Закон про обмеження розкоші львівські можновладці оприлюднили ще у 1406 році


ЛЬВІВ, 23 квітня. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. Звістку про податок на розкіш, що його збираються ввести народні депутати, львівські історики прокоментували у свій спосіб. Згідно із документами, знайденими в одному з львівських архівів, міський магістрат видав "закон про обмеження розкоші"... майже 600 років тому!

Як розповів кореспондентові УКРІНФОРМу директор Державного архіву Львівської області В`ячеслав Куцинда, у 1406 році міські можновладці оприлюднили документ, за яким львів`янам приписувались скромність у застіллі та на прийомах. Тобто "жоден міщанин не мав права влаштовувати бенкетів, де було би більше 16 осіб, а за столом слід було подавати лише чотири страви - під загрозою штрафу в чотири гульдени". Міські мудрагелі навіть замахнулися на святе - заборонили бенкети з приводу народження дитини!

Але це вже було занадто, й тому почався "відкат". Вже у 1582 році міські хроніки зафіксували розкішний прийом, влаштований на честь канцлера і коронного гетьмана Яна Замойського. "Страви з усіма приправами і коріннями, марципани, овочі, бочка пива, старе та молоде вино, мальвазія, мускатель...", - було записано в меню. Згодом розгулялись навіть... монахині.

Хроніки зберегли вражаючий факт - чернечий постриг із танцями, забавами й фестинами. Зібралося численне аристократичне товариство, з вежі костелу кілька днів лунали урочисті марші, а після урочистої відправи відбулося відразу два бенкети - у палаці і монастирі. І хто би вже з тим боровся !.. Адже все аристократичне товариство сиділо за столами.


Публікації:
Усі новини 2010.04.23 18:33:00,
УКРІНФОРМ: новини 2010.04.23 18:33:00,
Регіони України 2010.04.23 18:33:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...