This version of the page http://spas.in.ua/work.php?id=636&rozd=news (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-21. The original page over time could change.
Прогноз: хто на місці Андрушка міг би опинитися?…
21 жовтня, четвер, 2010 р.Б.
Прогноз: хто на місці Андрушка міг би опинитися?

В контексті останніх подій із журналістом СТБ Сергієм Андрушко мені зразу в голову прийшла думка,а от якщо б на місці нього був хтось зі студентів Київського Інституту журналістики. Нагадаю, що вже декілька разів ставши жертвою погроз з боку урядовців, нещодавно пан Андрушко взагалі постраждав фізично від рук охорони Президента (і це враховуючи, що такі дії проти журналіста розцінюються як дії проти правоохоронців згідно з українським законодавством).
Так от повернусь до своєї думки: уявімо ситуацію--на місті Сергія хтось із студентів Інституту. Якщо добре змалювати собі такий інцидент, в ланцюжок виставляється ряд запитань- як відреагувало би керівництво, як відреагували би колеги- журналісти, яким чином подія би обговорювали/не обговорювалася в Інституті і ще ряд схожих. Візьму на себе сміливість зробити прогноз.
Дії керівництва
Керівництво Інституту журналістики ніяк би не відреагувало. В цьому я переконана. Судячи з досвіду, зазвичай наша адміністрація займала позицію навіть не нейтральну, а просто робила вигляд, що нічого не відбувається.
Спочатку я думала, що це може і на краще, принаймні це не заважає студентам вільно висловлювати свої думки з приводу подій як політичних, так і медійних. Але згодом зрозуміла, що для Інституту,який першим має реагувати на будь-які утиски журналістів це не є нормою. Звичайно, персона пана Губернського (ректора всього університету Шевченка) очевидно змушує керівництво Інституту журналістики мовчати, але тоді постає запитання чи є ми справжніми журналістами в такому випадку. Керівництво нічого не робило, коли Табачник здійснював тиск на студентів під час акцій протесту навесні, керівництво нічого не робило, коли здійснювали тиск на журналістів, навіть коли Комісію з питань утвердження свободи слова хотіли розпустити наш ВНЗ мовчав. Тому я стверджую, що і за умови, що на місці Андрушка був би хтось з наших студентів, цього би просто не помітили, бо так живеться легше.
Реакція колег-журналістів
Якщо брати до уваги реакцію студентів, то скоріше б за все аудиторія розділилася на тих ,які б підписали ряд петицій, можливо навіть би протести влаштували і на тих. хто б взагалі був не в курсі, що відбувається. Однією з проблем молодого покоління журналістів є їхня маленька обізнаність в подіях держави та світу. Пригадую, що мене обурювала ситуація, коли під час протестів проти міністра табачника велика частину студенті навіть не знала, що він міністр освіти. І це майбутні журналісти, люди, які прагнуть зайняти гідне місце на медіаринку.
Обговорення події в стінах Інститут журналістики
Скоріше б за все ситуацію не залишили б зовсім не поміченою. Найбільш обізнані викладачі обговорювали би подію на своїх кафедрах, декілька сміливців винесли б проблему на розсуд студентів на одних зі своїх пар. Але можу майже з повною впевненістю стверджувати, що далі б цього не пішло.
Я давно замислювалося над такою «кулуарністю» викладачів Інституту і досі не можу збагнути чи це ще залишки радянського менталітету чи дійсно така байдужість до долі своїх колег. Звісно, що таке ставлення передається і студентству. Тому останнє не страждає надмірною активністю ( я вже мовчу про журналістську солідарність, тут аби сесію здати!).
Але не будемо такими песимістичними і все- таки будемо розраховувати, що молоде покоління журналістів матиме менше внутрішньої цензури і не стане жертвами навіювання страху та байдужості старшими.
Бо фундамент громадянського суспільства, до якого ми так прагнемо буде триматися саме на якісній незалежній пресі, яку будуватиме молоде покоління.

Поділитись
| додано: 18/06/2010 | KateGladka |
Новини
13 жовт.
Студенти рушили на Кабмін з гаслом "Геть міністрів!"
13 жовт.
В Одесі суд заборонив марш на честь героїв УПА
06 жовт.
Екологічна акція!
06 жовт.
ПАРЄ схвалила резолюцію по Україні, визнавши факти тиску на громадянське суспільство з боку СБУ
06 жовт.
Фінал справи Пелиха
06 жовт.
У(Мовна) У(Країна).
05 жовт.
Історики розповіли, як КГБ збирав документи про УПА
01 жовт.
Положинський поскаржився СБУ на «ксенофоба» Тараса Шевченка
01 жовт.
Юрій Андрухович: Я патріот Західної України
30 вер.
Українського благодійника Володимира Сапу запхали в СІЗО
27 вер.
СБУ шпигує за журналісткою Сюмар?
26 вер.
Невже в Росії мітингують?!
24 вер.
"Регіони" нацьковують СБУ на фестиваль патріотичної пісні
23 вер.
Заборон на проведення мирних зібрань побільшало.
20 вер.
Українська мова при теперішній владі приречена на певне гетто
16 вер.
У Києві та Львові вшанують пам'ять Гонгадзе
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Голова БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
  Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"