Великий адронний колайдер поставив новий рекорд


Фізики, що працюють на Великому адронному колайдері, вивели установку на новий рекордний рівень світимості - кількості протонів у пучках, які розганяють на прискорювачі, що наближає вчених до порогу "нової фізики", повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на РІА-Новости.

Великий адронний колайдер, запущений після річної перерви 20 листопада 2009 року, - найбільший в історії прискорювач елементарних часток. У його 27-кілометровому кільці стикаються пучки протонів, які розганяють майже до світлової швидкості. Вивчаючи результати цих зіткнень, вчені сподіваються отримати нові дані про будову матерії. Чим більше зіткнень вдасться зафіксувати, тим більше шансів, що вони побачать нову унікальну подію, наприклад, народження нових часток.

Протони, що циркулюють у прискорювачі, розподілені в кільці порціями: згустками або "банчами" (від англійського bunch - "зв'язка"). Щоб збільшити кількість зіткнень, необхідно також збільшити кількість протонів, які пролітають за одиницю часу через визначене.

Минулої ночі вчені довели кількість банчів, у кожному з яких 1,1 на 10 в 11 ступені протонів (понад 100 мільярдів), до семи на кожен із двох пучків.

Раніше вчені довели кількість протонів у банчі до номінального значення.

со


Публікації:
Усі новини 2010.07.04 03:24:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...