Команди, які чекають на Україну в плей-офф, навряд чи сильніші за збірну Англії - Олексій Михайличенко


Головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко
 
 
КИЇВ, 15 жовтня. (УКРІНФОРМ). Після завершення матчу Андорра - Україна (0:6) у заключному турі відбіркового циклу чемпіонату світу-2010 з футболу головний тренер "синьо-жовтих" Олексій Михайличенко відповів на питання журналістів.

- Закінчився відбірковий цикл, і незважаючи на те, що у нас і справді була дуже непроста група, ми все-таки змогли гідно виступити і тепер продовжимо боротьбу за вихід у фінальну частину чемпіонату світу, - сказав Михайліченко. - Це дуже важливо. Хочу всіх пивітати - і команду, і уболівальників з цим результатом. Здавалося б, одна ніша з плечей впала, але на нас вже чекає інша. Будемо готуватися до плей-офф, а останні ігри, які ми провели, думаю, додадуть впевненості у своїх силах і молодим хлопцям, і досвідченим футболістам. Команди, які чекають нас у плей-офф, навряд чи будуть сильнішими, ніж збірна Англії. А ми на власному досвіді переконалися, що з такими командами грати можна. І їх треба перемагати. Тому будемо чекати результатів жеребкування. Дуже добре, що знову все залежатиме від нас. Це дуже важливо. Свою долю ми вирішуватимемо своїми руками, а точніше ногами. А найголовніше - головою.

Щодо гри з андоррцями, то перший тайм був дещо нервовим. Моральне, психологічне спустошення після гри з Англією треба помножити на те, як непросто ми сюди добиралися. Напевне, це наклало свій відбиток на гру. Доки у суперника вистачало сил, він намагався досить запекло реагувати на наші активні атакуючі дії. Але загалом аж до кінця матчу ми витримували певний малюнок гри, тактичну побудову. Футболісти, які вийшли на заміну, оживили гру. Дуже добре, що ми не зупинялися на досягнутому результаті, після кожного чергового гола намагалися розвинути перевагу у рахунку і грали в свою гру до кінця. І це дало бажаний результат.

- На такому полі вашим гравцям вдалося уникнути травм?

- Якщо говорити про мікроушкодження, то навряд чи. Ви бачили, що гравці збірної Андорри нестачу своєї майстерності компенсували жорсткими стиками, провокаціями. Я дуже радий, що хлопці витримали все це, що говорить про психологічну стійкість. Маючи у своєму активі 11 жовтих карток перед цією грою, ми, звичайно, готували хлопців, що треба терпіти і відповідати рахунком на табло. Це чоловіча відповідь: не опускатися до грубості, а карати голами. Я радий, що сьогодні обійшлося без ексцесів.

- Прокоментуйте заміни. Вони були пов'язані з бажанням уникнути жовтих карток для гравців, які до гри вже мали у своєму пасиві попередження?

- Рахунок давав змогу пограти запасним футболістам. Тим паче, ми добре знали, що хлопці можуть посилити гру. Все-таки важко витримати матч з англійцями зважаючи на важкий переліт. Тому сьогодні ми постаралися оновити склад, наскільки це було можливим. Порівняно з матчем проти англійців в Андоррі у нас була інша тактична побудова, більш акцентована на атаку. Саме тому у складі з'явилися Гусєв і Ярмоленко.

Але чинників, які пояснюють заміни, багато. Тут і та сама проблема, що багато наших гравців "висіли" на картці. Зокрема, Шевченко і Мілевський. Звичайно, ми не могли замінити всіх, але з ключових позицій ми постаралися перестрахуватися. Крім того, хотілося, щоб Алієв, що повернувся у стрій відчув гру. І він чудово у неї увійшов. Одинаково як і Селезньов, який міг забити більше, ніж один м'яч. Мені здається, хлопці вийшли з великим бажанням і зіграли так, як треба.

- Після такої гри захисної лінії збірної України у другому матчі підряд Чигринському і Русолу тепер, мабуть, доведеться готуватися до серйозної конкуренції...

- Це чудово. На мій погляд, непогано, коли є якісь "залізні" позиції, але з іншого боку, ще краще, коли є хороша конкуренція, коли з'являються футболісти, які можуть проявляти себе на найвищому рівні. Адже й справді, у матчі зі збірною Англії ми побачили вияв нових якостей гравців збірної України, якостей, яких ми не бачили у рамках чемпіонату України. Звичайно, це головний біль, але це приємний головний біль. Краще нехай такий, ніж щось хитрувати.

- Завершився відбірковий цикл. Що, на ваш погляд, у вас вийшло при роботі з командою, а що - ні? У чому ви бачите посилення гри збірної надалі?

- Зараз давати якусь оцінку дуже важко. Треба поетапно знову пройти весь відбірковий цикл, пригадати всіх, хто виступав у збірній. Все-таки за цей час ми спробували багато виконавців на тих чи інших позиціях. І ми їх пробували не тому, що хотіли перебудувати команду або оновити її. Але час диктує свої умови. І ви добре бачите, що в результаті, команда багато в чому оновилася. З іншого боку, не можна сказати, що вона вже побудована - вона лише будується. Слава Богу, що у нас з'являються молоді виконавці, які заявляють про себе з великої букви.

І на фоні цього, звичайно, з нас ніхто не знімав завдання вдалого виступу у групі. Я дуже радий, тому що ріст на фоні перемог, запеклої боротьби, результату, битви за кожне очко допомагає швидше стати справжніми чоловіками.

- Під час вчорашнього тренування ушкодження спини дістав Олександр Шовковський. Наскільки воно серйозне?

- Напевно, позначилося довге сидіння під час шляху з Києва в Андорру. Судячи з усього, у Сашка посилилася мікротравма, яку не так давно залікував. Поки що не можна точно сказати, на який час він вибув. Звичайно, дуже б не хотілося, щоб це був тривалий термін, тому що й справді Шовковський знаходиться у прекрасній формі. Не буду від вас приховувати, спочатку планувалося, що місце на воротах у сьогоднішньому матчі займе саме Шовковський. Але так сталося, що отриманою учора травмою він не залишив нам вибору.

- Перед вами як головним тренером стояла дилема: з одного боку, потрібні очки, з іншого боку - в якому ще матчі, як не проти збірної Андорри випускати на поле молодих гравців?

- Адже у цьому поєдинку і так вийшло чимало молодих гравців. Хачеріді, Ракицький... Звичайно, така дилема була, тому ми постаралися якомога більше освіжити склад. Зокрема, з'явився на полі Михалик. Ми зовсім не сумнівалися в тому, що він досить добре зіграє в амплуа опорного півзахисника - він на цій позиції вже пробувався. Крім того гра центрального захисника і функції Михалика у сьогоднішньому матчі дуже схожі. Крім того, ми знаємо, що це креативний футболіст, який зможе спрацювати на атаку. І в принципі, ми не помилилися. Розраховуючи на більш агресивну гру в атаці, ми поставили у склад Гусєва і Ярмоленка. Такий крок теж якоюсь мірою себе виправдав.

Так що, повторюся, по можливості, ми намагалися освіжити склад. При цьому у нас були варіанти зміни гри: у запасі були Селезньов, Гоменюк, Алієв. Це футболісти, які націлені на атаку. Я вже не говорю про Гая і Ротана, можливості яких нам чудово відомі. Тому у нас було кілька варіантів зміни гри на випадок, якщо вона складатиметься не так, як треба.

- У перерві ви говорили щось Андрію П'ятову?

- Безумовно, говорив! Тому що від невпевнених дій того чи іншого гравця починає нервувати вся команда. Ми це і побачили у першому таймі. Я скажу вам слова, які я адресував хлопцям у перерві в роздягальні: я не пам'ятаю, щоб збірна Андорри за весь відбірковий цикл подавала стільки кутових і кидала стільки аутів у штрафну, скільки вона це зробила протягом першого тайму нашого матчу! При цьому половину з цих моментів ми "привезли" собі самі.

- Усе вже закінчилося, і тому питання: кого б ви хотіли бачити у суперниках по стикових матчах?

- Якраз все лише починається. (Сміється). Попереду у нас наступний старт. Щодо вашого питання, то на нього важко відповісти. Слабих суперників все одно не залишилося. Вгадати, хто кращий, а хто гірший - просто нереально. Тому просто будемо чекати результатів жеребкування, збирати інформацію про всіх можливих суперників.

Звичайно, дуже шкода, що запровадили правило розсіювання команд згідно з їх рейтингом. Мені ця ситуація не зовсім зрозуміла. Якщо рішення приймається, то це повинно відбуватися до початку відбіркового циклу, а не в його середині. Тому це наводить на якісь думки. Але коли закон прийнято, треба його дотримуватися. А передбачити, який суперник більше підходить, чесно кажучи, нереально. Принаймні, я таку оцінку зараз зробити не можу.


Публікації:
Усі новини 2009.10.15 11:07:00,
УКРІНФОРМ: новини 2009.10.15 11:07:00,
Спорт 2009.10.15 11:07:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...