This version of the page http://kiev.unian.net/ukr/detail/1620 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-09-14. The original page over time could change.
Київський зоопарк втрачає тварин - УНIАН - Київ
ВIВТОРОК, 14 вересня 2010
 
    
 
   ОПИТУВАННЯ
[25.11.2009 14:59]  

Київський зоопарк втрачає тварин


Про те, що відбувається в Київському зоопарку ми зазвичай знаємо з піарних оголошень Київської мерії. Наприклад, про те, що черговий VIP-чиновник узяв під свою опіку слона чи бегемота... У житті ж відбувається все інакше... Схоже, що турбота чиновників про зоопарк реалізується за принципом: узяв гречку – віддай квартиру, точніше – з’їв картоплю чи сіно – віддай свою частку землі в Київському зоопарку. Щоправда, тварини не люди, вони не можуть написати заяву про те, що катастрофічно втрачають вагу, що їм хоча б деколи слід давати банани, що вони хворіють і що в їхньому організмі почалися незворотні процеси. Вони просто здихають, звільняючи вольєри та заодно метри жаданої київської землі.

Ситуацію в київському звіринці коментує тепер уже колишній заступник директора зоопарку Кирило Тарантін.

АБИ ПЕРЕСТАЛИ РОСТИ НІГТІ В СЛОНА, ЙОГО ПОСАДИЛИ НА ГОЛОДНИЙ ПАЙОК

Нещодавно була в зоопарку. Відвідувачів начебто чимало, відповідно, і тварини мали б жити добре, проте в пресі час від час з’являється інформація – що звірам зменшують раціон…

З початку року по вересень зоопарк відвідало 850 тисяч чоловік. Це дуже добра цифра. Раніше я рахував, скільки коштує утримання зоопарку на рік. Це десь 12 мільйонів гривень. Тобто навіть тих грошей, які зоопарк заробляє, цілком могло б вистачати. А куди діваються – невідомо!

 

Зневоднені ставки

 

Директор Світлана Берзіна почала будувати цього року вольєр для рисі, ще щось і ще щось, проте вольєр для ведмедя не добудовано вже хтозна скільки.

Вони мутять буквально на всьому: на календариках, навіть на ремонті котла... Вони котел відремонтували за готівку, а списали на це 17 тисяч гривень і ще якусь суму...

Узагалі гроші кудись діваються – ми дуже довго намагалися зрозуміти куди, проте марно. Перед тим як заварилася ця вся каша, вона нам наводила цифри – що зоопарк заробив 19,5 мільйона гривень за дев’ять місяців цього року. Проте коли ми почали вимагати звіт, на що витрачаються гроші, з 19,5 мільйона раптом стало 17, пізніше – 14. Доходи зоопарку вона викидає на начебто будівництво невідомих вольєрів, на невідомі ремонти. Ми всі побачили, гроші розкрадаються. По-іншому сказати не можна.

Про це все ми оголосили на прес-конференції перед святкуванням 100-річчя зоопарку.

Після того все й почалося...

Наприклад, що зробили зі слоном… У слона є проблема – у нього ростуть нігті. Привезли фахівців із Німеччини, вони сказали посадити його на дієту.

Аби перестали рости нігті в слона, йому просто потрібно було перестати давати картоплю й хліб. Слону 40 років. Він має з’їдати по 200 кг їжі на день. А вони почали годувати його самим сіном, і за три місяці він скинув 1,2 тонни. Це п’ята частина його ваги. Якщо він ще трохи схудне, у його організмі почнуться незворотні процеси.

 

Слон у травні 2009 року

Слон у жовтні 2009 року

 

Звісно, що їм вигідно годувати слона лише сіном, бо воно коштує копійки, а так слон обходиться в 400 тисяч гривень на рік. Майже на половину вони скоротили практично всі раціони.

Щоправда, після нашої прес-конференції рівно через день слону збільшили раціон...

Зайдіть у будь-який зоопарк за кордоном, на тарілках у тварин завжди великий асортимент фруктів. Тварини ж як люди: сьогодні мавпочка захотіла банан, а завтра – уже хоче мандаринку. А в нас як дали моркву, то тварина й мусить жерти ту моркву...

Берзіна наче зумисне хоче завалити зоопарк… Скажімо, ліквідувала науковий відділ. Його немає в штатному розписі. Пішли наукові співробітники, котрі віддали цій справі багато років... Я п’ять років очолював просвітницький відділ. Зараз його теж практично немає. Ви навіть не знайдете екскурсовода, який би зміг розказати вам про тварин звіринця.

За останні півтора року її роботи з зоопарку пішло майже шість десятків спеціалістів. Залишилися ті, кому нікуди йти й ті, хто мовчить.

УСІ КОРМИ ДЛЯ ТВАРИН ПОСТАЧАЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ СВОЇХ ЛЮДЕЙ

У ЗМІ повідомлялося, що під час святкування 100-річчя зоопарку когось там побили…

Так, деякі працівники хотіли виступити з плакатами проти Берзіної, але їх побили. А хто побив? Юрист зоопарку з чоловіком директорки.

З чоловіком взагалі цікава ситуація. Він – не працівник зоопарку, проте вже довго там обертається. Урешті став консультантом зоопарку. І всі корми для тварин постачаються через нього.

Зараз звільнилася практично вся колишня охорона. Чоловік Берзіної завів свою...

Цікава ситуація також із турнікетами при вході в зоопарк. Їх установили ще у квітні минулого року. Спочатку казали, що вони коштують 140 тисяч гривень, потім вони чомусь стали коштувати 400 тисяч. Але ці турнікети досі не запрацювали.

Раніше ми замовляли на одній з фабрик друк квитків. Зараз є електронні квитки, які зоопарк сам і друкує. Уся інформація про продаж квитків зберігається в одному комп’ютері, який контролює теж людина чоловіка Берзіної.

Берзіну я знаю майже десять років... У неї дві судимості за підробку документів. Має погану славу в колах собакознавців, бо вона розвалила не одне собаче товариство.

НАМ ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ПРОДАВАТИ ТВАРИН, БО ЗООПАРК НЕ ВІДПОВІДАЄ НОРМАМ

У пресі час від часу з’являється інформація про жорстоке поводження з тваринами в зоопарку…

Ведмеді, які сидять у карцері, – це хіба не жорстоке поводження?!

 

Приміщення для утримання білогрудих ведмедів

 

Антилопа, яка цілу зиму сидить у приміщенні метр на метр, – це хіба не жорстоке поводження?! А хіба не жорстоке поводження, коли тварина весь час стоїть у мокрій тирсі?! Якщо літом тварини на волі, то цілий зимовий період – у концтаборі. Інакше я сказати не можу.

 

Умови утримання мавп

 

Наприклад, у зоопарку живе чотири шимпанзе-самки, вони цілими днями демонструють своє природне бажання до спарювання, бо їхній самець загинув, а нового їм ніхто й не збирається завозити. Хіба це не знущання над тваринами?

А яка проблема з придбанням самця?

А хто ж його продасть?! Ми ж не члени Європейської асоціації зоопарків – ЄАЗ. Європа не сприймає такого ставлення до тварин. Хто продасть шимпанзе в таку клітку-карцер?!

Протягом останніх півтора року директор зоопарку постійно мусувала тему – Київський зоопарк скоро вступить в ЄАЗ. На жаль, це все не відповідає дійсності. Нас ще у 2007 році виключили з ЄАЗ на п’ять років. З цією організацією гратися не слід, їм не можна розповідати, як у нас тут все класно, коли це далеко не так. У нашому зоопарку великі проблеми, по-перше, тому що його структура застаріла практично на всі сто відсотків, відчувається брак фінансування, хоча гроші, як я казав, є.

Прогляньте новини за останній час, ви побачите, що керівниця зоопарку весь час заявляла, що наш зоопарк скоро стане членом ЄАЗ. У кінці вересня вона поїхала в Данію, витратила на поїздку державні кошти, але приїхала ні з чим...

Після цього науковий відділ порушив питання – а куди ми рухаємося, що саме хочемо зробити для зоопарку? Відповідно, ми почали діяти. Звернулися до відомої активістки з захисту тварин Тамари Тарнавської. Вона одразу сказала, що ми маємо безліч матеріалу, аби виступити й показати у світі, у якому стані перебувають тварини.

Керівництво зоопарку витрачає шалені гроші на свої піар-акції, аби показувати й розказувати, як усе класно, але це далеко не так...

Чому у звіринці так багато порожніх вольєрів?

Те, що тварини гинуть, – природний процес. Але замість них ніхто не завозить живих, тому й порожніють вольєри...

Цього року також померли верблюд, зубр. Кілька верблюдиць теж сидять без пари...

Бегемот уже старий, носоріг – теж, щодо жирафів ведуться переговори про переведення їх у інший зоопарк. Слона мало не позбулися. Тобто вони хочуть винищити всіх великих тварин і відрізати від території зоопарку «маленький» шматочок землі в 14 гектарів.

Усі спеціалісти пішли, тварини вимирають, і для Берзіної незабаром це буде виправдання, мовляв, тварин нема, працівників нема, нам не потрібно аж 34 гектари землі – частину можна продати. Вони цього року хотіли вже запустити тут стоянку, але не вийшло, бо зоопарк віднесено до природоохоронної території.

 

Недобудований мавпятник

 

На вході в зоопарк знаходиться недобудований мавпятник. Водночас за цей рік я особисто за її командою приводив п’ять груп людей, яким було запропоновано побудувати на території зоопарку розважальний комплекс. А це десь 2–3 гектари землі. Це ж коли хтось вкладе гроші в побудову чогось такого, то потім, відповідно, захоче й приватизувати. Коли я вже звільнився, до мене продовжували телефонувати ці люди й хотіли, аби я їм порадив, чи варто вкладати гроші. Я сказав, що не за горами президентські та місцеві вибори, тому, гадаю, не варто ризикувати. Вони кажуть, що хочуть побудувати дельфінарій. Особисто я взагалі великий противник дельфінаріїв, тому що без відповідної реабілітації дельфіни через два роки гинуть. За кордоном завжди працює три групи дельфінів: одна працює, а дві – на реабілітації в морі. І вода в них справді морська, а не підсолена, як у нас.

 

У Берзіної інша ментальність. Щоб нормально функціонував зоопарк, тварин потрібно насамперед любити.

Нещодавно був дитячий зоопарк – зі свинями, курми… Дітки могли гратися, годувати свиней. Його вже розігнали...

Власник свиней з дитячого зоопарку хотів залишити їх на зимівлю в одній зі стаєнь. Берзіна відповіла так, що й повторювати не хочу. Надто люблю тварин...

Розмовляла Оксана Климончук (УНІАН)


постiйна адреса статтi:
http://kiev.unian.net/ukr/detail/1620

коментарі (10)

   ОСТАННІ НОВИНИ
30.04.10   В столиці проведуть інформаційні заходи про музеї та експозиції

В рамках просвітницького проекту «Київ – столиця українських музеїв»

30.04.10   У "Урала" забрали земельну ділянку на НСК “Олімпійський”

Рішення Київради

30.04.10   Піскун і Яструбинський отримали у Києві земельні ділянки

У приватну власність

30.04.10   Щодо конфліктного будівництва на вул. Ревуцького проведуть нові громадські слухання

Питання також вичать в департаменті судових справ міськради

28.04.10   З 1 травня у Києві розпочнеться робота трьох нових паркувальних майданчиків

Які обслуговуватиме "Київтранспарксервіс"

28.04.10   4-9 травня у центрі Києва вводитимуться обмеження в русі транспорту

У зв’язку з підготовкою та святкуванням Дня Перемоги

28.04.10   Голубченко сподівається, що Києву вдасться навести порядок з МАФами

До 2012 року

28.04.10   До Києва для участі у параді Перемоги прибули військовослужбовці Збройних сил Росії та Білорусі

75 росіян та 136 білорусів

28.04.10   З 11 травня “Київенерго” почне сезонні відключення гарячої води

У зв’язку з випробуванням мереж

28.04.10   Кортеж Януковича їздитиме через Гаванський міст

ЗМІ пишуть, що дорогу мосту спеціально розширено

28.04.10   В КМДА запевняють, що Платіні буде задоволений підготовкою столиці до Євро-2012

Вже у наступний приїзд до Києва

27.04.10   На заводі „Київприлад” загинуло двоє робітників

Через вибух місткості з магнієм

27.04.10   Прокуратуру просять перевірити рішення про приватизацію критого переходу до залізничного вокзалу

звернення Блоку Кличка

27.04.10   У разі ратифікації угоди по ЧФ РФ анонім пригрозив можливістю вибухів у метро Києва

Міліція здійснила перевірку метро та шукає особу, що телефонувала з погрозами

27.04.10   В зоопарку кажуть, що смерть слона могла спричинити отрута

Попередні результати розтину

27.04.10   Прокуратура розпочала перевірку причин і обставин загибелі слона у Київському зоопарку

За зверненням Берзіної та публікацій в ЗМІ

26.04.10   Податківці вилучили у бутіках велику партію елітних швейцарських годинників і коштовностей

Які реалізовувалися без відповідних документів

26.04.10   Черновецький доручив провести у Києві інвентаризацію радіоактивних відходів

Створено спецкомісію

26.04.10   Берзіна не виключає, що до отруєння слона причетні звільнені нею співробітники зоопарку

Каже, що одержувала погрози розправи і з тваринами, і з нею особисто

26.04.10   У Київському зоопарку заявляють, що слона Боя отруїли

У вольєрі знайшли варені яйця, які не входять до раціону харчування тварини

26.04.10   Уряд виділить 400 млн. грн. для завершення будівництва цього року метро на Теремки

І близько 1 млрд. грн. для будівництва мосту на Троєщину

26.04.10   Азаров ознайомився з ходом будівництва ряду об'єктів у Києві

А також подивився, як у місті проводиться суботник

26.04.10   Затверджено програму загальноміських заходів до Дня столиці та Дня Києва

Святкуватимемо 29-30 травня

26.04.10   У Києві висаджено понад 1000 дерев та 2000 кущів під час загальнодержавного суботника

Вивезено близько 1000 кубометрів сміття

26.04.10   Віталій Кличко очолив нову політичну партію «УДАР»

Яка працюватиме на загальнодержавному рівні

усі новини »»»

 
   АРХІВ
Вересень 2010
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
«««  •  »»» 
    Експорт в RSS+JS |  КОНТАКТИ |  УНІАН-монітор  |  ПЕРЕДПЛАТНИКАМ