This version of the page http://lib.kr.ua/index.php?menuid=13 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-02. The original page over time could change.
Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. О.М. Бойченка
RSS - канал новин
2 листопада 2010
  • Головна
  • Новини
      Заходи Виставки
  • Про бібліотеку
      Історія Зміст роботи Звіт 2009рік
    • Відділи
        Керівництво Автоматизації і комп'ютерних технологій Абонементу Популяризації книги та організації змістовного дозвілля молоді Сектор популяризації періодичних видань Мистецтв Сприяння технічній творчості молоді Інформаційно-бібліографічних послуг та краєзнавства Комплектування і зберігання документів У справах сприяння розвитку юнацьких структур і маркетингу
  • Клуби в бібліотеці
    • Ліра
        Про клуб Члени клубу
    • Профі Молодь і право Дивосвіт Доблесть
  • Краєзнавство
      Історія Наш край у роки Великої Вітчизняної війни
    • Література
        Обласна організація НСПУ Літературне об`єднання "Степ" Премія ім. Є. Маланюка
    • Медицина
  • Сторінка методиста
  • Наші видання
      2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000
  • Періодичні видання
  • Про нас у ЗМІ
  • Наші нагороди
  • Бібліотеки області
  • Електронні книги
  • Віртуальні виставки






Зміст роботи

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. О.М. Бойченка працює над реалізацією державної молодіжної політики, державних та обласних молодіжних програм.

Бібліотека має універсальний бібліотечний фонд на традиційних та електронних носіях, що налічує понад 117 тис. одиниць зберігання, у тому числі 14,0 тис. примірників - документи з питань мистецтва, 6,0 тис. примірників - техніки, близько 200 назв періодичних видань. Крім того, у фонді бібліотеки є цікава література іноземних видавництв з питань природничих, технічних наук, художні твори та довідники іноземними мовами, подаровані Посольством США в Україні, доброчинним українсько-американським фондом „Сейбр – Світло”, зібрання книг від благодійного Міжнародного фонду „Відродження”.

З року в рік зростає популярність бібліотеки серед молоді міста та області. Щорічно 30 бібліотечних спеціалістів обслуговують понад 17,5 тис. юнаків і дівчат, яким видається понад 352,0 тис. примірників документів.

Бібліотека є базою проведення Всеукраїнських науково-практичних конференцій, семінарів, стажувань, постійно бере участь у різноманітних Всеукраїнських заходах (тижнях дитячої та юнацької книги, музики, театру), акціях: „Нащадки пам'ять бережуть”, „Зелений паросток майбутнього”, конкурсах „О мово моя, душа голосна України”, „Від роду до народу”, „Краса і сила рідної мови”, „Легенди рідного краю” та ін.

Колектив бібліотеки ініціює та організовує проведення обласних заходів: конкурсів „Кращий молодий читач року”, „Кращий юний читач Кіровоградщини”, „Мій рідний край – моя земля”, очно-заочних вікторин: „Безсмертний вершник” /до 100-річчя від дня народження письменника – земляка Ю. Яновського, „Театр корифеїв” та ін.

Працюючи з молоддю, бібліотека постійно виносить на розгляд громадськості м. Кіровограда і області молодіжні питання. Так, за ініціативою працівників бібліотеки та читацького активу у 1996 році був створений єдиний в Україні телевізійний молодіжний клуб „Відкриті двері”. У 2000 році клуб зареєстровано як громадську організацію ТІМО (Телевізійне Інформаційне Молодіжне Об'єднання) „Відкриті двері”. Бібліотека - ініціатор проведення „круглого столу” із засобами масової інформації „Молодіжні проблеми на шпальтах періодичних видань”, науково-практичної конференції „Патріотичне виховання молоді в контексті підготовки до служби в Збройних Силах України та її захисту” та ін.

У відділах бібліотеки юнаки та дівчата можуть не тільки поповнити свої знання і задовільнити різноманітні запити, а й зустрітися з письменниками , літературознавцями, краєзнавцями, ветеранами Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років, воінами-інтернаціоналістами, ліквідаторами аварії на ЧАЕС, фахівцями різних галузей, представниками громадських організацій, поспілкуватись зі своїми ровесниками на засіданнях клубів та об'єднань за інтересами: „Ліра”, „Доблесть”, „Дивосвіт”, „Молодь і право”, „Профі” та ін.

Бібліотечні працівники допомагають навчальним закладам у вихованні підростаючого покоління: проводять огляди літератури, заходи естетичного та етично-морального спрямування, екологічної та правової культури. Інформаційна підтримка освіти залишається пріоритетним напрямом діяльності.

Щороку з'являються нові інноваційні форми роботи: інтелект-шоу, тренінги, ігровий калейдоскоп, діалог поколінь, тиждень національних культур, День відкритих дверей навчальних закладів міста Кіровограда, „Фестиваль молодіжної книги на вулиці Двірцевій” тощо.

Чільне місце в популяризації книги займає організація книжкових виставок, виставок робіт майстрів народних промислів, дітей та молоді з особливими потребами, місцевих художників та талановитої молоді, фотовиставок.

Бібліотека постійно працює над покращенням рівня технічного оснащення: створюються власні електронні бази даних, електронний каталог книг та статей з періодичних видань.

З 2003 року в бібліотеці діє Інтернет – центр, який створено за підтримки Посольства США в Україні у рамках реалізації проекту „Інтернет для читачів публічних бібліотек” (Leap). Створення Інтернет - центру забезпечує можливість користування Всесвітньою мережею та посилює ресурсний потенціал бібліотеки.

Створено власний сайт (www.lib.kr.ua).

З 2004 року обласна бібліотека для юнацтва ім. О.М. Бойченка – одна з перших обласних бібліотек України для юнацтва, яка спільно з обласними універсальними науковими бібліотеками бере участь у створенні Центрального українського корпоративного каталогу, з 2007 року – єдиного зведеного краєзнавчого кооперативного каталогу бібліотек області.

Як методичний та консультативний центр  для  бібліотек  області  обласна  бібліотека  для юнацтва  ім. О. М. Бойченка забезпечує основні напрями діяльності бібліотек, що працюють з юнацтвом, виявляє, вивчає, аналізує та поширює інноваційні методи роботи, організовує навчання бібліотечних працівників, надає методичну, практичну, консультативну допомогу, координує роботу з іншими бібліотеками та установами, що працюють з юнацтвом та опікуються молодіжними проблемами. Серед основних заходів з підвищення кваліфікації – семінари-практикуми, стажування, дні відкритих дверей, майстер-класи, творчі лабораторії, методичні десанти.

Бібліотека – постійний учасник і організатор обласних семінарів-практикумів, єдиних методичних днів, засідань бюро обласної Міжвідомчої ради з питань бібліотечної роботи, що діє при управлінні культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації, Ради директорів обласних бібліотек, обласних курсів інституту післядипломної педагогічної освіти ім. Василя Сухомлинського.

З метою виявлення потреб молоді бібліотека бере участь у Всеукраїнських соціологічних дослідженнях: „Молодий читач 90-х років”, „Книга року”, „Діагностика фонду української художньої літератури”, „Бібліотеки для юнацтва як методичні центри”, „Втрачений читач”, „Ефективність застосування платних послуг у бібліотеках України для юнацтва”, „Інформаційна культура користувача обласної бібліотеки для юнацтва” та ін, проводить власні дослідження, анкетування, в тому числі і обласні: „Місце юнацької бібліотеки в читанні молоді”, „Преса в нашому житті”, „Вільний час як додатковий фактор соціалізації молоді”, „Бібліотека і патріотичне виховання молоді: реальність і проблеми”, „Особисті та соціальні проблеми молоді: допомога бібліотек”, „Молодь. Бібліотека. Куріння: шляхи трансформації свідомості” та ін.

Щороку бібліотекою розробляються та видаються понад 20 різноманітних інформаційних та методичних матеріалів, у т.ч. і серійні: „Бібліопульс”, „Популяризація книги”, „До Вашої уваги! В нотатник методиста”, „Молодь. Бібліотека. Книга” , „У житті, творчості, спогадах” та ін.
Серед здобутків бібліотеки – видання збірок поезій: „Брунька розкрилась учора” (1996 р.), „Білі крила” (2001 р.), „Зоря світанкова” (2004 р), „Легенди рідного краю” (2008) переможців всеукраїнських та обласних конкурсів юних талантів.

Бібліотека співпрацює з творчими спілками, громадськими організаціями. З 2005 року при бібліотеці діє інформаційно-консультативний пункт для громадських організацій міста Кіровограда та області, створений спільно з громадською організацією ТІМО „Відкриті двері”.

Бібліотека поширює громадські зв'язки з колегами інших країн – бере участь у щорічній Міжнародній кримській конференції, стажуваннях у Польщі, США.

Пошук за каталогом

розширений пошук

Рекомендуємо

Конкурс фотографій

усі фото
додати фото