This version of the page http://tur.cv.ua/uk/21.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-12. The original page over time could change.
Карпати. Відпочинок в Карпатах. Туризм в Карпатах. Вижниця - Головна Skip to content
  • Головна
  • Новини
  • Фото Карпат
  • Пошук
Гора Близниця
Статті
24. 12. 2006

ГОРА БЛИЗНИЦЯ



Два брати-близнюки кохали одну дівчину. А були вони такі схожі один на одного, що дівчина кохала обох.

Одного разу вона їм сказала, що одружиться з тим, хто принесе їй з гір шовкову косицю — едельвейса.

Пішли брати-близнюки шукати. І зустрілися вони дорогою зі старезним дідусем. Розказали про все старому, а він і каже:

— Беріть ліпше, хто хоче, мій едельвейс, дарма, що трохи засушений.

Та не згодилися хлопці, бо то було б не по правді. Тоді повів їх дід до одної скали, де якраз ріс один едельвейс. І кинулися хлопці до косиці, один з одного боку, другий з другого. Тільки торкнулися едельвейса, як скала зірвалася, і обидва розбилися.

Старенький сповістив їхню кохану дівчину. Вийшла вона на грунь і дуже плакала. Зі сліз її сталося озеро, називають його Орать. А гору відтоді називають Близницею.

 
БЛИЗНИЦЯ І ПЕТРОС
Статті
24. 12. 2006

БЛИЗНИЦЯ І ПЕТРОС


Близниця — гора, на південний захід від Ясіня.
Вершина її — широка полонина. Влітку тут пасеться худоба, а взимку по зледенілих, обсипаних снігом відрогах лютують вітри, безперестанку гуде хурделиця.
Навпроти Близниці — гора Петрос, теж полонина. Про ці гори таке повідають.
Багато сотень років тому на високій горі в глибокій норі жив Страхопуд. Він і на людину, і на звірину був подібний. Голову мав людську, але величезну, як у здоровенного вола. Рот — як у ведмедя. Тіло його було заросле шерстю.
Ходило це страховище і на чотирьох, і на двох ногах. Вилізе зі своєї глибокої кори, спуститься близько до села, сяде на груночку й поглипує на людей. А коли зголодніє, так зареве, що аж земля здригається, дерева тремтять, листя з них опадає. Від такого голосу люди тікали, ховалися, щоб їх страховище не бачило.
А Страхопуд ревів і ревів:
— Я го-о-ло-о-ден!..
Так вимагав нову жертву.

Детальніше...
 
Як виникли Карпати
Статті
24. 12. 2006

ЯК ВИНИКЛИ КАРПАТИ


Колись на нашій землі була величезна рівнина, кінця краю якій не було видно. Рівнина зеленіла шовковими травами, вічнозеленими смереками і ялинами, могутніми буками і яворами, берестами й тополями, долиною текли потічки та річки, багаті на пстругів та іншу дрібну й велику рибу Володарем долини був велетень на ймення Силун. Коли йшов Силун, від його покроку земля здригалася. Розповідають, що Силун добре розумівся на ґаздівстві. Мав безліч усякої худоби. Череди корів та волів, отари овець, табуни коней, стада буйволів та свиней паслися на толоках, бродили лісами. А птиці! Тисячі качок та гусей плавали в ставках, багато курей кудкудакало на фермах. Жив цей ґазда у прекрасному палаці: з білого мармуру, з високими шпилями, які сягали аж до самих хмар. Палац був вибудуваний на груночку, висипаному людськими руками. Було там стільки кімнат, що легко можна було заблудитися. А в помешканні — добра всякого!
Вночі Силун спав у золотій колисці, вистеленій дорогими килимами. А вдень звик відпочивати у сріберному кріслі. На широкій долині слуги землю обробляли, хліб вирощували, за худобою доглядали, птицю годували. Люди мучилися, від зорі до зорі трудилися, багатство примножували, та не собі, а Силунові.
Детальніше...
 
Інші:
  • Говерла
  • Зимовий похід в Карпати
  • Відкриті обласні змагання контрольно-рятувальних служб та загонів
  • X Буковинські екстримальні ігри - 2006
  • Міжнародний фестиваль етнічної музики та лендарту
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 Наступна > Кінець >>

Всього 25 - 32 з 36

Головне меню

Головна
Новини
Історичні дані
Географічні дані
Проживання в Карпатах
Відпочинок в Карпатах
Статті про Карпати
Легенди Карпат
Поради туристам
Фото Карпат
Форум
Пошук
Контакти
Проект Міста України
Карта сайта
Партнери
Поможем ребенку

Поможем ребенку


Поможем ребенку

Контактні дані

 info@tur.cv.ua


 +38-097-2064267

 231449899