This version of the page http://imi.org.ua/content/view/173556/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-09. The original page over time could change.
Інститут Масової Інформації - Рада — у відставці?

м. Київ, вул. Крупської, 8,    тел. (044) 566-3085, 566-1534, 461-9023
 
     

Ми, журналісти, правозахисники та члени Міжнародної асоціації захисту свободи слова (IFEX) висловлюємо занепокоєність загостренням ситуації зі свободою слова  в Україні. Ми приєднуємося до наших українських колег та журналістів, які викривають цензуру, та вимагаємо, щоб українська влада припинила втручатися до роботи ЗМІ.

Детальніше...
 
Інститут масової інформації ще раз наголошує, що готовий надавати правову допомогу журналістам, які зіткнулися з цензурою та тиском в редакціях, консультувати та захищати їхні професійні й трудові права у випадку судових спорів. Детальна інформація за телефоном - 044- 566-1534 або електронною поштою: Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських та пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати java-script.
Детальніше...
 
Головна сторінка
Увага! Анонс
Новини
Семінари
Барометри
Про нас
Архіви сайту
  • Юридична діяльність
  • Освітні програми
  • На контролі ІМІ
  • Моніторинг стандартів
  • Моніторинг "джинси"
  • Головна

На контролі ІМІ

Справа Сергія Андрушка
Справа ТВІ та 5-го каналів
Справа Сергія Кутракова
Справа ТРК "Чорноморка"
Справа Василя Климентьєва

Наші результати

М. Мельник проти «Голосу Опілля»
Детальніше...
 
Справа Вередюка
Детальніше...
 
Гонгадзе проти України
Детальніше...
 
M. Самбур та В. Воротник проти Інтернет-видання «Українська Правда»
Детальніше...
 
М. Самбур та В. Воротнік проти газети «Україна Молода» та О.Зварич
Детальніше...
 
Справа газети «Перехрестя»
Детальніше...
 
Справа Я.Ткачівського
Детальніше...
 
Справа газети «Вчасно»
Детальніше...
 
«Плужнікова vs Притула та ПП „Українська правда”»
Судова боротьба відбувалася без особистої участі позивачки й відповідачки, які довірили цю судову справу своїм юристам. Сторону пані Плужнікової представляли працівники юридичної фірми „Коннов і Созановський”: найчастіше на судових засіданнях можна було побачити Сергія Коннова та Людмилу Опришко, сторону відповідачів представляли адвокат Тетяна Шмарьова та юрист ІМІ Роман Головенко.

Обґрунтування позову представниками позивачки було доволі типове для такого роду справ: оскаржуване речення заголовку, не зважаючи на питальну форму, вони вважали подачею фактів, які нібито були неправдивими та завдавали шкоди честі й гідності покійного.
Детальніше...
 

Анонси

Оголошується конкурс на семінар «Громадські кампанії на захист прав людини»
17.11.2010

Оголошується конкурс на участь у Семінарі «Громадські кампанії на захист прав людини», що організовує Громадська організація «М’АРТ» (Чернігів, Україна) разом з Гельсінським Фондом з Прав Людини (Варшава, Польща) за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».Семінар є навчальним заходом всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Детальніше...
 
УВАГА! ІМІ шукає регіональних власкорів для проведення моніторингу фактів порушень свободи слова
16.04.2007
Шановні колеги!
Детальніше...
 

Рада — у відставці?
13.10.2008

Огляд української преси (10-11 жовтня 2008 року)

Невміння працювати в команді, хронічна нездатність довіряти партнерам, непомірні особисті амбіції, маніакальне прагнення влади й банальне невміння користуватися її важелями — це лише вершина кризового українського айсберга», наголошує в газеті «День» журналістка Наталія Ромашова з приводу такої найсвіжішої політичної події в нашій державі, як Указ Президента України від 9 жовтня ц.р. про припинення повноважень Верховної Ради скликання та призначення 7 грудня ц.р. позачергових виборів до неї. Що буде далі? Наші мас-медіа переповнені неоднозначними оцінками та версіями на цю болючу тему. Пропонуємо фрагменти з виступів деяких друкованих видань.

УКРАЇНА МОЛОДА»: яка позиція фракцій?

 У газеті за 10 жовтня 2008 р. (3 191) надруковано огляд «Усі в казино!», автор якого Володимир Семків, повідомляючи про події у Верховній Раді минулого четверга — в день підписання Президентом України указу про розпуск парламенту та дострокові вибори, зазначає: більшість партій збираються виконати цей указ, тільки фракція БЮТ заявила про можливість його оскарження. Відтак оглядач коментує:

«Торік, коли Президент розпустив Верховну Раду (йдеться про перші два укази), більшість у парламенті пнулася зі шкіри й доводила, що може працювати доти, поки не буде обрано нову Раду. Головним аполеготом цієї тези був спікер Олександр Мороз, якого підтримала і фракція Партії регіонів. Але цього разу вже навіть деякі депутати з ПР не виключають варіанту з припиненням законотворчої діяльності. «Верховна Рада має кілька форм роботи: у комітетах, із виборцями, у пленарному режимі, — сказав «УМ» народний депутат Юрій Мірошниченко. — Вимикається те, що стосується ухвалення рішень і законів, а в решті форм ми працюємо». Цікаво, що колега Мірошниченка по фракції, Василь Кисельов, висловив інакшу думку: він сказав, що парламент працюватиме до обрання нової ВР і «депутати можуть такого наприймати, що Президент собі навіть не уявляє». Можливо, це просто оцінки двох фракцій у ПР — Ахметова і Януковича?»

Одразу по відкриттю вечірнього засідання Ради президію було заблоковано фракцією БЮТ, підкреслює оглядач. Не виключено, що вона обере тактику юридичного спротиву достроковим виборам. Інакше ставить питання автор огляду, навіщо було це робити, коли Рада готувалася коригувати виборче законодавство?

«СІЛЬСЬКІ  ВІСТІ»: невже прямуємо в Європу?

У газеті за 10 жовтня 2008 р. (№ 120) надруковано огляд «Груба політична помилка», автор якого Олександр Черевко насамперед стверджує:

«Схоже, проголосивши другі дострокові парламентські вибори, Президент України опинився в міжнародній ізоляції. Принаймні колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський вважає, що Віктор Ющенко зробив «грубу помилку». За його словами, «був невеликий шанс, аби створити розширену демократичну коаліцію Тимошенко — Ющенко — Литвин, ми працювали над цим». Більше того, Кваснєвський припустив, що дострокові парламентські вибори «не те що не принесуть бажаного результату... вони можуть стати істотним провалом для самого Ющенка». А ось оцінка з Брюсселя, з офісу представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єра Солани: «Ми взяли до відома рішення Президента. Ми шкодуємо, що зусилля, спрямовані на створення коаліції, зазнали невдачі в той час, коли Україна потребує політичної стабільності, щоб відповідати сьогоднішнім викликам».

Наголосивши, що проти проведення дострокових виборів висловилися всі провідні політичні партії України, оглядач підкреслює: лише «Наша Україна» дуже наполегливо, проте надто непереконливо пробує наполягати, що йдеться про «відстоювання принципів». Детально розглянувши різні точки зору на перспективи парламентських перевиборів, автор огляду зазначає:

«Тим часом Президент України Віктор Ющенко радіє з того, що його італійський колега підтримав прагнення України до євроатлантичної інтеграції. Хоча треба визнати, що через укази Глави держави Європейська перспектива вже віддалилася від нас на безмежну відстань».

«ГАЗЕТА ПО-УКРАЇНСЬКИ»: хто ж візьме гору?

У газеті за 10 жовтня 2008 р. (№ 186) вміщено ексклюзивне інтерв’ю, з яким виступив у розмові з журналістом Анатолієм Марциновським політолог Михайло Басараб: «Ющенкові важливо було зупинити зближення БЮТ і «Регіонів».

Щодо заяви екс-президента Польщі Кваснєвського, що розпуск парламенту є грубою помилкою Ющенка, політолог стверджує: Президент України морально визрів для такого рішення, тож його вже ніщо не могло зупинити. Відтак наголошує:

«Це зумовлено наступними президентськими виборами й намаганнями Юлії Тимошенко максимально швидко здобути над Ющенком перевагу. БЮТ із Партією регіонів відпрацьовували сценарій позбавлення Президента повноважень, а можливо, й відсторонення його від влади. Отож Ющенко скористався розпадом коаліції БЮТ і НУ-НС та зробив усе, щоб вона не поновилася. Очевидно, було також розуміння того, що разом Ющенко й Тимошенко працювати вже не зможуть. Немає в них такого бажання».

На думку політолога, на дострокових виборах Юлію Тимошенко може підтримувати Росія, і не виключено, що роль містка між Тимошенко і Кремлем відіграє Медведчук. Хоча документальних підтверджень цієї версії ще немає, зазначає політолог, але про тісну співпрацю Тимошенко і Медведчука активно говорять в експертному середовищі, пишуть ЗМІ. У підсумку перевиборів пропрезидентський блок на чолі з Арсенієм Яценюком може сміливо розраховувати на 10 відсотків голосів, вважає політолог, а переможе, на його думку, Партія регіонів. Політолог резюмує:

«Торік на піку своєї популярності БЮТ ледве дотягнувся до результату «регіоналів». А зараз показники Тимошенко можуть бути нижчими, хоча й не катастрофічно. А Партія регіонів навпаки додасть — вони ж були в опозиції, не несуть відповідальності за те, що відбувалося».

«УРЯДОВИЙ КУР’ЄР»: навіщо БЮТ оце трибуну блокував?

У газеті центральних органів виконавчої влади України 11 жовтня 2008 р. (№ 198) надруковано репортаж «Спочатку — гроші для народу».

Повідомивши про те, що напередодні зранку трибуна і місця президії в сесійній залі заблокували депутати з фракції БЮТ, внаслідок чого Арсеній Яценюк достроково закрив пленарне засідання на невизначений термін, автор репортажу Олександр Біттнер коментує:

«Причиною чергового загострення ситуації в парламенті стало формування порядку денного. Напередодні, в четвер, після наради у Голови Верховної Ради на вечірнє засідання до розгляду було запропоновано два законопроекти — про внесення змін до закону про вибори народних депутатів і про зміни до Державного бюджету в частині фінансування майбутніх виборів. Такий порядок роботи підтримали 228 депутатів від Партії регіонів, Блоку Литвина і частини НУ-НС. Блок Юлії Тимошенко, не заперечуючи потреби в ухваленні законів, що стосуються організації виборів, запропонував розглянути їх у пакеті з соціальними законопроектами, а також з проектом бюджету на наступний рік. Йдеться про проект змін до Держбюджету в частині забезпечення коштами Пенсійного фонду, а також про Бюджетний кодекс на 2009 рік. Також БЮТ вважає за потрібне терміново розглянути і проект бюджету на наступний рік, поданий урядом. Згадані закони необхідні, аби не допустити хаосу в країні та забезпечити нормальне життя людей до кінця нинішнього та наступного бюджетного року, переконані бютівці. Не знайшовши підтримки у сесійній залі, вони й заблокували трибуну».

Позицію «бютівців», констатує автор репортажу, того ж дня підтримав і лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко, зазначивши: спочатку гроші для народу, а потім — стільці для його слуг.

«ДЕНЬ»: що спричиняє кризу?

У газеті за 11 жовтня 2008 р. (№ 183) надруковано огляд «Хронологія розпаду». Авторка Наталія Ромашова відзначає: лідер фракції БЮТ Іван Кириленко запевняє, що блокування трибуни триватиме доти, доки не буде розглянуто проект бюджету на 2009 рік, а також внесено зміни до нього стосовно соціальних завдань. Оглядачка аналізує подробиці подій, які призвели до розпаду демкоаліції, та розглядає виборчі перспективи. Оглядачка стверджує:

«А тепер у двох словах про дві ключові проблеми нинішніх виборів. Перше: Центрвиборчком так і не сформував державний реєстр виборців, а це означає, що шлях для різноманітних фальсифікацій відкритий. Друге — явка. Якщо сьомого грудня на виборчі дільниці прийде менше 50 відсотків виборців, які мають право голосу, вибори будуть визнані недійсними і в результаті країна може до запаморочення крутити виборчу рулетку (адже після недійсних виборів призначаються нові)».

Підкресливши, що за рік «із хвостиком» парламентарії шостого скликання прийняли 80 законів, на що було витрачено з бюджету 800 мільйонів гривень, оглядачка нагадує: під час попереднього, п’ятого скликання Ради депутати також упродовж одного року встигли затвердити понад 240 законів. Оглядачка узагальнює:

«Невміння працювати в команді, хронічна нездатність довіряти партнерам, непомірні особисті амбіції, маніакальне прагнення влади й банальне невміння користуватися її важелями — це лише вершина кризового українського айсберга».

Огляд підготував Хома ХОДУН.

 
< Попередня   Наступна >
Назад



З життя НГО

Правозахсники вимагають звіту щодо блокування вручення Нобелівської премії миру
08.12.2010

Правозахисні організації звернулися до міністра закордонних справ із проханням пояснити ситуацію щодо відмови України бути присутньою на церемонії вручення Нобелівської премії миру на знак протесту проти нагородження китайського дисидента Лю Сяобо.


 

Детальніше...
 

Світ

ARTICLE 19, IMS закликають ВР реформувати медіа простір
14.09.2010

Британські правозахисники «ARTICLE 19» та IMS (Міжнародна підтримка ЗМІ) закликали депутатів Верховної Ради запровадити суспільне мовлення, унеможливити напади на журналістів та політичний тиск та проголосувати за закон про доступ до суспільно важливої інформації. Дві громадські організації направили спільного листа до українського парламенту. Про це повідомляє IFEX.

Детальніше...
 

Генпрокуратура назвала винним у вбивстві Гонгадзе Пукача і Кравченка
06.12.2010

Головне управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України завершило розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням екс-генерала Олексія Пукача у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 365, ч. З ст. 364 Кримінального кодексу України і ч. 3 ст. 166 та п.п. «в»,«і» ст. 93 КК України 1960 року.

Детальніше...
 

Законодавство

  • Генпрокуратура назвала винним у вбивстві Гонгадзе Пукача і Кравченка
  • Як УП посудилася з президентом
  • Хто і чому не хоче доступу до інформації
  • Резолюція: проект концепції суспільного мовлення потребує конкретизації і суттєвих уточнень
  • Переможна хода приватності
  • До галузі медіа підійшов Фронт, або що пропонує журналістам Яценюк
  • Чи перетворять Україну на "міліцейську державу"?
  • Кому потрібен такий репресивний інструмент як кримінальна відповідальність за наклеп?
  • Як не допустити безкінечний «тиждень «дИмократії»
  • Народні депутати розпочали полювання на відьом. Що несуть нам медійні законодавчі ініціативи?
  • Наказ МВС № 88. Повний текст і юридичний коментар щодо захисту прав журналістів
  • Оскарження відмови в порушенні кримінальної справи за ст. 171 КК України
  • До суду з диктофоном.
  • Депутатам пропонують заборонити рекламу сексу.Чого варто чекати від існуючих законодавчих ініціатив?
  • Про плюралізм поглядів у Партії Регіонів та заборону пропаганди фашизму
  • Чи достатньо лише самого закону для роздержавлення преси в Україні?
  • Костянтин Дегтярьов: Коментар до Закону України "Про захист суспільної моралі"
  • Чому майже ніхто в інформаційній сфері не боїться порушувати Закон про вибори Президента
  • Мораль і Кримінальний кодекс
  • Газета «Факти» - лідер по суцільному позитиву про Тимошенко та Яценюка

Дискусії

"Український тиждень" на колесах
06.12.2010
Починаючи писати цей блог про «джинсу», приблизно собі уявляв хто будуть мої головні герої. Журналісти з випадково підібраними іменами з низки тиражних (переважно жовтих) газет. Проте, журналу «Український тиждень» в моєму уявному списку не було. Адже складно повірити в те, що інтелектуальне та національно-свідоме видання буде публікувати брудну заказуху, ще й без позначки «На правах реклами».
Детальніше...
 

Медіаграмотність

Практично у всіх досліджуваних регіонах рівень політичної та комерційної «джинси» зрівнявся
27.04.2010
У березні рівень політичної та комерційної джинси у друкованій пресі практично зрівнявся, а у деяких регіонах кількість комерційної джинси значно перевищила кількість комерційної.

Про це свідчить моніторинг , який проводить громадська організація Інститут Масової Інформації у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

Детальніше...
 

Леся Гонгадзе: Я впевнена, що сьогоднішній Президент «справи Гонгадзе» не зможе закрити
25.06.2010

Матір убитого журналіста Георгія Гонгадзе вже втомилася від політичних спекуляцій на смерті її сина і не вірить, що ця справа колись буде доведена до кінця. Зустріч із Президентом Віктором Януковичем не додала їй оптимізму. В інтерв’ю ЗІКу Леся Гонгадзе розповіла, про що вона говорила з Президентом і чому вона переконана, що знайдене тіло не належить її синові.

Детальніше...
 

Інтерв'ю

  • Леся Гонгадзе: Я впевнена, що сьогоднішній Президент «справи Гонгадзе» не зможе закрити
  • Кат завжди набагато гірший за того, хто вчинив злочин
  • "У нас журналістика долара, а не журналістика в європейському розумінні цього слова"- В.Іванов
  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • Мирослава Гонгадзе: Час ховати це нужденне тіло, аби дати спокій душі Георгія
  • Зі свідченнями Пукача відбуваються серйозні маніпуляції - Валентина Теличенко, адвокат М.Гонгадзе
  • Генерал вибіркової дії
  • Володимир Яворський: "Виборність місцевих судів означатиме кінець їх незалежності"
  • "Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
  • Олександра Коваль: Той, хто змалку звикне читати, буде робити це впродовж життя


Новини

09-12-2010
16:03 - Грищенко планує зустрітись з представниками іноземних ЗМІ
14:49 - Суд переніс справу за позовом журналіста СТБ Сергія Андрушка
14:02 - У Луганську відбудеться прес-конференція щодо релігійної грамотності ЗМІ
13:23 - У Херсоні міліція розслідує конфлікт між журналістом і банкіром
12:33 - "Інститут національної пам’яті отримає статус президентської структури" - Герман
12:20 - Представник України буде присутній на врученні Нобелівської премії - Гриценко
11:03 - Курков та Положій запрошують на " Побачення зі Львовом"
10:35 - Хакери зламали веб-сайт компанії Mastercard
08-12-2010
16:08 - Київський суд дозволив владі заперечувати Голодомор
14:52 - «Велику різницю» будуть показувати без комедійних сюжетів про політиків
14:02 - КНМП закликає керівництво СТБ припинити незаконні дії по відношенню до Османа Пашаєва
13:58 - Wikileaks опублікував умови надання Україні кредиту
13:06 - На директора мережі кінотеатрів завели справу
12:07 - И снова про WikiLeaks
11:34 - Китайська влада вирішила заснувати власну Нобелівську премію миру
11:08 - Судове слідство у справі Г.Гонгадзе мають бути публічними - В.Наливайченко
10:38 - Правозахсники вимагають звіту щодо блокування вручення Нобелівської премії миру
07-12-2010
16:05 - Інформаційний тероризм у дії
15:02 - У МЗС сказали неправду про причину ігнорування Нобеля?
13:16 - "До вбивства журналіста Гонгадзе могли бути причетні іноземні спецслужби" - Коновалюк
13:03 - У Великобританії заарештували засновника сайту WikiLeaks
12:00 - "Законодавство щодо захисту прав людини потребує змін" - Вінницька правозахисна група
11:13 - "Суд поверне справу Г.Гонгадзе до Генпрокуратури ще під час попереднього розгляду " - О.Мусієнко
10:51 - "Я думаю, що є певні домовленості між Пукачем і слідством" - Сергій Осика
06-12-2010
17:02 - 9 грудня - нагородження першого лауреата літературної премії І.Моісеєєнка
16:48 - На Рівненщині стартують тренінги «Лабораторії соціальних медіа»
16:09 - 7 грудня – акція на підтримку власника сайту Wikileaks
14:23 - Головний редактор газети "Зоря Тарханкуту" пов’язує побиття журналіста з викривальними статтями
13:09 - "Ми повинні значно скоротити державний апарат" - Янукович
12:34 - Невідомі побили кореспондента газети "Зоря Тарханкуту"

Авторизация



Барометри

  • Барометр свободи слова за листопад 2010 року
  • Барометр свободи слова за жовтень 2010 року
  • Барометр свободи слова за вересень 2010 року
  • Барометр свободи слова за серпень 2010 року
  • Барометр за липень 2010 року
  • Барометр свобода слова за червень 2010 року
  • Барометр за травень 2010 року
  • Барометр свободи слова за квітень 2010 року
  • Барометр за березень 2010 року
  • Барометр за лютий 2010 року
  • Барометр за січень 2010 року
  • Барометр за грудень 2009 року
  • Барометр за листопад 2009 року
  • Барометр за жовтень 2009 року
  • Барометр за вересень 2009 року
  • Барометр за серпень 2009 року
  • Барометр за липень 2009 року
  • Барометр за червень 2009 року
  • Барометр за травень 2009 року
  • Барометр за квітень 2009 року
  • Барометр за березень 2009 року
  • Барометр за лютий 2009 року
  • Барометр за січень 2009 року
  • Барометр за грудень 2008 року
  • Барометр за грудень 2008-го року
  • Барометр за листопад 2008 року
  • Барометр за жовтень 2008 року
  • Барометр за вересень 2008
  • Барометр за серпень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за червень 2008 року
  • Барометр за травень 2008 року
  • Барометр за квітень 2008 року
  • Барометр за березень 2008 року
  • Барометр за лютий 2008 року
  • Барометр за січень 2008 року
  • Барометр за грудень 2007 року
  • Барометр за листопад 2007 року
  • Барометр за жовтень 2007 року

ТИПОВІ ДОКУМЕНТИ

Запит про надання документів
 
Інформаційний запит
 
Зразок позову щодо ігнорування запиту
 
Зразок позову щодо відмови в наданні інформації
 
Звернення до прокуратури щодо порушень права на акредитацію
 
Звернення до прокуратури щодо ненадання інформації
 

 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Настрій дня