обрані ними дисципліни знань, забуваючи при цьому про внутрішню єдність, гармонію, узгодженість світу.

Народна культура, виявлення містики, особливих знань сприймалися суспільством як виявлення або екзотики, або ж безнадійно застарілих знань. Останні роки не стали виключенням у визначенні приналежності проявів української культури: осмислення чомусь іде через осмислення Cходу. Сподіваємося, що знадходження та дешифрування петрогліфів Кам'яної Могили, дослідження феноменів української культури (пісня, жіноче вбрання, глиняна пластика, спів, танець тощо) дозволять змістити акценти щодо пізнання найдавніших джерел всесвітніх традицій нашої планети. І це не перебільшення.

Із цього приводу відомий вчений А. Кифішин зазначає: "З відкриттям архіву Кам'яної Могили ми отримали можливість пізнання найдавніших джерел месопотамської традиції, а також традицій, що повторяються … у вельми широкому ареал і, від Зауралля до Чигирина, Бахчисараю і Чатал-Гуюка. Певно цей "канон" було відпрацьовано здавна, і він мав найдавніший авторитет, освячений тисячолітньою традицією" (Кифішин 2001:166). Вчений на підставі ґрунтовних розвідок й досліджень вбачає у Кам'яній Могилі центр духовного життя величезного ареалу від Середньої і Центральної Азії до Піренеїв. Отже, ми вважаємо доцільним поставити питання про те, що саме Кам'яна Могила — це свого роду центр первісної ойкумени — духовного центру Євразії, починаючи із ХХ (ХХХ?) тис. до н. е., а з часом — і Індоєвропи. Несподіванкою виявляється таке твердження, проте саме природничі науки дають нам багато переконливих доказів у визначенні цього твердження.

По-перше, саме через синергетичні уявлення стають цікавими і плідними виявлення значущості соціальних тенденцій, які формували образ життя, мислення та діяльності людини періоду виникнення Ойкумени у ХХ тис. до н. е. на теренах Праукраїни. Йдеться про аналіз різноманітних історичних моделей соціального правління, що здійснив І. Пригожин. Він умовно поділяє два характерних параметри функціонування суспільної системи: міра складності, що виражається через число функціонуючих елементів, а також величина соціального тиску, примусу, інтенсивність зовнішнього впливу на індивідів. Вчений задавав питання: які ж моделі соціальної організації можна вважати найбільш стало функціонуючими. Безперечно стійкими, доходить висновку І. Пригожин, виявляються "архаїчні соціальні системи, які вивчає К. Леві-Стросс".

Маються на увазі суспільства, подібні до тих племен аборигенів, що збереглися до цього часу в джунглях Амазонки і які живуть первісним устроєм. Беззаперечне слідування традиціям та ритуалам, повне "розчинення" людської особистості у родових зв'язках і звичаях та підкорення ним створює, виявляє надзвичайно сталу функціонуючу соціальну структуру. Певно, соціальна структура архаїчного суспільства, на думку Пригожина, і є тим природним атрактором (тобто відносно стійкий стан системи, який ніби притягує до себе (лат. аttrahere — притягувати) безліч "траєкторій" системи, визначених різними початковими умовами), на який вийшли ті суспільства внаслідок довготривалої, що налічує тисячоліття, еволюції.

По-друге, за допомогою синергетичного бачення процесу творчого мислення уможливлюється пояснення первинних умов для "винародження" спалахів інтуїції, враховуючи досвід медитації (зосереджених роздумів). Ми маємо на увазі діяльність священнослужителів архаїчного суспільства періоду первісної держави Аратти, мислення яких шляхом ініціювання творчої інтуїції у дослідницькій, художній діяльності виявило культуру — "канон", яка врівноважила головне й неголовне, сутнісне й несутнісне, знання — панування людини над природою, знання експлуатації людиною природи. У нашому випадку, це побудова храмів-обсерваторій (служба часу), народження протоміст і подальше їхнє спалення. Саме через синергетичне бачення процесів розвитку можна пояснити усі феномени (з точки зору сучасності) первісного суспільства.

По-третє, те, що називається в синергетиці біфуркацією, має глибокі аналогії в культурі. Фактично уявлення біфуркації вже міститься у казкових образах. Як приклад, казковий лицар, добрий молодець стоїть, задумавшись, біля придорожнього каменю на перехресті доріг, і саме вибір шляху визначає його подальшу долю. То це і є, по суті, наглядно-образним виявленням біфуркації в житті людини. Властивості фрактальності мають аналоги у глибинах філософської думки, а саме у філософських уявленнях про монадність елементів світу. Кожна монада за Лейбніцем, відображає наче в дзеркалі якість світу в цілому. Це теж саме, що "Все в одному, одне в усьому". За гіпотезою російського вченого М. А. Маркова, можливо, існує елементарна частка, що зветься фрідмоном, яка містить у собі весь мегасвіт. Усі ці уявлення культури по-різному виявляють властивості монадності світу, або, висловлюючись мовою синергетики, властивості фрактальності об'єктів світу.

Отже, синергетика розкриває загальні, універсальні механізми самоорганізації. Вона робить зрозумілими ті закони, за якими складається, пишеться, дивуючий всіх вчених малюнок подій в самих різноманітних галузях та масштабах дійсності.

Йдеться, по-перше, про структурну спільність, єдину симетрію форм у живій й неживій природі. Синергетика пояснює, чому виникають структури (і саме такі) в процесах самоорганізації. Крім того, вона розкриває, що усі вони виявляються структурами еволюційними, тобто певними еволюційними стадіями розгортання процесів.

По-друге, існує функціональна спільність процесів самоорганізації. Динамічна сталість складних процесів самоорганізації і саморозвитку підтримується завдяки слідуванню законам ритму, циклічної зміни станів: піднесення—спад—застій—піднесення і т.п. Це те, що відоме як ритми інь-ян. І живе й неживе, і людина, і світ — усе підпорядковане цим "ритмам життя".

Теорія самоорганізації виявляє переконливі свідчення про те, що світ чудовий у своїх випадкових рисах і завдяки випадковості всупереч тому, як сказав би поет. Випадковість (хаос на мікрорівні) — конструктивний початок, тому що представляє собою причину, що ініціює фактор для виходу системи на один із власних, природних шляхів її еволюції, на один з атракторів еволюції. Випадковість є також механізмом "переключення" (зміни) різних режимів руху системи, переходу в ході еволюції від одної відносно сталої структури до іншої. Світ виявляється таким, що творить, тому як "наповнений" творчими процесами еволюції, суттєву роль в яких відіграє випадковість. Світ твориться випадковістю.

Синергетичний стиль мислення — це стиль мислення сучасний і разом із тим історично конкретний, а тому такий, що містить у собі елементи, які у подальшому будуть зняті, розвинуті в якихось нових формах.

Синергетичний підхід виявляється корисним при вивченні проявів народної культури. Конкретні висновки будуть наведені нами у розділі дослідження, присвяченому безпосередньому аналізу виявлень культури.

Науку взагалі визначають як "форму людських знань, складову частину духовної культури суспільства; систему понять про явища і закони дійсності", яка "має на меті дослідження на основі певних методів пізнання об'єктивних закономірностей розвитку природи, суспільства і мислення для передбачення і перетворення дійсності в інтересах суспільства" (Філософський словник 1986:416).

Методологічні гальмування даються в знаки й у культурі. Відсутність загальних підстав (обліку та використання взаємодії структури і системи в об'єкті як цілому) відчувається і у відносно новій науці — синергетиці, що народилася біля 20 років тому. Т. Хакен писав: "Я назвав нову дисципліну "синергетикою" не тільки тому, що в ній досліджується сукупна дія багатьох елементів системи, але і тому, що для знаходження загальних принципів (про загальне, але вище вже доведено, що має йтися про всезагальні принципи, які, як частку вбирають загальні), керуючих самоорганізацією, необхідне кооперування багатьох дисциплін".

Загальними для синергетики залишаються лише деякі основоположні принципи. Цілісно-системний підхід та метод — це об'єктивні форми прояву суттєвої сторони теорії пізнання, дослідження. Оскільки вони об'єктивні, тобто не залежать від наших бажань та вольового втручання, оскільки існують зі своїми внутрішніми законами, — їх завжди варто було не вигадувати, а усвідомлювати, сприймати через дослідження іманентних закономірностей самого "об'єкта взагалі", його як системи, процес усвідомлення об'єкта як складної системи, усвідомлення форм його дослідження відбувається протягом всього історичного розвитку людства, паралельно із спробами, намаганнями так чи інакше їх створити.

До об'єктивного розуміння складових доклали зусиль багато видатних філософів — представників як матеріалістичної, так й ідеалістичної філософії. Зробили внесок і вчені всіх натуралістичних наук багатьох країн у будь-які часи, а також, без сумніву, багато видатних творців релігійних систем усіх часів і народів. Це дійсно поступове надбання всіх, інакше й не може бути і цієї науки, усі вчені йшли, виявляється, крім своєї власної мети, до мети спільної, до однієї — єдиної, загальної підстави, намагаючись, свідомо чи ні, зрозуміти також її.

Найбільший внесок, безперечно, зробили філософи й науковці ХІХ—ХХ століть — останніх, завершуючих двох століть великого двотисячолітнього циклу, в кінці якого тільки й можна усвідомити категорію "цілісність" у взаємозв'язку з усіма іншими філософськими (найбільш узагальненими) категоріями й поняттями. Цілісносистемне дослідження — це є дослідження об'єкту як цілісної і в той же час складної системи, яка має цілісну і в той же час складну структуру.

Література для поглибленого вивчення матеріалу лекції:

Белостоцкий Ю. Г. Основы мироздания. — СПб., 1996.
Глендорф П., Пригожин И. Термодинамическая теория структуры, устойчивости и флуктуаций. — М., 1973.
Князева Е. Н. Случайность, которая творит мир (Новые представления о самоорганизации в природе и обществе) // В поисках нового мировоззрения:
И. Пригожин, Е. и Н. Рерихи. — М., 1991.
Кун Т. Структура научных революций. — М., 2001.
Мельник Л. Г. Фундаментальные основы развития. — Сумы, 2003.
Налимов В. В., Дрогалина Ж. А. Реальность нереального. Вероятностная модель бессознательного. — М., 1995.
Николис Г., Пригожин И. Познание сложного. — М., 1990.
Николис Г., Пригожин И. Самоорганизация в неравновесных системах. От диссипативных структур к упорядоченности через флуктуации. — М., 1979.
Пономаренко Ю. Г. Еволюція наукових картин світу і відповідних їм способів мислення. — К., 1996.
Пригожин И. От существующего к возникающему: Время и сложность в физических науках. — М., 1985.
Пригожин И., Стенгерс И. Порядок из хаоса: Новый диалог человека с природой. — М., 1986.
Пригожин И. Природа, наука и новая рациональность / В поисках нового мировоззрения. — М., 1991.
Пригожин И., Стенгерс И. Время, хаос, квант. — М., 1999.
Рюс Ж. Поступ сучасних ідей. Панорама новітньої науки. — К., 1998.

 
0
 

надіслати другу версія для друку обговорити на форумі до змісту
 
 
 

ЗМІСТ:

 
  1. Вступне слово. Передмова.

  2. Визначення парадигми осягнення Всесвіту: синтез науки-філософії-релігії

  3. “Феномен нульового поля”: інформаційна парадигма Всесвіту Г. І. Шипова

  4. Триіпостасний Вакуум. Принцип Триєдності - основа Тригнозисної парадигми П. Харченка

  5. Семантичний Вакуум як аналог Вакууму фізичному. Порівняльна онтологія двох реальностей – фізичної й психічної. Концепція В. Налімова

  6. С.Сухонос: Масштабна Гармонія Всесвіту

  7. С.Сухонос: Масштабна Гармонія Всесвіту

  8. Єдина теорія Світу: хвильова парадигма О. Бугайова

  9. Cинергетичний метод І. Пригожина: порядок і хаос, випадковість і необхідність, час

  10. Проблема співвідношення свідомого й несвідомого. Колективне несвідоме та його архетипи

  11. С. Гроф: психіка і космос. Сучасні дослідження природи свідомості. Концепція народження, смерті й трансцендентності

  12. Ф.Б.Я. Кейпер: Космогонія й зачаття

  13. Міф і космос. Архетип про вічне повернення: концепція М. Еліаде

  14. Е. Кассірер: Культура як діяння духу. Поняття Канону. Синтез науки-філософії-релігії

  15. Мова — породження Духу

  16. Культура як єдине Знання

 

Всі книги:

 
  • «Свята Мова Творця у Звичаї Народу: Еніофеноменологія староукраїнської культури»
    © Саннікова Любов
    Книга присвячена новій науковій галузі культурології - еніофеноменологічній етнокультурології. Досліджуються процеси виникнення, розвитку й функціонування української народної культури.

  • «Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика»
    © Каганець Ігор
    Викладаються основи типології Юнга, соціоніки та психоінформатики, пропонується інструментарій для практичної діяльності: характеристики та моделі психологічних типів, ідентифікаційні тести, таблиці.

  • «Від Малоросії до України: парадокси запізнілого націєтворення»
    © Рябчук Микола
    Політологічна розвідка в історію нашої держави відомого публіциста, політолога і поета Миколи Рябчука. Книга має переклад польською, французською та німецькою мовами.

Свято наближається!

Публікації:
  • 17-12-2010 19:27
    Лікнеп для путінців. З чого насправді складалася Перемога
  • 17-12-2010 00:13
    Після пуску нових станцій метро, змінилися маршрути наземного транспорту в Києві
  • 16-12-2010 17:33
    Луценко вважає кримінальну справу проти себе помстою за його громадянську позицію
  • 14-12-2010 19:15
    Коли, ким і де була написана Влескнига та кому невигідне її визнання
  • 14-12-2010 17:50
    НапівМайдан напівпереміг. Що далі?
  • 13-12-2010 09:40
    Микола Леонтович - Бах у хоровій музиці
  • 11-12-2010 01:37
    Дао Ессенджа або Де починалася “Есанджова революція”
  • 10-12-2010 15:22
    Українці у братній Росії. Чому Кремль взявся за ліквідацію українських організацій?
  • 09-12-2010 11:20
    Податковий кодекс після президентського вето: два кроки назад, крок вперед, боротьба попереду
  • 08-12-2010 13:35
    Новорічний подарунок від влади - пенсійна реформа
  • 08-12-2010 04:33
    Як розлучатися легко?
  • 08-12-2010 03:20
    28 різноманітних фактів про сайт WikiLeaks та про його засновника
  • 08-12-2010 02:13
    Яких помилок потрібно уникати в пошуках кохання?
  • 07-12-2010 16:19
    Ми ще не є політичною нацією й не готові до Євросоюзу
  • 06-12-2010 01:31
    Джуліан Ессандж - хакер, який підпалив Пентагон

Останні новини:
  • 19-12-2010 07:33
    На дворі давно ХХІ століття, а українські попи заробляють гроші на високопосадових лохах-“буратінах”
  • 18-12-2010 14:16
    Неприкриті обличчя можновладців. Війна за землю під Донецьким університетом
  • 18-12-2010 13:05
    Після тривалої паузи МЗС України відреагувало на примітивний агітпроп Путіна
  • 17-12-2010 18:45
    Пшонка пообіцяв об’єктивно розслідувати нічну бійку нардепів
  • 17-12-2010 18:22
    Вибори на багнетах. У Мінську дефіцит наметів, проте до столиці стянуті війська
  • 17-12-2010 18:09
    Нардепи, які зазнали травм під час бійки у парламенті, звернулися у ГПУ
  • 17-12-2010 17:07
    У Києві відкрили новий міст через Дніпро, відомий як “міст Кирпи”
  • 17-12-2010 16:22
    Good-bye Chechetov. Журналісти байкотуватимуть агітпроп регіоналів у виконанні Чечетова
  • 17-12-2010 13:20
    Народу від обранців: пеня під Новорічну ялинку
  • 17-12-2010 12:36
    Регіонал Чечетов називає побиття колег - профілактичною бесідою
  • 17-12-2010 12:19
    Фракція БЮТ оприлюднила заяву щодо нічного побоїща у сесійній залі
  • 17-12-2010 11:20
    Наївні європейці радять українській владі дослухатися до опозиції
  • 17-12-2010 04:32
    Захоплення Ради Партією регіонів показало звірине обличчя команди Януковича (ВІДЕО)
  • 17-12-2010 03:55
    Водій загинув через патруль ДАІ, вимушено перебігаючи дорогу
  • 16-12-2010 22:22
    Агітпропівська сенсація від Путіна: Росія виграла б Другу світову й без України
Популярні статті:
  • Хто такі козаки-характерники
    [28178 переглядів]
  • Цікаві факти про жінок
    [23561 перегляд]
  • Гороскоп на 2010 рік - рік Білого Тигра
    [20414 переглядів]
  • «Велесова книга» у контексті східнослов`янської літератури
    [19939 переглядів]
  • Міфи і легенди стародавньої України. Божич
    [19149 переглядів]
  • Міфи і легенди стародавньої України. Стрибог
    [17693 перегляди]
  • Втрачена спадщина? Хто такі козаки-характерники
    [14646 переглядів]
  • Поетичні та психологічні моделі фольклорних магічних текстів
    [13908 переглядів]
  • Легенди та відкриття обручки
    [13284 перегляди]
  • Характерники. Арійські корені характерництва. Можливості характерників
    [11365 переглядів]

 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 
«Аратта» рекомендує:
  • Видiленi лiнiї Інтернет
  • Геліосистеми для обігріву
  • Доставка вантажів по Україні
  • Зелений туризм
  • Інтер’єрні наклейки
  • Колокейшн
  • Наклейки на авто
  • Оптичний канал
  • Спеції та приправи
  • Традиційний український одяг
  • Школа плавання для дітей
Опитування:

Після виборів Президента України шлях України це:
Повернення «кучмізма»
Інтеграція в європейські структури
Хаос і безлад
Back in USSR
Мені все одно
Я обрав власний шлях
  • Результат голосування

  

 

 

     
Рейтинг:




Наші друзі та партнери





Розсилка:


 
Отримувати RSS-стрічку на E-mail:


rss2email.ru



 
На головну | Новини | Святині | Публікації | Книги | Соціоніка | UA-RSS | Знаки | Фотоальбоми | Вільна галерея | Форум
 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2010.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.