This version of the page http://apitu.org.ua/wto (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-29. The original page over time could change.
Світова організація торгівлі | Асоціація підприємств інформаційних технологій України

Світова організація торгівлі

Нулевые ставки при импорте ИТ товаров почти легитимны

Президент Украины подписал Закон Украины № 676-VI "О внесении изменений в Закон Украины "О Таможенном тарифе Украины". Соответствующий закон был принят Верховной Радой Украины 17 декабря 2008 года. Закон установил в Украине таможенную пошлину на всю ИТ продукцию (в том числе на готовые компьютеры, код УКТВЭД 8471 41 90 00) в размере 0%, как того и требовали протоколы соглашения по ВТО. Закон вступит в силу сразу после публикации.

Похожий закон Верховная Рада Украины принимала еще 3 июня 2008 года, однако он был ветирован Президентом, т.к. содержал несогласованные с ВТО ставки импортных пошлин для ряда товаров.

СОТ та зобов’язання України у сфері інформаційних технологій.

17 грудня 2008 р. Кабінет Міністрів України розпорядженням N 1570-р затвердив план першочергових заходів щодо виконання зобов'язань України в рамках членства у СОТ. Цим планом передбачено заходи, які стосуються системи державних закупівель, системи технічного регулювання, торгівлі товарами, що належать до сфери Угоди про інформаційні технології, товарами із засобами криптографічного захисту, а також товарами, що містять права інтелектуальної власності.

З наступного року Мінекономіки та МЗС доручено започаткувати переговори з питань приєднання України до Угоди про державні закупівлі, що дозволить уніфікувати процедури державних закупівель та допустити іноземних постачальників до участі в державних тендерах.

Відповідно до статті 2.4 Угоди про технічні бар'єри у торгівлі) до 2011 року Держспоживстандарт та інші центральні органи виконавчої влади, відповідальні за розроблення технічних регламентів мають забезпечити перехід до використання міжнародних стандартів як основи для розроблення технічних регламентів.

Рейтинги системных интеграторов и ИТ дистрибюторов по версии журнала Гвардия

В сентябрьском, 2008 года журнала Гвардия 500 опубликована статья "Упрощенный импорт". Статья содержит рейтинги компаний - системных интеграторов и ИТ дистрибюторов. В статье также содержится комментарий генерального директора АПИТУ о последствиях для ИТ отрасли вступления Украины в ВТО.

Статья содержит вывод о том, что выход на внешние рынки и внедрение европейских регуляторных правил являются факторами стабильного роста ИТ рынка.

См. всю статью: gvardia_500_106.pdf, gvardia_500_108.pdf

Вступ України в СОТ: зміни в митному регулюванні

Виконавча адміністрація АПІТУ сприяла участі представників компаній - Членів асоціації у семінарі "Вступ України в СОТ: зміни в митному регулюванні". Семінар організований 11 вересня 2008 року Американською торговою палатою в Україні.

Ігор Даньков, старший менеджер по непрямих податках і митному регулюванню та Денис Шендрик, старший митний консультант PricewaterhouseCoopers розповіли учасникам семінару про наступне:

Загальна інформація про СОТ: • Ключові принципи СОТ • Шлях України в СОТ • Основні документи по вступу України в СОТ • Ефект від вступу в СОТ - Вплив на митне регулювання: • Митні збори й мита • Митна оцінка • Країна походження • Класифікація товарів • Вільна торгівля • Митні процедури, Кіотська конвенція • Захист прав інтелектуальної власності • Митний аудит • Новий митний кодекс

Вплив на вітчизняний ІТ-ринок вступу України до СОТ

Генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич надав коментар журналу "Гвардія":

Як вступ України до СОТ відобразився на вітчизняному ІТ-ринку

Для вітчизняного ІТ-ринку вступ до СОТ є в цілому позитивним явищем. Обсяг ринку розшириться через встановлення 0% ставки мита на всю ІТ-продукцію. Збільшиться рівень проникнення комп’ютерів у домогосподарства, бізнес та державні органи. Збільшиться обсяг послуг, що надаються електронним способом, розширяться можливості електронної освіти. Прискориться формування так званого „інформаційного суспільства”. Суттєвий негатив – дещо зменшаться темпи росту випуску настільних комп’ютерів вітчизняними виробниками через незначне збільшення долі А-брендів.

Вступ до СОТ також відкрив для України можливість переговорів з Європейським Союзом про створення посиленої зони вільної торгівлі (ЗВТ+). Створення з країнами ЄС ЗВТ+ передбачає значне зближення вітчизняної системи технічного регулювання з європейською, що має значно спростити сертифікацію та імпорт не тільки готових кінцевих виробів, але й комплектуючих, запасних частин та витратних матеріалів.

Які тенденції прослідковуються в розвитку різних напрямів ІТ-галузі в даний момент?

У сфері програмного забезпечення при закупівлі продуктів і послуг все частіше використовується модель постачання / придбання «Програмне забезпечення як послуга». Продовжується розвиток моделі «Програмне забезпечення з відкритим кодом» і багато постачальників уже включають таке програмне забезпечення і послуги з його підтримки у свої пропозиції.

У сфері апаратного забезпечення переважаючими темпами розвиваються продажі мобільних та безпровідних пристроїв. Бізнесмени все частіше задумуються, чи варто брати в дорогу ноутбук, чи вистачить кишенькового пристрою. Цьому сприяють, наприклад, компоненти для мобільних Інтернет пристроїв та ультра-мобільних персональних комп’ютерів, які пропонує Intel в рамках її ультра-мобільної платформи, серверні та мережеві прикладення такі як Google Apps, до яких можна отримати доступ будь-звідки. Звичайно кишенькові пристрої ніколи не замінять ноутбуків та десктопів, а будуть використовуватися тільки для короткотермінових відряджень. Збільшується увага до питань підвищення довіри і безпеки споживачів при використанні інформаційно-комунікаційних технологій, захисту особових даних.

В цілому, в ІТ-сфері, на вибір продукту чи послуги все більший вплив мають індивідуальні вимоги кінцевого споживача, а не думка ІТ-менеджера.

В більш далекій перспективі при закупівлях ІТ-систем і ІТ-послуг увага буде приділятися також питанням їх екологічності. Покупці вибиратимуть тих постачальників, які підтримують "зелений ІТ рух". Деякі виробники вже почали роботи з оцінки кількості викидів CO2 під час життєвого циклу їх пристроїв у ланцюзі виробництво-споживання-утилізація.

Богдан Данилишин: Cтворення ЗВТ - стратегічна ціль співробітництва між Україною та ЄС на середньострокову перспективу

Богдан Данилишин: Питання створення зони вільної торгівлі належить до стратегічних цілей двостороннього торговельно-економічного співробітництва між Україною та ЄС на середньострокову перспективу

11.07.2008, Прес-служба Мінекономіки: Відбулася зустріч Міністра економіки України Богдана Данилишина з директором Генерального директорату “Торгівля” Європейської Комісії, головою делегації ЄК на переговорах щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС Євою Сінов’єц.

К вопросу о нулевой импортной пошлине на готовые ПК

В деле похорон 10% ввозной таможенной пошлины на готовые компьютеры, код УКТВЭД 8471 41 90 00, забит последний гвоздь. 3 июня 2008 года Верховная Рада Украины приняла Закон "О внесении изменений в Закон Украины "О таможенном тарифе Украины" (по приведению ставок ввозной пошлин в соответствие с уровнем, определенным графиком тарифных обязательств Украины по вступлению в ВТО на 2008 год).

Вступили — теперь можно и подумать

В прошлый четверг [10.04.2008] 411 голосами «за» парламент ратифицировал протокол о присоединении Украины к Всемирной торговой организации, чем завершил пятнадцатилетний период переговоров и борьбы за членство в этом клубе. Через месяц наша страна станет полноправным участником ВТО. В среднесрочной перспективе членство в этой организации приобретет чрезвычайно сильное влияние на украинскую экономику — о чем, судя по всему, пока не догадываются ни политики, ни бизнесмены.

Пошлина на импорт десктопов будет снижена до нуля

15 апреля состоялось заседание Комитета по вопросам налоговой и таможенной политики Верховной Рады Украины, на котором рассматривался проект изменений в Таможенный тариф в связи с обязательствами страны перед ВТО.

Ключові документи щодо вступу України в СОТ

Нове в Розділі Корисне/ІТ-законодавство: ключові документи щодо вступу України до СОТ:

  • Декларація про торгівлю товарами для інформаційних технологій, Сінгапур, 13 грудня 1996 року
  • Ministerial declaration on trade in information technology products, Singapore, 13 December 1996
  • Звіт Робочої групи зі вступу України до СОТ
  • Графік поступок і зобов'язань України по товарах
  • Графік специфічних зобов'язань України у сфері торгівлі послугами

Детальнішу інформацію по вступу України в СОТ можна знайти на веб-сайті: http://www.wto.org/english/news_e/pres08_e/pr511_e.htm

IT-рынок Украины: до и после ВТО

Процесс вступления Украины во Всемирную торговую организацию (ВТО) вызвал неоднозначную реакции в обществе. Вопрос, приведет ли это к удешевлению или, наоборот, к удорожанию товаров - остается открытым. О том, как может данный шаг повлиять на отечественный IT-рынок в целом и рынок цифровой электроники в частности, корреспонденту ЛІГАБізнесІнформ рассказал Владимир Колодюк, президент холдинга "AVentures Group" (сети магазинов "City.com", "Unitrade").

Как вступление в ВТО отразится на рынке розничной торговли электроникой в нашей стране?

В отрасли информационно-коммуникационных технологий (ИКТ) в связи с вступлением Украины в ВТО, с одной стороны, изменится многое, а с другой стороны - сам факт вступления ощутимого влияния не произведет. Не претерпят значительных изменений ставки таможенных пошлин, которые более-менее соответствуют международным ставкам.

Україна приєднається до Угоди про інформаційні технології

6 листопада на засіданні Комітету СОТ з торгівлі товарами інформаційних технологій Україна запропонувала учасникам офіційно затвердити її приєднання до Угоди про скасування тарифів на товари інформаційних технологій в рамках вступу в СОТ. Розклад відповідних тарифних зобов’язань України готовий і незабаром буде розповсюджений між учасниками Угоди. Якщо за два тижні вивчення ніхто з них не заперечуватиме, Україна стане 44-м членом Угоди про інформаційні технології (УІТ).

Деятельность ВТО в сфере ИКТ

Вопросами ИКТ в рамках ВТО занимается Комитет по расширению торговли продукцией сектора информационных технологий (Committee of Participants on the Expansion of Trade in Information Technology Products). В работе комитета принимают участие не все страны - члены ВТО. В настоящее время их число составляет 29 государств, в том числе 15 стран - членов ЕС.

Вступ України до СОТ: оцінки наслідків для ІТ-ринку

У зв'язку зі вступом України до СОТ знову здобувають актуальність оцінки насліків цього кроку для ІТ-ринку, які були висловлені майже два роки тому на сторінках журналу "Компьютерное Обозрение"

Компьютерное Обозрение №9 (527), 2006
Блицопрос. Как отразится на IT-рынке вступление Украины в ВТО?