This version of the page http://www.minagro.kiev.ua/page/?3050 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-15. The original page over time could change.
Загальна характеристика \ ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «АГЕНТСТВО З ІДЕНТИФІКАЦІЇ І РЕЄСТРАЦІЇ ТВАРИН» \ Підвідомчі організації \ Тваринництво \ Галузі АПК \ Міністерство аграрної політики України


Урядовий
портал
 


Українська
Головна / Галузі АПК / Тваринництво / Підвідомчі організації / ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «АГЕНТСТВО З ІДЕНТИФІКАЦІЇ І РЕЄСТРАЦІЇ ТВАРИН» / Загальна характеристика

Загальна характеристика

20.03.2007 15:58

 ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
«АГЕНТСТВО З ІДЕНТИФІКАЦІЇ І РЕЄСТРАЦІЇ ТВАРИН»

Юридична адреса: 01001, м.Київ, вул.Б.Грінченка, 1, офіс 41,
тел./факс: (044) 279-82-90

Адреса місцезнаходження:
04119, м.Київ, вул.Сім’ї Хохлових, 15, кім. 406,
тел./факс: (044)501-22-45, 205-47-02, 205-47-03, 205-47-04.
Для кореспонденції:
01001, м. Київ-1, Головпоштамт, а/с 524-В
 e-mail: office@ agro-id.com.ua
web-site: www.agro-id.com.ua

Загальна характеристика
Підприємство створено відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України від 29.07.2002 №213 "Про створення державного підприємства "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин" для здійснення в Україні комплексу заходів з ідентифікації і реєстрації сільськогосподарських тварин.
Ідентифікація тварин, що впроваджується на державному рівні, є одним із головних методів, які застосовують у світі з метою відслідковування походження тваринницької продукції від її виробництва протягом всього життя тварини до попадання на стіл споживачеві.
Уряд України, як і уряд кожної цивілізованої країни, піклується про безпеку й здоров'я свого народу. Збільшення числа епідемій серед тварин і домашньої птиці спонукають до вживання належних заходів, щоб забезпечити надійний захист населення від смертельно небезпечних інфекцій, в першу чергу – через гарантування безпеки тваринницької продукції.
Курс на розробку і запровадження єдиної загальнодержавної системи ідентифікації і реєстрації сільськогосподарських тварин був визначений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 179 „Про затвердження програми запобігання і ліквідації проявів захворювання великої рогатої худоби на губчастоподібну енцефалопатію та інших пріонних інфекції на території України на 2001-2010 роки”.
При розробці нормативно-правових актів України, які регулюють проведення ідентифікації та реєстрації тих чи інших видів тварин, були враховані основні положення законодавства Європейського Співтовариства (ЄС) та досвід європейських країн – Франції, Великобританії, Німеччини, Польщі, Угорщини.
Запровадження єдиної загальнодержавної системи ідентифікації та реєстрації тварин в Україні покладено на:

• Міністерство аграрної політики України – визначає загальні принципи державної політики в сфері ідентифікації і реєстрації тварин, є держателем єдиної державної бази даних – Реєстру тварин;

• Державний департамент ветеринарної медицини – сприяє впровадженню системи ідентифікації тварин. Контролює дотримання вимог щодо ідентифікації, обігу та переміщення тварин, включаючи ветеринарні документи, які вимагаються при переміщенні чи транспортуванні тварин.

• Державне підприємство "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин" – виконує комплекс робіт з реєстрації та ідентифікації тварин.

У 2003 році після відповідного розпорядження Кабінету Міністрів та наказу Міністерства аграрної політики України, Агентством було розпочато роботу з ідентифікації великої рогатої худоби (ВРХ). 3 2005 року впроваджуються аналогічні системи для свиней, кіз, овець та коней.
Ідентифікація – процес з ототожнювання тварини, шляхом присвоєння їй унікального ідентифікаційного номера із використанням візуальних, електронних та змішаних засобів ідентифікації в залежності від виду та призначення тварини та видача документів на тварин (паспортів, ветеринарних карток, реєстраційних свідоцтв). Реєстрація – внесення до Реєстру тварин інформації про ідентифікованих тварин, їх переміщення, власників, господарства та їх ветеринарно-санітарний стан тощо.
Велика рогата худоба, свині, кози та вівці ідентифікуються за допомогою вушних бирок, які прикріплюються на кожне вухо тварини. Бирки жовтого кольору прикріплюють великій рогатій худобі, вівцям і свиням. Світло-зелені –козам. Власникам ВРХ видається паспорт ВРХ і ветеринарна картка, власникам овець, кіз та свиней – реєстраційні свідоцтва, власникам коней – паспорт коня з графічним описом тварини. За бажанням власника тварині може бути вживлено електронний мікрочип.
Кінцевою метою запровадження ідентифікації тварин є створення в Україні належної системи відслідковування походження та етикетування тваринницької продукції, що сприятимете забезпеченню населення України безпечними м’ясо-молочними продуктами, отриманню достовірної інформації про умови їх виробництва, підвищенню довіри споживача до якості продукції.
Лише за умови, що всі тварини, які знаходяться або утримуються на території країни, внесені до державної автоматизованої бази даних та знаходяться під постійним ветеринарно-санітарним контролем, можливо гарантувати безпеку здоров’я населення. Всі власники, які утримують сільськогосподарських тварин для отримання та реалізації певного виду продукції (молока або м’яса) тощо, зобов'язані гарантувати покупцям безпеку та якість своєї продукції та забезпечити проведення ідентифікації та реєстрації належних їм тварин.
Згідно діючих нормативно-правових актів, зокрема, Закону України “Про ветеринарну медицину” реалізація молока та забій тварин на м’ясо, а також переміщення тварин, дозволяється тільки за умови якщо тварини ідентифіковані, а їхні власники мають відповідні ідентифікаційні документи.
На даний час “Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин” має розгалужену систему обласних філій, районних представництв і агентів з ідентифікації.
 

 
© 1997–2010 Міністерство аграрної політики України 01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 24           

Усі права на матеріали, що знаходяться на даному сайті, охороняються відповідно до чинного законодавства України. При будь-якому використанні матеріалів сайта, гіперпосилання на www.minagro.gov.ua обов'язкове