This version of the page http://www.archives.gov.ua/Archives/CDIAL/Zayava-Pelts.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-04. The original page over time could change.
Заява про звільнення директора ЦДІА України, м. Львів Д. І. Пельц

Голові Державного комітету
архівів України
БОРЯКУ Г. В.
директора ЦДІА України, м. Львів
ПЕЛЬЦ Д. І.

ЗАЯВА

Прошу звільнити мене із займаної посади за власним бажанням.

Таке рішення було прийняте мною у зв'язку із ситуацією, що склалася в архіві внаслідок крадіжки.

Вважаю, що за півтора року відтоді, як мені стало відомо про крадіжку (липень 2004 р.), мною повністю виконано професійний та громадянський обов'язок.

Передусім, мною та моїми колегами архівістами надано максимальне сприяння слідчим органам, створено усі умови для розслідування злочину. Восени 2004 р. за нашої безпосередньої участі було підготовлено і успішно проведено спеціальну операцію з вилучення у київських колекціонерів масиву викрадених з архіву документів. У результаті на місце повернулося понад 50 справ. Понад три тисячі аркушів документів, викрадених із обох львівських архівів і конфіскованих у львівських колекціонерів, було нами описано та ідентифіковано влітку 2005 р.

З липня 2004 р. в архіві у стислий термін було організовано і проведено безпрецедентну за масштабами роботу із суцільного перевіряння наявності. На середину січня повна "інвентаризація" архівосховищ має бути завершена, а читальний зал архіву відновить роботу і прийматиме дослідників. Перелік викрадених документів практично не поповнюється. Фонди "ризику" було перевірено в першу чергу. Паралельно проводиться офіційне оформлення результатів перевірки в облікових документах.

Завдяки нарешті виділеним у 2005 році бюджетним коштам нам вдалося встановити електронну систему доступу до приміщення архіву, охоронну сигналізацію та на 90% протипожежну. У найбільш стратегічних місцях встановлено відеонагляд. З 1 жовтня цілодобове чергування здійснюється державною службою охорони.

Я передаю в надійні руки моїх колег усі проекти з надання благодійної допомоги архіву, зокрема, фінансування фундацією "Україна-США" проектів відволоження приміщення бернардинського монастиря, заміни і ремонту електромереж, що протягом десятиріч створювали аварійну ситуацію, низки інших проектів - з фундацією "Hanadiv Charitable Foundation", благодійною організацією "Доброчинний фонд сприяння ЦДІАЛ", створеною за моєю ініціативою.

Як керівник установи, я пройшла перевірку не лише слідчих органів (включно із абсурдними і наклепницькими звинуваченнями у причетності до викрадення фресок Бруно Шульца з Дрогобича), але й повну перевірку фінансово-господарської діяльності архіву з боку міського та обласного КРУ, а також прокуратури м. Львова. Ці перевірки, ініційовані невеликою частиною громадськості Львова і спрямовані виключно на мою дискредитацію, закінчилися з нульовим результатом.

Я підготувала високопрофесійну заміну керівництва архіву (моя багаторічна заступниця звільнилася у червні поточного року у зв'язку з виходом на пенсію).

Я очистила архів від людей, у той чи інший спосіб причетних до незаконного обігу документів. І не шкодую за цим. Тепер слово за слідством і судом.

Залишаючи посаду, роблю це з глибоким болем і сумом і через те, що сталося з документами, що не розгледіла і не зупинила злодіїв, і через те, що архів був і лишається і моєю домівкою, і моїм улюбленим дітищем. На жаль, мої сили не є безмежними. Я йду з піднятою головою, не ховаючи очі.

Водночас я роблю це із відчуттям виконаного обов'язку і з почуттям власної гідності, попри гори бруду і брехні, вилитих на мене, мій архів та моїх колег, - усіх тих, хто шанує і досі підтримує мене, - у засобах масової інформації упродовж останнього року.

Прошу, по можливості, звільнити мене з 20 січня 2006 р, - на той час ми маємо завершити перевірку наявності, разом з новопризначеним заступником забезпечити складання планово-звітної документації, а також відкрити читальний зал архіву для дослідників.


27.12.2005 р.
З повагою,
Діана Пельц


На початок