This version of the page http://www.kinokolo.ua/argument/2033/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-04. The original page over time could change.
«Втеча з в’язниці», Руперт Ваятт - Арґумент-Кіно - KINOKOLO.UA

"Вічне світло незаплямованого розуму"

"Богдан Ступка, актор"

Народився - с. Куликів, Львівська обл. 1961 - Закінчив студію при Львівському театрі.

Кино на пьедестале. «Оскар» и другие награды Америки

Алєксєй Дунаєвський. Кино на пьедестале. «Оскар» и другие награды Америки. – ГЛОБУС-ПРЕСС, 2006. – 864 с. – Російською мовою.

30.09.2010 14:06

«Халепа Сімона Конянські» в Україні

Від 7 жовтня до 7 листопада в українських кінотеатрах демонструватиметься французько-бельгійсько-канадський фільм, події якого розгортаються, зокрема, й в Україні…

27.09.2010 17:00

«Мудаки. Арабески» на «Молодості»

В короткометражній конкурсній програмі ювілейного 40 Київського МКФ «Молодість» братимуть участь три фільми з проекту «Мудаки. Арабески», також три фільми – в «Панорамі українського кіна»…

24.09.2010 18:41

«Мудаки. Арабески» – гучний ляпас державним кіноінституціям

Як і планувалося, ввечері 23 вересня у столичному Культурному центрі «Кінотеатр «Київ» відбулася національна прем’єра кіноальманаху «Мудаки. Арабески», формованого з фільмів однойменного проекту…

24.09.2010 19:49

Українська кіноподія, або Мудак, я тебе люблю

23 вересня у столичному кінотеатрі "Київ" відбулася довгоочікувана прем'єра вітчизняного кіноальманаху "Мудаки". Стрічка складається з чотирнадцяти кіноновел, знятих одинадцятьма українськими режисерами: Володимиром Тихим, Вірою Яковенко, Іваном Тімшиним, Юрієм Ковальовим, Юлією Шашковою, Анатолієм Лавренішиним, Дмитром Коломойцевим, Мирославом Слабошпицьким, Романом Бондарчуком, Жанною Довгич та Аксіньєю Куріною...

24.09.2010 19:30

«Мудацтво – головний стиль життя в Україні»

23 вересня у столичному кінотеатрі "Київ" відбулася прем'єра кіноальманаху "Мудаки. Арабески". Це збірник із 14 короткометражок українських режисерів. Події відбуваються з простими людьми в сучасній Україні. Безбюджетний проект зняли за рік. Найвідоміший фільм альманаху - "Глухота" Мирослава Слабошпицького. У лютому стрічка потрапила до конкурсної програми Берлінале.

03.08.2010 20:19

ДІТЯМ ПІСЛЯ 16…

Перший Одеський міжнародний кінофестиваль розпочався 16 липня, були продемонстровані 16 фільмів конкурсної програми, традиційні «фестиваль фестивалів», «французький бульвар» та «нове російське кіно», ретроспективи Федеріко Фелліні, Кіри Муратової та класики Одеської кіностудії, декілька спеціальних показів, а 24 числа оголосили призерів...

05.06.2010 17:48

«Втеча з в’язниці», Руперт Ваятт

У програмі 6 червня о 01:50 – фільм, що він створений в британсько-ірландській копродукції – тюремна драма англійського режисера Руперта Ваятта «Втеча з в’язниці» / The Escapist (2008, Велика Британія – Ірландія).

Френк Перрі – старий тюремний вовк. Та й зрозуміло – він суворо тягне пожиттєвий термін. Зона для нього вже й не покара, а ніби рідний дім, комфортабельна клітка, в якій він – насуплений мовчазний звір… Та якось із волі приходить лиха вістка, що його донька, з якою у Френка ніколи не складалося, смертельно хвора. Розуміючи, що це його останній шанс для спокути гріхів, наш герой схиляє різномасту команду зеків до втечі, яка, на перший погляд, видається неможливою…

Зауважимо, що ориґінальна назва цього фільму – The Escapist. Ну а поняття ескейпізм, нагадаю, походить від англійського escape, себто – втекти, врятуватися. Тож ескейпізм – це бажання людини втекти від дійсности до світу ілюзій. Часто воно виникає у кризових ситуаціях і може проявлятися у вигляді фізичної втечи від цивілізації (кудись до глухого села, ачи в джунґлі), а також – коли людина, не ізольована від суспільства, втрачає інтерес до загальноприйнятих у суспільстві цінностей. Натомість вона віддає перевагу примарному світові мрій… Даруйте за всі ці пояснення, але один із можливих ключів до прочитання фільму, який ми сьогодні подивимося, криється саме у вищеописаному тлумаченні ориґінальної його назви.

Між іншим, цій картині дісталася нагорода в царині британського незалежного кіна – «Втечу з в’язниці» визнано найвищим досягнення у незалежному кіновиробництві 2008 року. Також чудовий – виразний, колоритний, потужний – шотландський актор Браян Кокс, що він у цьому випадку виступив також у якості одного із продюсерів, отримав, власне, шотландську національну кінонагороду за виконання головної ролі. Браян Кокс має 64 роки і надзвичайно активний – на сьогодні встиг зіграти майже півтори сотні ролей у кіні й на телебаченні. Скажімо, лишень минулого, 2009-го, – цілий десяток! Ви його могли бачити у таких знаних фільмах, як «Хоробре серце» Мела Ґібсона, «Матч-пойнт» Вуді Аллена, «Троя» Вольфґанґа Петерсона, а чи в серії про пригоди таємного аґента Борна. Цікаво, що він також виступив у ролі оповідача в документальному біографічному фільні Міхала Лєщиловського «Режисер Андрєй Тарковський». Частенько режисери пропонують йому ролі, скажемо так, неприємних персонажів, у яких він завжди дуже переконливий.

Отже, «Втеча з в’язниці». Сама назва надзвичайно промовиста. Та, з одного боку, це справді класичний фільм про втечу з в’язниці – з джентельменським набором героїв та обставин. А з іншого – це кіно й ніби не про тюрму. Вона тут виступає радше символом несвободи. Неможливо досягти того, що для тебе насправді є цінним. Неможливо поєднатися з тим, хто для тебе воістину є найдорожчим.

У «Втечі з в’язниці» вам випаде можливість насолодитися прекрасною грою ґрона пречудових британських (і не тільки) акторів. Зокрема тут, окрім Браяна Кокса, також виступає Джозеф Файнс – той самий, що блискуче виконав заголовну роль у незабутньому й бурлескному «Закоханому Шекспірі» Джона Меддена.

Попередимо самовпевнених глядачів: чи не одразу комусь може здатися, що сюжетну розв’язку легко вирахувати. Помиляєтеся, це абсолютно нерозв’язуваний ребус. Тільки додивившись до кінця, можна дійти справжньої суті цієї драматичної історії, круто замішаної із правдивим трилером. Та фільм і без того не відпустить…

АРҐУМЕНТ-КІНО
**
До історії в’язничних кіновтеч

Кіноісторія знає величезну кількість втеч із в’язниці. Це одна з найрозробленіших у кінематографі тем, яка може слугувати і слугує чудовим полігоном для випробування найрізноманітніших цивілізаційних ідей. У кожного часу – своя тюрма і своя втеча.

Скажімо, у фільмі Стенлі Креймера «Скуті одним ланцюгом» незапланована втеча з в’язниці прикутих одне до одного білого та чорношкірого в’язнів дає нагоду режисерові розповісти про суспільні стереотипи Америки кінця п’ятдесятих років двадцятого століття з їхньою расовою нетерпимістю та зверхністю. Водночас це історія про потребу в людської солідарності, про органічність суспільних зв’язків. Тут утеча з тюрми позначає віднайдення свободи у найширшому розумінні цього слова, бо йдеться, зрештою, не стільки про фізичну, скільки про духовну свободу.

Власне, свобода і є найголовішою категорією картин про втечу з в’язниці. Це цілком очевидно, інакше навіщо тоді покидати тюремні стіни? Правдивим гімном свободи можна вважати картину Френкліна Шеффнера «Метелик», зафільмовану 1973 року. Один з головних героїв цієї історії – зламувач сейфів на прізвисько Метелик, одержимий втечею з  в’язниці на острові Диявола у французькій Ґвіані. Власне, уся картина – це розповідь про кілька спроб утечі, з яких тільки остання стає успішною. Вже старим та немічним Метелик виривається на свободу.

Автором сценарію стрічки «Метелик» був знаменитий Дональд Трамбо, переслідуваний у часи маккаризму сповідувач ідеї класової боротьби. Зрештою, ліві ідеї у картині не такі очевидні, бо найголовнішим залишається  все ж потяг людини до свободи, який не згасне, поки людина залишається живою.

Історія про втечу з в’язниці може бути гарною нагодою показати також зіткнення різних цивілізацій, як це сталося в картині Алана Паркера «Опівнічний експрес». Головний герой тут молодий легковажний чоловік на імя Біллі Гейс потрапляє до турецької в’язниці через спробу провести на собі гашиш. В аеропорту його затримують та садять до турецької тюрми.

Біллі Гейс не просто порушує закон, він опиняється у незрозумілому та ворожому середовищі, яке тримається на відмінних від звичних для нього цивілізаційних засадах. Тюрецька тюрма і взагалі турецьке правосуддя у картині – це справжнє пекло для західної людини, яку слід покинути за будь-яку ціну.

У розповіді про кіновтечу з кінотюрми важко обійтися без мистецьких висловлювань на цю тему. Одне з найцікавіших 1986 року зафільмував американський незалежний кінорежисер Джім Джармуш. Його картина називається «Поза законом» і в ній ідеться про трьох несхожих між собою молодих людей, які одного дня опиняються в одній в’язничній камері. Фільм, власне, є історією стосунків цих людей, які здебільшого обмежуються розмовами на абстрактні теми. І саме ці розмови у картині і мають найбільше значення. Товаришам по неволі вдається втекти, проте їхнє перебування за тюремними мурами мало чи відрізнятиметься від перебування у в’язничній камері.

Висновок Джармуша цілком очевидний – людське життя важко виміряти, а тим більше, звести до звичних категорій – цінністю для людини може стати все що завгодно. І в цьому випадку тюрма буде тільки однією із суто зовнішніх обставин її життя, зрештою, як і перебування людини на волі.

Своєрідною вершиною цілого ареалу фільмів про втечу із в’язниці, до певної міри його квітесенцією, є картина Френка Дарабонта «Втеча із Шоушенка». Тут змішано усе: жорстокість ув’язнення, несправедливість тюремного начальства, справжня чоловіча дружба і нездоланний потяг до свободи. Головний герой – неймовірно розумний та інтеліґентий банківський клерк Едді Дюфрейн – змагається не стільки із зовнішніми обставинами, скільки з власною наївністю. Його втеча із Шоушенка, його перемога над ворогами читається у картині як правдива перемога над злом, якими б воно гаслами не прикривалося.

6 червня в АРҐУМЕНТІ-КІНО одне з найновіших висловлювань на давню тюремну тему. Ориґінальність стрічки Руперта Ваятта «Втеча з в’язниці» насамперед у її незвичній структурі. Фільм цілком відображає сучасний кінематограф з його умілим дозуванням інформації та майстерним створенням кінематографічної ілюзії, яку неможливо відрізнити від правди. Стрічка багато в чому схожа на комп’ютерну гру, у якій проходження чергового рівня аж ніяк не гарантує перемоги. За фільмом цікаво спостерігати. Проте, як і в класичних картинах про втечу з тюрми, картина Ваятта виводить на перший план гуманістичні цінності, серед яких найпершими  виступають людська свобода та людська гідність.

Ігор Грабович






Дзеркало кіномистецьких шедеврів на каналі «1+1» в авторській програмі Володимира Войтенка АРҐУМЕНТ-КІНО.

04.10.2010 15:18

Пауль Вергофен: кіно на межі та за межею

Колишній математик, Пауль Вергофен до ігрового кіна ішов не зовсім прямою дорогою. Спочатку він фільмував навчальні стрічки в голландській армії, де проходив строкову службу. Після демобілізації тригонометрія була відкладена убік на користь кінокамери...

04.10.2010 15:13

«Дівчина для переможця», Пауль Вергофен

ЗМІНИ У ПРОГРАМІ: 10 жовтня о 00:35 – фільм Пауля Вергофена, що не був показаний 26 вересня – «Дівчина для переможця»...

03.10.2010 22:39

«Плоть і кров», Пауль Вергофен

У програмі 3 жовтня о 00:35 – історичний фільм знаменитого голландського кінорежисера Пауля Вергофена «Плоть і кров»...

07.09.2010 12:33

«Вбити священика», Аґнєшка Голланд

У програмі 12 вересня о 01:05 – фільм знаної польської режисерки Аґнєшки Голланд «Убити священика»...

06.09.2010 19:04

АРҐУМЕНТ-КІНО. 12 сезон

5 вересня стартував 12-й сезон програми АРҐУМЕНТ-КІНО, протягом якого плануються покази фільмів Федеріко Фелліні, Франсуа Трюффо, П’єра Паоло Пазоліні, Дейвіда Лінча, Вуді Аллена, Пауля Верговена, Бернардо Бертолуччі, Луї Маля, Серджо Леоне, Кена Рассела, Аґнєшки Голланд, Джона Стерджеса, Брайяна Де Пальми та інших знакових кінематографістів…

05.09.2010 23:02

«Переступити межу», Джеймс Менґолд

АРҐУМЕНТ-КІНО розпочинає свій дванадцятий сезон. Наразі щонеділі – час пізньої розмови про мистецький кінематограф на телеканалі «1+1». 5 вересня о 23:05 після неї – біографічний музичний фільм американського кінорежисера Джеймса Менґолда «Переступити межу»…

19.06.2010 21:45

«Чотири пори кохання», Сергій Мокрицький

У суботу 26 червня о 00:10 в останній у цьому сезоні програмі – дебютна стрічка російського режисера українського походження Сергія Мокрицького «Чотири пори кохання». Це чотири новели, кожна з яких пов’язана з певною порою року, а також віддалено, але програмово, перегукується з якимось із біблійних сюжетів, починаючи від знаної всіма історії про Адама і Єву…

19.06.2010 21:32

«Повернення в Брайдсгед», Джуліан Джаррольд

У програмі 20 червня о 01:35 – екранізація епохального роману знаменитого британського письменника Івліна Во – «Повернення в Брайдсгед»...

05.06.2010 17:59

«Мелінда і Мелінда», Вуді Аллен

У програмі 13 червня о 01:30 – фільм знаменитого американського кінорежисера Вуді Аллена. Його кіноексперимент зразка 2004 року, що називається «Мелінда і Мелінда»...

26.05.2010 12:10

«Жорстокий», Детлеф Бук

У програмі 30 травня о 01:50 демонструватиметься фільм німецького кінорежисера Детлефа Бука, що він має назву «Жорстокий»/ Knallhart (2006, Німеччина)…

21.05.2010 21:38

Чоу Юньфат, ідеальний китаєць

Актор Чоу Юньфат народився у Гонконґу, де власне і прославився у численних кінокартинах та серіалах. Проте й до сьогодні його візитівкою залишаються ролі у стрічках кінорежисера Джона Ву...

21.05.2010 21:22

«Діти з Хуан Ши», Роджер Споттісвуд

У програмі 23 травня о 01:30 – фільм, що його сюжет заснований на реальних подіях – «Діти з Хуан Ши»/ The Children Of Huang (2008, Австралія – Китай – Німеччина)…

14.05.2010 14:42

Дещо про терапію в кінематографі

Тема терапії у близькому до сучасного вигляді вперше з’являється в американському кінематографі у середині сімдесятих. Власне, йдеться про картину Мілоша Формана «Політ над гніздом зозулі»...

11.05.2010 22:57

«Змова», Дейвід О. Расселл

У програмі 16 травня о 02:30 – фільм американського кінорежисера Дейвіда Рассела «Змова». Ґроно знаменитих акторів і несподіване інтелектуальне видовище...

06.05.2010 20:04

"Дні слави", Рашид Бушареб

У програмі 9 травня о 01:00 – стрічка, що вона створена в копродукції чотирьох кінематографій – французької, алжирської, мароканської та бельгійської. Називається – «Дні слави». І має нагороду найпрестижнішого світового кінофестивалю – Каннського…


Новости кино ukrfilm.com