Цьогорічна зима видасться ранньою і холодною, прогнозують народні синоптики


КИЇВ, 14 жовтня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Давно вже помічено: якщо бурий ведмідь упадає у сплячку раніше від кінця жовтня - на холодну зиму. А ведмеді, навіть у Київському зоопарку, вже спорудили барліг і спочивають у ньому. У цьому можуть переконатися відвідувачі зоопарку. Якою видасться цьогорічна зима - покаже Покрова, переконаний народний синоптик з Дніпропетровська Валерій Некрасов. Про його вміння передбачати довготривалі прогнози розповідає, зокрема, "Газета по-українськи".

"Якщо день буде сонячним і теплим, то такої варто чекати й зими. Якщо ж на Покрову буде холодно, то й зима видасться холодною", - пояснює він. За словами народного прогностика, цього року заморозків слід чекати вже у листопаді. Грудень буде помірно холодним, малосніжним, з ожеледицею і холодним різким вітром. На Новий рік стоятиме сильний мороз і випаде великий сніг. Проте зима буде коротка - у другій половині березня настане тепло і весна впевнено вступить у свої права.

А ось як прокоментував кореспондентові УКРІНФОРМу подібні прогнози начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда:

- Кліматичні зміни, що відбулися в Україні, призвели до втрати закономірностей в погодних умовах. Речі, які люди раніше примічали, тобто залежність одних метеорологічних факторів від інших, тепер уже не спрацьовують, оскільки атмосферні процеси почали проходити набагато швидше і несподіваніше, ніж раніше. Змінився загальний стан кліматичних умов. І це стало причиною того, що на сьогодні немає таких народних прикмет, за якими можна було б орієнтуватися на майбутню погоду.

Безперечно, залишилися ті прикмети, що стосуються суто фізичного впливу на стан довкілля.Скажімо, ластівки завжди низько літають над землею перед дощем, оскільки комахи, на яких вони полюють, ховаються в траву. Або цикорій, який у народі називають петровими батогами, ніколи не розпустить перед дощем своїх синіх квіток. Причина тут проста: ця рослина, яка є великим медоносом для бджіл, боїться втратити від дією дощової води свій аромат, який і притягує комах.

Як бачимо, такі прикмети ще зберігаються, позаяк вони пов'язані з суто фізичними або фізіологічними процесами, що відбуваються в довкіллі. Однак системних ознак зміни погоди вже немає. На сьогодні в Україні народних прогнозистів вистачає. Ми розцінюємо такий інтерес до погоди як своєрідне хобі. Сьогодні довіряти можна лише прогнозам, складеним фахівцями-метеорологами, і то тільки на 10-15 днів наперед.


Публікації:
Усі новини 2009.10.14 14:23:00,
УКРІНФОРМ: новини 2009.10.14 14:23:00,
Регіони України 2009.10.14 14:23:00,
Суспільство 2009.10.14 14:23:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...