This version of the page http://life.pravda.com.ua/interview/48bd32c14d03f/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-02. The original page over time could change.
Юрко Покальчук: "Я поза конкуренцією" | Українська правда _Життя

 

// Юрко Покальчук. Фото Дмитра Ларіна
// Еротичний письменник

Юрко Покальчук: "Я поза конкуренцією"

Юрко Покальчук нещодавно отримав чергове визнання у вигляді премії за свою книжку "Камасутра". Славу автора еротичних творів, як він сам каже, якщо вже заробив, то треба носити і тішитись.

Особливо коли вмієш жити без віку, опікуєшся колонією для неповнолітніх, в голові знання одинадцяти мов, а в досвіді -  близько ста країн, в яких працював, писав та воював. Але слава примхлива.

- Вам запам'яталося, як почали писати?

- Це мені було десь чотирнадцять чи п'ятнадцять років. Написав перше оповідання, але воно нікуди не годилося. А поштовхом було те, що багато наших письменників тоді писало, але головне - брат моєї мами, мій рідний дядько, написав роман "Джура". Він був на Памірі, потім повернувся і написав дуже цікаву книжку. По ній було знято два фільмі. І от коли я отримав книжку, яку видав мій дядько!

- І подумали, чом не ви?

- Так! Це девіз мого життя: якщо хтось може, то чому не я! Перша художня книжка моя вийшла наприкінці 60-тих і йменувалася "Хто ти?", а книжка "Самотнє покоління", яку видали вже у 72-му, отримала декілька десятків негативних рецензій - було написано, що я межую між індивідуальністю та індивідуалізмом...

- Так це ж дуже позитивно!

- Так, це зараз вже позитивно, а тоді було небезпечно. Мене ще друкували у журналах, і от раз визвали і кажуть: "Юрко, ну що ж ти пишеш якось не по-нашому! Все нічого, але ти давай пиши нормально!" Я тоді вийшов, перехрестився і подумав: "Слава Богу! Не дай Боже мені писати по-вашому". І з того часу я вирішив, що краще писати в стіл, але писати так, як ти сам відчуваєш.

- Як відчувалося переслідування?

- Відкривав газету з політичними обстрілами і проходився по списках - так, добре, мене нема. Потім десь бачу - є. І мені невдовзі по секрету сказали, що я попав в список опальних, тепер мене певний час друкувати вже не будуть.

- Через те, що в ваших творах не було належної пропаганди?

- Справа була не тільки в творах. Я ж писав ще й багато критичних статей, в мене були наукові статті. І, думаю, саме це можновладців найбільше дратувало. А одного разу, коли я писав, помітив за собою, що знаю, що сподобається і що ні, і знаю, як писати, щоб бути "совєтським письменником", щоб надрукували.

Мене це налякало, і я сказав собі - добре, тебе надрукують, ну, а далі що? Я вирішив, що це не для мене. І так, невдовзі, з'явилося моє перше еротичне оповідання. Здається, воно називалося "Треба". Я відчув, що еротика може бути не тільки описом... Еротика - це є дуже сильний інструмент.

- Цікаво. А скільки вам тоді було років?

- Десь двадцять вісім. Перше таке оповідання надрукували в журналі «Лель». Гарне було видання, але сконало. За допомогою еротики можна дуже яскраво передати людину...

- Довго ці оповідання чекали на публікацію?

- О, так. Двадцять років. Доречі, книжка "Камасутра" - це результат двадцятилітньої роботи. В певний період життя у мене було достатньо часу, щоб написати безліч оповідань. Я жив в Парижі, дружина цілий день була на роботі. Мені треба було лише піклуватися про те, щоб о шостій сходити купити продуктів.

Перший бум зробила книжка "Те, що на споді", яку я віддав на видання "Кальварії" у 88-му. Вона вийшла в них навіть двома тиражами, було написано купу рецензій. Але з шести десяти лише декілька були тямущі.

Юрко Покальчук "б'є по безкнижжю" в акції, проведеній письменниками 23 квітня в Києві. Фото Дмитра Ларіна

- Як думаєте, тому, хто сам пише, важко читати інших?

- Я вважаю, що письменнику треба читати інших авторів - щоб не закисати у собі, у власному стилі. Я люблю перечитувати Хемінгуея, в свої часи захоплювався літературою Латинської Америки, я ж і був там багато разів. Сучасних я теж читаю, з Дерешем навіть приятелюю, часто висилаю йому шмати, що пишу. Я тут останнім часом пишу щось на межі Стівена Кінга та Толкіена...

- І що можете сказати про страшне слово "сучукрліт"?

- Ну, знаєте, імена називати я не дуже хочу. Колег же ж треба поважати. Але я почитав Ірен Роздобудько, Ларису Денисенко - і заспокоївся. Бо зрозумів, що я поза конкуренцією.

- Часто буває - приходять до голови ідеї романів, а писати в цей час не тягне?

- Так, воно як раз саме так і відбувається. От в мене зараз на п'ять романів задумки лежать. Написав два сценарії для серіалів. Я ж на "1+1" працюю сценаристом і редактором.

ДИВИСЬ ТАКОЖ
24.04.2008

Хуліганські витівки письменників: що літератори думають про політиків?

 
- На вашу думку, хто такий графоман? І як читачу його впізнати.

- Графоман це людина, яка сідає і пише: "Встав Іван і пішов до Петра по сокиру. Прийшов, а Петра дома не було. Але Івану потрібна була сокира і він сів чекати Петра. Чекав до вечора. Прийшов Петро. Але виявилося, що і в Петра сокири немає. Тоді вони зібралися і пішли до Василя"...

- Супер. Дуже гостросюжетно.

- Та, і мені давали читати таке. Розумієте, це просто кілометри писання, в такому дусі можна писати і писати безкінечно. Людина, яка таке робить, вона просто хоче виписати себе. Але вона зовсім не думає про те, що це будуть читати, що треба передавати більше, ніж факти, опис. Коли я пишу, я, звісно, виражаю себе, але я завжди бачу перед собою очі - того, хто це буде читати.


 
Додати коментар
ОСТАННІ КОМЕНТАРІ
Дарина _ 10.09.2008 22:45
справи, зроблені ним, варті наслідування.
оповідання прекрасні
сила духу непересічна
сумую, так і не побачила вживу
Roman Sen'kus' _ 10.09.2008 22:01
Ja pryhnichenyj vistkoju pro peredchasnu smert' moho dobroho druha ostannix 24 rokiv.
Ce velyka vtrata dlja ukrajins'koji kul'tury i suspil'stva.
Proshchai mylyj, nezabutnij Paku.

Roman Sen'kus'
Kerivnyk vydavnychoji prohramy Kanads'koho instytutu ukrajins'kyx studij
Holova Kanads'koji asociaciji ukrajinistiv
Pershyj vice-prezydent Mizhnarodnoji asociaciji ukrajinistiv
Роман _ 10.09.2008 19:25
Вртує внести зміни у програму львівського книжкового Форуму і гідно вшанувати Покальчука. Як це вже запланували з Кожелянком.
Врублевський _ 10.09.2008 17:37
Просто сумую... І не вірю!
Запоріжжя _ 10.09.2008 17:36
З життя пішла людина, яка випромінювала світло!
Подивитися всі коментарі [ 15 ] або додати свій
ІНТЕРВ'Ю
Нова книга
 

Сергій Жадан: У "східняків" і "западенців" спільні проблеми29

Книга "Ворошиловград" саме про те, що триматись потрібно один за одного, виходячи не від приналежності до того чи іншого регіону, а, скоріше, від приналежності до того чи іншого соціального прошарку... Не думаю, що східні регіони потребують реабілітації перед українськими письменниками.
Вільний радикал
 

Андрій Жолдак: Нам потрібна своя Аль-Каїда в культурі84

Якщо Україна має таку державу, такий уряд, такі дороги, такі унітази і таку ковбасу, ті, хто живуть в цій країні – це недорозвинуті для мене люди. Якщо ми не можемо за 20 років побудувати, як литовці, латиші, естонці, румуни, які були просто в дупі, хоч більш менш економічно розвинуту і чесну країну, то хто ми такі?
От А до Я
 

Лада Лузина: Для меня чудеса – почти бытовуха28

Последние две недели мне хочется быть мэром Киева и принять закон, согласно которому за снос памятников архитектуры 19 века полагался бы расстрел на месте. И расстреливать можно бы было собственноручно. И, клянусь, я бы это сделала.
Батько Клочкової псує їй життя, а бойфренд - альфонс і аферист?
Tabloid.com.ua
Hotels reservation Бронирование отелей
  • Отели Милана
  • Отели Барселоны
  • Отели Амстердама
  • Отели Вены
  • Отели Лондона
  • Отели Хельсинки
БУДЬТЕ ЗДОРОВЫ!
Владимир Ежов

Профилактика гриппа - эффективнее паники 5

 
К нам в Ялту приезжают восстанавливать здоровье богатые люди. Но это очень больные люди. Несмотря на то, что у них хватает денег на все мыслимые лекарства. А все потому, что постоянный стресс, сидячий образ жизни, экология – все эти прелести существования в больших городах уничтожают защиту организма.
БЛОГИ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"
МУЛЬТИМЕДІА
Сніг та морози паралізували Європу
Невідомі фото Гітлера виставлять на аукціон
"Діамантовий бал": шик перетворився на пшик
Украинские тенденции: храните деньги в современном искусстве
Створено хустинку, що захищає від мобільного зв’язку
Мамина любов: горила голубить свого крихітного первістка
У Польщі відкрили найбільшу статую Ісуса Христа
Вид на нічні міста з космосу
"Арт-Киев Contemporary": Украина собирается всем утереть нос
 
Архів      RSS-стрічка
© 2007-2009, Українська правда. Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на Українську правду.Життя.

Зворотній зв'язок