Шість"сухих" м'ячів у ворота Андорри вивели збірну України у плей-офф чемпіонату світу


КИЇВ, 14 жовтня. (Юрій Щербак - УКРІНФОРМ). Футболісти національної збірної України у заключному відбірковому матчі ЧС-2010 (європейська група 6) перемогли в гостях команду Андорри - 6:0 (1:0) і здобули право зіграти у стикових поєдинках світової першості.

М'ячі на стадіоні "Комуналь" у місті Андорра-ла-Велья у складі української збірної забили Андрій Шевченко (22-а хвилина), Олег Гусєв (61), Ярослав Ракицький (80), Євген Селезньов (81) та Андрій Ярмоленко (83). Ще один м'яч на 70-й хвилині у власні ворота відправив андорранець Ліма.

Зустріч обслуговувала суддівська бригада з Шотландії. Головний арбітр - Крейг Томсон. Лайнсмени - Том Мерфі та Мартін Крайанс. Четвертий рефері - Даглас Макдональд.

АНДОРРА - Хосе Гомес, Крістіан Мартінес, Хосе Айяла, Манейро, Марк Пужоль, Маноло Хіменес (Серхіо Морено, 73), Марк Валес, Хав'єр Андорра (Емль Гарсія, 89), Ліма, Санчес (Рієра, 79), Фернандо Сільва.

УКРАЇНА - Андрій П'ятов, Євген Хачеріді, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Тарас Михалик, Василь Кобін, Олег Гусєв, Сергій Назаренко (Олексій Гай, 74), Андрій Ярмоленко, Андрій Шевченко (Олександр Алієв, 74), Артем Милевський (Євген Селезньов, 76).

На нашій футбольній вулиці свято. "Синьо-жовта" дружина успішно вийшла з дуже важкої і непередбачуваної відбіркової групи. Не секрет, що після жеребкування два роки тому відносно шансів України було значно більше песимізму, ніж позитивних емоцій. Ще б пак, у суперники нам дісталися практично "ідеальні" за складом англійці, історично незручні хорвати, амбітні білоруси... Було від чого опустити руки.

І все ж, підопічні Олексія Михайличенка, якого протягом відбіркової кампанії журналісти постійно звинувачували в обережній, прагматичній грі (згадаємо хоча б домашні поєдинки з Казахстаном, Хорватією), успішно виконали завдання-мінімум.

Позаду з трійки фаворитів залишилися хорвати, з якими українська збірна двічі зіграла унічию (0:0 та 2:2). Білоруси змагалися з нами цілком на рівних (0:1 та 0:0 в особистих зустрічах), але у турнірній таблиці, врешті-решт, відстали. Ключовим у завершальній стадії став для українців матч на "Дніпро-Арені" з англійцями з ефектним переможним голом дніпропетровського хавбека Сергія Назаренка, який лише на один м'яч відстав у списку бомбардирів від Андрія Шевченка (відповідно 5 і 6 голів). Після 1:0 над британцями наша збірна вийшла на друге місце. У цілому доробок команди - пристойний: 6 перемог, 3 нічиї і лише 1 поразка від англійців у Лондоні. Тоді Джон Террі забив вирішальний "необов'язковий" м'яч у ворота П'ятова на останніх хвилинах.

Перед сьогоднішнім "підсумовуючим" поєдинком з Андоррою Олексій Михайличенко сказав: "Звичайно ж, дуже важливо, що ми обіграли англійців, адже тепер вихід до плей-офф залежатиме виключно від нас. Нині ми хочемо, щоб гравці розуміли всю важливість заключного поєдинку. Він, до речі, розпочнеться з рахунку 0:0, який нас не влаштовує".

Головний тренер також зробив акцент на тому, що виїзні перемоги фаворитів над Андоррою майже ніколи легкими не були: "Англійці зуміли відзначитися лише в другому таймі, хорвати, у свою чергу, буквально заштовхали два м'ячі. А збірна Росії у попередньому відборі взагалі забила лише один м'яч і до того ж догравала вдесятьох через вилучення Аршавіна".

Та й наша команда, до речі, одинадцять років тому у відборі до Євро-2000 перемогла андорранців досить скромно - 2:0. Вашому кореспонденту довелося бути свідком того першого простистояння збірної України Андоррою. Тоді футболісти-аматори із розташованого у гірській ущелині між Іспанією та Францією карликового князівства гідно протистояли підопічним Йожефа Сабо. А здолали господарів українці на нестандартному, наче врізаному у піднніжжя гори, стадіончику в Андорра-ла-Вельї завдяки м'ячам Віталія Косовського та Сергія Реброва, забитих у першому таймі.

Не став винятком і початок сьогоднішньої зустрічі. Досить сказати, що перший небезпечний момент виник саме біля воріт Андрія П'ятова. Це на удар з гострого кута наважився Крістіан Мартінес. Наш голкіпер спіймав м'яч на самій лінії воріт. На 22-й хвилині, після першого голу Шевченка, який зіграв у стінку з Гусєвим, на душі стало трохи спокійніше. Другий гол на 61-й хвилині записав на свій рахунок вже сам Гусєв, а починаючи з 80-ї хвилини, м'ячі на будь-який смак у ворота стомлених господарів посипалися як з рогу достатку - 6:0!

В іншому відбірковом матчі 6-ї європейської групи футболісти збірної Хорватії в гостях вирвали перемогу у команди Казахстану - 2:1.

Турнірне становище (не врахований поєдинок Англія - Білорусь, який завершиться пізніше): Англія - 24 очки, Україна - 21, Хорватія - 20, Білорусь - 13, Казахстан - 6, Андорра - 0.

Тепер українській футбольній дружині треба чекати на суперників у матчах плей-офф. Жеребкування пар у стикових іграх, переможці яких вийдуть до фінальної частини чемпіонату світу, відбудеться 19 жовтня. У цьому плей-офф раунді відбіркового циклу світової першості візьмуть участь збірні, що посіли другі місця у своїх кваліфікаційних групах, за винятком команди, яка показала дев'ятий результат. Перші стикові матчі відбудуться 14 листопада, у відповідь - 18 листопада.

До цього національна збірна України тричі була учасницею стикових поєдинків відбору до чемпіонатів світу та Європи. На жаль, усі три рази "синьо-жовті" поступилися - командам Словенії, Хорватії та Німеччини.

Усі поєдинки національної футбольної збірної України у відбірковому турнірі ЧС-2010:

2008 рік

Львів. Україна - Білорусь - 1:0

Гол: Шевченко, 90+4 (з пенальті)

Алмати. Казахстан - Україна - 1:3

Остапенко, 67 - Назаренко, 45, 80, Шевченко, 53

Харків. Україна - Хорватія - 0:0

2009 рік

Лондон. Англія - Україна - 2:1

Крауч, 29, Террі, 85 - Шевченко, 74

Загреб. Хорватія - Україна - 2:2

Петрич, 2, Модрич, 68 - Шевченко, 13, Гай 54

Київ. Україна - Казахстан - 2:1

Назаренко, 33, 47 - Нусcербаєв, 19

Київ. Україна - Андорра - 5:0

Ярмоленко 18, Милевський, 47, 90+1 (з пенальті), Шевченко, 72 (з пенальті), Селезньов 90+5 (з пенальті)

Мінськ. Білорусь - Україна - 0:0

Дніпропетровськ. Україна - Англія - 1:0

Назаренко, 29

Андорра-ла-Велья. Андорра - Україна - 0:6

Ліма, 70 (автогол) - Шевченко, 22, Гусєв, 61, Ракицький, 80, Селезньов, 81, Ярмоленко, 83.


Публікації:
Усі новини 2009.10.14 21:17:00,
УКРІНФОРМ: новини 2009.10.14 21:17:00,
Спорт 2009.10.14 21:17:00,
Регіони України 2009.10.14 21:17:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...