This version of the page http://www.ribalemo.org.ua/content.fider.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-16. The original page over time could change.
Фідер.Рибалка на річці Дністер.
  • Головна
  • Фідер
  • Спінінг
  • Нахлист
  • Форум
  • Контакти

Українська Банерна Мережа
В Дністрі живуть.

Щука

Голавль

Лящ

Судак

Сом

Окунь

Карп

Жерех

Густера

Розділи.

Статті

Рибацькі вузли

Фотогалерея

Готуємо з риби

Готуємо для риби

Нахлистові мушки

Фази місяця

Карта сайту

 

 

Статистика.

морские круизы на Карибы
Реклама от друзей: Краткосрочный дешевый прокат лимузинов без водителя. круглосуточно
Лучшие цены в москве на транспортные услуги; такси микроавтобус . Вызов такси по городу. бесплатно
купить часы Прочитать здесь

Вудіння риби донкою один з самих старих, традиційних і поширених методів. Здавалося б чого простіше - волосінь, грузило, повідець, гачок з насадкою, та який небудь сигналізатор - дзвоник або схил і снасть готова. Така донка - закидушка була відома ще в кам'яному столітті і добре знайома будь-якому риболовові, хто хоч раз в житті, мабуть ще в дитинстві ловив карасів, окунів, лящів або минів в найближчому озері або на річці. Час не стоїть на місці. Розвиваючись і удосконалюючись від простого до складного донний лов пройшов довгий шлях від примітивної закидушки до сучасної спортивної снасті, що складається із спеціально вудилища довжиною 2,7 - 4,2 метра з чутливим кінчиком - сигналізатором клювання, оснащеного безінерційною котушкою з тонкою високоміцною волосінню, в кінці якої грузило - годівниця і повідець з гачком.
 Революційне рішення застосування годівниці - грузиила у поєднанні з тонкою, але надійною снастю дозволило радикально збільшити ефективність лову. Не випадково і цей метод, отримав назву Feeder, що і означає "Годівниця" Батьківщина методики Feeder - Англія, де даний спосіб широко поширений, популярний і шанобливий, як серед спортсменів, так і серед риболовів любителів. Завдяки своїй універсальності сьогодні, лов сучасною Англійською донкою один з найпопулярніших методів в Європі. В Україні з кожним днем число його шанувальників росте і це цілком зрозуміло. Приголомшливу універсальність, маневреність і зручність даного способу навряд чи вдасться описати словами - це треба випробувати самому! Снасть дозволяє легко виконувати дальні і навіть понад дальні закидання, застосовуючи при цьому тонкі делікатні оснащення що не насторожують рибу. А що коштує кінчик сигналізатор?! У будь-який вітер, в будь-яку хвилю він чуйно відреагує на клювання, після підсічки не заважатиме, а стане гідним завершення хлиста вудилища , який гасить ривки риби. З сучасною донкою можна легко маневрувати по берегу - шукати рибу. А виявивши її присутність - виконати 5-6 підгодовувальних закидань, таким чином, остаточно привернути і утримати рибу в зоні лову.
 Feeder, однаково ефективний, як на водоймищах без течії так і на річці. І дозволяє ловити практично будь-яку рибу, починаючи від елементарної плітки, густери, ляща і карася закінчуючи коропом, мереною, сазаном і навіть фореллю і харіусом. Цілеспрямовано для лову великої риби, в даний час виготовляються вудилища групи Leger що відрізняються великою потужністю і міцністю хлиста. З таким вудилищем, що дозволяє застосовувати оснащення вагою до 80-120 грамів легко вдається здолати навіть на сильній течії таку сильну рибу як мерена і сазан.

Ви вирішили порибалити на фідерну снасть ? Отже найперше питання , яке у Вас виникне - яке придбати вудилище ? Питання далеко не просте, особливо для людини, що уперше знайомиться з новою для себе снастю. Наявні у продажу вудилища можна умовно розділити на три типи: легкий, середній і важкий. Легкі вудилища передбачають використання оснащень або без годівниці, або з найлегшими пластиковими годівницями і розраховані на ловлю середньої риби на короткій дистанції. Середніми вудилищами можна відправляти у воду вантаж вагою до 80г. Важкі розраховані на великі годівниці, сильні течії і велику рибу. Для вудіння на Дністрі найбільш підходить вудилище середнього класу, довжиною 3,5 - 4,0м. Воно досить універсальне і дозволить вам з успіхом ловити і на перекатах, і у заплавах, і під обривистими берегами, і на бровці русла посередині ріки.
Для початку можна поставити звичайну безінерційну котушку, але обов'язково у неї повинно бути фрикційне гальмо. Це збереже вашу снасть від обриву.
Наступний елемен оснастки - годівниця. Взагалі годівниці, що використовуються на практиці, можна розділити на типи за способом кріплення до оснашення і по конструктивних особливостях. Годівниці першого типу можуть бути: ковзаючими, виносними ( на окремому повідку ) і кінцевими. Другого - відкритими, напівзакритими і закритими. Ще годівниці можуть бути легкими і підвантаженими свинцем. Ну і звичайно вони розрізняються за вмістимістю корзини. Які ж годівниці використовуються на Дністрі? Перші - це відкриті годівниці з підвантаженням від 20г до 80г.


Використовують їх в місцях без течії , або в місцях з дуже повільною течією.Монтують на снасть як ковзаючі, виносні і як кінцеві. В останньому випадку використовують підвантаженні варіанти. Вага залежить від товщини волосіні і відстані до місця, куди потрібно закинути оснастку. Наповнюють їх прикормками.
Напівзакриті годівниці використовують на течії.За зовнішнім виглядом вони такі ж як і відкриті. Єдина різниця між ними - кришка, яка закриває задню стінку.Ця кришка легко знімається і ставиться на місце.По ходу риболовлі ви самі можете, за допомогою цієї кришки, регулювати швидкість вимивання прикормки, зважаючи на швидкість течії у місці вудіння.
Закриті годівниці переважно використовують для доставки на дно живого корму - це мотиль, опариш.

Тепер поведем мову про те , як усе це поєднати і зробити снасть на яку буде ловитись риба. Є де-кілька видів оснастки фідера. Тут я опишу тільки ті , якими користуюсь при вудінні на Дністрі.
Оснащення з протизакручувачем (Anti-tangle Boom) найпростіше у виготовленні оснащення. Але не далеко найефективніше. Для його виготовлення буде потрібно: трубочка-протизакручувач, вертлюжок і демпферуюча гумова намистина, або кембрік, що захищає вузол на вертлюжку від розбивання і перетирання. Трубочки бувають прямі і зігнуті. Зігнуті ефективніше перешкоджають заплутуванню повідця навколо основної волосіні або годівниці. Необхідно, щоб довша частина трубки була звернена до повідця — чим довше плече, тим далі стоїть повідець від основної волосіні і тим менше вірогідність того, що він заплутається або перехлеснеться.

Основну волосінь пропускаєм через трубочку, потім на волосінь надягається демпферуюча намистина, і волосінь прив'язується до вертлюжка, до якого далі приєднуєм повідець з гачком. До застібки на трубочці пристібається грузило або годівниця — оснащення готове! Але, на жаль, це оснащення не позбавлене досить серйозних недоліків. По-перше, протизакручувач ефективно працюватиме тільки в тому випадку, якщо довжина повідця не перевищуватиме довжину плеча протизакручувача. Адже бувають ситуації, коли повідець необхідно подовжувати до 1 метра. По-друге, при лові з подібним оснащенням практично непомітними будуть клювання, коли риба, узявши насадку, рухається у бік риболова. Цю оснастку переважно використовують на глибоких ямах з повільною течією.
Для вудіння на течії, ефективнішою буде наступна оснастка.

На кінці волосіні «подвійною вісімкою» в'яжеться невелика петелька для повідця. Відступивши від неї на 20-25 см (вище), таким же вузлом зв'яжіть ще одну бічну петлю завдовжки 10-15см. У ній потрібно закріпити годівницю або грузило. Вертлюжок із застібкою використовується для того, щоб була можливість швидко замінити годівниці або грузила залежно від змінних умов і тактики лову. Заплутається чи ні? Важливим критерієм в порівнянні оснащень є їх здатність протистояти заплутуванню при закиданні. Особливо актуальним це буде для початківців. Та навіть і досвідчений професіонал донного лову повинен бути упевнений в тому, що відсутність кльову пояснюється не тим, що його хитромудре оснащення лежить на дні у вигляді клубка волосіні, що переплуталася. Ми розглянули найбільш поширені і ефективні оснащення, що використовуються у фідерному лові на Дністрі. Звичайно, існують ще інші хитрі модифікації і конструкції, придумані для незвичайних умов або вузькоспеціалізованого лову. Але, освоївши вищеперелічені оснащення, можна з упевненістю відчувати себе практично на будь-якому водоймищі.