This version of the page http://kut.org.ua/books_a0120.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-30. The original page over time could change.
Кокотюха Андрій. Темна вода, Зооппарк. Автор: Євген Поветкін / kut.org.ua, інтернет-часопис про культуру
про нас контакти наші автори листування

Інтернет-часопис про культуру

30 жовтня, 2010
Головна Афіша Арт Книжки Кіно та театр Музика Цікаве


архів статей

можна подивитися тут



анонси статей

НА ВОГНЕВОМУ РУБЕЖІ ПОТРІБНО СТРІЛЯТИ

28 жовтня 2006 року, як завжди по суботах, на радіо "Ера ФМ" вийшла спеціалізована програма про українську та перекладену українською мовою літературу "Книжковий базар". Навіть якщо не враховувати нашого українського "безриб'я" на подібні тематичні передачі, "Книжковий базар" — зовсім не плітка чи селявка, словом — не якась дрібнота, це справжній морський монстр. От тільки від сьогоднішньої програми залишилося враження, що ця рибина невідь-чого почала, як то кажуть, "мілко плавати".
докладніше тут

УЛЬЯНЕНКО ПОВЕРТАЄТЬСЯ

Зовсім нещодавно, після п'ятирічної перерви вийшли три нові книжки Олеся Ульяненка — "Знак Саваофа", "Син тіні" і "Богемна рапсодія", які були презентовані 26 жовтня в кнайп-клубі "Купідон" на творчому вечорі письменника, відомого передовсім своїм романом "Сталінка", завдяки якому він став лауреатом малої Державної премії ім. Тараса Шевченка в 1997 р.
докладніше тут

"ОСТАННІЙ ДІАМАНТ МІЛЕДІ"

Коли я прочитала роман Ірен Роздобудько, який називається "Останній діамант міледі", сталося щось не те — ніби якесь розчарування або, радше, неочікуваний ефект. Короче, глюк у матриці. Місяць я думала над цим романом, але потім вирішила звернутися до письменниці за роз'ясненнями. Отже відповіді на запитання про роман плавно переросли в інтерв'ю.
докладніше тут

ОСТАННЯ НАДІЯ САМОСТРАЧЕНОЇ

Основна частина "Щоденника страченої" дійсно зовнішньою композицією наслідує щоденникові записи. Проте — героїня-оповідачка не тільки читає свою історію, а ще й напружено та зосереджено рефлексує над нею, а рефлексія — це шлях до усвідомлення того, чим є власна особистість та її буття. У Марії Матіос і сама пристрасть, і її рефлексія, і рефлексуюча особистість — категорії в значній мірі соціальні.
докладніше тут

ВЕЧІРКА, ПОДАРУНКИ, ТОРТИК І... "СУМНО"

19 жовтня 2006 року в мистецькому кнайп-клубі "Купідон" інтернет-портал "Сумно", присвячений українській культурі та мистецтву, відсвяткував свій перший день народження.
докладніше тут

ПОГЛЯД НА СВІТ ІЗ ЮНОСТІ

Книжка Петра Яценка "Повернення придурків" та роман Галини Пагутяк "Королівство" дуже схожі. Обидва твори являють, так би мовити, дитячий — тобто простий, наївний і водночас ґротескно-іронічний погляд на суспільне життя-буття.
докладніше тут

СЛАВКА UNLIMITED

Письменниця Галина Ткачук у книзі "Славка" несподівано виявила цілий незвіданий літераторами-скарбошукачами край, в який можна потрапити без шкоди здоров'ю та психіці. Як виявилося, проглядаючи світ очима семи-десятирічної дитини, можна побачити в ньому такі чарівні речі, яскраві образи й гротескні поєднання, які доросла не зможе ні витворити, ні побачити "під кайфом", як би не старалася.
докладніше тут

"ХУЛІГАН" І "КАПІТАЛІСТ"

11 та 12 жовтня в київському кнайп-клубі "Купідон" пройшли вечори-презентації нових книжок — "Хулігани" та "Капітал" двох відомих і водночас контраверсійних українських письменників — Юрія Покальчука та Сергія Жадана.
докладніше тут

"І НА ТІМ РУШНИЧКОВІ..."

5 жовтня в кнайп-клубі "Купідон" пройшла презентація нових книжок Тані Малярчук "Як я стала святою" і Олега Криштопи "Кохання, секс і смерть — гарантовані". Головна інтрига вечора полягала, втім, у представленні читацькій публіці не тільки нових книжок, а й, так би мовити, нової ланки літературного "виробництва", іронічно пойменованої в афіші як "Сімейний дует "Рушничок".
докладніше тут



Повна карта розділів:
Арт: 1 2
Книжки: 1 2 3 4 5 6 7
Кіно та театр: 1 2 3 4 5
Музика: 1
Цікаве: 1
Андрій Кокотюха як іміджмейкер сучасної української масової літератури

Євген ПОВЕТКІН, Київ.
Листопад 20, 2006 р., понеділок.

16 листопада 2006 року в київському кнайп-клубі "Купідон" у рамках програми "літературних четверів" пройшла зустріч з письменником Андрієм Кокотюхою. Активна читацька публіка вже знає, що Андрій "вчворив" цього літа на літконкурсі "Коронація слова" — переміг у ньому двічі, тобто зайняв одночасно перше й друге місця з романами "Темна вода" (вийшов у видавництві "Нора-Друк") і "Зоопарк" (видавництво "Зелений пес").

Відповідно до того, що його рукописи подавалися на конкурс неначе від двох різних "фізичних осіб", то Андрій Кокотюха на вечірці двічі вітався з публікою і двічі представлявся — перед початком розповіді про кожну нову книжку. Представляв він їх спільно зі своїми видавцями братами Капрановими, від чого один з авторів записок пожартував "О, Кокотюха з Капрановими тепер — як триголовий Змій-Горинич". Спочатку розмова пішла про "просто роман", за жанровим визначення самого автора, "Зоопарк".

Кокотюха, як переконаний ідеолог і творець української масової культури (він зізнався, що навіть фільми Андрія Тарковського не любить — за те, що свої художні ідеї він доносить до свого глядача в страшенно занудний спосіб), спочатку почав "заводити" публіку — всі намагалися пригадати, чим їм таким особливим запам'ятався рік 1985-й. Оскільки гості зустрічі в переважній своїй більшості не мали під рукою, подібно до персонажів роману Лариси Денисенко "24:33:42", такого могутнього інструменту, як Інтернет (нагадаємо — герої його змогли в такий спосіб "накопати" десь так десятки три найрізноманітніших подій за рік 1973-й) — то відповідь була проста й лаконічна: діяв горбачовський "Сухий Закон" і ще не бабахнув Чорнобиль. Аж тут Кокотюха вправно переводить увагу до книжки "Зоопарк", події якої відбувалися саме 1985 року.

Самому Кокотюсі тоді було 14, і героям його книжки — хлопцям на прізвиська Мавпа, Заєць та Свиня — було приблизно стільки ж. Найяскравіше враження автора з того часу, яким він відразу поділився з публікою — про те, як він робив ватно-марлеву пов'язку для занять із цівільної оборони. У автора цих рядків, а також у письменниці спогад цей викликав велику радість — по-перше, що вони теж своїх ватно-марлевих пов'язок свого часу не уникнули, по-друге, що знайшлася людина, яка про це через стільки років написала в книзі, і написала дотепно.

Але уривок Кокотюха прочитав не про це, а про суперечку воєнрука із вчителем історії, а ще про відвидини вже згаданими вище хлопцями, які, крім індивідуальних, мале ще збірне прізвисько "Зоопарк", справжнього зоопарку. Після чого брати Капранови поділилися спостереженням, що ця книжка Кокотюхи близька також і сучасній молоді, а не тільки одноліткам автора, і перейшли до детективу (знову ж таки, за авторським жанровим визначенням) "Темна вода".

І знову Кокотюха "розігріває" публіку, на цей раз запитаннями із серії "Навіщо" — "Нащо склали казку "Котигорошко"? "Нащо Брюс Вілліс знявся в "Міцному горішку"?, "Нащо випустили на екрани фільм "Мовчання ягнят"? Із залу не було промовлено аж так багато відповідей, з яких найчіткіше зартикульованими були тільки два — "Просто так" і "Заради грошей". Так чому ж — промовив Кокотюха — журналісти часто пишуть в рецензії — мовляв, класний детектив, захоплюючий, в нього несподівана розв'язка, але ж що, власне, автор хотів цим сказати, надідея де?

Не роздумувати над тим усім довго, а читати гарно написаний детектив закликали брати Капранови, а господар "Книгарні видавців" Микола Кравченко несподівано підтримав цей заклик, роздавши учасникам заходу купони-знижки, які за виглядом нагадували одногривневі купюри, тільки замість Володимира Великого на них — усміхнений Кокотюха. "Запроваджується така система — каже пан Микола, — письменники-чоловіки будуть на одногривневих купонах, письменниці-жінки — п'ятигривневих. На десятигривневих буде вміщено лауреатів Шевченківської премії. А щоб не було плутанини, купон із братами Капрановими матиме номінал у 2 гривні". На тому офіційна частина завершилася...

Користуючись нагодою, інтернет-видання щиро вітає Андрія Кокотюху з Днем народження, який з ним трапився саме 17 листопада! Здоров'я Вам, Андрію, нових книжок і нових Ваших читачів, а ще — незлих критиків!!!