This version of the page http://www.unilever.ua/sustainability/eating/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-11. The original page over time could change.
Харчування | Unilever
Сталий розвиток
  • Вступ
  • Довкілля та суспільство
  • Наш підхід
  • Участь в асоціаціях
  • Наш бізнес та його вплив
  • Соціально-благодійна діяльність
  • Соціальні звіти Unilever
  • Харчування
  • Харчування
    • Чому це важливо

Харчування

Ми продовжуємо впроваджувати інновації та підвищувати якість нашого портфелю  продуктів харчування. Спілкуючись зі споживачами, ми можемо заохотити їх до зміни повсякденної поведінки, в результаті чого вони будуть вести більш здоровий спосіб життя та дотримуватися кращого харчування.

Наш підхід

Якою має бути наша роль як виробника продуктів харчування і одного з найбільших рекламодавців у світі? Для Unilever, ця роль полягає у тому, як ми виготовляємо нашу продукцію та як ми спілкуємося зі споживачами.

Наш підхід має на меті:

•вдосконалювати харчову якість продукції всього нашого портфелю;

•зосередити наші інновації на продуктах, які забезпечують позитивні зміни на здоров'я

•розширювати споживчий вибір.

Зрештою, здорове харчування та ведення активного способу життя є особистою справою кожного, але ми можемо допомогти споживачам зробити правильний вибір. У нашій маркетинговій діяльності та комунікаціях ми:

•забезпечуємо простий, зрозумілий опис харчових якостей на етикетці та інформацію для споживачів;

•реалізовуємо нашу продукцію з відповідальністю, особливо дітям;

•заохочуємо зміни в повсякденній поведінці на пропагуємо збалансоване харчування та активний спосіб життя.

Підвищення якості харчування

Метою нашої Програми Покращення Харчування (Nutrition Enhancement Programme, NEP) є поліпшення харчової якості наших продуктів та напоїв на основі оцінки рівня чотирьох поживних речовин: насичених жирів, транс-жирів, солі та цукру. Харчові критерії, застосовані у цій оцінці, базуються на міжнародних принципах здорового харчування.

У 2005 році ми розпочали кардинальний перегляд усього нашого портфелю. До 2007 року ми провели оцінку всіх наших 22 000 виробів. Експертиза визначила чіткі можливості для зниження рівня жирів, солі та цукру для більш, ніж половини нашого портфелю.

Наш первинний огляд показав, що більше третини нашої продукції відповідала міжнародно визнаним принципам по кількості насичених і транс-жирів, цукру та солі. З урахуванням додаткових вдосконалень, які ми зробили, цей показник досяг 43% до кінця 2008 року, показавши зростання на 15% з 2005 року.

NEP призвела до суттєвих змін у багатьох видах нашої продукції протягом 2007-2008 рр. Наприклад:

Цукор:

•Ми скоротили до 20% доданого цукру у наш асортимент дитячого фруктового морозива таких брендів, як Calippo і Twister.

•Ми перезапустили виробництво Lipton Ice Tea в семи європейських країнах зі зменшенням цукру на 15%.

•Готовий до вживання напій Green Ice Tea було запропоновано в чотирьох європейських країнах зі зменшенням цукру на 30%.

Сіль:

•Було зменшено кількість солі у сухих супах по Європі у середньому на 10% та у Латинській Америці на 7%.

•У гарнірах брендів Knorr та Lipton у Північній Америці зменшили кількість солі на10-15%.

•У продукції бренду Pot Noodle у Великобританії та Ірландії зменшили кількість солі до 50% на порцію.

Жири:

•У більшій частині продуктів нашої торгівельної марки Family Goodness (Rama/Blue Band) у Латинській Америці та Азії було оптимізовано суміш рослинних олій з метою зниження вмісту насичених жирів до 25%.

•Запустили лінії морозива «знежирене» та «легке» під брендом Breyers у Північній Америці зі зменшенням насичених жирів до 50%.

•При розробці цих скорочень нам довелося збалансувати харчовий склад зі смаковими якостями, щоб не зіпсувати задоволення споживачів від наших продуктів. Це важке завдання для наших розробників продуктів, оскільки під час сліпої дегустації споживачі часто віддають перевагу добре посоленим продуктам або тим, які містять більш високий рівень жиру.

Стратегія скорочення солі

У даний час багато країн рекомендують щоденне споживання солі не більше 6г, у той час як Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує щоденне споживання 5г солі на добу. Нещодавно ми почали слідувати стратегії щодо подальшого зниження вмісту солі в нашому глобальному портфелі продуктів. Ми перевели цю щоденну ціль в конкретне скорочення солі у всьому нашому портфелі продуктів харчування з метою досягти вмісту солі обсягом 6г на добу до 2010 року при подальшому скороченні до 5г на добу до 2015 року.

Скорочуючи вміст солі, ми повинні дотримуватися балансу між оптимальним харчовим вмістом та смаком споживачів. Це є делікатною справою, оскільки сліпі дегустації показують, що споживачі часто віддають перевагу добре солоним продуктам ніж тим, в яких обмежений рівень солі.

Ми продовжуємо спостерігати за нашим портфелем і будемо вивчати можливості для збільшення пропозиції здорової продукції з появою нових технологій. Наприклад, стало можливим виробництво майонезу Hellmann's Extra Light із рівнем жирності лише 3% завдяки новій технології з використанням натуральних цитрусових волокон, що знижує калорійність при збереженні вершкової текстури.

Поліпшення інформації для споживачів

Відкрита і легка для розуміння інформація дуже важлива для споживачів, щоб робити більш здоровий вибір. Наша політика маркування зобов'язує нас:

• надавати інформацію про вісім основних поживних речовин (енергетичну цінність, білки, вуглеводи, цукор, жири, насичені жири, клітковину і натрій) на етикетках;

• представляти інформацію про харчовий склад у порції, де це можливо, а також у 100 г/мл

• Показувати калорійність на лицевій стороні упаковки або у вигляді загальної суми чи у вигляді частки від щоденної норми.

У деяких країнах ми йдемо ще далі цих стандартів. Наприклад, у Європі ми беремо участь у волонтерському об’єднанні CIAA (Конфедерація харчових продуктів та напоїв Європейського союзу), яке зобов'язує нас показувати відсоток денної норми п'яти основних поживних речовин на упаковці. До кінця 2008 року близько 90% від обраних продуктів було марковано.

Ми розширюємо цей підхід в інші регіони, де ринкові умови це дозволяють. В Австралії, наприклад, ми дотримуємося підходу CIAA. У Великій Британії разом з усіма великими виробниками та учасниками роздрібної торгівлі ми відзначаємо денну норму на лицьовій стороні упаковки.

Заохочення зміни поведінки

Брендова комунікація може бути потужним інструментом для зміни поведінки. Завдяки цьому ми маємо можливість для пропаганди здорового способу життя серед мільйонів наших споживачів.

Вживання маргарину та майонезу є простим, смачним способом споживання необхідних жирів і жиророзчинних вітамінів, проте багато споживачів розглядають ці продукти, як нездорові. Протягом 2008 року ми продовжували розгортати нашу кампанію Goodness of Margarine у 12 країнах, щоб більше проінформувати споживачів про внесок наших продуктів у здоров'я населення. Щодо майонезу, ми продовжили наші глобальні комунікації стосовно того, що майонез Hellmann's зроблено з реальних, простих інгредієнтів та збагачений омега-3 жирами.

Відповідальний маркетинг

Завдяки нашому маркетингу і рекламі ми маємо можливість інформувати населення про переваги нашої продукції та інновації. У той же час ми визнаємо вплив маркетингу на споживачів і ставимося до наших обов'язків серйозно. Наприклад, люди в багатьох частинах світу мають сумніви з приводу реклами продуктів для дітей.

Наша маркетингові принципи стосовно їжі і напоїв служать керівними настановами для наших бренд-менеджерів. Будь-яка реклама для дітей віком до шести років є забороненою, а реклама для дітей у віці від шести до 12 років обмежується лише тими товарами, які відповідають суворим критеріям здорового харчування. Цей принцип також дозволив нам узяти на себе провідну роль в узгодженні міжгалузевих добровільних зобов'язань і обіцянок обмежити рекламу для дітей в таких регіонах, як США і Європа.

У 2007 році Unilever представив глобальну директиву про заборону участі худорлявих моделей та акторів у всіх наших програмах з маркетингу та реклами. Тільки моделі/актори, які мають індекс маси тіла між 18,5 і 25, можуть бути залучені до нашої реклами, відповідно до директив Організації Об'єднаних Націй.

У травні 2008 року Unilever був відзначений Нагородою Корпоративного Лідерства (AED Corporate Leadership Award) Академією з розладів харчування (Academy for Eating Disorders) на знак визнання нашої відповідальної маркетингової кампанії в розвитку усвідомлення і лікування розладів харчування.

Звертаючись до проблеми недостатнього харчування

Боротьба з недостатнім харчуванням є складним завданням із різними соціально-економічними причинами. Зростання цін на паливо та на сировину на початку 2008 року збільшило труднощі, що робить харчі менш доступними для мільйонів людей.

Unilever пропонує продукти, такі як спреди, масла та бульйонні кубики, які складають важливу частину повсякденного харчування людей. Наші бренди можуть відігравати важливу роль у боротьбі з недоїданням, зокрема, дефіциту поживних мікроелементів. Наприклад, наші спреди Rama/Blue Band є гарним джерелом вітамінів А, D і Е, а наші Amaze продукти містять важливі живильні речовини (залізо і йод) для розумового розвитку дітей. Йодована сіль з Аннапурни сприяє запобіганню захворювань, пов'язаних із дефіцитом йоду і продається в Індії, Гані, Нігерії та Малаві.

Проте продавати збагачені продукти за доступними цінами при збереженні адекватної торгової маржі не завжди легко. Такі обмеження привели нас до скасування деяких нових проектів, але ми будемо продовжувати вивчення інновацій. Наш внесок у вирішення проблем недостатнього харчування виходить за рамки поживної цінності нашої продукції. Комплексні виклики соціальній сфері та проблемам охорони здоров'я щодо поганого харчування можуть бути вирішені тільки за допомогою праці у партнерстві з іншими.

У грудні 2006 року ми приєдналися до Всесвітньої продовольчої програми ООН на трирічне партнерство, також до програми Child Vitality, яка спрямована на поліпшення здоров'я і харчування дітей шкільного віку в країнах, що розвиваються. Ми є членом ради директорів Глобального альянсу з покращення харчування, і ми головуємо в GAIN Бізнес Альянсі. Завдяки цьому партнерству ми розглядаємо ряд ініціатив та зміцнення нових бізнес-моделей по боротьбі з дефіцитом поживних мікроелементів.

Ми є членом Amsterdam Initiative on Malnutrition (AIM), міжнародної ініціативи розпочатої в травні 2009 р. з ліквідації недоїдання для 100 мільйонів людей в Африці до 2015 року шляхом вдосконалення, збагачення продуктів харчування. Ми є членом Ради Глобального альянсу з покращення харчування, який залучивUnilever, голландське міністерство закордонних справ, голландські компанії DSM і AkzoNobel та Університет Вагенінген (Wageningen).

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, приблизно 963 млн. людей у всьому світі недоїдають, чверть яких живе у країнах Африки. Метою AIM буде концентрація своїх зусиль на шести країнах, де ця потреба вважається найбільш актуальною, але які вже мають інфраструктуру на місцях. Цими країнами є Гана, Кенія, Південна Африка, Ефіопія, Мозамбік та Танзанія.

Unilever фінансує програму Micronutrients and International Health Chair Університету Вагенінген у Нідерландах протягом п'яти років. Це підтримка досліджень в області дефіциту мікроелементів у світі у країнах, що розвиваються. У рамках цієї програми досліджень ми також фінансуємо три докторських та шість магістерських стипендій для студентів з країн, що розвиваються, допомагаючи їм стати в майбутньому експертами з харчування у своїх країнах.

Посилання