Киев, Нестеровский пер., 3-5

Досягнення | Менеджмент | Корпоративна структура | Акц╕онерна структура | ╤сторична дов╕дка | Перспективи розвитку компан╕╖

Про компан╕ю > ╤сторична дов╕дка

╤сторична дов╕дка

╤стор╕я розвитку Компан╕╖

Нафтовидобувна промислов╕сть на територ╕╖ Укра╖ни ма╓ давню ╕стор╕ю ╕ ╓ одн╕╓ю ╕з найстарших у ╢вроп╕.

На Кримському п╕востров╕ нафту добували з колодяз╕в ╕ грязьових вулкан╕в ще в III стор╕чч╕ до нашо╖ ери. Дан╕ про видобуток нафти у Прикарпатт╕ датуються XIV стор╕ччям.

Значно ╕нтенсивн╕ше пошуки нафти в Зах╕дн╕й Укра╖н╕ почали проводитися п╕сля розробки технолог╕╖ розпод╕лу нафти на фракц╕╖.

У 1886 роц╕ почалося бур╕ння в район╕ м. Борислава (зараз Льв╕вська область). Це м╕сто стало одним з основних центр╕в нафтовидобутку. Видобуток нафти також розвивався в Надв╕рнян-ському та Долинському районах.

Бурхливого розвитку в╕тчизняна нафтова промислов╕сть зазнала у 50-60 роках XX ст у зв'язку з в╕дкриттям та ╕нтенсивною розробкою низки значних за запасами родовищ нафти ╕ газу у Зах╕дному (Передкарпатський прогин) ╕ Сх╕дному (Дн╕провсько-донецька западина) нафтових рег╕онах.

На початку 1945 року на баз╕ Укрнафтокомб╕нату створено Державне п╕дпри╓мство "Виробниче об'╓днання "Укрнафта", яке мало забезпечувати видобуток нафти в Укра╖н╕.

Найвищого р╕вня видобутку нафти в Укра╖н╕ було досягнуто у 1 972 роц╕ (14,5 млн. тонн), а газу - у 1 975 ╕ 1976 рр. (по 68,7 млрд. м3). Надал╕ видобуток вуглеводн╕в знижувався внасл╕док вичерпання вже в╕дкритих родовищ та скорочення обсяг╕в геологорозв╕дувальних роб╕т у зв'язку з в╕дкриттям великих запас╕в нафтових ╕ газових родовищ у Зах╕дному Сиб╕ру.

ВАТ "Укрнафта" створено в╕дпов╕дно до р╕шення Державного ком╕тету Укра╖ни по нафт╕ ╕ газу в╕д 23 лютого 1994 року № 57 шляхом перетворення (корпоратизац╕╖) Державного п╕дпри╓мства "Виробниче об'╓днання "Укрнафта" у в╕дкрите акц╕онерне товариство.

На сьогодн╕ ВАТ "Укрнафта" ╓ л╕дером нафтогазовидобутку в Укра╖н╕, ма╓ розширену мережу по переробц╕ власно╖ сировини.


 
 

 
 

 
 

 
 
   

На початок