This version of the page http://www.proskurov.info/home/88-catoldpages (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-08. The original page over time could change.
Славетні постаті з міста над Бугом

Хмельницький портал

Можливість знати більше

  • Вхід
    • Move
    • Close
  • Зареєструватися
    • Move
    • Close
    Registration
    *
    *
    *
    *
    *
    REGISTER_REQUIRED
  • Пошук
Шрифт
  • Головна
  • Про місто
    • Історична довідка
    • Символи
    • Вулиці міста
  • Новини
    • Суспільство
    • Події
    • Політика
    • Бізнес
    • Спорт
    • Культура
  • Фото та відео
    • Галерея
    • Фотографія дня
    • Ретро-фото
    • Кінозал
  • Історія
  • Форум
  • Блоги
  • Довідники
    • Залізниця
      • Розклад потягів
      • Розклад електричок
    • Потрібні телефони
    • Тролейбуси
    • Таксі
    • Вебкамери
Головна

Славетні постаті з міста над Бугом

Та, на жаль, єдиний відомий зараз її примірник зберігається в бібліотеці Оссоліндуму, яка в 1947 році була перевезена зі Львова до Врацлава. І якщо не сам Станіслав Влодек, то видана на його кошти книга в певній мірі прославляла і містечко Плоскирів.

Сучасне місто над Бугом крім Плоскирова включає п'ять колишніх сіл і вісім хуторів. В одному з них, селі Ружична, народився в селянській родині Павло Дунцов-Вигодовський. Ставши в 1823 році членом Товариства об'єднаних слов'ян, яке в 1825 році було перейменоване в Південне товариство декабристів - Вигодовський був засуджений. В роки заслання він написав багато творів, в яких гостро критикував кріпацтво в царській Росії. Виявлення цих творів було причиною того, що Вигодовський єдиний з декабристів не був амністований і помер в Сибірі, пробувши на каторзі і засланні 56 років. В цілому, уривки з його творів є цінною пам'яткою суспільної думки першої половини XX століття.

Аркадій Венгжиновський (1818-1880) народився в Проскурові, став службовцем. В 1849-1850 роках працював наглядачем (інспектором) шкіл для киргизьких (казахських) дітей. Коли з експедицією по описанню берегів Аральського моря до Оренбурга повернувся солдат Тарас Шевченко, Венгжиновський здружився з ним. Про його вдачу один з засланців Броніслав Залевський писав: "Один з наших великих приятелів і щирих опікунів серед злигоднів солдатського життя". Коли Шевченко захворів, то наш земляк зробив все можливе, щоб допомогти йому. Вони стали приятелями на все життя. Шевченко подарував Венгжиновському свій автопортрет. В листах, коли Венгжиновський повернувся в Проскурів, не знайшов тут роботи і оселився в Одесі, Шевченко звертався: "Аркадію, мій друже єдиний!"

Багато уродженців Проскурова проявили свій талант в інших містах. І це було не дивно, адже до 1962 року в місті не було жодного вузу.
Зокрема, відомий філософ і психолог Василь Зіньківський (1881-1962) свою наукову і педагогічну діяльність здійснював у Києві, Белграді, Празі, Парижі. Став автором фундаментальних праць з дитячої психології, психології творчості, зокрема Гоголя. Найвагоміша його праця - "Російські мислителі і Європа".
Художник Григорій Єврейський (1886-1962) почав малювати в Харкові, а потім все життя творив в Петербурзі. Він став визнаним майстром міського пейзажу і портретного живопису.

Брати Лев і Борис Кафенгаузи рано опинилися в Москві. Туди переїхали батьки. Лев (1885-1940) став видатним фахівцем в галузі промислової статистики. Працюючи з старшим колегою Варваром над збіркою документів "Звіт статистичних даних по фабрично-заводській статистиці з 1887 до 1926 року", Л. Кафенгауз написав дослідження "Еволюція промислового виробництва з 1887 до 1926-1927 років". Влітку 1930 року видавництво в Москві випустило сигнальний примірник книги, але невдовзі автора несподівано заарештували, а набір розсипали. Така була реакція вищого керівництва на зміст книги, яка не співпала своїми висновками з тодішнім курсом. Після звільнення професор Кафенгауз працював в Башкирії. Більш успішною була діяльність його брата Бориса (1894-1967), який став автором з історії давнього Пскова, дослідив діяльність підприємців Демидових, досліджував творчість нашого земляка Олександра Корниловича. Написав кілька популярних праць з історії Вітчизняної війни 1812 року.

Професор Трохим Борима (1914-1984) став видатним акушером-гінекологом. Його праці стосувались маловивчених аспектів хвороб, а їх висновки, запропонована ним методика лікування знайшла свого часу втілення майже у всіх лікарнях.
Герой Радянського Союзу Володимир Вайсєр (1921-1943) закінчив середню школу № 10. З 1940 року служив в армії, В грудні 1943 року молодий лейтенант Вайсер був командиром екіпажу танка. В цей час танкова бригада, у якій служив, обороняла станцію Чаповичі в Житомирській області від контрнаступу гітлерівців, які прагнули прорватися до Києва. Вайсер вивів танк на 200 метрів вперед до водокачки. Під час бою екіпаж знищив три танки і два бронетранспортери ворога. Але від прямих попадань снарядів сам двічі загорався, став нерухомим. Поранені члени екіпажу змушені були залишити танк. А сам Вайсер продовжував бій. Сам заряджав гармату, сам наводив і сам стріляв. І підбив ще два бронетранспортери. Та від прямого попадання снарядів танк знову загорівся. Вайсер залишився в ньому назавжди. Він був похований на станції Чаповичі. А у хлопця була мрія. Як писала його однокласниця, яка була в частині медсестрою, він казав: "Ось визволимо Україну і відпросимось дні на два - з'їздимо в Проскурів. Підемо в свою школу, за своїми партами посидимо".
Тепер на будинку, де раніше була десята школа, - барельєф із зображенням Вайсера. А в класах відбуваються заняття учнів, і за це віддав своє молоде життя наш земляк Володимир Вайсер.

Видатний фізик-теоретик Михайло Федорович Дейген народився в Проскурові 18 червня 1918 року. Після закінчення школи було навчання в Київському університеті, після чого в 1940 році довелося вдягти військову форму. В роки війни був на фронті. Потім - навчання в аспірантурі, яку закінчив в 1947 році, напружена робота в Інституті фізики АН України. За відкриття в галузі фізики твердого тіла Дейгену було присвоєно вчений ступінь доктора фізичних наук. Дейген досліджував радіоспектроскопію домішкових центрів у кристалах. Він вперше побудував повну теорію спектрів електронно-ядерного резонансу. З 1960 року Дейген працював в Інституті напівпровідників над проблемами квантової електроніки. Він впровадив у практику наукових досліджень принципово нові методи вивчення твердих тіл. Цими методами і зараз користуються вчені багатьох країн світу. В 1967 році вчений був обраний членом-кореспондентом АН України. В 1974 році Михайло Федорович зробив видатне відкриття в галузі голографії (об'ємної фотографії). Для голографічного запису він використав магнітоелектричні кристали, які мають лінійний електрооптичний ефект і на основі цього розробив строгу теорію такого запису. Цим він перевершив самого засновника голографії угорця Денеша, та розвинути успіх не зміг, бо 15 листопада 1977 року помер у віці 59 років.

Видатний лікар-офтальмолог, академік Святослав Федоров народився в Проскурові 8 серпня 1927 року . В 1930 році його батько, командир полку, став слухачем військової академії в Москві, і Федорови виїхали з міста. Після закінчення в 1945 році школи юнак прагне стати льотчиком, та аварія і ампутація ступні обірвала навчання в льотному училищі. Після цього було навчання в Ростовському медінституті, який закінчив в 1952 році. І почалася копітка робота лікаря-окуліста в лікарнях. Святославу Федорову пощастило сказати своє слово в хірургії ока. В 1960 році, коли він працював у Чебоксарах, зробив вперше унікальну операцію по вживлению в око людини штучного кришталика замість ушкодженого. Після цього були довгі роки невизнання. Та життя довело ефективність методу С.Федорова. А в 1974 році він очолив лабораторію, в 1980 році-науково-дослідний інститут хірургії ока в Москві. Тисячі вдалих операцій дозволили Федорову узагальнити все зроблене і викласти свій метод лікування очних хвороб в книзі "Кератопротезування", яка вийшла в світ в 1982 році. З того часу він став визнаним і знаменитим. В 1986 році він створив міжгалузевий науково-технічний комплекс "Мікрохірургія ока", філії якого є і в Україні (зокрема в Чернівцях). Все життя він працював для людей. 2 червня 2000 року вчений на вертольоті повертався до Москви. Вертоліт несподівано впав, закінчилося пальне -та продовжує працювати, повертає людям зір створений ним заклад.

Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Олег Михайлович Приходнюк народився 18 травня 1941 року в Проскурові. В 1958 році закінчив третю школу, згодом - Чернівецький університет, деякий час працював в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї. Як археолог починав з досліджень на Поділлі. Після закінчення аспірантури працює в Інституті археології Академії Наук в Києві. Головна праця - "Слов'яни на Поділлі (VI - VII ст. н. е.)". - Київ, 1975 рік.
В 1992 році привернув до себе увагу 9-річний скрипаль Андрій Белов. Зараз він став вже визнаним майстром. Та вже 10 років він живе то в Києві, то в Німеччині, де навчається. Поки що - це доля всіх славетних, які народилися в нашому місті. Але місце народження не змінюється.
І в нашому місті є вулиці В.Вайсера, П.Вигодовського, Г.Верейського, М.Дейгена, С.Федорова.

 Із книги "Від Проскурова до Хмельницького: минуле та сучасність". Матеріали міської науково-практичної конференції, приуроченої до 50-ї річниці перейменування міста Проскурова у місто Хмельницький. Хм. 2004 

 

У Вас недостатньо прав для додавання коментарів.
Можливо, вам необхідно зареєструватися на сайті.

2010 року у Хмельницькому 10 кандидатів у мери (+відео)

31 жовтня на виборчі дільниці Хмельницького за попередніми даними завітає близько 200 000 мешканців міста. Видаватимуть виборцям по 5 бюлетенів. Тим часом вже відомий остаточний список кандидатів у мери.

Детальніше...

У Хмельницькому дві тисячі підприємців вимагали відставки Азарова

Близько 2 тис. підприємців Хмельницького провели мітинг біля Хмельницької обласної державної адміністрації, протестуючи проти можливого ухвалення доопрацьованого Кабінетом Міністрів Податкового кодексу і збільшення податкових зборів.

Звернення для небайдужих до дворняжок (відео)

Про бродячих собак замовити слово хочуть волонтери. Бездомні тварини на вулицях обласного центру ось уже кілька років поспіль стають причиною усіляких конфліктів, про які вже неодноразово йшлося у місцевих ЗМІ.

9 жовтня - осінній ярмарок

9 жовтня на вулиці Прибузькій відбудеться традиційний осінній ярмарок, на якому буде представлена сільськогосподарська продукція: м’ясо, риба, птиця, овочі та фрукти; виробників зі всієї області.

 
Суспільство

У Хмельницькому дві тисячі підприємців вимагали відставки Азарова

Близько 2 тис. підприємців Хмельницького провели мітинг біля Хмельницької обласної державної адміністрації, протестуючи проти можливого ухвалення доопрацьованого Кабінетом Міністрів Податкового кодексу і збільшення податкових зборів.

Більше:
Бізнес

Голландці вчитимуть хмельничан збирати, сортувати та переробляти сміття

До Хмельницького завітав представник міжнародної корпорації “KOOP International UA” Адам Хойл. Разом з українськими партнерами, компанією “Розвиток Європейських технологій”, голландські бізнесмени мають намір впровадити у нашому місті — першому з міст України — інвестиційний проект реформування житлово-комунального господарства.

Більше:
Культура

Після невдалого стрибка зі скелі Олександру Педану наклали 15 швів на обличчя

Тим не менше, у неділю, 3 жовтня він вийшов в ефір шоу "Україна сльозам не вірить".

Більше:
Публіцистика

Сестры Ротару начинали в Хмельницком

В уютном черновицком ресторане «Пирамида» всегда непринужденная атмосфера. Даже когда хозяйка заведения на работе, официантов и барменов это не напрягает. Ведь Лидия Михайловна общается с подчиненными на равных. Вот и теперь, когда ей дали звание заслуженной артистки Украины, первым делом отпраздновала радостное событие в своем большом и дружном коллективе...

Більше:
Література

Проскуров 27 лет тому назад. Рассказ местного нотариуса К. И. К.

27 лет тому назад, по воле судьбы или особому предопределению ее, в сырую и мокрую осень, я попал в град Проскуров.

Більше:
Події

9 жовтня - осінній ярмарок

9 жовтня на вулиці Прибузькій відбудеться традиційний осінній ярмарок, на якому буде представлена сільськогосподарська продукція: м’ясо, риба, птиця, овочі та фрукти; виробників зі всієї області.

Більше:
Політика

2010 року у Хмельницькому 10 кандидатів у мери (+відео)

31 жовтня на виборчі дільниці Хмельницького за попередніми даними завітає близько 200 000 мешканців міста. Видаватимуть виборцям по 5 бюлетенів. Тим часом вже відомий остаточний список кандидатів у мери.

Більше:
Спорт

Відкриття льодового сезону

Вісімнадцятого вересня, о 15.00 у парку імені Франка відбудеться відкриття сезону льодових розваг.

 

Більше:
Історія

"Владелец заводов, газет, пароходов..." (вул. Грушевського, 84)

Винесений у заголовок уривок з відомого дитячого вірша про буржуя містера Твістера. як можна краще характеризує першого власника будинку №84.

Більше:
Старі сторінки

Генеральский мундир

От гласного генерала Кондрацкого поступило в проскуровскую городскую думу такого рода заявление: не имя желания завести штатский костюм и не считая в тоже время возможным являться в заседания в военном мундире, генерал заявляет, что должен отказаться от звания гласного.

Більше:
Loading ...

Відео

  • На форумі
  • Новини
  • У блогах
  • Коментарі
  • Ві: Місцеві вибори і Хмельницький портал
  • Ві: Звернення асоціацій малого та сере...
  • Ві: кандидати в мери Хмельницького
  • Ві: Каким будет Хмельницкий через 50 лет!
  • Ві: журнал" Начинающий Трейдер "
  • Куплю ноутбучный DVD-RW IDE привод...
  • Ві: Славутчина
  • Ві: inti.net
Останнє за місяць
  • 2010 року у Хмельницькому 10 кандидатів у мери (+відео)
  • У Хмельницькому дві тисячі підприємців вимагали відставки Азарова
  • Звернення для небайдужих до дворняжок (відео)
  • Мерові Кам'янець-Подільського не дозволяють іти в депутати з СІЗО
  • Перше дефіле дворняжок (+відео)
  • Всі новини

  • Я видела ... Я знаю...
  • ... Исповедь ангела...
  • Пчёлка кушает
  • Програма
  • Киевский железнодорожный вокзал очистили от нелегальных маршруток
  • Достали…
  • Ярко
  • ПРОТИ НОЧІ
  • Все як у нас... Круто...
  • Це напевно буде опубліковано. Але коли ...
  • А ніхто не знає, де можна почитати про к...
  • Я поважаю Мельника, але мінус один бал й...
  • И что, уволили Азарова?
  • не, орехами то не выгодно :) А за коммен...
  • На власному досвіді можу сказати: це - ...
  • я думал орехами :) proskurov.info/.../.....
  • проходил вчера возле митинга 2 раза... Л...

Миттєві фотки

Чітко та зрозуміло


Хмельницький портал: історія - місту!


Шикарний гетьман


Стартувала нова виставка від Хмельницького порталу


Опитування

Що вплине на Ваше рішення на місцевих виборах 31 жовтня?
 

Приватні повідомлення

Ви не авторизовані.

ForexClub у Хмельницькому:

(0382)709-754

(067)503-37-44

(063)642-73-73

Ми у Twitter

  • Кто знает где в #xmel ницком можно купить сыр "Филадельфия"?

Новини від ukr.net

вакансии Львов директор ресторана, погода Белополье, вакуумный усилитель ваз, Огненная стена, аниме темный дворецкий

Зараз он-лайн

  • bosss34
  • Selisten
  • pl

Статистика відвідувань

Користувачі:1088
Боти:147
Вчора (користувачів):1765
Max. за день:1765

В Мой Мир