This version of the page http://sna.in.ua/?p=4270 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-06. The original page over time could change.
Соціал-Націоналістична Асамблея » Ректор політеху каже, що з нього вимагають хабар
« Майор СБУ сів на 6 років за крадіжку та здирництво
Він хотів підняти село. Але зрозумів, що побороти систему не вистачає сил »
Ректор політеху каже, що з нього вимагають хабар

Ректор Вінницького технічного університету Борис Мокін написав відкритого листа міністру освіти Табачнику. У ньому він поскаржився на одного із замів міністра, який, за словами Бориса Мокіна, вимагає у нього хабар у розмірі 59 тисяч гривень.

Борис Мокін розмірковує, що йому робити. Чи заплатити з власної кишені, чи взяти гроші з університету, чи зібрати з усіх викладачів по 100 гривень?

Мова іде про 59 тисяч гривень. Саме таку суму, як написав пан Мокін у своєму відкритому листі Табачнику, заступник міністра освіти Євген Сулима запропонував йому перевести на рахунок харківської фірми «Модерн ХХІ» – як благодійний внесок. Цю пропозицію Євген Сулима зробив після того, як пан Мокін поклав на міністерський стіл звіт про останній ректорський термін – сім років.

Заплатити ці гроші Борис Мокін відмовився. І тепер має проблеми з переобранням на новий термін, адже з 13 червня офіційно він лише виконуючий обов’язки ректора.

Реакцією на усе це став відкритий лист Бориса Мокіна до міністра освіти Табачника, який ректор розмістив на своєму офіційному сайті.

“Сьогодні на календарі уже 23 червня, а конкурс на заміщення посади ректора Вінницького національного технічного університету ще не оголошений, – пише він. – У разі ж оголошення конкурсу після першого липня сам конкурс уже можна буде провести лише в кінці серпня після повернення професорсько-викладацького складу із відпусток”

Далі пан Мокін пише: “У мене склалося враження, що затримка в оголошенні конкурсу на заміщення вакантної посади ректора Вінницького національного технічного університету обумовлена тим, що я ще не перерахував благодійний внесок у сумі 59 тисяч гривень на рахунок Харківської фірми «Модерн ХХІ»… Але ж кошти на такий благодійний внесок можна знайти лише за одним із трьох варіантів:

1) попросити якусь фірму перерахувати ці 59 тисяч гривень, а з цією фірмою підписати угоду про виконання якоїсь роботи для університету, за яку заплатити на 59 тисяч гривень більше її вартості;

2) зібрати по 100 гривень з кожного викладача університету;

3) перерахувати ці кошти із власних заощаджень, відірвавши їх від своєї сім’ї… прийнятним для виконання побажання заступника міністра залишається лише третій варіант. У мене є на рахунку така сума, оскільки я заощаджую кошти на придбання нового автомобіля, адже моїй власній «дев’ятці» уже 22 роки, але таку суму я згоден перерахувати не до оголошення конкурсу на заміщення посади ректора, а після проведення конкурсу і підписання контракту”.

Втім залишається незрозумілим, яке відношення має згадувана фірма “Модерн XXI” до освіти. Адже, якщо вірити інформації з офіційного сайту підприємства, воно займається… виготовленням металопластикових вікон.

Через два дні після публікації відкритого листа, Борис Мокін пише до нього додаток, у якому нарікає на відсутність реакції з боку міністра. “Я очікував, що, прочитавши мого листа, Ви мені зателефонуєте, адже автором листа є, навіть, не просто ректор університету зі статусом національного, що входить за класифікацією ЮНЕСКО до 20 кращих університетів України, а народний депутат України зі складу Верховної Ради України 1-го скликання, причетний до проголошення незалежності нашої держави, який два останні роки депутатської каденції був головою парламентської підкомісії з вищої освіти, академік Національної академії педагогічних наук України, до того ж член її президії”.

Через п’ять днів у середу, 30 червня, о дев’ятій годині ранку міністр нарешті зателефонував. “Табачник, вибачився за дії свого заступника і пообіцяв розібратися та визначити міру його покарання після того, як той повернеться з відрядження”, – пише у PS до свого листа Борис Мокін.

У четвер, першого липня, ректору Технічного університету зателефонували з департаменту вищої освіти і запевнили, що найближчим часом конкурс на заміщення посади ректора оголосять.



Ваш коментар

Щелкните чтобы отменить ответ