This version of the page http://www.youthlib.kiev.ua/?number=12 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-09-14. The original page over time could change.
Ваша бібліотека

Меню

Всесвітня література українською мовою

Тематичне меню

  • Наша
  • Проза
  • Поезія
  • Історія
  • Публіцистика
  • Мемуари
  • Фольклор
  • Детектив
  • Роман
  • Фантастика
  • Наука і освіта
  • Інше

Допомога проекту

Корисні посилання:

Не обов'язково література

Дещо корисне


Вітаємо на теренах бібліотеки

Бібліотеки вперше з'явилися на древньому Сході. Звичайно першою бібліотекою називають збори глиняних табличок, приблизно 2500 рік до н.е., знайдене в храмі вавилонського міста Ниппур. В одній із гробниць біля єгипетських Фив був виявлений ящик з папірусами часу ІІ перехідного періоду (XVІІІ - XVІІ вв. до н.е. ). В епоху Нового царства Рамзесом ІІ було зібрано близько 20 000 папірусів. Найвідоміша древневосточная бібліотека - збори клинописних табличок з палацу ассірійського царя VІІ століття до н.е.. Ашшурбанипала в Ниневии. Основна частина табличок містить юридичну інформацію. У древній Греції перша публічна бібліотека була заснована в Гераклее тираном Клеархом (ІV століття до н.е. ).

Библиотека - установа, що збирає й зберігає добутки печатки й писемності для суспільного користування, а також здійснює довідково-бібліографічну роботу. У цей час усе більше поширюються й входять до фонду бібліотеки мікрофільми, аудіо- і відеокасети, діапозитиви, оптичні носії (CD-ROM).

Тож, запрошуємо до перегляду сторінок Вашої електронної бібліотеки!

Розділи бібліотеки по тематиках

  • Наша
  • Проза
  • Поезія
  • Історія
  • Публіцистика
  • Мемуари
  • Фольклор
  • Детектив
  • Роман
  • Фантастика
  • Наука і освіта
  • Інше

Решта лінків

Республіка ШКИД

ЛІТОПИС ШКОЛИ


      ІМ'Я ДОСТОЄВСЬКОГО

      - Хлопці, - урочисто почав Викниксор. - Відтепер у нас буде шкільна "Літопис". Сюди будуть записуватися зауваження вихованцям, всі ваші провини будуть відзначатися тут, у цій книзі. Всі провини, всі неподобства вихованців будуть на обліку в педагогів; по книзі ми будемо судити про ваше поводження. Бійтеся потрапити в "Літопис", це ганебна книга, і нам неприємно буде відкривати її зайвий раз. Однак сьогодні ж при вас я змушений зробити перший запис.
      Викниксор дістав олівець і, чітко вимовляючи вголос кожне слово, записав на чистому, незайманому аркуші:
      "Черних його викрито в спробі привласнити казенні фарби".
      Хлопці притихли, і всі погляди звернулися на Янкеля. А Янкель опустив ока, не знаючи, засмучуватися йому або радуватися, що його ім'я першим потрапило в цей історичний документ.
      Заперечувати Викниксору він не міг. Напередодні, коли переносили речі, Гришка с особливою запопадливістю тягав по сходам тюки з ковдрами й подушками, зв'язування книг, посуд і інше шкільне майно. У коридорі, у входу у вчительську, один з пакетів розв'язався й звідти випали два початих тюбики фарби. Будь це що-небудь інше - може бути, Янкель і задумався б, але перед цим спокусою його серце художника встояти не могло. Він сунув тюбики в кишеню й у ту ж мить услыхал над головою голос Викниксора.
      - Що в тебе в кишені, Черних?
      Янкелю нічого не залишалося робити, як витягти з кишені нещасливі тюбики.
      Викниксор взяв тюбики, гидливо подивився на Черних і сказав:
      - Невже ти, каналья, встиг забути, що тебе тільки що простили й що тобі загрожував переклад у реформаторий?!
      - Вони самі впали, Віктор Миколайович, - пролепетав Янкель.
      - Упали в кишеню?
      Викниксор наказав Янкелю негайно відправлятися в клас. Просити вибачення цього разу Янкель і не намагався. Нікому не сказавши про те, що трапилося,, він пройшов у клас і весь вечір перебував у найжахливішій зневірі. Але от минула томлива безсонна ніч, наступив наступний день, і Янкель почав потроху заспокоюватися: може бути, Викниксор у метушні забув про нього? Виявилося, однак, що Викниксор не забув. І тепер Янкель сидів під спрямованими на нього поглядами хлопців і думав, що відскіпався він, мабуть, дешево.
      А Викниксор записом в "Літопис" не обмежився. Расхаживая по їдальні с толстенной книгою в руках, він, щоб вселити трепет і повага до цієї книзі, розтлумачував вихованцям зміст і значення тільки що зробленого зауваження.
      - От я записав Черних, хлопці: Черних хотів привласнити фарби. Ця запис залишиться в "Літописі" назавжди. Хто знає, може бути, коли-небудь згодом Черних зробиться знаменитим художником. І от він буде сидіти в колу своїх знайомих і шанувальників, і раптом з'явиться "Літопис". Хто-небудь відкриє її й прочитає: "Черних його викрито в спробі привласнити казенні фарби". Тоді всі відхитнуться від нього, йому скажуть: "Ти злодій - тобі немає місця серед чесних людей".
      Викниксор надихається, але, раптом згадавши щось, залишає бедного Янкеля в спокої й говорить:
      - Так, хлопці, я відволікся. Крім "Літопису", у нас уводяться також і розряди. Ви хочете знати, що це таке? Це, так сказати, мірка вашого поводження. Розрядів у нас буде п'ять. У першому розряді будуть значитися ті учні, які протягом місяця не одержать жодного зауваження в "Літопису". Першорозрядник - це зразковий вихованець, зразок, на який всі ми повинні рівнятися. Він буде серед інших у положенні привілейованому. Першорозрядники безперешкодно користуються встановленим відпусткою, у вакационные годинники вони вільно ходять на прогулянку, першорозрядники у першу чергу ходять у театри й у кінематограф, одержують кращу білизну, взуття й одяг.
      - Аристократія, одним словом, - з єхидним смішком викрикнув з місця Япошка.
      - Так, якщо хочеш - це аристократія. Але аристократія не по крові, не спадкоємна, не паразитична, а получившая свої привілеї по заслугах, добившаяся їхньою чесною працею й зразковим поводженням. Бажаю тобі, до речі, Еонин, стати коли-небудь таким аристократом.
      - Де вже нам вуж, - делікатно посміхнувся Японець.
      - Тепер з'ясуємо, що таке другий розряд, - продовжував Викниксор. - Другий розряд - це учні, що не одержали зауваження протягом тижня. Другий розряд теж користується правом вільних прогулянок і відпусток, все-таки інше він одержує в другу чергу, після першорозрядників. Для того щоб потрапити в перший розряд, потрібно місяць пробути в другому без зауваження. Третій розряд - це середняки, хлопці, що одержали одне або два не дуже серйозні зауваження, але третій розряд уже втрачає права вільних прогулянок, третьеразрядники ходять тільки у відпустку. Із третього розряду в другий вихованець переводиться в тому випадку, якщо протягом тижня в нього не було зауважень, якщо ж є хоч одне зауваження, він як і раніше залишається в третьому.
      Шкидцы сиділи придавлені й ошелешені. Вони не знали, що ця громіздка на перший погляд система дуже незабаром увійде в їхній повсякденний побут і стане зрозумілої кожному з них - від першокласника до "дідка".
      А Викниксор продовжував розтлумачувати новий шкидский "табель про ранги";
      - Тепер далі. Усі, хто одержав понад три зауваження за тиждень, попадають у штрафний розряд - четвертий - і на тиждень втрачають відпусток і прогулянок. Але... - Викниксор багатозначно підняв брови. - Але якщо за тиждень перебування в штрафному, четвертому розряді вихованець не одержить ні одного зауваження, він знову піднімається в третій. Зрозуміло?
      - Зрозуміло, - відгукнулися не дуже дружні голоси.
      - А п'ятий? - запитав хтось.
      - Так, хлопці, - сказав Викниксор, і брови його знову поповзли нагору. - Залишається п'ятий розряд. П'ятий розряд - це особливий розряд. У нього попадають злодії й хулігани. Хто прокрадеться, того ми не тільки лишаєм на місяць відпусток і прогулянок, ми ізолюємо його від інших вихованців, а в зошитах його буде стояти буква "В".
      Янкель похолодів. Необразливе зауваження в "Літописі" раптом відразу придбало страшний, загрозливий зміст. Він погано чув, про що говорив Викниксор далі. А той говорив багато й довго. Між іншим, він оголосив, що, крім загальних зборів, у школі засновуються ще й щотижневі класні, на які вихователі в присутності учнів будуть робити пересортовування в розрядах. Відразу були встановлені дні - особливі для кожного класу, - коли повинна відбуватися це пересортовування.
      И от у найближчу п'ятницю в четвертому відділенні відбулися збори, на якому відділений вихователь Алникпоп оголосив, хто в який розряд потрапить. Більшість, що не встигла ще заробити зауважень, виявилося в другому розряді. У списку третьеразрядников значилися Янкель і Горобець. У четвертий розряд потрапив Япошка, умудрившийся за тиждень одержати п'ять зауважень, і всі "за зухвалість і брутальність". Відразу на зборах він заробив нове зауваження, тому що привселюдно назвав нову викниксоровскую систему "халдейськими штучками".
      Янкель, на диво товаришів, радів. Зате рвав на собі волосся від образи й обурення бедный Воробышек, що одержав єдине зауваження "за бійку на вулиці", за ту саму бійку, у якій він і без того потерпів самий велика втрата.
      Інші чекали, що буде далі, куди понесе їхня доля й власне поводження: наверх або долілиць?
      З "Літописом" - зіркої, як вартовий, - початку свій новий навчальний рік Шкида.
      Літо пройшло...
[далі]
Початок
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48]

Так кажуть...

Дванадцятибальна система оцінок – наочний приклад інфляції в освіті.
Володимир ГОЛОБОРОДЬКО

Література, книжки, журнали

Реклама

Спонсорство

Довідка