This version of the page http://library.kpi.kharkov.ua/Pam1.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-03. The original page over time could change.
Правила користування
НТУ ХПІ

Правила користування НТБ НТУ "ХПІ"    Загальні положення  Умови запису до бібліотеки та порядок користування бібліотечними фондами  Права користувачів  Обов'язки користувачів  Права та обов'язки бібліотеки з обслуговування користувачів

ПАМ'ЯТКА ЧИТАЧЕВІ ПРО БІБЛІОТЕКУ

Пам'ятка познайомить Вас із правилами користування .

Правила користування НТБ НТУ "ХПІ"

1. Загальні положення

1.1. Науково-технічна бібліотека (далі НТБ) є навчальним, науковим, інформаційним та культурно-просвітницьким структурним підрозділом НТУ "ХПІ" (далі - Університет); центром розповсюдження знань, та забезпечує творами друку та іншими інформаційними матеріалами навчальний, науковий та виховний процеси.

1.2. НТБ безкоштовно надає основні бібліотечні послуги та додаткові платні послуги згідно з наказом ректора НТУ "ХПІ" від 15.11.02р. № 533-І та прайс-листом.

1.3. Користувачі з інших навчальних закладів, наукових установ, організацій, підприємств, фірм обслуговуються на договірній основі.

1.4. Фонди НТБ є складовою частиною загальнодержавної довідково-інформаційної системи і знаходяться під охороною держави.

1.5. Ці правила розроблені відповідно з Типовими правилами користування бібліотеками в Україні, затверджені наказом Міністерства культури та мистецтв України № 257 від 5.05.1999р. із змінами та доповненнями, з наказом МОН України від 06.08.04 № 643 "Про затвердження Примірного положення про бібліотеку вищого навчального закладу ІІІ-ІV рівнів акредитації", Положенням про НТБ НТУ "ХПІ" № 645-І від 19.12.2005 р..

2. Умови запису до бібліотеки та порядок користування бібліотечними фондами

Право користування НТБ надається:

2.1. Науковими і науково-педагогічним працівникам, студентам, аспірантам, докторантам, працівникам структурних підрозділів - усіма формами бібліотечно-інформаційного обслуговування (абонементами, читальними залами, міжбібліотечним абонементом).

2.2. Науковим і науково-педагогічним працівникам, які працюють за сумісництвом, слухачам МІПК, викладачам та курсантам університету танкових військ, ад'юнктам, учням верстатно-будівного технікуму, студентам-заочникам філій Університету - читальними залами.

Право платного користування НТБ надається після укладання відповідного договору про бібліотечне обслуговування (Додаток 1) згідно наказу НТУ "ХПІ" від 15.11.02р. №533-І.

2.3. Науковим і науково-педагогічним працівникам інших ВНЗ та установ - абонементом наукової літератури та читальними залами.

2.3.1. Аспірантам, докторантам, здобувачам, студентам інших вищих навчальних та науково-дослідних закладів - читальними залами.

2.4. Користувачам видається ламінована абонентська (штрих-кодова) картка, яка є єдиним документом, що надає право користування послугами усіх підрозділів бібліотеки. Вартість картки встановлюється згідно до відповідного "Переліку платних послуг на 200... рік, що надається користувачам НТБ та грошових санкцій за порушення правил користування".

2.5. Для запису до бібліотеки користувачам необхідно подати: паспорт або документ, що його замінює, та, залежно від категорії користувача, службове посвідчення (довідку з місця роботи), студентський квиток, аспірантське посвідчення, залікову книжку.

2.5.1. На підставі зазначених документів заповнюються традиційні та електронні формуляр читача та абонентська картка.

2.5.2. Перед записом до бібліотеки громадяни повинні ознайомитись з правилами користування НТБ і підтвердити своє зобов'язання їх неодмінного виконання підписом на формулярі користувача.

2.6. На початку кожного календарного року (для студентів - на початку навчального року) здійснюється перереєстрація користувачів.

2.7. Для одержання видань користувач пред'являє абонентську картку.

2.7.1. Користувачі з інших установ пред'являють паспорт, службове посвідчення, студентський квиток, квиток учня, військовий квиток - залежно від категорії.

2.8. На абонементах з автоматизованою системою обслуговування факт видачі (повернення документів) фіксується в електронному формулярі.

2.9. На абонементах та в читальних залах з традиційною системою обслуговування користувач розписується на книжковому формулярі або на читацькій вимозі за кожний примірник одержаного видання.

2.10. Рідкісні та цінні видання; видання до 1945 р.; видання, опубліковані на правах рукопису (дисертації, автореферати дисертацій), енциклопедичні та інші довідкові видання, документи, що надійшли по МБА, видаються у читальних залах.

2.11. Бібліотека видає користувачеві літературу як на абонементі, так і до читальних залів тільки після повернення літератури, термін користування якою закінчився.

2.12. Література і документи обмеженого користування видаються у встановленому порядку.

3. Права користувачів

Користувачі НТБ мають право:

3.1. Безоплатно користуватися інформацією про склад бібліотечних фондів через традиційний довідково-пошуковий апарат.

3.2. Безоплатно отримувати консультаційну допомогу у пошуку та виборі традиційних джерел інформації.

3.3. Одержувати для опрацювання поза бібліотекою в тимчасове користування книги, інші твори друку та документи із фондів бібліотеки.

3.3.1. Наукова література видається на 1 календарний рік, якщо вона є в наявності у фондах більше, ніж в одному примірнику, науково-педагогічним та науковим працівникам - без обмеження терміну і кількості примірників; іншим категоріям - 10 днів.

3.3.2. Журнали видаються на 2 - 5 днів.

3.3.3. Навчальні видання, якщо вони є у достатній кількості, видаються студентам із фондів навчальних абонементів на семестр або навчальний рік згідно з навчальними планами і програмами.

3.3.4. Навчальні видання, що користуються підвищеним попитом і є в недостатній кількості, видаються на 1 місяць.

3.3.5. Художня література видається співробітникам на 1 місяць, студентам - на 10 днів.

3.3.6. Термін користування виданнями, якщо на них відсутній попит з боку інших користувачів, може бути продовжений, але не більше ніж у 3 рази.

3.4. Одержувати в тимчасове користування в читальні зали книги, інші документи із фондів бібліотеки.

3.4.1. Кількість творів друку, що видаються в читальних залах, не обмежуються.

3.4.2. Одержувати неопубліковані матеріали (дисертації та інші); літературу обмеженого користування в установленому порядку.

3.5. У разі відсутності потрібних документів замовити їх з інших бібліотек через МБА.

3.6. Користуватися бібліографічним, довідково-інформаційним обслуговуванням та іншими послугами, що надаються бібліотекою.

3.7. Брати участь у заходах, що проводяться бібліотекою.

3.8. Обиратися та бути обраними до Бібліотечної ради НТБ.

3.9. Користувачі НТБ мають право на конфедеційність інформації про користування виданнями та електронними базами даних.

3.10. Користувачі мають право надавати практичну допомогу бібліотеці.

4. Обов'язки користувачів

 Користувач зобов'язаний:

4.1. Дотримуватись Правил користування бібліотекою. За порушення правил користування бібліотекою користувач може бути позбавлений права користування всіма пунктами видачі документів на термін, що визначається адміністрацією бібліотеки.

4.2. Користувач забов'язаний дбайливо зберігати абонентську картку. Втрата картки користувачем не знімає відповідальності за всі видання, що під неї взято. Передавати картку користувача іншим особам заборонено.

4.2.1. У випадку втрати картки користувач повинен заявити про це в бібліотеку (письмово), відшкодувати вартість у розмірі згідно прайс-листу платних послуг і отримати дублікат протягом 1 місяця після заяви про втрату.

4.3. Повернути документи в установлені терміни. У разі порушення термінів користування (без поважної причини) користувач сплачує пеню за кожний прострочений день, або позбавляється права користування бібліотекою від 3 до 6 місяців.
Примітка: пеня стягується за кожний примірник та відзначається відповідним прайс-листом, діючим у цей час.

4.4. Користувачі заобов'язані дбайливо ставитись до книжок , інших творів друку та документів із фондів НТБ, не виносити їх із приміщення бібліотеки, якщо вони не зафіксовані у формулярі користувача або інших облікових документах; не робити в них ніяких позначок, підкреслень, не виривати та не загинати сторінки.

4.5. При одержанні документів користувач повинен перевірити їх кількість та наявність пошкоджень і в разі виявлення дефектів попередити про це бібліотекаря, який зобов'язаний зробити на документах відповідну позначку. В іншому разі відповідальність за виявлені у виданнях дефекти несе користувач.

4.6. На час літніх канікул читачі-студенти повинні повернути до бібліотеки книжки та інші отримані документи.

4.7. Користувачі, що закінчили вищий навчальний заклад, повинні до отримання диплому повністю розрахуватись із бібліотекою і підписати обхідний лист.

4.8. Користувачі, що завдали бібліотечному фонду збитків, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

4.9. Користувач, що втратив або пошкодив документ з бібліотечного фонду повинен замінити його іншим примірником цього видання або визнаним бібліотекою рівноцінним (за змістом і видавничим виглядом).

4.9.1. Заміна втрачених чи пошкоджених бібліотечних видань фіксується в спеціальній "Книзі заміни…" та підтверджується підписами користувача і бібліотекаря, що приймає заміну.

4.10. Якщо рівноцінна заміна загублених або пошкоджених видань неможлива, користувач повинен відшкодувати їх ринкову вартість на день розрахунку. Розмір відшкодування узгоджується з відділом комплектування НТБ.

4.10.1. Коли пошкоджено особливо цінні або рідкісні твори друку, їх вартість визначається за цінами, встановленими у каталогах-прейскурантах на купівлю та продаж букіністичних видань.

4.11. Повідомити бібліотеку про зміну місця роботи або навчання, адреси, зазначеної у паспорті, та прізвища в 10-денний строк.

4.12. Виносити книги з читальних залів забороняється.

4.13. Користувачі несуть відповідальність за несанкціоноване використання створених бібліотекою баз даних, інших об'єктів інтелектуальної власності згідно із законодавством.

4.14. Користувачі в бібліотеці повинні дотримуватися тиші. У приміщеннях читальних залів не дозволяється користуватися мобільними телефонами. Особи в нетверезому стані й неохайному вигляді до бібліотеки не допускаються. Вживати їжу, напої, палити в бібліотеці не дозволяється.

4.15. За несанкціонований винос видань із фондів НТБ користувач сплачує штраф згідно з установленим (затвердженим) прайс-листом.

4.16. Користувач, який порушує правила користування бібліотекою, позбавляється права відвідувати ії на термін, що визначається адміністрацією бібліотеки, а в окремих випадках виключається з числа користувачів.

4.16.1. Матеріали про порушення користувачами Правил користування передаються на розгляд в деканати.

5. Права та обов'язки бібліотеки з обслуговування користувачів

 Бібліотека забов'язана:

5.1. Забезпечити реалізацію прав користувачів відповідно Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" і обслуговувати їх згідно Положення про бібліотеку вищого закладу, Уставу вищого закладу, та цим Правилам.

5.2. Інформувати користувачів про всі види послуг, що надаються бібліотекою, в тому числі й платні.

5.3. Здійснювати інформаційне та бібліотечно-бібліографічне обслуговування користувачів, забезпечувати повне та оперативне задоволення їх запитів на наукові, навчальні, художні та інші видання.

5.4. Систематично здійснювати контроль за своєчасним поверненням виданих документів до бібліотеки.

5.4.1. У випадку відсутності у фондах бібліотеки необхідних документів придбати їх у других бібліотеках по міжбібліотечному абонементу; використовувати внутрішній та міжнародний книгообмін.

5.4.2. Втілювати нові автоматизовані технології бібліотечного обслуговування, брати участь у створюванні регіональних, загальнодержавних баз даних і надавати доступ користувачам до них.

5.4.3. Вивчати і повно диференційно задовольняти потреби користувачів, проводячи соціологічні дослідження читацьких інтересів.

5.5. Формувати свої фонди згідно потреб науково-дослідного, навчального та виховного процесів університету.

5.6. Дбати про культуру обслуговування; формувати у користувачів потребу в інформації, користуванні бібліотекою, сприяти підвищенню культури читання шляхом проведення бібліотечно-бібліографічних занять, проведення навчальних екскурсій.

5.7. Здійснювати облік книг та інших творів друку і матеріалів відповідно до встановлених правил, забезпечувати їх зберігання та раціональне використання, а творів друку та інших матеріалів, які є пам'ятками історії та культури з додержанням вимог законодавства по охороні та використанню пам'ятків історії та культури.

5.8. Не використовувати відомості про користувачів бібліотеки та їх інтереси з будь якою метою, крім наукової, без їх згоди.

 Бібліотека має право:

5.9. Інформувати адміністрацію навчального закладу про порушення користувачами основних вимог користування документами.

5.10. Вимагати від керівництва навчального закладу не допускати до сесії студентів, а також видачі їм дипломів при заборгованості у бібліотеці.

ШАНОВНІ СТУДЕНТИ ! Користуйтесь книжковими фондами бібліотеки. Бібліотечні працівники допоможуть Вам швидко орієнтуватись у системі каталогів і картотек, нададуть консультацію, або виконають тематичну довідку за допомогою комп'ютерної техніки.

 
61001,  Харків вул. Червонопрапорна, 16,
Науково-технічна бібліотека НТУ "ХПІ",
Контактний телефон: (057) 707-68-28
bibl@kpi.kharkov.ua