Вчені вважають, що в зникненні мамонта і шаблезубого тигра винна людина


У зникненні мамонтів і шаблезубого тигра винна первісна людина. Такий висновок дослідження причин зникнення мамонтів та інших великих ссавців, що відбулося понад 10 тисяч років тому, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на ІТАР-ТАСС.

Ці тварини могли стати жертвою того ж типу "трофічного каскаду" /взаємний вплив хижак-жертва, що призводить до зміни продуктивності популяції/ руйнування екосистеми, яке за словами вчених, викликане сьогодні глобальним зниженням чисельності таких хижаків, як вовки, пуми та акули.

Співробітники Університету штату Орегон дійшли висновку, що ці каскадні події почалися з руйнування екосистем древньою людиною, приблизно 15 тисяч років тому і причиною цього стало не зникнення головного хижака, а поява ще одного - людини зі зброєю. У дослідженні, опублікованому журналом "Біосайенс", учені передбачають, що масове зникнення тварин було викликане людьми, які з'явилися на землі й конкурували з головними хижаками, такими як шаблезубі тигри, наприклад. Природну рівновагу, що зберігалася тисячі років, було порушено, можливо, через зникнення у той період двох третин великих ссавців Північної Америки.

"Протягом багатьох десятиріч вчені обговорювали причини цього масового зникнення, і висунули дві теорії: поява людей вплинула на зниження чисельності деяких ссавців і кліматичні зміни", - упевнений Уїльям Ріппл з Університету штату Орегон. "Ми вважаємо, що люди дійсно виявилися чинником у зникненні цих тварин, але не тому, що просто перебили їх, - пояснює він. - Скоріш за все, люди склали конкуренцію хижакам, які здійснювали основну частину вбивств. Але саме людина запустила механізм, який зруйнував екосистему".

со


Публікації:
Усі новини 2010.07.04 01:04:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...