This version of the page http://www.rvps.kiev.ua/SPECVCH/spec3.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-12. The original page over time could change.
Спеціальність 08.00.06: Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища
UK RU EN
  1. НОВИНИ
  2. НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ
    1. Основні завдання
    2. Напрямки досліджень
    3. Захист дисертацій
    4. Конференції
    5. Методологічні семінари
    6. Міжнародні зв′язки
  3. АСПІРАНТУРА
    1. Спеціальність 08.00.05
    2. Спеціальність 08.00.07
    3. Спеціальність 08.00.06
    4. Спеціальність 08.00.03
    5. Спеціальність 25.00.02
    6. Спеціальність 25.00.04
    7. Оголошення
  4. ПУБЛІКАЦІЇ
    1. Монографії
    2. Схеми-прогнози
    3. Наукові доповідні записки
    4. Періодичні видання
    5. Атласи і карти
  5. ПРОЕКТИ
  6. ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ
  7. СПІВРОБІТНИЦТВО
  8. ФОРУМ
Лист до адміністрації

Спеціальність 08.00.06: Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

08.00.06 - економіка природокористування та охорони навколишнього середовища

Затверджено

постановою президії ВАК України

від 14.12.2006 р. №31-06/11

І. ФОРМУЛА СПЕЦІАЛЬНОСТІ:

Наукова спеціальність, змістом дослідження якої складають теоретичні, методологічні, методичні та прикладні проблеми раціонального використання, охорони і відтворення природно-ресурсного потенціалу і навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки соціально-економічного розвитку і життєдіяльності людини.

II. НАПРЯМИ ДОСЛІДЖЕНЬ:

1. Природні ресурси й навколишнє природне середовище, екологічна безпека як об'єкти економічних досліджень; проблеми економічної оцінки природно-ресурсного потенціалу та якості навколишнього природного середовища: методологія, методика, інструментарій.

2. Теорія та методологія економічних відносин у сфері природокористування, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки.

3. Земля як територіальна основа, ресурс господарської діяльності та життєдіяльності людини; економічні проблеми землекористування: оцінка земельних ресурсів, ринок земельних ресурсів, платежі за користування земельними ресурсами.

4. Економіка раціонального використання, відтворення й охорони водних ресурсів: плата за водокористування, економічна оцінка збитку за забруднення водних об'єктів, економічне обґрунтування заходів у галузі водокористування та водоспоживання.

5. Економіка раціонального використання, відтворення й охорони лісових ресурсів: економічна оцінка лісових ресурсів: оцінка збитків за забруднення лісових об'єктів; плата за лісокористування; економічне обґрунтування заходів у галузі лісокористування.

6. Економіка охорони якості атмосфери як середовища проживання людини, флори та фауни.

7. Економічні проблеми раціонального використання, охорони й резервування ресурсів флори і фауни, рекреаційно-туристичних ресурсів і територій, що особливо охороняються, економіка заповідної справи.

8. Економічні проблеми надрокористування, освоєння корисних копалин, мінеральної сировини, енергетичних ресурсів, нерудних матеріалів тощо.

9. Економічні проблеми морського природокористування, охорони морського середовища, відтворення і раціонального використання природно-ресурсного потенціалу морів та океанів, економічні аспекти екологічної безпеки морегосподарської діяльності.

10. Економічні проблеми використання вторинних ресурсів і відходів як елемента ресурсозберігаючої та природоохоронної політики.

11. Проблеми управління у сфері природокористування, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки.

12. Економічні аспекти екологічно сталого розвитку; економічні проблеми макроекономічного та регіонального рівнів природокористування, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки; міжнародні економічні проблеми природокористування.

Рада по вивченню продуктивних сил України готує фахівців – кандидатів і докторів наук з даної спеціальності. Передбачається навчання в докторантурі та аспірантурі, приймаються кандидатські іспити з даної спеціальності. Аспірантура РВПС України НАН України зі спеціальності "Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища" передбачає навчання як з відривом, так і без відриву від виробництва. Заяви і документи для вступу до аспірантури приймаються у відділі кадрів і аспірантури (тел.486-9040).