Актуальний коментар. Чи збільшиться в Україні кількість нелегалів у 2010 році?


Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв.
 
 
КИЇВ, 9 грудня. (Яна Лемешенко - УКРІНФОРМ). З січня 2010 року набирає чинності угода про реадмісію з ЄС, згідно з якою Україна зобов'язалася приймати у себе всіх нелегалів, коли буде доведено, що вони потрапили в ЄС через український кордон. У зв'язку з цим виникає запитання, що ми будемо робити із значно більшою кількістю нелегалів, які потраплять в Україну?

Нагадаємо, що Угоду з ЄС про реадмісію було підписано у 2007 році, а 15 січня 2008 року угоду ратифікувала Верховна Рада. Протягом 2008-2009 років дія договору розповсюджувалася тільки на громадян України, які були затримані в Європі як нелегальні мігранти, а вже з січня 2010 року ми будемо зобов'язані приймати у себе всіх нелегалів, стосовно яких буде доведено, що вони потрапили в ЄС через наш кордон. Згідно з угодою, в Україні в 2010 році може з'явитися до 150 тисяч нелегальних мігрантів, які незаконно перетнули наші кордони і були спіймані на "гарячому" в країнах ЄС.

І все ж, можливо, нам не слід впадати в паніку. Адже Угода про реадмісію не зобов'язує українську сторону приймати затриманого в державах ЄС нелегала лише на основі підозри, що він потрапив на територію країн Євросоюзу через Україну. Це потрібно ще буде довести. Підписаний з ЄС договір дає українській стороні право відмовляти в прийомі нелегалів.

Як розповів в інтерв'ю кореспондентові УКРІНФОРМу заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв, Угода про реадмісію чітко визначає механізм прийому та передачі нелегальних мігрантів. Цей механізм настільки прописаний, що змусити нас прийняти нелегалів проти нашої волі ніхто не зможе. Дана угода встановлює чіткі рамки та критерії, за якими ми повинні приймати нелегалів. "Повірте, там усе настільки прописано, що наші національні інтереси будуть максимально враховані", - запевняє дипломат.

Він також заявив, що ЄС готовий фінансувати будівництво нових центрів для нелегалів. Єдине, що треба - внести з нашого боку конкретні пропозиції, де ми хочемо будувати і в який спосіб це робити. К. Єлісєєв нагадав, що за це відповідає Міністерство внутрішніх справ і Мінекономіки. З ЄС в цьому питанні у нас проблем немає, вони готові розбудовувати наші реадмісійні спроможності. "Тож не треба лякати людей навалою нелегалів", - закликав дипломат.

З його думкою погодився і новопризначений заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий, який вважає, що "не слід перебільшувати кількість нелегалів, які потраплять в Україну після вступу в дію зазначеної угоди". За його словами, про реальну ситуацію "ми довідаємося лише після першого півріччя, коли механізми угоди будуть імплементовані". На його переконання, побоювання й очікування великої кількості нелегалів в Україні є перебільшеними.

Водночас, В.Чалий зауважив, "що не маючи реадмісійного механізму з Євросоюзом, ми не можемо претендувати в майбутньому на просування в питанні стосовно безвізового режиму". "Це дорога із двостороннім рухом", - підкреслив він.


Публікації:
УКРІНФОРМ: новини 2009.12.09 13:29:00,
Оборона і безпека 2009.12.09 13:28:00,
Коментарі 2009.12.09 13:28:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...