This version of the page http://www.unp.ua/ua/pages/6.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-19. The original page over time could change.
Про партію | УНП
УКР
АрхівПошук по сайту:
додати до вибраного | зробити стартовою
  
Про партію Команда Новини Медіа Спілкування Зворотній звязок

Програма
Статут
Історична довідка
Офіційні документи
Заяви
Внутріпартійна документація
Символіка


 Актуально

17/11/2010
УНП зробила вагомий крок у захисті українського книговидання

27/10/2010
У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ напали на голову міської УНП

27/10/2010
УЖГОРОД. УНП відкликала всіх своїх членів ДВК

25/10/2010
УНП боротиметься з фальсифікаціями на виборах спільно з іншими опозиційними партіями

21/10/2010
ДАВИДЕНКО взяв участь у засіданні комітету «Стоп фальсифікації»

31/10/2010
ЛЬВІВ. УНП заявляє про „каруселі” на дільницях міста

19/10/2010
СУМЩИНА. В Тростянці працюють водночас дві міські виборчі комісії


Головна Про партію


Програма
Програма Української Народної Партії – документ, у якому викладено світоглядні засади, цілі та завдання Партії, шляхи їх досягнення.

Програма визначає УНП, як:
• українську партію, світогляд якої грунтується на засадах національної демократії, що означає пріоритетність для партії національних інтересів України та її народу;
• народну партію, яка об’єднує громадян України, жінок і чоловіків різних національностей з різних регіонів держави, зацікавлених і готових згідно з чинним законодавством набути владних повноважень на всіх рівнях державної влади та місцевого самоврядування для реалізації цієї Програми;
• правоцентристську партію, що сповідує християнські, гуманістичні, загальнолюдські цінності та відкидає нетерпимість та насилля у будь-якій формі.

Програма складена з поєднанням традицій патріотичного руху українського народу 90-х років минулого століття з сучасними ідеями національної демократії. Програма враховує новітні європейські тенденції та християнські морально-етичні цінності, на які має орієнтуватися українське суспільство в умовах нових викликів, що несе глобалізація.

Стрижнем програми є її спрямованість на людину. Саме людина, її гідність і честь, її права і свобода розглядаються в Програмі як найвища соціальна цінність. Спираючись на цей постулат, Програма орієнтує Партію на роботу з творення в Україні нових суспільних відносин, демократії та екосоціальної економіки.

Програма спрямовує партію на правоцентристську платформу. Це означає роботу в напрямку розширення як політичної, так і територіальної бази Партії.

Програма чітко спрямована на реалізацію українським народом європейської та євроатлантичної перспективи. При цьому вона зорієнтована на розвиток духовної та культурної ідентичності українського народу в європейському домі 21 століття.

Основними цілями партії Програма визначає:

• забезпечити кожній людині свободу в рамках права та сприяти її волі до праці, утвердження особистості;
• побудувати в Україні демократичну державу європейського типу;
• побудувати в Україні екосоціальну, конкурентноздатну ринкову економіку, яка забезпечить високі стандарти якості життя людей на рівні розвинутих країн світу;
• зміцнювати українську політичну націю, сприяти національно-духовному відродженню;
• домогтися оптимального для українського народу входження України до Європейського Союзу, Організації Північноатлантичного Договору.

Названі цілі взаємопов’язані, досягнення їх взаємообумовлене.

УНП прагне розбудувати партію, ідеї якої б сприймалися в усіх регіонах України. Ми визнаємо, що у членів партії можуть бути однакові погляди на фундаментальні цінності, але можуть бути різні точки зору щодо шляхів їх реалізації. Ми відкидаємо будь-яку нетерпимість щодо інших точок зору в партії. Ми готові до співпраці з іншими партіями, які сповідують близькі до наших ідеї і цінності або відверто не заперечують їх як у національному, так і міжнародному масштабі. Ми готові до створення політичних блоків на виборах з близькими до нас за ідейними засадами партіями для здобуття спільної перемоги.

Нову редакцію Програми Української народної партії затверджено V з’їздом УНП 20 грудня 2003 р.
 

докладніше

Статут
Статут Української Народної Партії визначає, що:

Головною метою діяльності УНП є утвердження державної незалежності України, розбудова в Україні розвиненого громадянського суспільства та національної демократичної соціальної правової держави, інтегрованої в європейське співтовариство, шляхом повноправного членства в НАТО, Європейському Союзі та інших євроатлантичних структурах, здобуття у визначений Конституцією України та законами України спосіб владних повноважень членами УНП для реалізації партійної програми.

Головним завданням, у відповідності до Статуту, УНП вважає здійснення та підтримку політики, яка сприяє:
а) становленню України як національної демократичної правової держави‚ що забезпечує вільний розвиток особистості‚ захист прав і свобод людини та нації;
б) побудові в Україні системи політично відповідальної влади;
в) розвитку соціальної ринкової економіки з пріоритетом приватної власності, яка б надійно захищала інтереси українських споживачів і виробників, високу якість життя людей.

Структуру УНП складають: первинні осередки‚ районні, міські, районні в містах організації‚ обласні організації‚ організація УНП в АР Крим, Київська та Севастопольська міські з правами обласних організації‚ центральні органи УНП.
Діяльність первинного осередку, як правило, зосереджується в межах певного населеного пункту або на території конкретного виборчого округу, що утворюється до виборів (місцевих, парламентських, президентських) з охопленням відповідних виборчих дільниць.

Центральними керівними органами УНП є З'їзд УНП, Центральний Провід УНП, Правління УНП.

З’їзд УНП є найвищим органом УНП. Він скликається Центральним Проводом УНП не рідше‚ ніж один раз на 2 роки.

Центральний Провід УНП є вищим керівним органом УНП у період між з’їздами УНП. До нього входять: за посадою – Голова УНП‚ його, Голова Ради УНП, голови обласних організацій УНП, а також члени Центрального Проводу УНП‚ обрані З’їздом УНП. До складу Центрального Проводу входять 65 осіб. Центральний Провід УНП розглядає і вирішує всі питання діяльності УНП‚ окрім тих‚ які належать до виключних повноважень З’їзду УНП.

Правління УНП є постійно діючим керівним органом партії. До його складу входять за посадою Голова УНП та заступники Голови УНП. Інші члени Правління УНП обираються з числа членів Центрального Проводу УНП за принципом відповідальності за певний напрямок практичної діяльності партії. Члени Правління УНП обираються за поданням Голови партії Центральним Проводом УНП терміном на два роки шляхом таємного голосування. Кількісний склад Правління УНП визначається рішенням Центрального Проводу.

Рада УНП обирається З'їздом УНП терміном на два роки у складі голови та членів Ради УНП. Рада обирається з членів партії, які зробили значний внесок у здобуття Україною державної незалежності, розвиток демократії та української державності, розбудову партії.
Рада УНП: а) виступає третейським арбітром у внутрішньопартійних спорах та конфліктах; б) здійснює контроль за дотриманням партійної етики; в) вносить пропозиції до порядку денного засідань усіх органів партії (з обов'язковим їх урахуванням); г) може вносити пропозиції щодо кандидатур керівників та кадрового складу всіх органів партії.

Голова УНП обирається терміном на два роки З’їздом УНП шляхом таємного голосування. Керівники партійних організацій всіх рівнів, починаючи з районного, також обираються лише шляхом таємного голосування.


 

докладніше

Історична довідка
Від 1989 року веде свій родовід Українська Народна Партія. Тоді було засновано першу в УРСР демократичну масову організацію, опозиційну до правлячого комуністичного режиму – Народний Рух України (за перебудову). Вона об’єднала всі патріотичні сили, які ставили за мету досягнення державного суверенітету України та побудову демократичної держави.

1991. Реалізовано головний пункт програми організації – Україна стала незалежною державою. У Верховній Раді 1-го скликання депутати від Народного Руху (за перебудову) ініціювали створення першого в історії українського парламенту демократичного депутатського об’єднання Народна Рада. Перебуваючи в меншості, це об’єднання відіграло вирішальну роль в ініціюванні та прийнятті всіх реформістських законів. Серед керівників Народної Ради - нинішній член УНП Іван Заєць.

1992. Національно-демократичні сили, серед яких були представники партії, розробили першу Концепцію державотворення. Один з її ключових елементів – ухвалення Конституції Української держави, яку було прийнято 1996 року на основі цих розробок.

1999. На базі осередків НРУ та структур інших партій утворено Українську народну партію. Її головою обраний Юрій Костенко. У Верховній Раді Україні створено партійну фракцію.

Угода про співпрацю між Українською народною партією та ВО “Батьківщина”, підписана Юрієм Костенком та Юлією Тимошенко, започаткувала формування першої в Українському парламенті нелівої більшості, яка півтора року підтримувала уряд Ющенка.

2000.
Українська Народна Партія делегувала своїх представників до першого в Україні демократичного уряду В.Ющенка, підтримувала уряд законодавчо і політично.

2000-2001. Українська Народна Партія ініціювала об’єднання національно-демократичних сил для спільної участі в парламентських виборах-2002. З її ініціативи створено об’єднання демократичних сил “Українська правиця”, до якого увійшли близько 50 громадських організацій та політичних партій. “Правиця” стала прообразом виборчого блоку національно-демократичних сил. Разом з Народним рухом України партія започаткувала формування широкого об’єднання демократичних сил на парламентські вибори 2002 року – блоку “Наша Україна”.

2002. Як один з ініціаторів та засновників блоку “Наша Україна”, партія брала участь у виборах-2002. Блок набрав майже 24% голосів. У складі фракції блоку «Наша Україна» УНП була представлена партійною депутатською групою.

2003. Українська Народна Партія на своєму з’їзді першою серед політичних сил України офіційно підтримала кандидатуру Віктора Ющенка на посаду глави держави. Як найбільша партія блоку, вона розгорнула підготовку своїх низових структур для участі у виборчій кампанії В.Ющенка. Протягом року Ю.Костенко вів переговори між В.Ющенком, Ю.Тимошенко та О.Морозом щодо формування демократичної опозиції з єдиним кандидатом в президенти. Як наслідок, перед початком виборчої кампанії Ющенко та Тимошенко підписали угоду про створення Коаліції “Сила народу”.

2004. Українську державу вперше очолив представник демократичних сил – Віктор Ющенко. Внесок Української Народної Партії у перемогу – 57 тисяч членів виборчих комісій, кожен четвертий керівник штабу – представник УНП, 7 тисяч українських спостерігачів, залучення 2 тисяч міжнародних спостерігачів, 38 мільйонів примірників друкованих партійних видань, десятки тисяч агітаторів у селах, містах та містечках по всій Україні.

2005. Українська Народна Партія не підтримала ідею створення нової партії «Народний Союз Наша Україна» через самоліквідацію політичних партій-засновниць блоку «Наша Україна». На основі партійної групи УНП в парламенті створено фракцію Української Народної Партії.

2006. УНП вийшла на парламентські та місцеві вибори в складі Українського Народного Блоку Костенка і Плюща. На виборах до Верховної Ради за Блок проголосували 1,89% громадян. На виборах до місцевих органів влади представники партії отримали понад 10 тисяч мандатів депутатів обласних, міських, районних, сільських та селищних Рад, а також міських, сільських та селищних голів. Влітку, одразу після формування у Верховній Раді "антикризової коаліції", УНП виступила з вимогою до Президента про розпуск парламенту. Восени УНП ініціювала в усіх обласних та більшості районних центрів проведення "круглих столів" правих партій щодо об'єднання. 20 грудня УНП та НРУ підписали Декларацію про відновлення організаційної єдності.

2007. У березні УНП, НРУ, УРП "Собор", РХП та Партія відродження села підписали Меморандум "Про створення блоку національно-демократичних та патріотичних сил".

У квітні, одразу після оголошення позачергових парламентських виборів, УНП, НРУ та УРП «Собор» створили блок «Українська Правиця». У липні 9 партій – партії «Правиці», «Народний Союз Наша Україна» та партії, що утворили блок «Народна самооборона», підписали угоду про створення виборчого блоку «Наша Україна – Народна самооборона». У складі цього блоку Українська Народна Партія взяла участь у позачергових виборах 30 вересня. Блок набрав близько 14% голосів. Українська Народна Партія представлена у Верховній Раді IV скликання у фракції блоку «Наша Україна – Народна самооборона» шістьма представниками.

2008. У квітні завершено перереєстрацію членства, яка тривала близько півроку. Чисельність партії станом на квітень 2008 р. – близько 60 тисяч осіб. У червні Центральний Провід УНП ухвалив рішення про розробку Програми модернізації партії.
 

докладніше

Офіційні документи


докладніше

Символіка


докладніше


Коротко
19/11/2010
ЛУГАНСЬК. Значна частина виборців Луганська не вірить у легітимність виборів міського голови

18/11/2010
ЛУГАНСЬК. Об'їзну дорогу, відкриту Януковичем, закрили






УНП в регіонах

27 організацій в усіх областях, АР Крим, містах Києві та Севастополі. 914 районних та міських організацій. 6 500 первинних осередків



про обласні організації







 Посилання

Офіційний сайт Юрія Костенка

Сайт Української Народної Молоді

Сайт тижневика "Народне слово"


  Вхід

Логін:
Пароль:
   
Запам'ятати
Реєстрація | Нагадування паролю


 Підписка на новини

   


 Символіка



детальніше



© 2003-2009, Українська Народна Партія
Про партію    |    Команда    |    Новини    |    Медіа    |    Спілкування    |    Зворотній звязок  
З питань роботи сайту звертатись: expert@unp-ua.org

Розробка сайта: AdWork