This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/valakh.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-27. The original page over time could change.
Валах Михайло Якович, фізик, член-кореспондент НАН України (Київ) — наукова біографія

Валах Михайло Якович

 
Вчений у галузі фізики напівпровідників, член-кореспондент Національної академії наук України (1992), доктор фізико-математичних наук (1982).

Народився 22 лютого 1940 року в Києві. У 1962 р. з відзнакою закінчив фізичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка, де ще в студентські роки розпочав наукові дослідження під керівництвом академіка НАН України М.П. Лисиці. З цього часу весь творчий шлях Михайла Яковича пов’язаний з Інститутом фізики напівпровідників (ІФН) ім. В.Є. Лашкарьова НАН України, де він пройшов шлях від інженера до заступника директора з наукової роботи, керівника наукового відділу оптики напівпровідників. У 1969 р. М.Я. Валах захистив кандидатську, а в 1982 р. — докторську дисертації. У 1992 р. його обрано членом-кореспондентом НАН України.

Основні праці М.Я. Валаха присвячені фізиці фононних збуджень у напівпровідниках, фізиці та оптиці напівпровідникових наноструктур, вивченню явищ комбінаційного розсіювання світла, динаміки ґратки твердих тіл із суперіонною провідністю, нелінійного поляризаційного ефекту в кристалах.

Михайло Якович запропонував якісно нові експериментальні можливості у вивченні фононних спектрів напівпровідникових кристалів із застосуванням лазерних джерел збудження в комбінаційному розсіюванні світла. Це дало можливість установити істотний вплив резонансної взаємодії фононних та інших типів елементарних збуджень на енергетичний спектр і відповідно — оптичні властивості кристалів. Урахування резонансів допомогло пояснити особливості багатьох уперше виявлених і досліджених ученим явищ: аномальні концентраційні і температурні зміни спектрів локальних коливань домішкових атомів, перебудову фононних спектрів твердих розчинів, особливості м’якої фононної моди в сегнетоелектриках — напівпровідниках. Принципове значення мав розвинутий М.Я. Валахом підхід до аналізу енергетичного спектра фононів у кристалах із шаруватою структурою, якісно подібний до відомого давидівського резонансу в екситонних спектрах молекулярних кристалів. Великий цикл досліджень резонансного комбінаційного розсіювання світла в напівпровідникових твердих розчинах, виконаний Михайлом Яковичем разом із учнями, дав змогу значно підвищити точність оптичної діагностики кристалів, що використовують як активне середовище лазерів.

М.Я. Валах і М.П. Лисиця вперше експериментально виявили нові нелінійні поляризаційні явища під час збудження домішкових центрів у діелектриках та напівпровідниках, які (явища) характеризуються гігантською оптичною нелінійністю і не мають аналогів у нелінійній кристалооптиці. На основі результатів цих досліджень можна керувати амплітудними і поляризаційними характеристиками випромінювання.

В останні роки основним напрямом діяльності очолюваного Миколою Яковичем колективу стали дослідження напівпровідникових наноструктур. Високий міжнародний рівень робіт М.Я. Валаха забезпечує ефективна взаємодія з провідними зарубіжними науковими центрами Росії, Німеччини, Іспанії, США. Принципове значення для фізики процесу самоорганізованого росту наноструктур із квантовими точками має встановлений у цих роботах ефект аномально інтенсивної інтердифузії атомів, що формують такі структури. Прикладне значення одержаних результатів полягає в обґрунтуванні нових можливостей діагностики наноструктур, що становлять лише одиниці молекулярних шарів.

Велику увагу вчений приділяє вихованню наукових кадрів. Серед його учнів — 5 докторів і 16 кандидатів наук. Він викладає спецкурси для магістрів фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка і фізико-математичного факультету Національного технічного університету «КПІ»; очолює в ІФН НАН України організовану ним філію кафедри оптики цього університету; систематично читає лекції аспірантам університетів Іспанії та Німеччини, виступає за кордоном із доповідями на міжнародних наукових конференціях. М.Я. Валах був першим обраним президентом українського відділення Міжнародного товариства з оптичної техніки (SPIE).

За час своєї наукової і педагогічної діяльності вчений опублікував понад 350 наукових праць, у тому числі 4-томне видання «Занимательная оптика» (у співавторстві з М.П. Лисицею). Він працював членом Атестаційної колегії Міністерства освіти та науки України, експертної ради Комітету з Державних премій України, заступником голови експертної ради з фізики ВАК України, є членом редколегій кількох наукових періодичних видань, у тому числі міжнародних.

Джерело інформації: Вісник НАН України. — 2010. — N 2


Бібліографія публікацій   М. Я. Валаха
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua