This version of the page http://www.vocnt.com.ua/tvorchi_kolektivi/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-09-30. The original page over time could change.
Новини Вінницького обласного центру народної творчості
на головну | мапа сайту
Офіційний сайт Вінницького обласного
центру народної творчості
новини жанри монографії колективи всеукраїнські свята обласні фотогалерея відео контакти
Новини Історія Архів заходів Звіт про роботу РБК області за 2008 рік Про нас

«Барвиста мелодія пензля і різця»

Погребищенський край займає особливе місце на літературно-мистецькій карті Поділля. Тут народилось ціле гроно українських митців:письменник Іван Єрофеїв, знана фольклористка Настя Присяжнюк, прозаїк Валентин Речмедін та поетеса Валентина Сторожук. На цій же благодатній землі народилися і творять талановиті майстри, знані за межами Вінниччини - різьбярі Петро Пипа і Микола Чорний, гончар - Роман Чмерук. Гідне місце серед цієї когорти живописець, різьбяр Олександр Васильович Шульгань.

У Світлиці обласного центру народної творчості відбулась його персональна виставка  «Барвиста мелодія пензля і різця», зібрана з робіт в жанрі різьби по дереву та живопису.

 

Шульгань О.В. народився 2 липня 1967 року в смт. Погребище, де минули його дитячі роки. Після закінчення школи поступив у Львівське військово-політичне учи­лище на факультет журналістики. А зараз працює на посаді художника в Погребищенській районній бібліотеці.

 

Олександр Шульгань займається живописом близько 20-ти років. З під пензля художника вийшло чимало картин. Жанрова палітра його різно­манітна - пейзажі, портрети, твори на духовну тематику. В творчому доробку майстра нараховується понад 70 живописних та 40 різьблених картин.

 

Більшу частину живописних робіт він подарував місцевій загально-освітній школі, де навчався.

 

Живопис - пристрасне захоплення майстра, але не єдине. Велику увагу він приділяє різьбі по дереву, якою займається понад 6 років. Наставником і вчителем був його земляк різьбяр Михайло Чорний. Його роботам властиве ви­тончене художнє відчуття, простота і ясність теми, уміння дібрати колір і тональну гармонію матеріалів. Засвоїв­ши традиції різьблення, прийоми круглої різьби, він спробував працювати над тематичною скульптурою.

 

Виконавський рівень різьблених робіт Олександра Шульганя вражає правдивістю переданих деталей і творчою фантазією.

 

Роботи Олександра Шульганя композиційно і пластично довершені, зачаровують ювелірною фі­лігранністю. Серед таких - «Хрещення Ісуса Христа», «Жертвоприношення Авраама», «Палаючий терновий кущ», а також роботи з циклу «Український мотив», де митцеві вдалося передати традиції українського народу.

 

Шульгань Олександр Васильович презентує свої роботи на багатьох ра­йонних та обласних виставках образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Неодноразово нагороджений Почесними грамотами районної дер­жавної адміністрації і районної ради та управління і культури облдержадмі­ністрації.

 


«Народні музики Поділля-2010»

12 липня 2010 року в м.Немирові проводився ІІ фестиваль-конкурс «Народні музики Поділля», мета якого сприяти розвитку та популяризації різноманітних форм народної інструментальної музики. 

Організатори фестивалю – конкурсу:

- управління культури і туризму обласної державної адміністрації,

- обласний центр народної творчості,

- відділ культури і туризму Немирівського району,

- БК санаторію «Авангард».      

            У фестивалі  конкурсі взяли участь 22 колективи та 10 окремих виконавців з 18 районів області та 2 міст обласного значення. 

            Очолив журі  Г.Н.Муращенко, заслужений діяч мистецтв України, диригент оркестру народних інструментів Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Леонтовича.

Конкурс проводився за такими номінаціями: 

     І   -     солісти - інструменталісти,

     ІІ  -     оркестри та ансамблі народних інструментів,

     ІІІ -    гурти народних  та троїстих музик,

     ІV  -  ансамблі традиційні весільних  музик.                         

            Переможцем конкурсу, володарем Гран-прі став народний аматорський інструментальний ансамбль «Смерека» - Піщанського РБК (художній керівник Олександр Мізерій).

            В І номінації переможцями визнано : 

            І місце – Олександр Рибалко (сопілка) соліст народного аматорського ансамблю народних інструментів «Народні музики» Немирівського РБК  

            ІІ місце – Олександра Артюхова (окарина) солістка народного аматорського ансамблю народних інструментів «Кобза» Тульчинського училища культури.  

            ІІІ місце – родинний дует Віктора та Олександра Грудіних (акордеон). 

            Спеціальний диплом від національної всеукраїнської музичної спілки  -Віталій Тихоліз.

Приз глядацьких симпатій - Світлана Борова (акордеон)  Гайсинський РБК;

            В ІІ номінації : 

            І місце – народний аматорський оркестр народних інструментів Тульчинської ДМШ (керівник Володимир Стопчатий)

            ІІ місце – народний аматорський ансамбль народних інструментів «Гармонія» Ладижинської ДМШ (художній керівник Оксана Міліщук )

            ІІІ місце – «народний аматорський» ансамбль народних інструментів 

Гайсинського РБК (керівник Світлана Борова).

Спеціальний диплом від національної всеукраїнської музичної спілки -«народний аматорський» ансамбль народних інструментів, Гайсинського РБК (керівник Світлана Борова).

Приз глядацьких симпатій - ансамбль народних інструментів «Господарочка» Розкошівського СБК Теплицького району.   

            В ІІІ номінації:   

            І місце -  народний аматорський  фольклорний гурт «Народні музики Поділля» Немирівського РБК (художній керівник Іван Никитюк)

            ІІ місце  -   народний аматорський  гурт «Рій»  Жмеринського РБК  (художній керівник Олег Орищук )

            ІІІ місце – ансамбль народної музики «Брідж» м.Вінниця (керівник Ігор Шамігов)        

Спеціальними дипломами від національної всеукраїнської музичної спілки – народні аматорські фольклорний ансамбль «Подільські музики» Вінницького РБК (керівник Пісковий) та народний аматорський ансамбль троїстих музик Бершадського РБК (керівник Олександр Мартинюк).

            В ІV номінації:

І місце - народний аматорський ансамбль весільних музик «Аколада» Качківського СБК Ямпільського району (керівник Віктор Степанчук)

            ІІ місце – народний аматорський ансамбль весільних музик «Веселі музикми» Хоменківського СБК Шаргородського району (художній керівник Микола Попсуй);

            ІІІ місце – ансамбль весільних музик Могилів- Подільського РБК (керівник Іван Колесник)

            Приз глядацьких симпатій – ансамбль весільних музик Старо-прилуцького СБК Липовецького району.            

На фестивалі були представлені академічне виконання та традиційна манера музикування. Академічне виконання  представляли народні аматорські оркестр народних інструментів «Любисток» Тульчинської ДМШ, ансамбль народних інструментів Ладижинської ДМШ та ансамбль народних інструментів «Дивограй» Гайсинського РБК. Традиційне виконання – Віталій Тихоліз (кавал), Олександра Артюхова (окарина), Олександр Рибалко  (сопілка) переможці в номінації солісти, народний аматорський фольклорно-інструментальний ансамбль «Кобза» Тульчинського училища культури. Традиційну манеру виконання - народні аматорські інструментальні ансамблі  «Смерека» Піщанського, РБК, весільні музики «Аколада» Качківського СБК Ямпільського та «Веселі музики» Хоменківського СБК Шаргородського районів, які талановито вплели традиції місцевого музикування в сучасні мелодії та представили цікаві програми весільних танцювальних мелодій. Також на конкурсі були представлені гітара (м.Тульчин) та акордеон (родинний дует Грудіних с.Гонтівка, Чернівецький район). Тож глядачі мали змогу почути інструменти, які відносяться до академічної групи: гітара, акордеон, академічна скрипка та народних традиційних - сопілка, окарина, кувиці, фояра, цимбали, кавал.

Фото з фестивалю знаходяться тут

 

 

 


ІІІ обласний фестиваль народної творчості «Скарби Поділля»

За рішенням оргкомітету з підготовки та проведення заходів з нагоди відзначення 19-ої річниці Незалежності України 21 серпня 2010 у Вінниці відбувся третій обласний фестиваль народної творчості «Скарби Поділля».

Його темою стала «Величальна хлібу».

 

В рамках фестивалю було показано творчі майстерні коровайниць. Кожен район представив макет печі, декоративно розписаний характерними для певного регіону символами, символічний стіл достатку з короваями, іншими  хлібними виробами та дарами полів.

Виставка «Обжинкове  поле» демонструвала народні традиції з виготовлення дідухів, дерев, квітів, весільного гільця тощо.

 

На трьох сценічних майданчиках «Обжинкового поля»  народні аматорські фольклорно-етнографічні ансамблі «Берегиня» Івашківського СБК Шаргородського р-ну, «Русава» Стінянського СБК Томашпільського р-ну, «Брикса» Бохоницького СБК Вінницького р-ну продемонстрували театралізовані картинку з обжинкових обрядів.

 

Знову цього року вінничани побачили «Козацьку леваду», створену аматорами Тульчинського, Тростянецького і Томашпільського районів. А декому з них навіть вдалось спробувати козацького кулішу. Та лише найсміливіші з них записались до козацького реєстру.

 

Як завжди, офіційним  урочистостям з нагоди Дня Незалежності передувало «Співоче поле». Тут вокальні та інструментальні колективи області дивували гостей своїми талантами.

 

Але наймасовішою виявилась виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Вулиця талантів Поділля». На ній було показано кращі  зразки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва на тему хліба, поля, жнив у живописі, графіці, витинанці, вишивці, кераміці, виробами з соломки, дерева та іншими техніками.

 

Традиційно був присутнім і «Подільський традиційний костюм» - виставка  жіночих та чоловічих українських  народних костюмів з фондів обласного краєзнавчого музею та збірок районів.

 

Побачити усі ці скарби можна тут

 

 

 


Виставка майстрів народного живопису Вінниччини "Славетні імена"

До Дня Незалежності України у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкривається виставка майстрів народного живопису Вінниччини "Славетні імена", яка має ретроспективний характер - в експозиції представлені твори митців, які вже відійшли у вічність, але належать до історії українського мистецтва як корифеї народної картини.

 

Цей вид творчості у мистецтвознавстві має різні назви: "примітив", "наїв", "творчість вихідного дня". Проте для народних малярів Вінниччини, мабуть, найбільш доречним є визначення "мистецтва щирого серця".

 

Любов до України. яка світиться у кожній картині виставки, не декларована, не парадна, а відверта й щира. Вона йде від самих глибин душі, з народної пам'яті.

 

На виставці присутні імена відомих майстрів народної картини. Це Ольга Леонова (1989-1980) з Вендичан Могилів-Подільського р-ну, роботи якої представляли подільське малярство у провідних музеях Києва та Москви, на міжнародних виставках.

 

Це Марія Деркач (1930-1995) з села Носиківки Шаргородського р-ну, яка виставлялась в Парижі і Нью-Йорку. Демонструються твори   Івана Коваля (1946-2000) з смт. Кирнасівки Тульчинського р-ну. Він у своїх роботах увічнив буття рідного села. Уродженець Вінниччини Сергій Танадайчук (1962-2002) був віртуозом декоративної стилізації. Іван Габришин (1928-1997) з Вінниці представляв український примітив у багатьох куточках світу.

 

Відвідувачі нинішньої виставки також можуть побачити живопис Івана Присяжнюка (1936-2000), Таїсії Лавренюк (1947-2006) - визнаної майстрині наївного портрету, Миколи Брідкового (1939-2008), основною темою якого стала історія рідного краю, Степана Смаля (1895-1983), Петра Кравчика (1947-1997) та інших аматорів.

 

З джерел народного мистецтва черпав своє натхнення Іван Валентин Задорожний (1921-1988. На виставці представлені монументальні гобелени художника: "Сім'я" (1987-1988; 280x500) та "Пісня" (1987-1989; 350x600.

Заповітною мрією митця була незалежність Батьківщини, до якої він не дожив кілька років. Думи про Україну - прагнення багатьох поколінь він втілив в свої останні монументальні твори – гобелени, які без перебільшення можна назвати мистецькими шедеврами.

Виставка відбулася завдяки співпраці Вінницького обласного краєзнавчого музею і Обласного центру народної творчості, за участі районних відділів культури Вінницької області, Вінницького обласного художнього музею та директора музею Михайла Коцюбинського Ф. В. Панчука, які надали роботи для експозиції.

Перегляньте окремі з цих творів

 


Натхнення Івана Одноочка

У світлиці нашого Центру відкрилась виставка живописця-аматора з Теплицького району Івана Одноочка. Вона складається з живописних творів, написаних в різні часи.

Всього в експозиції представлено 24 картини серед яких пейзажі рідної природи («Тихе надвечір’я», «На ставку за селом», «Незакінчений шлях», «Вечір в Оверковій долині», «Руда осінь»), натюрморти  («Мамині пироги», «Хризантеми», «Іриси», «Лялька доньки і гладіолуси», портрети – (доньки, батька, дружини,)  та інші роботи майстра, які красномовно говорять про різноплановість таланту живописця.

За однією з легенд назва села, звідкіль походить автор, бере початок від назви містечка Орел, яке існувало на території сучасної Орлівки. Містечко тричі знищувалося поляками і татарами. Після третього разу Орел було зрівняно з землею. Згодом на місці згарища на честь зруйнованого містечка було побудовано невеличке село Орлівка,  в якому народився (19.02.1959 р.), живе, працює  і творить Іван Михайлович Одноочко.

Він отримав у спадок від батька талант художника. Малювати любив з раннього дитинства. Потяг до прекрасного був зумовлений не тільки талантом, а й незабутніми враженнями від  чарівної природи свого села, серед якої зростав. Здобувши вищу освіту у Вінницькому педагогічному інституті, Іван Михайлович повернувся до рідної школи, де і по сьогодні працює вчителем фізики, математики, музики та образотворчого мистецтва.

Одноочко від природи має  неймовірну здатність розпізнавати прекрасне в буденних речах і передавати відчуття тієї краси іншим через свої картини. На створення пейзажів його надихають знайомі з дитинства  Орлівські краєвиди, а звичайні побутові предмети спонукають майстра на створення натюрмортів.

Романтична душа Івана Михайловича знаходить відображення не лише в живописних полотнах, а і в прекрасній поезії, якою він дивує своїх найближчих  друзів і рідних. Часом у вільну хвилину бере  до рук гітару, добирає до своїх віршів мелодії і стають вони легкокрилими піснями. Та головним  захопленням майстра все ж таки є живопис.

                  

 

                  

 

                  

   

                   

 

                   

 

                   

 

                   


Виставка «Подільська народна іграшка»

Українці належать до когорти цивілізованих етносів світу, що зберегли унікальну національну культуру, в тому числі іграшку. Найдавніші пам'ятки прототипів іграшок знайдено на території українських земель поблизу Мізина на Чернігівщині.

 

 

У дрібній пластиці різних археологічних періодів вбачається не мало ознак, властивих українській народній іграшці, яка впродовж століть зберігає образність, етносимволіку і фактично є відзеркаленням прадавньої культури українців.

 

Хочеться сподіватись, що частину з названих ознак мають експонати чергової виставки образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, яка відбулась у Світлиці нашого центру і мала назву «Подільська народна іграшка».

 

В її експозиції було представлено різні види народної іграшки, виконаної з кераміки, дерева та паперу, вив'язаної з ниток та мотані з мотузки. Доповнює експозицію художній текстиль із зображенням каз­кових сюжетів та оберегів.

 

Всього на виставці представлено понад 250 робіт народних майстрів Вінни­ччини і вихованців позашкільних освітніх закладів. Зокрема, дитячої студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Крижопільської школи естетичного виховання і художнього відділення Вінницької ДМШ №2, Арт-майстерні «Скриня» з Вінниці. Представлено і народні ляльки з фондової колекції навчально-наукової лабораторії етнології Поділля ВДПУ ім. М.Коцюбинського.

 

Усіх авторів об'єднує любов до мистецтва, місія якого служити дітям, дарувати їм радість, будити уяву та розвивати найціннішу рису характеру людини - доброту.

Переконатись і здивуватись - тут.

 


Фестиваль народної культури «Одвічна Русава»

В селі Стіна Томашпільського району відбувся обласний фестиваль народної культури «Одвічна Русава», приурочений Дня майстрів народного мистецтва України та 40-й річниці від дня створення народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Русава» Стінянського сільського будинку культури.

 

Місце його проведення не випадкове, адже це унікальне мальовниче село з надзвичайно багатою історією, повне легенд і переказів, є невичерпною скарбницею сивої давнини. Тут зародився народний аматорський ансамбль «Русава», який став гордістю не тільки району, а й нашої держави і який уже 4 десятиліття живиться пісенними джерелами села, відроджуючи старовинну українську пісню і передаючи її майбутнім поколінням.

 

Відкрили фестиваль його почесні гості – заступник голови облдержадміністрації Спірідонова Л.М., голова Томашпільської районної ради Семко В.М., перший заступник голови Томашпільської райдержадміністрації Загроцький М.Й., начальник обласного управління культури і туризму облдержадміністрації Скрипник М.В., директор обласного центру народної творчості Цвігун Т.О., заступник директора ТОВ АК «Зелена долина» Щерба М.П., депутат обласної ради, директор ПСП «Перемога» Спориш І.Д., які привітали присутніх із Зеленими святами та святом фольклору, висловили надію, що воно житиме і переросте не лише в обласне свято, а й у всеукраїнське.

 

Фестивальце не тільки свято пісні, танцю, народної творчості, а й свято українського духу, української душі, свято рідної прекрасної української землі. І символічним є те, що він бере свій початок саме на цій чудовій місцині.

 

На свято завітали народні аматорські фольклорні колективи, майстри народного мистецтва, народні умільці з Вінницького, Гайсинського, Іллінецького, Калинівського, Крижопільського, Могилів-Подільського, Оратівського, Погребищенського, Теплицького, Тульчинського, Хмільницького, Ямпільського районів. А кожне село Томашпільського району прибуло зі своєю світлицею – часточкою своєї історії, культури, побуту – прибраною килимами, образами, уквітчаною вишиваними рушниками, барвистими хустками, запашними короваями.

 

Усе це можна побачити у фоторепортажі зі свята

 

 


До Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва

Відбулися урочистості з нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва.

 

 У святковій програмі було представлено обласну фотовиставку «Мистецькі проекти Вінниччини» за участю  обласного центру народної творчості та 27 районів області і міст обласного значення (Ладижин, Могилів-Подільський, Козятин, Жмеринка, Хмільник). Теми фоторобіт були найрізноманітніші й ілюстрували найяскравіші хвилини основних подій в культурному житті районів та міст, туристичні маршрути, історичні місця та пам’ятки архітектури.

 

За підсумками роботи закладів культури у 2009 році були відзначені  дипломами та грошовими сертифікатами в розмірі 5 тис. грн. відділи культури і туризму Гайсинської, ВінницькоЇ та Бершадської РДА.

 

В розмірі 3 тис.грн. – Тульчинської, Мурованокуриловецької, Немирівської, Калинівської РДА.

 

У номінаціях:

«За реалізацію культурно-мистецьких проектів нагороджено 13 начальників відділів культури і туризму РДА та директор ОЦНТ Цвігун Т.О.

 

«За збереження нематеріальної культурної спадщини» - 7 відділів культури і туризму РДА

 

«За зміцнення матеріально-технічної бази  закладів культури» - 4 відділи культури РДА та Вінницький факультет ДАКККіМ.

 

«За впровадження інноваційних форм роботи з організації дозвілля дітей та підлітків» - 4 відділи культури РДА, 2 управління міських рад та обласне комунальне підприємство «Вінниця-кіно»

 

«За відродження історичної пам»яті та розвиток краєзнавства» - 4 відділи культури і туризму РДА та державний історико-культурний заповідник «Буша» Ямпільського району. 

«За активну наукову, видавничу та соціокультурну діяльність» - обласна універсальна наукова бібліотека ім.Тімірязєва та обласний краєзнавчий музей.

 

«За пропаганду українського театрального мистецтва» - обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М.Садовського.

 

«За організацію молодіжних інтерактивних культурно-просвітницьких програм в рамках Року молоді в Україні» - обласний художній музей та обласна бібліотека для юнацтва, Вінницьке училище культури і мистецтв ім. М. Леонтовича, Тульчинське училище культури та обласна бібліотека для дітей ім.І.Франка.

 

Окрім цього, Почесними грамотами ОДА та ОР було відзначено 15 працівників галузі культури, з них 5 з виплатою грошової винагороди.

 

Почесними грамотами управління культури і туризму ОДА відзначено 72 працівники галузі культури.

 Також отримали відзнаки  26 ветеранів та 8 меценатів культури.

 

В урочистостях взяв участь і голова Вінницької ОДА Олександр Домбровський.

Виступаючи перед працівниками галузі, він назвав культуру чинником, який визначає майбутнє нашого народу на багато років вперед.

 

«Ми звертаємо багато уваги на матеріальну сторону нашого життя, - сказав він. - А духовний план дає нам можливість формувати історичну і культурну ауру своєї землі.

 

Вінниччина  унікальна земля. Тут жили і будуть жити талановиті люди. Такі, як Стельмах, Леонтович, Коцюбинський».

 

Перспективу розвитку галузі губернатор бачить в розвитку закладів культури в подільській глибинці. Він вважає, що клуб і бібліотека мають бути в кожному селі, незалежно від числа його мешканців.

 

Для реалізації цієї мети обласний бюджет не жалкує коштів. За словами присутнього на святі голови обласної ради Григорія Заболотного, жодного разу депутати не відхилили пропозиції обласного управління культури про надання коштів на розвиток закладів культури. І є підстави сподіватись, що так буде і в майбутньому.

 Інші знімки розташовано в нашій фотогалереї.


Персональна виставка М.Гоцуляк «Мого таланту золота зернина»

 

У Світлиці нашого Центру відбулась персональна виставка народного майстра з Могилева-Подільського Марії Василівни Гоцуляк.  

Один перелік жанрів, у яких вона успішно працює, викликає повагу. Це - писанкарство, народне малярство, народна іграшка, витинанка, аплікація соломкою, коренепластика, вишивка.

 

Марію Гоцуляк сміливо можна назвати гідним продовжувачем традицій іншого визнаного народного майстра придністровського краю – Марії Руденко. Але вона багато успадкувала і від своєї матері – Ірини Дем’янівни, котра також володіла неабияким талантом.

 

З 2003-го року Марія Гоцуляк є директором Могилів-Подільського районного музею етнографії та народного мистецтва. Вона - член Національної Спілки майстрів  народного мистецтва та Національної Спілки журналістів України, лауреат премії ім. Івана Огієнка.

 

Її роботи систематично експонуються на Всеукраїнських та обласних виставках і мають там помітний успіх. Як і в поціновувачів мистецтва, які охоче купують її роботи. Тому чимало її творів зберігаються у приватних колекціях різних країн світу та у музеях.

 

На нашому веб-сайті ви також знайдете чимало робіт Марії Василівни в розділах «писанка», «народна іграшка» та інших.

 

 


Шевченко в народному мистецтві

Щороку наш Центр вшановує пам’ять Тараса Шевченка, відкриваючи до його дня народження виставку «Шевченко в народному мистецтві». Роботи , які цього року  представлено в Світлиці ОМНЦ, порадували глядача тонким відчуттям поезії Шевченка, втіленої в роботах різного жанру.

 

Тут присутні вишиті портрети Шевченка і написані олією на склі, вирізані в дереві. За мотивами творів Шевченка створено народні ляльки, панно, флористику тощо.

Усі ці роботи можна побачити на нашій сторінці «Фотогалерея».


Сторінки: 1 2 3 4 »
Вгору ^На головну  E-mail  Мапа сайту
 
Copyright 2007.
Вінницький обласний центр народної творчості.
Вінниця, Україна.
(0432) 35-11-02
Розроблено в METASTUDIO