This version of the page http://www.interfax.com.ua/ukr/press-release/39193/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-30. The original page over time could change.
Звернення громадських організацій до прем’єр-міністра України М.Азарова з приводу рейдерського захоплення ЗАТ "Одесакондитер"

Прес-релiз

Звернення громадських організацій до прем’єр-міністра України М.Азарова з приводу рейдерського захоплення ЗАТ "Одесакондитер"

Прем’єр-міністру України

Азарову М.Я.

Шановний Миколо Яновичу!

Ми, представники громадських організацій, занепокоєні ситуацією нав-коло кондитерської фабрики «Одесакондитер». Тому ми інформуємо вас про ситуацію, яка склалася на ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люк-сембурзький» у зв’язку зі спробами рейдерського захоплення підприємств групою осіб, очолюваною колишніми керівниками підприємства Хамаловим В.М. і Маштаковою А.Є. І повідомляємо Вас, що ці спроби кожного разу стають більш зухвалими та систематичними.

Зараз рейдери придумали більш витончений, але більш жорстокий метод захоплення Одеської кондитерки, ніж раніше. Якщо раніше колишнє керів-ництво підприємства, яке свого часу намагалося довести до банкрутства і розпродати підприємство, використовувало для захоплення кондитерки вос-новному продажних чиновників і суддей, то зараз загарбники зазіхнули вже на людське життя і безпеку. До захоплення підприємства «Одесакондитер» рейдери залучили чиновників міжнародного масштабу, які причетні до кра-діжки американської компанії, яка безпосередньо пов'язана з Одеською кон-дитерською фабрикою.

До чергової хвилі захоплення Одесакондитер також мають відношення ряд посадовців як одеського, так і всеукраїнського масштабу.

Нагадаємо Вам коротку історію конфлікту: після реорганізації ЗАТ «Одеса» у два підприємства - ЗАТ «Одессакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембургский» один з топ-менеджерів підприємства Валентина Гросу зуміла акумулювати в своїх руках більше 88% акцій обох підприємств.

Загроза виникла після спроби злочинців заволодіти контрольним пакетом акцій підприємства, що належали сім'ї Гросу В.Г. Зловмисники намагалися відібрати акції підприємства шляхом арешту і залякування їх власників. Тому в липні 2009 Гросу В.Г. переоформила підприємство на своїх родичів.

З огляду на низьку ефективність діяльності правління і спроби розбазари-ти майно підприємства, власники більше 88% акцій прийняли рішення зміни-ти менеджмент підприємства.

Таким чином, 26 серпня 2009 року відбулися позачергові загальні збори акціонерів ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім» Люксембурзький». На позачергових загальних зборах акціонерів були присутні акціонери това-риств - власники простих іменних акцій товариств, що володіють в сукупнос-ті більше 90% акцій зазначених товариств і які зареєстровані належним чи-ном у реєстрах власників іменних цінних паперів товариств.

Рішеннями зазначених зборів були відкликані керівники товариств і при-значені нові керівники. У тому числі, були відкликані голова Правління ЗАТ «Одесакондитер» Маштакова А. Є. і призначений новий голова - Сухота Вік-тор Вікторович, відкликаний голова Наглядової ради ЗАТ «Одесакондитер» Хамалов В.М. і призначений новий голова - Гросу Валентина Григорівна; відкликаний голова Правління ЗАТ «Торговий дім» Люксембурзький» Кри-вий І.В. і призначений новий голова Єрьоменко Сергій Вікторович, відклика-ний голова Наглядової ради ЗАТ «Торговий дім» Люксембурзький» Хамалов В.М. і призначений новий голова Гросу Сергій Степанович.

Збори пройшли у встановленому законом порядку. Відразу після зміни органів управління колишні керівники в особі Маштакової А.Є. і Хамалова В.М. почали робити дії, спрямовані на рейдерське захоплення підприємств. Підтримку діям звільнених керівників надав начальник одеського територіа-льного управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Юрій Ровінський.

Побоюючись рейдерської атаки, власники 90% акцій підприємства при-йняли рішення про проведення ще одних зборів акціонерів. Зібрання транс-лювалося у прямому ефірі. Незважаючи на всі складності (орендодавець в ранок проведення зборів відмовився надати приміщення), збори все ж таки відбулося за заявленим адресою. У ньому взяли участь більше 40 акціонерів, які сукупно володіють більш ніж 90 відсотками акцій. Проте, начальник від-ділу фінансового моніторингу контрольно-правового управління Одеського територіального управління ДКЦПФР Олег Місюра всупереч фактом реєст-рації кворуму, підписав акт про його відсутність.

Але головні події відбуваються навколо реєстру акціонерів. Після то-го, як зловмисникам не вдалося шляхом залякування власника підприємства роздобути акції Одесакондитер, вони вирішили самостійно внести зміни до реєстру акціонерів.

За ініціативою Територіального управління ДКЦПФР в Одеській області 09.10.2009 р. був проведений незаконний обшук приміщення, де знаходився колишній реєстратор підприємств ТОВ «Фондова компанія «Гарант». Крім представників ДКЦПФР в даному огляді брали участь співробітники Одесь-кого територіального управління ДКЦПФР і співробітник СБУ Одеської об-ласті Гаращенко В.В., які не мали права проводити обшук підприємства. І та-ка поведінка працівників ДКЦПФР і СБУ є кримінальним злочином. В ході незаконного обшуку був складений Акт, в якому вказана нібито втрата всієї документації і носіїв інформації по підприємству Одесакондитер у реєстра-тора.

Це був перший крок до створення подвійної системи ведення обліку прав власності на акції підприємств. Після незаконного обшуку Глава Одеського територіального управління ДКЦПФР Ровинський Юрій направив в Центра-льний апарат ДКЦПФР звернення, в якому говорилося, що реєстр Одесакон-дитер втрачений.

Таким чином, 20.01.2010р. на підставі звернення Ровінського й вищезга-даного Акту Центральний апарат ДКЦПФР виніс постанову про втрату сис-тем реєстрів підприємств без можливості відновлення, незважаючи на те, що з 01.10.2009р реєстри веде новий реєстратор ВАТ «Комекс-реєстратор», а з 18.11.2009р року ведеться його перевірка співробітниками ДКЦПФР. У ході даної перевірки порушень у процедурі передачі реєстрів не виявлено. Крім цього, новий реєстратор не був притягнутий до процесу про втрату реєстрів.

В Акті ДКЦПФР від 20.01.2010 є маса невідповідностей: спочатку гово-риться, що реєстр акціонерів підприємства Одесакондитер загублений, а по-тім у тому ж документі згадується, що реєстри веде реєстратор ВАТ «Ко-мекс-реєстратор». Копія акту додається.

Зараз же право вести реєстр підприємства Одесакондитер зловмисники намагаються передати Одеському реєстраційного центру «ДЮК», відомому створенням подвійних реєстрів. На рахунку реєстратора ДЮК створення по-двійних реєстрів таких компаній, як Оріон і інших.

Наступним кроком зловмисників у спробі відібрати підприємство Оде-сакондитер стала незаконна зміна власника американкою офшорної компанії Віор Трейдінг Компані (Віор). Всі агентські послуги компанії Віор здійснює Приватбанк.

Компанія Віор навесні минулого року володіла 88,3% акцій Одеської кондитерської фабрики.

Валентина Гросу, будучи родичкою власника підприємства Віор Трей-динг Компані та будучи єдиним офіційним представником в світі цієї компа-нії, мала доступ до рахунків компанії Віор. І без згоди В.Гросу та власника Віор здійснювати будь-які дії з підприємством - незаконно.

Але коли навесні 2010 року Валентина Гросу спробувала перевірити ра-хунки в компанії Віор, їй відмовили в цій послузі, пояснюючи, що в грудні 2009 року прийшов пакет документів щодо передачі компанії Віор Трейдінг Компані в руки третіх осіб, що й було зроблено. Валентина Гросу та власни-ця підприємства Віор про це не були сповіщені і ця передача здійснювалася без їхньої згоди, що є грубим порушенням закону. Простими словами компа-нію Віор Трейдінг Компані просто вкрали.

Очевидно, що незаконна крадіжка американської компанії Віор Трейдинг Компани - черговий крок у геніальній схемі захоплення підприємства Одеса-кондитер його колишніми керівниками. Адже зловмисники добилися втрати реєстру, а новий незаконний реєстратор «Одесакондитер» ДЮК буде онов-лювати реєстр акціонерів станом на весну 2009 року, коли власником підпри-ємства була компанія Віор Трейдинг Компані. Чим і пояснюється крадіжка підприємства Віор.

Разом з цим зловмисники черговий раз зробили спробу залякати власни-ків підприємства Одесакондитер. Цього разу вже з допомогою СБУ.

Якщо раніше проти законного власника підприємства Одесакондитер Ва-лентини Гросу порушувалися тільки фіктивні кримінальні справи, які прийн-явши розголосу, були закриті заднім числом, то тепер рейдери зазіхнули на її життя і здоров'я. Так 28 квітня декілька невідомих, не представившись, але назвалися співробітниками правоохоронних органів насильно затримали Ва-лентину Гросу в м. Умань, де вона гостювала у родичів. В якості підстави за-тримання пред'явили постанову про привід як свідка у кримінальній справі.

Співробітники СБУ не мають права затримувати свідків за постановою слідчого МВС. Потім Гросу завезли до Уманського відділу служби, де також насильно утримували до приїзду одеських міліціонерів. Не відпускали, не дивлячись на те, що Гросу, яка ніколи до цього не отримувала повісток до слідчого, погоджувалася їхати в міліцію добровільно.

У затриманні брали участь співробітники УСБУ України в Одеській об-ласті Володимир Гаращенко, його колега пан Куцин, а також ще 4 співробіт-ники СБУ. Але в розмові з нами Володимир Гаращенко всіляко заперечував як свою участь у затриманні, так і сам факт такого затримання.

Це свідчить про дійсну мету незаконного затримання - залякати свідка, чинити на нього психологічний тиск і, можливо, змусити давати «потрібні свідчення».

Таким чином, можемо констатувати грубі порушення прав людини, гара-нтованих Загальною деклараціє прав людини, Конституцією України, Кримі-нально-процесуальним кодексом України з боку окремих співробітників СБУ та МВС. Вважаємо, що таке порушення Конституції і законів, особливо тими, хто повинен стояти на сторожі їх, неприпустимо в правовій державі.

Наведені факти вимагають негайного втручання органів державної влади України та оперативного реагування на загальнодержавному та обласному рівнях, оскільки своїми діями Ровинський Ю. О. фактично перетворив Оде-ське ТУ ДКЦПФР в рейдерську структуру, що, безумовно, потребує негай-ного реагування, широкого обговорення та відповідної реакції на це громад-ськості, з огляду на те, що Ровинський Ю. О. фактично намагається встано-вити в Одесі власні криміналізовані правила ведення бізнесу, які не мають нічого спільного з законам України, виконання яких він за посадою зобов'я-заний контролювати. Вимушені констатувати, що подібні дії Ровинського Ю. О. ганьблять репутацію органів державної влади й управління вцілому.

Враховуючи викладене та у зв’язку з тим, що Ровинський Ю. О., керівник Одеського ТУ ДКЦПФР України, відкрито займається злочинною діяльністю й тим самим ганьбить ім’я державного службовця України високого рангу, просимо сприяти у розслідуванні вищезазначених протиправних діянь поса-дових осіб та вжити заходів, спрямованих на:

1. Сприяння у виявленні та розслідуванні вищезазначених протиправних діянь посадових осіб, а також у притягненні зазначених осіб до кримінальної відповідальності.

2. Направлення до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України вимоги про проведення службової перевірки діяльності керівника Одеського ТУ ДКЦПФР України Ровинського Ю. О. відповідно до вищеви-кладених фактів.

3. Недопущення утворення подвійних реєстрів власників іменних цінних паперів закритого акціонерного товариства “Одесакондитер” (код за ЄДР-ПОУ 32833927) та закритого акціонерного товариства “Торговий дім “Люк-сембурзький” (код за ЄДРПОУ 32833932), а також будь-яких інших пору-шень закону з боку керівника Одеського ТУ ДКЦПФР України Ровинського Ю. О. по відношенню до вказаних товариств.

4. Створити тимчасову слідчу комісію при Кабінеті Міністрів України з метою розслідування викладених у цій заяві фактів та обставин з залученням повноважних представників акціонерів – власників контрольного пакету ак-цій товариств, законно призначених керівників товариств, юристів, представ-ників мас-медіа.

Додатки:

1. Відкрите звернення акціонера ЗАТ «Одесакондитер» Гросу В.Г.

2. Копія постанови ДКЦБФР від 20 січня 2010 року

3. Копія акту перевірки приміщення реєстратора ТОВ ФК «Гарант»

Громадське об'єднання

«Чиста Батьківщина» Пархомчук О.

Громадське об’єднання «Народна рада» Ткаченко М.

Громадське об’єднання «Варта Києва» Пащенко В.

Редакція газети «Народна варта» Ткачук С.

Громадська екологічна експертиза Удовенко С.

<<< назад

19.05.2010

Останнє

10:50 26.11.2010 ПРЕС-РЕЛIЗ: Мiжнароднi тенденцiї в банкiвському ризик-менеджментi: Corporate governance та Базель III
17:04 25.11.2010 ПРЕС-РЕЛІЗ: Участь у Чорноморському Економічному Форумі підтвердили міністри Грузії, Туреччини, Азербайджану та Вірменії
10:32 22.11.2010 ПРЕС-РЕЛІЗ: Національна телекомпанія України та агентство "Інтерфакс-Україна" запускають громадсько-політичний проект "Онлайн"
16:24 18.11.2010 ПРЕС-РЕЛIЗ: Крим може залучити бiля $13 млрд iнвестицiй та створити 25 тис. нових робочих мiсць
10:34 16.11.2010 ПРЕС-РЕЛIЗ: Житловий комплекс Crystal Park визнано найкращим проектом 2010
18:00 15.11.2010 ПРЕС-РЕЛIЗ: Конференцiя "Податкове планування в умовах нової реальностi"
17:17 15.11.2010 ПРЕС-РЕЛІЗ: Третя щорічна Конференція ІФА Україна з питань міжнародного оподаткування
13:11 15.11.2010 ПРЕС-РЕЛІЗ: Піреус Банк поновив іпотечне кредитування
11:04 10.11.2010 ПРЕС-РЕЛІЗ: Третя щорічна Конференція ІФА Україна з питань міжнародного оподаткування
19:08 04.11.2010 ПРЕС-РЕЛІЗ: НБУ запрошує підприємства Київщини взяти участь в опитуванні