НАЦІОНАЛЬНИЙ
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР
ЗІ СПІВРОБІТНИЦТВА З ЄC
У СФЕРІ НАУКИ І ТЕХНОЛОГІЙ
FP7
NATIONAL
INFORMATION POINT
UKRAINE
 

 English

   Ви знаходитесь: Головна сторінка


Структура Генерального Директорату з досліджень Європейської Комісії





Представництво Європейської Комісії в Україні
 
 

Міцна Європейська Політика Добросусідства - необхідні подальші заходи

Подальші заходи з боку ЄС необхідні для реалізації пропозицій по зміцненню Європейської Політики Добросусідства (ЄПД). У новому повідомленні Комісара Зовнішніх Справ і Європейської Політики Добросусідства, Беніти Ферреро-Уоднер, йдеться про ті заходи, які потрібно здійснити країнам-членам і Комісії у галузі торгівлі, транспорту і вирішенні конфліктів у сусідніх з ЄС країнами. Більшість цих дій передбачено на 2008 рік для посилення регіональних реформ у країнах-сусідах. Переговори, заплановані на наступну весну, представлять звіти сусідніх партнерів стосовно прогресу у кожній з цих країн.

Комісар Ферреро-Уоднер сказала: "Ми зараз знаходимось у фазі впровадження Політики Добросусідства. Це спільна ініціатива, яка вимагає спільних дій, з боку ЄС і сусідів. Сьогоднішні переговори показують, де потрібно прикласти зусилля Комісією і країною-членом і забезпечити дотримання обіцянок, даних партнерам, і визначити, що заохочення за запропоновані реформи є конкретними, надійними і задовольнять їхні потреби".

Переговори встановлюють наступні цілі на 2008 рік і надалі:

  • Щільніша політична співпраця для пришвидшення економічної інтеграції і вдосконалення виходу на ринок. Переговори закликають країни-члени підтримати переговори у галузі сільського господарства.
  • Спрощення короткотривалих і довготривалих подорожей. Комісія спонукає Раду і Європейський Парламент затвердити пакет 2006 року щодо віз, а також уможливити повне використання можливостей існуючих правил подорожей.
  • Подальша співпраця з ЄДП партнерами для стабілізації у конфліктних і пост конфліктних територіях.
  • Інтенсивна підтримка ЄС для регіональних реформ у країнах-партнерах у наступних галузях: енергетика, кліматичні зміни, рибний промисел, транспорт, політика приморських зон, дослідження, інформаційні технології, освіта, працевлаштування і соціальна політика. Так як переговори мають на меті зміцнення ЄДП, кількість галузей, запропонованих на той час, вже виконуються.
  • Комісія сьогодні вирішила розподілити 50 млн. євро у Інвестиційному Інструменті Добросусідства до кінця цього року. Деякі країни-члени вже мають намір зробити внесок в Інструмент. Процедура розпочнеться у 2008 році.
  • Перше розподілення пройшло під новими Інструментами Врядування, які надають додаткову підтримку країнам-партнерам, які зазнали значного прогресу у встановленні основ врядування у своїх планах дій. Марокко (28 млн. євро) і Україна (22 млн. євро) є першими отримувачами.
  • Для встановлення регіональної важливості східного добросусідства розпочали Співпрацю у Чорноморському басейні.
  • Переговори для заохочення участі сусідів у програмах ЄС проходять з Ізраїлем, Марокко ті Україною. Швидке підписання Протоколу з Ізраїлем надасть змогу Ізраїлю стати першим партнером ЄДП для участі у Програмі конкурентноздатності і інновацій.
  • Європейська Політика Добросусідства, партнерство для реформ з сусідніми країнами заходу і Сходу, вже дала певні результати. Це дозволило поглибити відносини Союзу з деякими близькими сусідами ( пропозиції ЄС звернені до Алжиру, Арменії, Азербайджану, Беларусі, Єгипту, Грузії, Ізраїлю, Сирії, Йорданії, Тунісу і України), залежно від основ диференціації, яка дає змогу тим, хто бажає поглибити відносини з ЄС, зробити це.

ЄДП проходить поза межами класичної політичної співпраці, включаючи елементи економічної інтеграції і підтримку реформ для стимуляції економічного і соціального розвитку. Засобом досягнення цих реформ є спільно обдуманий план дій, розрахований на 3-5 років з точними обов'язками для покращення економічної інтеграції, зміцнення правового законодавства, демократії і поваги прав людини, а також співпраці над ключовими цілями іноземної політики.


 
На початок   :  Головна  :  Про НІП України  :  РП7  :  Події та заходи  :  Мережа НІП України  :
:  Публiкацiї  :  Бюлетені  :  Бази даних НІП України  :  Kонтактна iнформацiя  :