Актуальне інтерв'ю. Здорове харчування, режим дня і спорт допомагають нам бути здоровими і красивими - Катерина Серебрянська


Катерина Серебрянська
 
 
Абсолютна олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики Катерина Серебрянська давно залишила великий спорт, але і досі вона дотримується принципів здорового способу життя. Сьогодні вона - керівник Центру фізичного та естетичного виховання дітей "Студія Серебрянських", а також автор ряду програм, метою яких є популяризація спорту і правильного харчування. Про те, що необхідно робити, щоб мати міцне здоров'я і завжди бути в хорошій формі, Катерина розказала кореспондентові УКРІНФОРМу.

- Катя, Ви чимало уваги приділяєте темі здорового харчування. Давно цікавитеся цим питанням?

- Зацікавилася після того, як залишила великий спорт, оскільки проблеми зі шлунком давалися взнаки. Всі юні спортсменки - потенційні пацієнтки гастроентеролога, оскільки харчуються абияк (вічні роз'їзди плюс необхідність тримати вагу, плюс здоровий дитячий апетит, який вгамовувався ночами після змагань). Шляхом проб і помилок, читаючи потрібні книжки і консультуючись з фахівцями, я знайшла свої рецепти збалансованого харчування.

- Тобто, Ви визначили для себе, що їсти потрібно, а що взагалі не можна?

- Просто я виробила деякі правила. Наприклад, не вживаю консервантів. Навіть спеції купую на ринку, кожну травичку окремо. Хліб ми печемо вдома, самі робимо ряжанку і йогурти. Обходимося без цукру і м'яса (я не маю на увазі птицю і рибу). Крім того, я не п'ю нічого, крім чистої негазованої води. Якщо раніше обов'язково випивала вранці натщесерце стакан фрешу, то тепер свій день починаю зі стакана води, "запускаю" свій організм. А потім, щоб уникнути підвищення рівня кислотності шлунка, свіжовичавлений сік розводжу навпіл з водою або трав'яним чаєм. Правильне харчування - це не тільки здоров'я, але і спосіб тримати свою вагу в нормі.

- У Вас були з цим проблеми?

- Були. Після народження дитини я поправилася на 23 кг і схуднути звичайними способами не могла. Не допомагали ні фітнес, ні голодування. Я перепробувала різні дієти, вегетаріанство, харчування за "Гемокодом". І цей досвід концентрувався в деяку систему.

- Напевно, одного здорового харчування недостатньо?

- По-перше, здорове харчування. По-друге, режим дня, свіже повітря і повноцінний сон. І третє - регулярні фізичні вправи. Все це поєднується у четвертому - найголовнішому для мене: все робити із задоволенням.

- Скільки часу на тиждень Ви відводите спорту?

- Два-три рази на тиждень відвідую тренажерний зал, де можна дати хороше силове навантаження на проблемні зони. Двічі на тиждень - великий теніс. Крім того, стараюся два-три рази на тиждень по 20 хвилин поплавати, а на вихідних - покататися на велосипеді з сином.

- Катя, зовсім нещодавно ви представили новий проект. Розкажіть, будь ласка, що таке "Balance menu"?

- Уявіть собі: кожен ранок вам привозять "чарівний" бокс, в якому ваш сніданок, обід і вечеря з органічних продуктів. У нас існує 5 програм: для тих, хто веде активний спосіб життя, для тих, хто ставить собі за мету схуднути, і для діабетиків. Звичайно ж, всі вони існують у двох варіантах - для чоловіків і для жінок. Ми також розробили спеціальне меню для дітей і передбачили доставку продуктів у школи.

- Обираючи собі програму, людина повинна неухильно дотримуватися інструкцій?

- Ми прагнемо бути максимально гнучкими. Тому програма може адаптуватися конкретно під клієнта. Наприклад, ви можете відмовитися від сніданків або вечерь, можете зупинити програму на 1-2 дні на час відрядження.

- Які продукти ви пропонуєте клієнтам?

- Переважно екологічно чисті продукти, сертифіковані за міжнародними стандартами. Жодних ГМО, пестицидів, гербіцидів, отрутохімікатів, мінеральних добрив. Ми застосовуємо помірну термічну обробку (гриль, запікання, тушкування, варіння, обробка парою), при якій страви зберігають максимальну кількість вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. При цьому використовуються спеціальні технології, які дають змогу звести до мінімуму використання жирів, і готування при низьких температурах.

- Не за горами новорічна ніч. Ви стримуєте себе від переїдання у свята?

- Загалом, прагну залишатися у звичному режимі. Але олів'є з куркою обов'язково! А взагалі, я - за регулярні заняття спортом, активний спосіб життя, здорове раціональне харчування без екстрених заходів.

- Катя, що Ви можете порадити робити читачам, щоб вони були сильними і здоровими?

- Звичайно ж, у першу чергу, раджу виключити шкідливі звички: алкоголь, сигарети і сварки. При цьому найважливішим аспектом, на мій погляд, має бути психологія. Я маю на увазі взаємини із зовнішнім світом і з самим собою; навіть думки, які, по суті, і формують нашу реальність, і вони мають бути позитивними. Прагніть жити у гармонії з собою і оточуючими, керувати своїми емоціями, думками і діями.

Розмову вела

Олена Вигуляр


Публікації:
УКРІНФОРМ: новини 2009.12.23 15:23:00,
Спорт 2009.12.23 15:23:00,
Інтерв'ю 2009.12.23 15:23:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...