на головну/home

Музеї і скансени / Скансен "Старе село" в Колочаві

Скансен "Старе село" в Колочаві


с. Колочава, Міжгірський р-н, Закарпатська область. Показати на мапі

ЯК ПОТРАПИТИ:
Поки що скансен, заснований 2007 року, перебуває в процесі активної розбудови, тому на його території ви ще не знайдете кас з квитками, екскурсоводів і подібних ознак діючого музею. Але можна самостійно оглянути вже існуючі споруди музею і поспостерігати за роботою артілі майстрів.

Поїсти і переночувати в Колочаві можна у колоритній корчмі (тел. господині, пані Наталі +380677132047, +380314624223) під назвою "Cetnicka stanice" (чеськ. "Жандармська управа" - адже саме вона діяла за чеських часів у цій будівлі)



Колочавський скансен "Старе село" розташований в урочищі Чертежик під полониною Красною.

Автентичні споруди для скансену розшукували у Колочаві та навколишніх селах і викуповували у господарів.

Колочавський скансен "Старе село" - перший сільський музей архітектури та побуту на Закарпатті, який відтворює матеріальне, духовне та культурне життя на Верховині. Він став четвертим музеєм, створеним в рамках проекту "Колочава - село десяти музеїв", що його ініціював і реалізує власним коштом відомий політик і бізнесмен, народний депутат Станіслав Аржевітін, дитячі роки якого минули у Колочаві. Мета колчавського музейництва - зберегти самобутню історію села та привернути увагу туристів. З 2008 року музеї Колочави буде включено до Синевирського туристичного маршруту. Сьогодні вже діє п'ять музеїв: "Старе село", "Радянська школа", "Чеська школа", музей видатного чеського письменника Івана Ольбрахта та музей-пам'ятка барокової народної архітектури 1795 р. - дерев'яна церква Святого Духа. Невдовзі до цього переліку додасться ще два об'єкти - "Лісова управа" та "Вузькоколійка"; розробляються проекти ще чотирьох музеїв.

Так виглядатиме скансен після завершення робіт


Скансен почали розбудовувати лише у 2007 р., але наразі він вже налічує близько десяти житлових і господарських будівель з предметами домашнього побуту і художніми витворами ХІХ-ХХ ст. українських горян з Колочави. У музеї будуть представлені пам'ятки культури різних часів, різних верств населення як за соціальним статусом, так і за родом діяльності (вівчарі, лісоруби, мірошники, шевці).
Найближчим часом планується відтворити церковно-приходську школу, кузню, корчму, млин, а фінальний етап будівництва передбачає відбудову церкви 1580 р., що колись існувала в Колочаві, та створення амфітеатру на 500 глядачів.

Майстри ставлять стріху

Живий (дуже живий!) експонат

Плот



Деякі будівлі скансену



Відтворена в скансені студня. Те, що вона "діюча" і вода в ній надзвичайно чиста, підтверджується присутністю тритонів (на фото праворуч на них вказують стрілочки) - ці амфібії доволі часто оселяються в таких колодязях у Карпатах

Ще один експонат

Драбинка для курей

Краєвид скансену з-за річки

Панорама скансену

Краєвид, що відкривається від музею

Стаття про Станіслава Аржевітіна, засновника і мецената скансену та всіх інших колочавських музеїв, в журналі "Віче"


Стаття про міжнародну конференцію «Дерев’яне сакральне зодчество Українських Карпат: проблеми збереження, відтворення», яка проводилась коштом С.Аржевітіна у 2006 р.




© 2008, Olena Krushynska (derevkhramy@ukr.net)
Всі права застережені відповідно до чинного законодавства України.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише за узгодженням з автором.