This version of the page http://vip.lviv.ua/?cat=7 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-18. The original page over time could change.
“Влада і політики” - політика Україна (новини та біографії), світова політика, львівські новини » ЗМІ
Влада і політики. Політичні новини Львова, України та світу

Архів категорії ‘ЗМІ’

Які кадрові зміни в уряді нас чекають?

четвер, Листопад 4th, 2010

Колишній Генеральний прокурор України Олександр Медведько (на фото) змінить Раїсу Богатирьову на посту Секретаря Ради нацбезпеки і оборони. Про це пише газета  “Коммерсант-Украина” з посиланням на власні джерела в Адміністрації Президента.

За даними видання, рішення про нове призначення О.Медведько вже прийняв, але не оприлюднив, оскільки перед вступом на нову посаду він хоче “трохи відпочити”.

“Медведько стане секретарем Ради безпеки, а Раїса Богатирьова займе пост в уряді”, - повідомило джерело газети в Адміністрації Президента.

Йдеться про посаду Міністра охорони здоров’я, стверджує інший співрозмовник видання - з уряду. За його словами, час для перестановок у Кабміні вибраний дуже вдало. “Міністр охорони здоров’я Зиновій Митник пройшов на мажоритарних виборах в Івано-Франківську облраду (балотувався за виборчим округом N54 у місті Коломії, - ред.), так що перестановка пройде спокійно, і Богатирьова, яка має медичну освіту, займе її місце “, - заявило джерело видання в уряді.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович вчора підписав указ про звільнення О.Медведька з посади Генпрокурора і вніс у парламент подання про призначення новим главою Генпрокуратури Віктора Пшонку.

Чи відбудється зустріч між Тимошенко та Януковичем?

понеділок, Жовтень 11th, 2010

Лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявляє, що Президент України Віктор Янукович не збирається зустрічатися з нею і відмовлятися від фальсифікацій на місцевих виборах. Про це вона заявила сьогодні журналістам.

Ю.Тимошенко, відповідаючи на питання, чи є реакція на вимогу президії ВО “Батьківщина” щодо особистої зустрічі з Президентом В.Януковичем, сказала: “На жаль, Янукович як завжди сказав неправду. Він не збирається зустрічатися і він не збирається сьогодні згортати з цього хибного шляху фальшивих виборів, на який він зараз ступив. Мені дуже шкода, що є таке ставлення Президента держави до своєї власної країни”.

Нагадаємо, раніше Президент України В.Янукович висловив готовність зустрітися з Ю.Тимошенко. Було заявлено, що ця зустріч допоможе країні рухатися вперед.

Скільки офіційних мов треба Україні?

понеділок, Жовтень 11th, 2010

В Україні треба ввести три офіційні мови - українську, російську і англійську. Таку думку висловила заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман (на фото) в ефірі  “5 каналу”.

За її словами, після такого кроку молодь матиме мотивацію вчити інші світові мови. “Отже, ми будемо мати дві мови міжнаціональних відносин: це російська і англійська. І свою рідну як офіційну”, - сказала чиновниця. На думку Г.Герман, на цю тему ще варто подискутувати.

Нагадаємо, у Верховній Раді представниками більшості зареєстровано законопроект “Про мови в Україні”, згідно з яким передбачається практично повне зрівнювання у правах української і російської мов.

Що думає світова преса про відносини України з Європою?

п’ятниця, Жовтень 8th, 2010

Прага – Як впливові американські аналітики, так і ліберали з Росії, попереджають Європу про небезпеку глибокої соціально-політичної та економічної кризи. Експерти також попереджають, що ознаки такої кризи є вже не лише в Росії, а й в Україні, Молдові та й у такій європейській країні як Греція. Оглядачі попереджають, що, не зважаючи на про-європейські заяви Віктора Януковича, відбувається відхід України від Європи. Окремі газети не виключають переростання соціального песимізму українців у відкриті бунти вже навесні 2011 року. Ознакою таких страхів влади у Києві є накладення обмежень на експорт пшениці та кукурудзи.
Курт Волкер, колишній представник США в НАТО вважає, про що пише на сторінках «Вашінгтон Таймз», що Америка і Центральна Європа мусять спільно працювати над зміцненням демократії в регіоні, бо останнім часом проявилася відсутність взаємодії центральноєвропейських країн з адміністрацією США. Експерт вважає, що США зробили помилку, повіривши, що «з 1989 року країни Центральної Європи завершили перехід до ринку і демократії». Ослаблення солідарності в лавах ЄС та нестабільність в його політичних структурах показали, як вважає Волкер, що «проблеми зберігаються». Цей впливовий аналітик вважає, що недопустимо ділити Європу на «нову» і «стару», а потрібно зміцнювати «єдину демократичну і ринкову спільноту», що передбачає також «налагодження зв’язків із Україною та Грузією паралельно з реалізацією програми Східноєвропейського партнерства ЄС». Курт Волкер переконаний, що у західних союзників залишаються щодо розбудови «єдиної, вільної і мирної Європи» «незавершені справи»… Цей американський експерт наголошує, що сьогодні є проблеми «відступу» на Балканах, «несміливі реформи в Молдові», «відхід України від Європи», «також відмова від демократії в Росії з посиланням тиску на сусідів». Тому, на думку Волкера, робота, розпочата Заходом у Центральній Європі у 1989 році виявилася на сьогодні «не закінченою», чим «у пріоритетному порядку мають займатися як США, так і сама Європа».

Про подібні проблеми європейців пишуть у розлогій статті в чеських «Лідових новінах», й російські ліберали з Партії «Яблуко» – Григорій Явлінський та Олександр Шишлов. Автори вважають, що європейці так і не усвідомили після падіння Берлінського муру необхідність витворення «нової європейської стратегії для 21 століття». Автори статті звертаються до щорічної празької конференції демократів «Форум 2000», який розпочне свою роботу наступного тижня. Тут наголошується на проблемах моральності світових політиків, що проявилося у світовий кризі, коли корпоративні інтереси в кабінетах Вашингтона, Лондона, Парижа беруть гору над цінностями демократії та прав людини. Автори попереджають про намагання влади в Росії зміцнювати авторитаризм і посилювати міжнародний диктат і закликають Європу «не спочивати на лаврах», дбати про свою глобальну роль у демократії, конкуренції, політиці. Явлінський і Шишлов попереджають на сторінках «Лідових новін», що Європа потребує «довготривалої стратегії розвитку щоб зміцнювати європейську післявоєнну цивілізацію на базі ліберально-демократичних цінностей, людських прав і дотримання народних культур і традицій». Бо інакше, на думку авторів статті, «континенту загрожує падіння у прірву неконтрольованої соціально-політичної і системної господарської кризи». Явлінський із Шишловим вважають, що «ознаки такої кризи вже бачимо не лише в Росії, а й в Україні, Молдові і навіть у деяких землях «старої Європи», наприклад – в Греції».

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що «настрої суспільства і влади в Україні стрімко розбігаються в різнобіч» і цьому сприяє різке зростання цін на продукти, зокрема, на найнеобхідніші, з яких українці все важче можуть приготувати улюблений борщ. Так от, «індекс борщу» вказує, на думку багатьох експертів, котрих цитує «Нєзавісімая газета», «на бунт». Ціна традиційного «борщового набору» в Україні зросла у вересні цього року, в порівнянні з минулим роком, майже на 100 відсотків. Сало коштує вже до 7 доларів за кілограм. Прямо стрімко пішли вгору ціни на молоко, яйця, кури, м’ясо, навіть на хліб. Експерти кажуть, що нинішній офіційний прожитковий мінімум українців у 900 гривень вже не витримує жодної критики, бо «реальний прожитковий мінімум в Україні складає сьогодні у 2-3 рази більшу суму, як стверджують навіть помірковані аналітики». Наступна зима може виявитися «небувало важкою для українців», а це, у свою чергу, «веде до поступового визрівання бунту».

Спікер висловив свою думку

понеділок, Жовтень 4th, 2010

Наступні вибори у Верховну Раду слід би провести у вересні 2012 року, а вибори Президента України - у лютому 2016 року. Такої думки дотримується спікер парламенту Володимир Литвин, про що він заявив сьогодні журналістам на брифінгу.

В.Литвин зазначив, що якщо зараз не вносити жодних змін, то чергові вибори у Верховну Раду повинні відбутися у березні 2012 року, оскільки парламент у 2007 році обирався на п’ять років. Водночас спікер наголосив, що навіть у такому випадку термін повноважень нинішнього парламенту буде скорочено на півроку, оскільки вибори у 2007 році проходили у вересні.

Так само, за його словами, якщо не вносити зміни до чинного законодавства, буде скорочено термін перебування на посаді Президента України.

В.Литвин зазначив, що у зв’язку з цим він запропонував розробити проект внесення змін до Конституції, в якому зафіксували терміни повноважень представників нинішньої влади.

“Щодо терміну повноважень Верховної Ради України зафіксували, що вибори проводяться, скажімо, в останню неділю вересня п’ятого року її повноважень і зафіксували, що термін повноважень ВР України (нинішньої) буде п’ять років. Оскільки з наступної каденції Верховна Рада України повинна перейти, якщо нічого не зміниться, на 4 роки… Те саме стосується і Президента. Зафіксувати, що вибори Президента України проходять у лютому, коли закінчується термін його п’ятирічних повноважень. Якщо слідувати цій логіці, а це поки тільки моє бачення, наступні вибори Президента повинні відбутися у лютому 2016 року”, - сказав спікер Верховної Ради.

До того ж політик уточнив, що дату президентських виборів він виводить, з огляду на п’ятирічний термін повноважень з моменту вступу на посаду.

В.Литвин також повідомив, що, крім того, цим проектом змін до Конституції він пропонує зафіксувати п’ятирічний термін повноважень для депутатів місцевих рад, а також сільські, селищні і міські голови, для тих, хто буде обраний на місцевих виборах 2014 року. Оскільки, за його словами, до місцевих виборів 31 жовтня парламент не встигне внести зміни до Конституції.

Справа щодо отруєння Ющенка знову на слуху

понеділок, Вересень 27th, 2010

Слідство довело факт умисного отруєння екс-президента Віктора Ющенка.

Про це в інтерв’ю заявила колишній керівник слідства у справі про отруєння Галина Климович.

“Ми запитували, чи достатньо у справі доказів і наскільки переконливі вони в тому, що мало місце умисне токсичне отруєння. Треба було бачити очі цих учених. Вони заздрили наявності такого колосального матеріалу. Вони говорили, що у справі є фактаж на кілька докторських дисертацій. І ніхто з них не висловив і тіні сумніву в тому, що Ющенко отруєний діоксином “, - додала Климович.

“Ми настільки глибоко копали, що якби щось було не те, воно б обов’язково вистрілила. Та й, зрештою, не можуть же всі навколо бути негідниками і пройдисвітів - лікарі, вчені, експерти! “, - Додала слідчий.

Коментуючи плани заступника генпрокурора Рената Кузьміна з повторного допиту свідків, Климович заявила, що не бачить у цьому необхідності.

“Ну що це, як не дешева самореклама?!” - Заявляє вона, попереджаючи, що підлеглі при такій постановці питання можуть “підставити” і “підставляють” Кузьміна.

Як приклад слідчий назвала гучну заяву про виявлення у справі “в’єтнамського сліду”, що веде до підприємству з виробництва діоксину в Ханої.

“На всю країну оголошується, що в справі в 2010 році з’явився” в’єтнамського “слід, а цей” слід “у справі був ще в 2005 році! На всю країну оголошується, що в справі в 2010 році з’явився “в’єтнамського” слід, а цей “слід” у справі був ще в 2005 році! І, насправді, він не в’єтнамський, а російський, оскільки мова йде про спільний російсько-в’єтнамський центр, про діяльність якого в’єтнамці без згоди Росії нічого не хочуть повідомляти”, - підкреслила Климович.

Раніше сам Ющенко заявляв, що Москва блокує справу про його отруєння.

Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв у суботу відвідав одразу декілька київських ярмарків

субота, Вересень 25th, 2010

Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв у суботу відвідав одразу декілька київських ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції.

“Андрій Клюєв ознайомився з асортиментом продукції, поцікавився цінами на різні групи товарів. Наприклад, на ярмарку на вулиці Ревуцького в Дарницькому районі столиці картоплю з Черкащини, Чернігівщини та інших областей продавали від 2 до 5 грн за кілограм”, - повідомила прес-служба Кабміну.

Варто зазначити, що в середньому у Києві кілограм картоплі зараз вартує близько 6 гривень.

У Кабміні запевнили, що на подібних ярмарках, організованих столичною владою, покупці зможуть придбати сільгосппродукцію “безпосередньо у виробників за цінами на 10-15% нижче ринкових”.

Такі ярмарки планується проводити щотижня. 25 вересня в Києві працювало 10 виїзних ярмарків у різних районах міста, а також 60 пересувних точок продажу.

Водночас варто нагадати, що візит на ярмарок прем’єра Миколи Азарова обернувся скандалом. “Там і картопля була по 3,5 грн, і гречка - по 8 грн. Жодних черг, усе було чудово”, - розповідав Азаров (у торгових мережах і на ринках Києва вартість гречки і картоплі – на 50-70% вище цієї ціни).

Але потім Азаров таки зізнався, що не зміг оцінити реальну цінову ситуацію на ринку продовольства, відвідавши ярмарок.

“Коли я повернувся до свого кабінету, мені поклали (на стіл – прим. ред.) зовсім іншу довідку - яка реальна ситуація по всіх ярмарках Києва. У підсумку - два керівника департаментів Міністерства аграрної політики були того ж дня звільнені з роботи”, - зазначив прем’єр.

Азаров взяв участь у траурній церемонії на Меморіалі жертвам сталінських репресій

субота, Вересень 25th, 2010

Прем’єр-міністр України Микола Азаров взяв участь у траурній церемонії на Меморіалі жертвам сталінських репресій, де поховано польських офіцерів, громадян.

Як повідомили в Департаменті інформації Секретаріату КМУ, відповідаючи на питання журналістів про свої враження, Микола Азаров заявив, що це, в першу чергу, глибокий смуток з приводу людської трагедії.

«Цей меморіал – чесне і сильне нагадування, що ніхто не вправі віднімати людське життя, віднімати без суду, без слідства, без провини. Подивіться на дати народження цих людей. Це молоді люди, які могли прожити змістовне, корисне життя. Тому ми пам’ятаємо цю трагедію. Влада України зробить все, щоб життя нашого народу було збудоване на принципах свободи й демократії, в мирі і творчій праці», - наголосив Прем’єр-міністр.

Також Микола Азаров зазначив, що всі меморіальні місця в Україні будуть в центрі особливої уваги Уряду і місцевої влади.

Нагадаємо, сьогодні до України прибув Президент Польщі Броніслав Коморовський  для участі у траурних заходах, пов’язаних із вшануванням пам’яті польських офіцерів, які були закатовані в тюрмах і таборах Харкова. У харківському аеропорту його зустрів Микола Азаров.

Прем’єр-міністр України і Президент Польщі поклали квіти до меморіальної дошки, встановленої на місці, де знаходилася внутрішня тюрма НКВС і де відбувалися страти польських офіцерів. Також квіти поклали члени родин закатованих, які приїхали в Україну разом з офіційною делегацією.

Крім того, Микола Азаров та Броніслав Коморовський візьмуть участь у православному молебні і католицькій месі, які відбудуться на території Меморіалу жертвам тоталітарного режиму, де поховано закатованих польських офіцерів, а також українців, росіян, представників інших народів, які стали жертвами сталінських репресій у 30-40 роках минулого століття.

Проблема з свободою слова досі актуальна - президент

четвер, Вересень 23rd, 2010

Президент України Віктор Янукович (на фото) в інтерв’ю  “The Wall Street Journal” визнав, що в Україні є деякі проблеми зі свободою слова і демократичними правами.

“Як і більшість з пострадянських країн, Україна має певні хвороби”, - сказав глава держави. До того ж він наголосив, що вони не є системними. За його словами, були просто окремі випадки, коли права і свободи порушувалися.

Нагадаємо, згідно з результатами всеукраїнського опитування, проведеного “Українським демократичним колом” на замовлення Інституту політики 15 вересня 2010 року, 37,1% респондентів вважають, що ситуація зі свободою слова в країні погіршилася і відроджується цензура.

Лідер партії “Батьківщина” наполягає на невідкладній зустрічі з президентом

вівторок, Вересень 21st, 2010

Лідер партії  “Батьківщина” Юлія Тимошенко наполягає на невідкладній зустрічі з Віктором Януковичем, оскільки фальсифікація місцевих виборів вже “йде повним ходом”. Адміністрація Президента може бути спокійна - опозиція прийде без шашок і яєць.

Як повідомляє прес-служба БЮТ, умова - без шашок і яєць - вчора поставив керівник Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. “Нам зрозумілий історичний страх Віктора Януковича перед яйцями. Але Льовочкіну немає чого боятися: ні Янукович, ні яйця під час зустрічі не постраждають. А шашки, про яких говорив Льовочкін, брати з собою немає сенсу - відомо, що влада грає тільки у наперстки”, - зазначили у БЮТ.

“Батьківщина” обіцяє прийти на зустріч до В.Януковича з “незручними для Президента, але доленосними для України питаннями”. “Сподіваємося, що зустріч з опозицією не повторить таку сумну долю, як візит представників преси у “Межигір’я”, - наголосили у прес-службі.

Нагадаємо, раніше Ю.Тимошенко запропонувала Президенту України В.Януковичу прийняти президію політради “Батьківщини” з інформацією про проблеми, які виникають у партії під час підготовки місцевих виборів з вини влади. “Я відкрито звертаюся до пана Януковича - невідкладно прийняти президіум політради партії “Батьківщина”, щоб ми могли гаранту Конституції безпосередньо донести всю інформацію, пред’явити йому документи і, по суті, покласти на нього персональну відповідальність за все, що роблять підлеглі йому адміністративні структури”, - сказала вона.

Вчора С.Льовочкін повідомив, що В.Янукович готовий зустрітися з лідером ВО “Батьківщина” Ю.Тимошенко. З ініціативою про зустріч він виступить вже найближчим часом.

Рекламна пауза: