This version of the page http://www.proradio.org.ua/news/2002jun.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-09-04. The original page over time could change.
:: Світ Радіо | ProRadio.Org.Ua: Новини радіо (Червень 2002) ::

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:












• Лилин Киев

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

 
 

:: Червень 2002 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 8-10-го червня 2010-го року у Києві відбудеться XVI Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний щорічний бізнес-форум професіоналів телерадіоіндустрії України. Головні галузеві напрямки: Телебачення. Радіомовлення. Телекомунікації. Кіновиробництво. Подробиці - в розділі "Оголошення".

   
   

  • Радіоанонс

  • Новини травня

  • Обговорити на форумі

  • До новин

   
  • 30.06.2002 Приблизно тиждень тому змінився музичний формат дніпропетровського "Альфа"-радіо (100.5МГц). Відтепер в ефірі станції лунає переважно джаз та інструментальна музика (Джерело: Інформацію надав ).
  • 29.06.2002 В ефірі маріупольського корпункту столичної мережі "Наше радіо" (106.5МГц) з'явилися місцеві включення. Поки вони складаються лише з реклами (Джерело: Інформацію надав ).
  • 28.06.2002 Тривають зміни в ефірі харківського радіо "Люкс FM" (101.5МГц), пов'язані з переходом на новий позивний. Тепер прийшла черга "перейменувань" ді-джеїв - зокрема, Андрій Разиграєв відтепер іменує себе Андрієм Громовим (Джерело: Інформацію надав ).
  • 28.06.2002 Вчора близько 17-ї години у Запоріжжі відновило мовлення місцеве "Доросле радіо Шансон" (107.0МГц) (Інформація з власних джерел).
  • 28.06.2002 Здійснюючи поступальний рух до переходу мовлення телерадіоорганізацій на державну мову згідно статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", - Національна рада з питань телебачення і радіомовлення своїм рішенням від 27 червня 2002 року зобов'язала телерадіоорганізації України протягом одного року перейти на ведення програм власного виробництва державною мовою (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.06.2002 На хвилях столичної сателітарної радіомережі "Люкс FM" (Київ-103.1МГц та 69.68МГц, Чернівці-102.5МГц, Миколаїв-107.1МГц, а також частково - Донецьк-100.0МГц, Красноармійськ-100.7МГц, Краматорськ-105.7МГц, Артемівськ-106.6МГц, Маріуполь-105.8МГц, Харків-101.5МГц) з'явилася вітальна програма "Вечірній дзвін або Пісня на добраніч". Програма лунає в ефірі щодня з 23.00 до півночі (отже, у Харкові її поки не чують), а музичні замовлення приймаються на студійний пейджер за номером 8-703-33-040-50, а також на електронну скриньку - . Щоправда, варто відзначити, назва програми є не дуже вдалою з "історичного" погляду: у минулому вітальна програма "Вечірній дзвін" тривалий час існувала в ефірі мережі "Просто Раді.О". Тим часом, з 24-го червня в ефірі станції знов щодня о 12-ій та 18-ій годині виходить ігрова програма від компанії "Крим Вейн" (Власна інформація).
  • 27.06.2002 Спільні проекти столичної синдикейшн-компанії "ФДР Радіоцентр" та маріупольського корпункту столичної сателітарної радіомережі "Русское радио Україна" (105.3МГц) виходитимуть в ефір за таким графіком: "Авто Про" - будні 12.30 та 20.30; "Важка ділянка Top Ten" - понеділок та п'ятниця 22.30 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 27.06.2002 На сьогоднішньому засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення під головуванням Бориса Холода обговорила питання про висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України 4-го скликання. На засіданні виступили президент Національної телекомпанії України Ігор Сторожук та президент Національної радіокомпанії України Віктор Набруско. Вони поінформували членів Національної ради про діяльність двох найпотужніших теле- і радіомовників України, висловили думки щодо їх ліцензування. В обговоренні даного важливого питання взяв участь голова підкомітету електронних ЗМІ парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Володимир Яворівський. За підсумками обговорення Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення, яким зобов'язала Національну телекомпанію України та Національну радіокомпанію України забезпечити розміщення державного замовлення на висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України 4-го скликання. Національна рада звернеться до Верховної Ради України та Президента України з пропозицією узгодити питання щодо засновництва НТКУ та НРКУ у відповідності до статті 13 "Закону України про телебачення і радіомовлення". Вирішено також, що питання про видачу ліцензій Національній телекомпанії України та Національній радіокомпанії України буде розглянуто на засіданні Національної ради до 15 липня 2002 року (Джерело: Сайт Національної ради).
  • 27.06.2002 Вечірня вітальна програма радіо "Люкс FM Харків" (101.5МГц) після остаточної зміни позивного змінила назву. Відтепер це не "Любой каприз", а "О, Мама Міа! Або ніч в опері". Свого часу, у 2000-2001-у роках, таку назву використовувало для вечірньої вітальної програми радіо "Хіт FM Харків" - попередник нинішнього "Люкса" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 27.06.2002 У штаб-квартирі радіо "Свобода"/"Вільна Європа" категорично спростували інформацію деяких російських ЗМІ про нібито вирішене питання про переїзд радіостанції з Чехії до Латвії. У бесіді з кореспондентом РІА "Новости" прес-секретар радіостанції Соня Вінтер підтвердила у середу, що у Прагу прийшов лист прем'єр-міністра Латвії Андріса Берзіньша з пропозицією перемістити радіостанцію з Праги у Ригу. За її словами, президент радіо "Свобода" Томас Дайн у посланні у відповідь висловив подяку уряду Латвії за зроблену пропозицію. Однак, це не значить, що "Свобода" їде до Риги, підкреслила вона. Прес-секретар підтвердила, що пошуком нової будівлі для штаб-квартири радіостанції у Празі зайнялись аґенції нерухомості. Уряд Чехії не зміг запропонувати об'єкт для переїзду радіо "Свобода", який відповідав би всім необхідним вимогам мовлення. Міністерство закордонних справ Чехії, за дорученням Ради безпеки країни, вже більш ніж півроку веде офіційні переговори з керівництвом радіостанції про переїзд "Свободи" з центру Праги у більш безпечне місце через можливу загрозу теракту. Прес-секретар підтвердила, що у липні у Празі пройде засідання Ради директорів радіостанції. Серед питань, які планується обговорити, буде і проблема, пов'язана з переїздом "Свободи" (Джерело: РІА "Новости").
  • 27.06.2002 Головний редактор київської радіостанції "Континент" (100.9МГц) Сергій Шолох планує сьогодні подати позов до Європейського суду з прав людини проти держави Україна. Приводом для звернення стало рішення Нацради з питань телерадіомовлення позбавити радіо "Континет" ліцензії. На думку керівника станції Шолоха, таким чином було порушено 10 статтю Європейської конвенції з прав людини. Про це повідомляє радіостанція "Deutsche Welle" (Джерело: "ForUm").
  • 27.06.2002 Вчора у Харкові на частоті 101.5МГц (ТРК "Клас"), де досі працювало радіо "Хіт FM Харків" з частковими нічними ретрансляціями столичного радіо "Люкс FM", протягом усього дня час від часу лунала заставка "Радио Люкс - скоро!" ("Радіо Люкс - незабаром!"). Востаннє позивний "Хіт FM" пролунав на цій хвилі о 18.00, а з 18.30 в ефірі вже використовувалася торгівельна марка "Люкс FM" - як у джинґлах, так і у рекламних блоках. О 19.00 розпочалася вітальна програма "Фонтан емоцій", "одяг" якої лишився старим, однак, всі згадки про "Хіт FM" у джинґлах і перебивках було замінено на "Люкс FM". Координати зв'язку - пейджер та телефон - лишилися без змін (так само, як і ведучі), а ось електронна адреса тепер нова - замість " " слід писати " ". А ось сигнал RDS на частоті 101.5МГц "перебудувався" вже давно, і тепер окрім погоди та реклами пише "*LUX-FM*" (замість "*HIT -FM*"). Варто також відзначити - мовлення столичного радіо "ХІТFM Україна" у Харкові як і раніше ведеться на частоті 105.7МГц (Джерело: Інформацію надав ).
  • 27.06.2002 Вчора у місті Маріуполі на частоті 106.5МГц розпочалися ретрансляції програм столичної сателітарної радіомережі "Наше радіо". Поки триває налагодження передавача - звучання станції не є дуже якісним. Маріупольським партнером радіостанції стала місцева ТРК "Сігма" (тел: (0629)-37-20-13). Тим часом, в ефірі маріупольського корпункту столичного мережевого "Русского радио Україна" (105.3МГц) з'явилися програми виробництва столичної компанії "ФДР Радіоцентр" - зокрема, хіт-парад української музики "Важка ділянка Top Ten" та автомобільна програма "Авто-Про". У минулому ці програми виходили в ефір на старому радіо "Лавенсарі" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 26.06.2002 28-го червня у "Sun City Славутич" пройде Перший Всеукраїнський Конкурс "Містер Європа Плюс", організований столичною радіостанцією "Europa Plus Київ" (Київ-107.0МГц та Луганськ-104.8МГц). 16 молодех змагатимуться у кмітливості, силі, вроді, привабливості та таланті. 16 найкращих серед кращих за підсумками персональних співбесід претендентів з усієї України боротимуться за право стати першим у країні Містером Європа Плюс. Конкурс розпочнеться о 21.00 і обіцяє масу приємних речей - подарунки від Європы Плюс усім глядачам, захоплюючі змагання, чудова концертна програма за участю українських та російських зірок, танці, веселощі, фейєрверк, чудовий настрій, нові знайомі та старі друзі - ведучі конкурсу - ді-джеї радіостанції Європа Плюс Олег Дмітрієв, Аліна Бессонова, Анастасія Зоріна та Сергій Комаровський. Щодо учасника конкурсу, який виборе звання "Містер Європа Плюс", то, окрім подарунків від спонсорів, він отримає можливість підписання річного контракту на роботу в ефірі радіо "Europa Plus Київ" у якості ді-джея. Також під час конкурсу буде обрано Містера глядацьких симпатій (Інформація з власних джерел).
  • 26.06.2002 Колектив Одеського обласного радіо не згоден з рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яким відмовлено у продовженні ліцензії на частоту 104.3 мегагерца, і подає до суду. Про це йдеться у Відкритому листі колективу облрадіо Президенту України Леоніду Кучмі, переданому УНІАН. Як зазначають автори листа, "упродовж 72 років колектив Одеського обласного радіо ще ніколи не був у такій скруті і приниженні". У зверненні йдеться, що 20 червня поточного року Нацрада з телебачення і радіомовлення відібрала в облрадіо частоту 104.3МГц, на якій велося мовлення з 1998 року. "Причому порівняно недавно заснованому "АРмянскому радио" передано дві частоти - 104.3 і 103.8 (насправді, дві окремі структури, які користуються однаковим позивним - ред.), а єдине в реґіоні україномовне радіо "На Троїцькій" позбавлено єдиної", підкреслюється у листі. Колектив радіожурналістів "глибоко обурений рішенням Нацради з телебачення і радіомовлення про відмову нашому радіо у продовженні ліцензії на частоту 104.3МГц, на якій ми ведемо мовлення з 1998 року, оскільки цим рішенням від 20 червня фактично перекреслюються будь-які перспективи розвитку державного радіомовлення в реґіоні". Як зазначають автори листа, Нацрада, "на словах заявляючи про те, що пріоритет при наданні ліцензій надаються україномовним радіостанціям і тим, які вже працювали на певній частоті, насправді ухвалює рішення на користь комерційних радіостанцій, де нема жодного українського слова". За словами директора облрадіо Сергія Комара, рішення Нацради про передачу двох частот "Армянскому радио", що ставить за мету забезпечувати інтереси 20-тисячної вірменської громади Одещини, "призведе до скорочення обласного мовлення на 12 годин на добу, що, власне, є замовленням Держкомінформполітики. А далі - до скорочення кадрів облрадіо і безробіття високопрофесійних журналістів". "Прикро, що людям з такими підходами доручено формувати інформаційний телерадіопростір держави", - зазначається у відкритому листі колективу Одеського облрадіо (Джерело: "УНІАН").
  • 26.06.2002 Починаючи з 1-го липня, всі вітальні програми на хвилях столичної сателітарної радіомережі "ХІТFM Україна" (Київ-96.4МГц, Одеса-101.0МГц, Сімферополь-101.2МГц, Донецьк-101.2МГц, Дніпропетровськ-102.0МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Євпаторія-105.9МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Севастополь-107.0МГц, Луганськ-100.4МГц, Львів-101.7МГц, Харків-105.7МГц, Чернігів-106.8МГц, Хмельницький-107.1МГц, Кам'янець-Подільський-107.5МГц, Херсон-107.6МГц) виходитимуть під маркою "Будь-яка примха". Відповідно, назви "Фонтан емоцій", "Хітовий пейджер", "Хіт на обід" не використовуватимуться (Джерело: Інформацію надав ).
  • 25.06.2002 Віднедавна в ефірі радіостанції "Хіт FM Харків" (101.5МГц) з'явилася нова ведуча - Маша Мєдвєдєва (Джерело: Інформацію надав ).
  • 25.06.2002 Віднедавна в ефірі столичного мережевого радіо "Мелодія" (Київ-101.1МГц, Дніпропетровськ-101.5МГц, Донецьк-102.6МГц та 71.75МГц, Харків-103.0МГц, Запоріжжя-104.5МГц, Мелітополь-104.7МГц, Токмак-102.5МГц, Кіровоград-106.7МГц) з'явилася нова програма - "Розсипи століття". Вона лунає в ефірі щодня о 14.20 та розповідає про життя і творчість відомих діячив культури та мистецтва минулого століття (Власна інформація).
  • 25.06.2002 У Верховній Раді "є 216 голосів за відставку" Нацради з телебачення і радіомовлення. Про це, передає кореспондент ForUm'у, заявив голова парламентського Комітету з питань свободи слова Микола Томенко під час неформальної зустрічі з представниками черкаських ЗМІ на минулих вихідних. Як сказав Томенко, потрібно ще трохи попрацювати і - або 4 липня, або, крайній термін, у вересні - відставка відбудеться. На думку Миколи Томенка, вона необхідна хоч би тому, що нинішня Нацрада обрана колишнім парламентом. Політолог вважає "неприродним", що Верховну Раду в Нацраді представляють яблучник і демсоюзівець, тоді як їх партії програли вибори. Та і взагалі, за його словами, вся Нацрада - "дніпропетровська". У той же час голова комітету Верховної Ради зауважив, що питання про кадровий склад Нацради - далеко не головне питання, що вимагає невідкладного рішення. "Займаючись питаннями свободи слова, я розумію, що займаюся тим, чого немає сьогодні в Україні", - сказав Микола Томенко. Однак проблема свободи слова і преси, на його погляд, навряд чи може бути вирішена найближчим часом. Зате можна буде спробувати вирішити інші проблеми. Наприклад, в сфері рекламної діяльності. Комітет збирається "загнати" рекламу алкоголю та тютюну в нічні години, але зате дозволити їх рекламувати відкрито (а не так, як зараз, коли рекламується ніби не горілка, а товарний знак). За словами Миколи Томенка, повна заборона реклами такої продукції просто підірве фінансову основу українського телебачення. Як "моральна компенсація" за нічну рекламу телеканали вдень будуть крутити соціальну рекламу про шкоду куріння і пияцтва - в межах 10-20% від вартості нічної реклами. Комітет також збирається навести порядок в кабельному телебаченні, де існує небезпека монополізації цієї сфери діяльності (особливо це стосується столиці). Також, за словами Томенка, не будуть забуті і резонансні справи - на контролі Комітету розслідування справи Георгія Ґонґадзе, справи Ігоря Александрова, справа Олега Ляшка (суд над яким повинен початися в Черкасах 25 червня). Ці і безліч інших проблем парламентському Комітету покликана допомогти вирішувати Громадська рада з інформаційної політики, про створення якої Микола Томенко обіцяв оголосити вже цього тижня. За попередніми даними, до складу Ради ввійдуть близько п'ятдесяти осіб (Джерело: "ForUm").
  • 23.06.2002 Тим часом, з ефіру столичного радіо "Power FM" (Київ-104.0МГц, Дніпропетровськ-104.0МГц) зникли політичні новини (Власна інформація).
  • 23.06.2002 Збільшилася кількість інформаційних випусків на хвилях столичної сателітарної радіомережі "Kiss FM" (Київ-106.5МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Черкаси-105.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц). Відтепер новини на цій хвилі лунають не лише у будні, але й у вихідні (Власна інформація).
  • 22.06.2002 В ефірі ужгородського радіо "Світ FM" (104.7МГц) від 17-го червня щодня у будні з 6.30 до 9.00 лунає ранкове шоу "Світанок". Програму ведуть по черзі два різних ведучі (Джерело: Інформацію надав ).
  • 21.06.2002 Реєстрація електронних засобів масової інформації має бути передана в сферу діяльності Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення. Про це сьогодні заявив глава цього комітету Іван Чиж в інтерв'ю кореспонденту ForUm'у, відповідаючи на питання про ефективність співпраці Держкомінформу з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення. Чиж підкреслив, що Держкомінформ сьогодні "фактично непричетний" до появи нових ТРК і не реєструє їх. Водночас, зазначив він, наприклад, в Росії Міністерство інформації проводить і ліцензування, і реєстрацію. За його словами, внаслідок цього не виникає протиріч між компетенцією різних відомств. Держкомітет "не посягає на право Нацради видавати ліцензії", але реєстрація має бути передана у відання Держкомінформу, зазначив Чиж, додавши, що комітет буде підіймати це питання. Коментуючи діяльність Нацради, глава Держкомінформа зазначив, що проблеми з ліцензуванням інформаційного простору Нарадою дійсно існують. Зокрема, зазначив Чиж, в ряді прикордонних регіонів країни частотами володіють представники сусідніх держав і повністю контролюють інформаційний простір України, а Україна не може необхідним чином впливати на цей процес (Джерело: "ForUm").
  • 21.06.2002 Глава Нацради з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод заявляє, що визнання парламентом незадовільною діяльності Нацради за 2001 рік не спричинить відставку членів Нацради. Про це пан Холод заявив сьогодні в інтерв'ю журналістам. Аргументуючи свою думку, він нагадав норму Конституції про те, що підставою для ротації Нацради з питань телебачення і радіомовлення є визнання цієї діяльності незадовільною президентом України і парламентом. "Однак президент вже затвердив звіт Нацради за 2001 рік, хоч і з критичними зауваженнями", - сказав Борис Холод. Тому можливо рішення Верховної Ради про визнання діяльності Нацради незадовільною не буде достатньою підставою для ротації Нацради, вважає він. Холод також зазначив, що норм закону, які дозволяють президенту переглянути своє рішення по Нараді не існує (Джерело: "ForUm").
  • 21.06.2002 Комітет з питань свободи слова і інформації Верховної Ради внесе на розгляд парламенту узгоджений з усіма фракціями перелік кандидатів на посади в Нацраді з питань телебачення і радіомовлення від парламенту. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив сьогодні в інтерв'ю журналістам глава комітету Микола Томенко. За його словами, комітет також збирається звернутися до президента з рекомендацією змінити свою частину Нацради. Тільки після цього, вважає Томенко, можна буде говорити про те, хто зможе очолити новий склад цього органу. Депутат також висловився за необхідність обговорення з главою держави питання про те, щоб наступний склад Нацради очолив представник не президентської "четвірки", а "четвірки" від парламенту. За його словами, фракції внесуть свої кандидатури наступного тижня (Джерело: "ForUm").
  • 21.06.2002 "Фінансова мотивація" рішень Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо закриття низки ТРО (з формулюванням про неприбутковість цього мовника, про неповернення ним кредитів тощо) не є виправданою з точки зору законодавства, оскільки Нацрада не є фінансовим органом. Про це заявив сьогодні голова комітету з питань свободи слова та ЗМІ Верховної Ради України Микола Томенко, виступаючи у парламенті з доповіддю за підсумками звіту про діяльність Нацради з питань телебачення і радіомовлення. У той же час, пан Томенко відзначив, що Нацрада не позбавляє ліцензії ТРО, зокрема, за порушення ними нормативів законодавства про мінімально необхідну кількість продуктів національного виробництва у програмах деяких ТРК. За словами Миколи Томенка, Нацрада у ряді випадків без достатнього обґрунтування надавав телерадіокомпаніям статус "мережевого мовника" з витікаючим від цього статусу приоритету при визначенні переможців конкурсів на право мовлення на частоті. Він вказав на ряд компаній, які отримали статус мережевого мовника одразу після створення. Або ведучи мовлення лише у Києві. У той же час, наприклад, радіокомпанія "Довіра" статусу "мережевого мовника" не отримала, незважаючи на те, що компанія веде мовлення у низці міст. Пан Томенко нагадав, що президент України Ленонід Кучма минулого року "дивувався" закритості діяльності Нацради і процесу ліцензування, який проводить цей орган. Микола Томенко також зазначив, що він готовий надати Генеральній прокуратурі України низку матеріалів щодо діяльності Нацради з питань телебачення і радіомовлення. За словами Томенка, в його комітеті є матеріали щодо діяльності Нацради, які можуть являти інтерес для Генпрокуратури та інших правоохоронних органів. Томенко заявив, що умовою передачі матеріалів комітету в Генпрокуратуру є згода на це Верховної Ради.Депутат Євген Жовтяк, який виступив після Томенка, представив проект постанови комітету Верховної Ради України з питань ЗМІ та свободи слова по звіту Нацради. Відповідно до цього проекту діяльність Нацради за 2001 рік пропонується визнати незадовільною та відправити Нацраду у відставку. Голосування по звіту Нацради заплановано на 4-е липня (Джерело: "ForUm").
  • 21.06.2002 За інформацією "Телекритики", Президент Леонід Кучма затвердив звіт Національної Ради з питань телебачення й радіомовлення за 2001 рік. Він задоволений її роботою і не бачить підстав для висловлення недовіри цьому органу. Президент видав відповідне розпорядження №218 від 20 червня (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 21.06.2002 Фракції "Наша Україна", СПУ і БЮТ висловлюються за ротацію складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Таку ідею вони запропонували сьогодні під час обговорення у Верховній Раді звіту Нацради за 2001 рік. У свою чергу представники фракції СДПУ(О) запропонували взяти звіт Нацради до відома, а члени фракцій, які входять до міжфракційного об'єднання "Єдина Україна" та комуністи не брали участі в обговоренні звіту. За словами члена СПУ Івана Бокого, Нацрада "служить одній людині - Леоніду Кучмі, а не народу України". Він наголосив на необхідності переобрати склад Нацради, "хоча б той, що призначається парламентом (4 члени з 8), щоб хоч трохи змінити склад ради, який не готовий служити демократії". Представник БЮТ Сергій Правденко наголосив, що українські телеканали мають змогу працювати "лише якщо вони лояльні до влади, якщо ж ні, Нацрада їх закриває". За його словами, "для того, щоб відбулись якісь зміни, треба міняти систему влади в державі, тому що інакше навряд чи буде створено кращий склад Нацради". Водночас він висловив переконання, що "міняти членів Нацради потрібно вже зараз, щоб дати моральну оцінку їх діям". Як сказав представник "Нашої України" Юрій Кармазін, коментуючи заяву голови Нацради Бориса Холода про те, що судові позови до Нацради не передбачені законом, "Конституція говорить про те, що оскарженими можуть бути рішення будь-якої установи, і рішення, які приймає суд, обов'язкові до виконання в той час, як Нацрада не виконує рішення судів". Він запропонував Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю, Комітету ВР з питань свободи слова та інформації, СБУ та Генпрокуратурі розібратись, "хто є власниками найбільших телекомпаній України". Крім того, член "Нашої України" Павло Мовчан запропонував націоналізувати телеканал "Інтер" і передати його частоту Верховній Раді, створивши парламентський канал "Рада", а представник цієї ж фракції Борис Безпалий висловив пропозиції доручити Генеральній прокуратурі "розібратись з діяльністю Нацради". Головуючий на засіданні перший віце-спікер Геннадій Васильєв доручив профільному комітету підготувати проект постанови за результатами розгляду звіту Нацради до наступного пленарного четверга (Джерело: УНІАН).
  • 21.06.2002 Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вважає, що Радіо "Свобода", фінансоване США, працює в Україні незаконно, оскільки воно не зареєстроване як суб'єкт мовлення. "Радіо "Свобода" знаходиться на суборенді радіо "Довіра", - сказав голова Нацради Борис Холод, виступаючи сьогодні у Верховній Раді. Він зазначив: "Щоразу, коли Нацрада намагається врегулювати питання про мовлення Радіо "Свобода" в Україні, - на нього чиниться тиск". Він також додав: "Мені іноді здається, нехай воно буде, так як воно є" (Джерело: "Українські новини").
  • 21.06.2002 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод висловлюється за прийняття Інформаційного кодексу України. Звітуючи сьогодні у парламенті про діяльність Нацради у 2001 році, пан Холод підкреслив, що, на погляд Нацради, необхідно кардинально оновити законодавство в інформаційній сфері. Зокрема, сказав він, потребують удосконалення закони про інформацію, про телебачення і радіомовлення, про рекламу, про авторські і суміжні права, про Нацраду. Як наголосив Борис Холод, ці закони потребують не лише "косметичних змін, а глибокої переробки, враховуючи те, що вони були прийняті шість років тому". На його переконання, відповідні українські закони мають бути приведені до євростандартів. Також голова Нацради висловився за доцільність ухвалення закону про кабельне телебачення і закону про суспільну мораль, який би "дозволив боротися з насильством і порнографією на телеекранах". Голова Нацради торкнувся також інших питань. Зокрема, він відзначив, що в Україні відсутні можливості для повноцінного існування 700-800 телерадіокомпаній. Борис Холод наголосив, що зараз в Україні існує 831 телерадіокомпанія, проте 114 (15%) з них не працюють взагалі, а 378 діючих (60%) - збиткові. Він підкреслив, що більшість існуючих ТРК неспроможні ні фінансово, ні творчо здійснювати якісне мовлення в Україні. На його думку, цьому не сприяє й той факт, що 90% прибутків від реклами в Україні розподіляють між собою три телеканали - "Інтер", "1+1" та УТ-1, а також якоюсь мірою "Новий канал", СТБ та ICTV, інші ж 700 компаній "мають на всіх 10%". Борис Холод поцікавився: "Чи можуть за такі кошти розвиватись ці телекомпанії?". Саме цим він пояснює взятий Нацрадою курс на реструктуризацію мовлення в Україні. Голова Нацради наголосив на необхідності "підходити більш прискіпливо до видачі ліцензій телерадіоканалам". Він висловив переконання, що для отримання ліцензії ТРК повинна бути фінансово і кадрово забезпеченою і довести, що вона може створювати якісні програмі. Говорячи про незадоволення телерадіокомапінй, яких позбавляють ліцензій у ході нинішнього переліцензування, Борис Холод зауважив, що торік до Нацради надійшло 2,5 тисячі заяв на отримання ліценізії, а Нацрада змогла видати лише 300. За словами пана Холода, "це природньо, коли з 2,5 тисяч ліцензію можуть вибороти менше 500, а решта незадоволені". Саме цим він пояснює численні позови до Нацради. Він також наголосив, що Нацрада відійшла від практики видачі ліцензій ряду компаній на один канал мовлення, оскільки це блокує їх розвиток, але таке рішення "збільшує число незадоволених". Водночас Борис Холод підкреслив, що судові позови до Нацради не передбачені законодавством і тому такі дії ТРК можна розцінювати як тиск на Нацраду (Джерело: УНІАН).
  • 20.06.2002 Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації на своєму засіданні одноголосно прийняв рішення запропонувати парламенту визнати незадовільною роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та висловити недовіру її голові Борису Холоду. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на народного депутата, голову парламентського комітету з питань свободи слова Миколу Томенка. Пан Томенко зазначив, що на своєму засіданні комітет окреслив суттєві недоліки у роботі Нацради, про які буде поінформовано народних депутатів завтра під час співдоповіді Миколи Томенка по звіту Нацради (Завтра, 21 червня, у Верховній Раді заплановано заслухати звіт Національної ради з питань телерадіомовлення - УНІАН.). При цьому Микола Томенко зазначив, що комітет напрацював пропозиції щодо обрання нового складу Нацради, і якщо Верховна Рада завтра визнає звіт Нацради незадовільним, то комітет запропонує схему, за якою до 14 липня можна буде обрати новий склад Нацради з питань телебачення і радіомовлення (Джерело: "УНІАН").
  • 20.06.2002 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення не має права на перебування в будинку №14 по вулиці Десятинній в Києві. Таке рішення прийняла сьогодні Київська міськрада на своїй сесії. Згідно з рішенням Київради, визнано рішення Київської міськадміністрації від 2-го листопада 2000 року "Про передачу в управління Національній раді з питань телебачення і радіомовлення будинку по вулиці Десятинній, 14" таким, що втратило дію. Київрада закріпила цю будівлю за Київським національно-методичним центром з охорони, реставрації і використання пам'ятників історії, культури і заповідних територій, повідомляє "Інтерфакс-Україна". Київській міськадміністрації доручено вирішити питання про розміщення у вказаному приміщенні Державного комітету управління у справах сім'ї та молоді (Джерело: "ForUm").
  • 20.06.2002 Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення має формуватися за іншими принципами, щоб бути дієвим функціональним органом, а не представляти інтереси тієї чи іншої фінансової групи, - вважає голова парламентського комітету з питань свободи слова та ЗМІ Микола Томенко. Про це він заявив 19 червня на прес-конференції у Верховній Раді. За словами Томенка, звіт Нацради про роботу за 2001 рік, запланований у Верховній Раді на п'ятницю, 21 червня, має призвести до конструктивної розмови щодо нових принципів формування Нацради. "Ми будемо все робити, щоб у цьому питанні не було політичної дискусії. Важливо показати, що теперішній склад Нацради не функціональний і недієвий не тому, що там погані люди, а тому, що самі принципи її формування виявилися хибними", - сказав Томенко. На його думку, за два тижні до парламентських канікул будуть прийняті необхідні рішення, аби у вересні запропонувати Верховній Раді нові принципи обрання членів Нацради і оголосити конкурс на ці посади (Джерело: Портал "Український Медіа-Сервер").
  • 19.06.2002 В ефірі маріупольської студії "Русского радио Україна" (105.3МГц) нещодавно з'явилася нова ігрова програма - "Русская тройка", яка лунає щопонеділка, щосереди та щоп'ятниці. У час "X" в ефірі оголошується цифра; якщо вона є у номері автомобіля, водію потрібно приїхати на указане ді-джеєм місце. Водії, які приїздять у зазначеній ведучим черговості, отримають призи - бензин (Джерело: Інформацію надав ).
  • 19.06.2002 Як ми вже повідомляли, своїм Указом від 17 червня 2002 року Президент України призначив членом Національної ради Мартиненка Олександра Владленовича. Таким чином повністю сформована "президентська четвірка", яку затверджує Леонід Кучма пропорційно до представництва від Верховної Ради України. Вакантне місце в "президентській четвірці" було після обрання члена Національної ради Миколи Баграєва депутатом Верховної Ради України і відповідно складення ним обов'язків по роботі в регулятивному органі з контролю та ліцензування електронних ЗМІ. Член Національної ради О.В.Мартиненко: народився 22 серпня 1960 року в м. Харкові. Закінчив економічний факультет Харківського держуніверситету. Працював в наукових установах та друкованих виданнях м. Харкова. З 1998 року - президент агентства "Інтерфакс-Україна". З листопада 1998 - в Адміністрації Президента України, прес-секретар, консультант Президента (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.06.2002 Змінився час виходу вечірнього випуску програми "Power Service", що в ефірі столичного радіо "Power FM" (Київ-104.0МГц та Дніпропетровськ-104.0МГц). Відтепер він лунає на хвилях станції на годину раніше - з 22.00 до 23.00 (Власна інформація).
  • 19.06.2002 За місяць роботи в режимі прямого ефіру "Громадське радіо" сформувало свою базову аудиторію - майже 8 000 відвідувачів з 49 країн світу. Серед зарубіжних інтернет-слухачів перед ведуть шанувальники з Канади, США, Польщі, Німеччини, Угорщини, Великої Британії, Росії, Ізраїлю та Австралії. Вони прочитали чи прослухали більше мільйона повідомлень. Оновлений тиждень тому сайт (додано великий аудіо-архів, повнотекстовий пошук і тематичний класифікатор) значно комфортніший у користуванні, а експорт новин на партнерські сайти має відчутно збільшити аудиторію. Якість роботи "Громадського радіо" оцінили реґіональні радіокомпанії. З середини травня репортажі та повідомлення кореспондентів "Громадського радіо" лунають у випусках новин на Галичині та Волині, Одещині та в Кіровограді, у Херсоні та Запоріжжі, Полтаві та Сумах, у Луганську та Ужгороді. Частина реґіональних партнерів транслюють шість щоденних і тижневих неполітичних програм радіокомпанії. Поки що важко визначити загальну аудиторію "Громадського радіо", тим паче, що найближчим часом розшириться коло партнерських радіостанцій та сайтів. Але так само, як і раніше, легко вказати на особу державного чиновника, який стоїть на перешкоді появи "Громадського радіо" в київському ефірі. За словами керівника проекту, президента Благодійного фонду "Громадське радіо" та гендиректора ТРК "Громадське радіо", це - голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод. Зараз триває підготовка судового позову, аби довести, що наприкінці травня Нацрада з порушенням процесуальних норм зумисне не допустила ГР до участі в конкурсі на "розмовну" частоту у місті Києві. Позов, згідно права, має бути поданий до 28 червня (Джерело: Інформацію надала ).
  • 18.06.2002 Змінився програмний директор столичної сателітарної радіомережі "Довіра FM" (Київ-107.4МГц, Полтава-100.0МГц, Вінниця-100.3МГц, Луганськ-101.8МГц, Шостка-102.5МГц, Дніпропетровськ-104.8МГц, Львів-105.4МГц, Донецьк-106.0МГц, Харків-106.1МГц, Ізмаїл-101.2МГц, Кіровоград-101.9МГц, Феодосія-106.1МГц). Відтепер замість Сергія Собуцького цю посаду обіймає Ігор Ларін (Інформація з власних джерел).
  • 18.06.2002 Вчора Президент України Леонід Кучма підписав Указ про призначення Олександра Мартиненка членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Раніше Микола Баграєв залишив посаду члена Нацради у зв'язку з обранням народним депутатом України. Відповідно, у "президентській" четвірці Нацради з'явилося вакантне місце (Джерело: Портал: "Корреспондент.Net").
  • 17.06.2002 У літньому сезоні трохи змінюється графік мовлення столичного "Дорослого радіо Шансон" (Київ-106.0МГц, Маріуполь-102.8МГц, Луганськ-102.3МГц та Полтава (частково)-100.6МГц). Зокрема, нічний випуск вітальної програми "КПЗ" триватиме на годину більше - з 0.00 до 3.00, а ранковий лінійний ді-джейський ефір розпочинатиметься на годину раніше - о 6.00 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 16.06.2002 Мовлення столичної радіостанції "Континент" знов повернулося на частоту 100.9МГц (з кінця березня цього року станція працювала на каналі 100.8МГц) (Власна інформація).
  • 15.06.2002 В ефірі харківського "Радіо Точка" (101.1МГц) з'явилася нова ігрова програма - "Біглий вогонь", що виходить у будні о 16.30. Гра подібна до "Гри без слів", що на хвилях станції "Русское радио Україна": так само слухачі мають телефонувати у студію та вгадувати виконавців за музичним фраґментом (Джерело: Інформацію надав ).
  • 14.06.2002 З понеділка, 17-го червня, вітальна програма "Здравствуйте, я ваша тётя", що лунає на хвилях столичного радіо "Nostalgie" (99.0МГц та Real Audio) у будні, виходитиме в ефір на годину пізніше - з 14.00 до 15.00 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 14.06.2002 Народний депутат Євген Жовтяк ("Наша Україна") ініціював проект постанови про звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. За словами автора проекту, потреба заслухати звіт Нацради викликана "самою її діяльністю чи, скоріше, бездіяльністю, яка дуже часто порушує права суб'єктів теле- і радіомовлення і поводиться більш ніж дивно при ухваленні рішень про переліцензування". Депутат не виключає, що у разі негативної оцінки звіту, буде поставлене питання про ротацію парламентської "четвірки" у повному складі. Голова парламентського Комітету захисту свободи слова Микола Томенко підтвердив, що в парламенті зареєстровано кілька законопроектів, які стосуються діяльності Нацради, в тому числі і проект Євгена Жовтяка. Зі свого боку Комітет також пропонує розглянути звіт Національної ради вже на цій сесії. "Ми чітко прийняли рішення, що звіт треба розглянути якнайшвидше, - сказав голова парламентського комітету, - і очевидно вже у вівторок Комітет ухвалить рішення по звіту: чи визнати діяльність незадовільною і прийняти відставку, чи визнати задовільною". На думку Миколи Томенка є принциповим, щоб Нацрада мотивувала у своєму звіті ті рішення, які приймалися нею протягом 2001 року. "Я думаю, що настрій членів Комітету є такий, що якщо Нацрада не знайде якихось додаткових серйозних аргументів стосовно своєї політичної незаангажованості і кон'юнктури під час парламентських виборів, Комітет буде стояти на позиціях висловлення недовіри," - підсумував Микола Томенко (Джерело: Портал "Інститут Масової Інформації").
  • 14.06.2002 У Миколаєві на хвилях місцевого корпункту одеського радіо "АвтоFM" (102.1МГц) вже кілька днів йде мовлення з миколаївської студії. Лунають хіти закордонної та пост-радянської музики 90-х років, а також трохи хард-н-хеві та шансону. Після кожної композиції лунають слоґани "Поехали" та "Перестраивайся в наш ряд" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 13.06.2002 З 11-го червня сумське радіо "ВсеSweet" (106.0МГц) розпочало трансляцію своїх програм у всесвітній мережі Інтернет. Мовлення здійснюється цілодобово у форматі MP3 за сприяння сумського ТЦ "Радіо Системи". Якість трансляції - 24Kbps (3КБ/сек). Максимальна кількість слухачів, які можуть слухати ефір одночасно - 32. Трансляцію станції можна запустити за URL-адресою http://radio.sumy.ua:8000 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 13.06.2002 Очікується, що незабаром на частоті 106.5МГц у місті Маріуполь розпочнеться мовлення столичної радіомережі "Наше радіо" (Інформація з власних джерел).
  • 13.06.2002 На хвилях столичного "Радіо РОКС Україна" (103.6МГц та 67.70МГц) з'явилися інформаційні випуски. Вони являють собою коротенькі зведення новин з України та з-за кордону без жодної аналітики, що лунають вдень кожні 20 хвилин. Ведучий інформаційних блоків в ефірі не представляється, а підзвучка звучить практично на тому ж рівні гучності, що й його голос. Початок роботи інформаційної служби такого типу анонсувався станцією ще з середини березня, однак, як бачимо, тоді вони не спромоглися її запустити (Власна інформація).
  • 13.06.2002 Сьогодні своє 8-иріччя святкує одеське мережеве "Просто Раді.О" (Одеса-105.3МГц, Київ-102.5МГц, Миколаїв-104.6МГц) - радіостанція АТ "Раді.О". Станція відкрилася 13-го червня 1994-го року в Одесі, і спочатку вела мовлення щодня з 18.00 до 2.00. Згодом, 21-го жовтня 1995-го року, станція розпочала мовлення на Київ на частоті 69.68МГц, де вела мовлення до травня 1996-го. Згодом, після перерви київського мовлення, ретрансляції у столиці відновилися на частоті 102.5МГц - 13-го вересня 1996-го року. У липні 1997-го року радіокомпанія розпочала мовлення у Миколаєві на частоті 104.6МГц. Навесні цього року станція почала транслювати свої програми через сателіт (Власна інформація).
  • 12.06.2002 Тим часом, програми "Дорослого радіо Шансон" з'явилися і у Полтаві. У цьому місті станція ретранслюється у нічному ефірі (23.00-7.00) на частоті 100.6МГц, поділяючи цей канал з місцевою радіостанцією "Полтава Плюс Шансон" (ТРК "ЮТА"), яка працює вдень (Інформація з власних джерел).
  • 12.06.2002 Сьогодні луганське радіо "Вояж" (102.3МГц) розпочало ретрансляцію програм "Дорослого радіо Шансон" з Києва. Відповідно, "Вояж" ідентифікую себе тепер як "Доросле радіо Шансон" і працює у форматі "шансон". Щоправда, ефір старого радіо "Вояж" також характеризувався певною долею музики у стилі "шансон" (Інформація з власних джерел).
  • 12.06.2002 Член партії Український народний рух, яка входить до блоку "Наша Україна", народний депутат Євген Жовтяк пропонує Верховній Раді висловити недовіру всьому складу Національної ради з телебачення і радіомовлення, в тому числі її голові Борисові Холоду. Про це сказано в зареєстрованому у Верховній Раді проекті постанови, текст якого мають Українські Новини. Жовтяк мотивує свою позицію тим, що, на його думку, Нацрада з телебачення і радіомовлення необґрунтовано позбавляє ліцензій незалежні теле- й радіокомпанії, про що свідчать численні судові позови. "Нацрада своїми діями найчастіше створювала штучні перешкоди в діяльності телерадіоорганізацій, у багатьох випадках - безпідставно позбавляє їх ліцензії на право мовлення", - сказано в проекті постанови. Жовтяк також підкреслює, що Нацрада своїми діями не сприяє розвитку інформаційного простору, а гальмує його. При цьому депутат звинувачує окремих членів Нацради в тому, що вони користуються службовим положенням у власних інтересах, а також лобіюють інтереси окремих бізнес-груп (Джерело: "Українські новини").
  • 12.06.2002 На Закарпатті розпочинає роботу проект "Громадське мовлення" Радіо Світ". Основна мета даного проекту полягає у створенні в Закарпатській області потужної незалежної радіомовної структури, яка спрямує свої головні зусилля на активізацію громадської думки, підтримку гармонійного розвитку стосунків між різними національностями нашого краю, на розвиток конструктивного діалогу влади і громадськості. Специфіка проекту "Громадське мовлення" полягає у його поліетнічності, полімовності та полірелігійності Закарпаття (зокрема ромська громада краю довгий час була позбавлена можливостей доступу до ЗМІ, а на РК "Громадське мовлення" створено повноцінну редакцію, яку сформовано з молодих ромів, що самостійно виготовляють власний радіопродукт). Тому створення подібної громадської радіостанції є суспільно важливою та перспективною справою. На сьогодні РК „Громадське мовлення" - це перша закарпатська радіомовна організація, яка володіє правом цілодобового мовлення. В ефірі звучатимуть лише програми місцевого виробництва. Проект створення реґіональної радіостанції був підтриманий міжнародними інституціями що спрямовують свої зусилля на розбудову в Україні відкритого суспільства - фонд "Відродження" та фонд "Рома Медіа". Організаційну структуру громадського радіо планується поділити на кілька напрямів: Суспільно-культурний напрям (в основі лежать програми повязані із важливими соціально-культурними питаннями і проблемами нашого суспільств, а також висвітлення у програмах регіональної історико-культурної та рекреаційно-туристичної тематики), інформаційно-аналітичний напрям (в основі лежить подача інформації та висвітлення разом з органами законодавчої, виконавчої та судової гілок влади основних питань сьогодення), музично-розважальний напрям (в основі лежить популяризація світової, української, регіональної естради та музики інших напрямів, а також проведення розважальних вікторин, дайджест-програм, молодіжних та спеціалізованих програм). Більша частина мовлення станції здійснюватиметься українською мовою, як найпоширенішою в реґіоні. Окрім того, враховуючи національну специфіку краю та поважаючи права етнічних меншин, а також сповідуючи ідею відкритого суспільства, програми вестимуться і на національних мовах (ромська, румунська, словацька, угорська та мови інших національностей, що проживають на Закарпатті). Радіо "Світ FM" працюватиме у діапазоні ультракоротких хвиль (частота 104.7МГц), охоплюючи своїм мовленням прикордонну територію, яка входить до Карпатського Єврореґіону (Україна, Словаччина, Угорщина, Румунія). Також мовлення ведеться на проводовому радіо (на каналі УР-2) для жителів міста Ужгорода та Ужгородського району (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 12.06.2002 Вже третій день поспіль мовчить запорізьке "Доросле радіо Шансон" (107.0МГц). Передавач компанії відключено від живлення (Інформація з власних джерел).
  • 12.06.2002 Столичне мережеве "Русское радио Україна" (Київ-98.5МГц, Кривий Ріг-101.0МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Кременчук-101.7МГц, Севастополь-104.5МГц, Донецьк-104.7МГц, Запоріжжя-105.1МГц, Маріуполь-105.3МГц, Вінниця-105.9МГц, Харків-106.6МГц та 70.79МГц, Одеса-107.4МГц, Черкаси-107.5МГц) збільшила кількість інформаційних випусків. Відтепер у будні новини на хвилях радіостанції лунають не лише вдень, але й вночі - на початку кожної години (Власна інформація).
  • 12.06.2002 Столична мережева радіостанція "Русское радио Україна" є ґенеральним інформаційним спонсором проекту "За склом-3. Тепер ти в армії", який проводиться "Новим каналом"; дві інші радіомережі - "ХІТFM Україна" та "Power FM" надають проекту інформаційну підтримку. Відповідно, в ефірі "Русского радио Україна" щодня можна чути зведення з "поля бою", прямі включення та інтерв'ю з учасниками проекту. "ХІТFM Україна" та "Power FM" щодня передають зведення з поля бою (Джерело: Інформацію надав ).
  • 11.06.2002 За повідомленням Web-сайту Єгора Прищепкіна "Prischepkin.Com", днями цей ресурс було зламано невідомими хакерами, отже ряд останніх повідомлень, що там містилися, включно з інформацією про звільнення Єгора з радіо "ХІТFM Україна", слід вважати такими, що не відповідають дійсності (Джерело: Сайт "Prischepkin.Com").
  • 11.06.2002 Збільшується обсяг мовлення київського радіо "Люкс FM" на хвилях радіо "Хіт FM - Маріуполь" (105.8МГц). Вчора "Люкс" було чути вже з 21.00 до 7.00 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 10.06.2002 Столичне радіо "Power FM" (104.0МГц) віднедавна приймає музичні замовлення у програму "Power Service" не лише на пейджер (8-703-304-0-304), але й за телефоном (044)-235-83-80 (Власна інформація).
  • 10.06.2002 Сьогодні о 7.55 головний редактор ужгородського радіо "Світ FM" (104.7МГц) Федір Шандор (у минулому - працівник місцевого радіо "107FM-NBM") офіційно презентував цю радіостанцію. Він, зокрема, зазначив, що відтепер 24 години на добу закарпатці матимуть змогу чути 100% власного продукту. О 8.00 в ефір вийшов перший випуск новин на хвилях радіостанції, а о 12.00 її мовлення стало стереофонічним (Джерело: Інформацію надав ).
  • 10.06.2002 Як повідомлялось, 5 березня 2002 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вперше обговорила питання про створення в Україні форматних (тематичних) каналів мовлення. Згодом був оголошений конкурс з чітко зазначеними форматами: на частоті 73.64МГц, м. Київ ("Розмовне радіо") та частоті 96.8МГц, м. Київ ("Класична музика"). Дані частоти розглядались в "пакеті". Відповідно до поданих концепцій, на конкурсних умовах було визнано переможця на "пакет": "Розмовне радіо" - 73.64 МГц, м. Київ та "Класична музика" 96.8 МГц, м. Київ - ТОВ "Українська радіогрупа", м. Київ. У зв'язку з оприлюдненням у пресі керівництвом Благодійної організації "Благодійний фонд "Громадське радіо" звинувачень на адресу Національної ради щодо результатів конкурсу на формат "розмовне радіо", прес-служба вважає за необхідне повідомити наступне: на час проведення конкурсу і визначення переможця із зазначенням умов ліцензії "Благодійний фонд "Громадське радіо" не мав статусу телерадіоорганізації. Відповідно до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (Стаття 1) "телерадіоорганізація - юридична особа, зареєстрована у встановленому чинним законодавством порядку, яка має право виробляти та розповсюджувати телерадіопередачі та програми". Згідно Статті 14 зазначеного Закону України заява для отримання ліцензії подається телерадіоорганізацією, яка претендує на отримання ліцензії та згідно отриманої ліцензії буде здійснювати мовлення. Отже, маємо факт невідповідності чинному законодавству поданих документів Благодійної організації "Благодійний фонд "Громадське радіо". Але невдоволена рішенням Національної ради (щодо визнання переможця) сторона (подібні ситуації відбувались з радіо "Континент", ТРК "Київ", ТРК "Іштар" і т.ін.), вдається до "перевіреного прийому": звинувачення конституційного органу в порушенні свободи слова, чи в якихось інших політичних мотиваціях. На жаль, деякі ЗМІ, без аргументів, а тим паче коментарів Нацради спішать оприлюднювати "скороспечені факти" - відзначає прес-служба Нацради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2002 4 червня в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбулась зустріч Голови Національної ради Бориса Холода та його заступника Віктора Лешика з Надзвичайним Повноважним Послом Канади в Україні Ендрю Робінсоном. На зустрічі було обговорено шляхи налагодження співробітництва між Національною радою України та Канадською Радою з питань радіо, телебачення і комунікацій. Борис Холод поінформував пана Робінсона про стан справ із розвитком телерадіоінформаційного простору нашої держави, наголосив на великому канадському досвіді в цій сфері, зацікавленості у розширенні зв'язків із Канадою, адже і там проживає багато вихідців з України. Голова Національної ради зазначив, що ратифікація Верховною Радою України Європейської конвенції про транскордонне мовлення сприяла б швидкому входженню України в європейський та світовий інформаційний простір. Віктор Лешик зокрема, наголосив, що на жаль, телерадіобізнес в Україні є досить заполітизованим. Тому причиною багатьох позовів до Національної ради є невдоволення тих чи інших політичних структур результатами конкурсних відборів на канали і частоти мовлення. Національна рада в свою чергу задекларувала лише професійний підхід до розгляду ліцензійних справ. Ендрю Робінсон познайомив з принципами діяльності Канадської Ради з питань радіо, телебачення і комунікацій, яка успішно, хоча і не безпроблемно, функціонує в державі уже кілька десятків років. Результатом зустрічі стала домовленість про налагодження партнерських стосунків між Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та Канадською Радою з питань радіо, телебачення і комунікацій, що сприятиме зближенню двох країн через електронні засоби масової інформації (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2002 Олександр Вєтров, який у минулому працював в ефірі столичної радіомережі "Kiss FM", а до того - в ефірі одеської радіомережі "АвтоFM", відтепер працює ведучим ранкових ефірів столичної радіомережі "ХІТFM Україна" (Власна інформація).
  • 9.06.2002 З запорізького "Дорослого радіо Шансон" (107.0МГц) звільнено ряд ведучих (головним чином, інформаційних), чия діяльність у минулому була пов'язана із місцевим опозиційним телеканалом "Хортиця" (Джерело: Запорізький відкритий форум).
  • 9.06.2002 Сьогодні о 2-ій годині 48 хвилин у Житомирі вибухом було знищено автомобіль, який належав подружжю Іваницьких, Тетяни і Ігоря - директору і головному редактору місцевого "КРОК Радіо" (102.2МГц). Вибух стався, за попередніми припущеннями, в результаті використання суміші типу славнозвісного "коктейля Молотова". Версій щодо можливих замовників і виконавців цього злочину стільки ж, скільки і недоброзичливців у каналу - стверджують на "КРОК Радіо". За словами працівників станції, її принципова позиція, як під час останньої передвиборчої кампанії, так і зараз - стосовно подій, які розгортаються у Житомирі навколо нової міської влади, суттєво дратує багатьох і багатьох представників як політичного, так і мафіозно-бізнесового "бомонду" міста. "Що ж - будемо вважати цей прояв люті платою за популярність, - заявляє Ігор Іваницький. - Нам зробили боляче - бо ми не настільки багаті, щоб заради популярності розкидатися новенькими авто, купленими, дійсно - за останні гроші... Але сволота, яка цим безглуздим вчинком вирішила нас "попередити" - мети не досягла! Тепер ми будемо - ще злішими! Ох! І начуєтесь же ви..." (Джерело: Інформацію надав ).
  • 9.06.2002 Сьогодні свій 10-тирічний ювілей святкує павлоградське радіо "Самара" (107.9МГц та 73.88МГц). Станція народилася 9-го червня 1992-го року і з того часу не зупинялася і не змінювала назви (Джерело: Інформацію надав ).
  • 9.06.2002 Сьогодні нинішньому складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення виповнюється два роки (Власна інформація).
  • 9.06.2002 5-го червня Єгора Прищепкіна звільнено зі столичного радіо "ХІТFM Україна" (Київ-96.4МГц, Луганськ-100.4МГц, Одеса-101.0МГц, Донецьк-101.2МГц, Сімферополь-101.2МГц, Львів-101.7МГц, Дніпропетровськ-102.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Харків-105.7МГц, Євпаторія-105.9МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Чернігів-106.8МГц, Севастополь-107.0МГц, Хмельницький-107.1МГц, Кам'янець-Подільський-107.5МГц, Херсон-107.6МГц). Відтепер Єгор не має жодного відношення до ефіру станції і працює у БК працівників водного транспорту (Джерело: Сайт "Прищепкин.Com").
  • 8.06.2002 В ефірі московської сателітарної радіoмережі "Europa Plus" (в Україні її програми у тому чи іншому обсязі ретранслюють радіо "Europa Plus Київ" (Київ-107.0МГц, Луганськ-104.8МГц), радіо "Europa Plus Донбас" (Донецьк-106.8МГц, Краматорськ-101.7МГц), радіо "Europa Plus Маріуполь" (104.0МГц), радіо "Europa Plus Крим" (Сімферополь-103.7МГц та 65.90МГц), радіо "Europa Plus Кременчук" (106.0МГц), радіо "Європа FM" (Дніпропетровськ-102.5МГц), радіо "103.1FM" (Херсон-103.1МГц), радіо "Система" (Кривий Ріг-105.2МГц та 67.61МГц) та радіо "101.5" (Севастополь-101.5МГц)) - нововведення. З 5-го червня станція пропонує півгодинні блоки музики нон-стоп без голосів ді-джеїв та реклами. Ці блоки з'являються в ефірі з 50-ї хвилини поточної години до 20-ї хвилини години наступної у проміжку від 10.00 до 18.00 за московським часом (Джерело: Портал "Onair.Ru").
  • 8.06.2002 У Дніпропетровську на частоті 100.5МГц приблизно тиждень тому розпочалося тестове мовлення нової радіостанції. В ефірі лунає музичний нон-стоп без позивних; чіткого формату немає - звучить і сучасна поп-музика, і музика минулих років, а також трохи шансону та діско (Джерело: Інформацію надав ).
  • 8.06.2002 З початку нової доби в ефірі столичного радіо "Ренесанс" (96.8МГц) окрім академічної класики з'явилася джазова музика (Власна інформація).
  • 7.06.2002 На хвилях столичного "MusicРадіо" (101.5МГц) з'явилася програма для рибалок. Вона має назву "Рибальське щастя" і лунає в ефірі щочетверга о 19.00 (Інформація з власних джерел).
  • 7.06.2002 Сьогодні приблизно о 18.30 розпочалося звукове мовлення на частоті 96.8МГц (власник - ТОВ "Українська радіогрупа"). Станція транслює класичну музику і працює з позивним "Радіо Ренесанс" (Власна інформація).
  • 7.06.2002 Маріупольське "Доросле радіо Шансон" (102.8МГц) скоротило обсяги місцевого мовленя; відтепер воно зводиться до випусків прогнозу погоди та рекламних блоків, натомість вітальні програми "КПЗ" зникли з ефіру. Решту часу займає ретрансляція програм одноіменної столичної станції (Джерело: Інформацію надав ).
  • 7.06.2002 Нещодавно столичне ДП ТРО "Довіра" (Радіо "Довіра FM") одержало ліцензію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення НР №0223, що надає станції право транслювати свої програми у містах Умань Черкаської області (102.1МГц) та Шостка Сумської області (102.5МГц) (мовлення в Умані має розпочатися найближчим часом; у Шостці на даній частоті станція вже працювала з осені 2000-го року - її там представляло ТОВ "Телеком-Радіо" - ред.) (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 7.06.2002 Відтепер запорізьке "Доросле радіо Шансон" (107.0МГц) має нові адреси електронних поштових скриньок; у їх складі - домен "@shanson.zp.ua" (зокрема, , , ). Тим часом, адреси "старого типу" - із доменом "@zarya.zp.ua" (такі як , , ) поки лишаються дійсними (Інформація з власних джерел).
  • 7.06.2002 Вінницька ТРК "Пілот" (101.4МГц), яка нещодавно відмовилася від ретрансляції програм столичної радіостанції "Europa Plus Київ", відтепер працює з позивним Радіо "Європа", що замінив позивний "Europa Plus Вінниця" (Інформація з власних джерел).
  • 7.06.2002 Донецьке радіо "MFM" (104.1МГц) почало публікувати в Інтернеті свій хіт-парад - "MFM Top 20". Знайти його можна за URL-адресою http://www.estart.dn.ua/radio/index.php (Власна інформація).
  • 6.06.2002 Чернівецьке радіо "Буковина" (67.97МГц та 837кГц) незабаром відновить мовлення. Офiцiйних пояснень чи вибачень не було як зi сторони керiвництва Чернiвецької обласної ДТРК "Буковина", так i зi сторони владних структур. Мовлення проводитиметься в повному обсязi на обох частотах. Про те, що радiо поновить свою роботу, стало вiдомо ще вчора з неофiцiйних джерел. Мовляв, таку обiцянку дав сам губернаторо-голова Бауер в ромовi тет-а-тет з керiвництвом ДТРК "Буковина". Заборгувала радiостанцiя майже 12 тисяч гривень. В iнтерв'ю чернiвецькiй газетi "Доба" заступник голови облдержтелерадiокомпанiї Т. Смолдирєва зазначила, що привiд до вiдключення улюбленого в областi радiо є "суто формальним". Вона стверджує, що керiвництву ОРТПЦ добре вiдомо, що "це борг не облтелерадiокомiтету, а Державного комiтету iнформацiйної полiтики, котрий мав би спецiально для цього видiляти кошти" (Джерело: Сайт радіо "Niko FM").
  • 6.06.2002 Поступово урізноманітнюється ефір полтавського радіо "Полтава Плюс Шансон" (100.6МГц). Відтепер на хвилях станції вже можна чути прогнози погоди, а також лінійні ді-джейські ефіри. Тим часом, змінився студійний телефон радіостанції "Полтава Плюс" (106.8МГц). Відтепер він має номер (0532)-56-93-28 замість (0532)-50-07-26 (Інформація з власних джерел).
  • 6.06.2002 Сьогодні увечері у Києві розпочалося тестове мовлення на частоті 96.8МГц, право використовувати яку вибороло днями у конкурсному відборі ТОВ "Українська радіогрупа". Передавач працює у режимі "відкритої несучої" (Власна інформація).
  • 6.06.2002 Віднедавна змінилася електронна поштова скринька сумського радіо "ВсеSweet" (106.0МГц). Відтепер вона має адресу замість (Джерело: Інформацію надав ).
  • 6.06.2002 В ефірі одеської сателітарної мережі "Просто Раді.О" (Одеса-105.3МГц, Київ-102.5МГц, Миколаїв-104.6МГц) з 31-го травня лунає програма "Японський щоденник". У ній спортивний оглядач радіостанції Олександр Суворов розповідає слухачам останні новини з Чемпіонату світу з футболу. Програма лунатиме до 30-го червня. Звертаємо вашу увагу на те, що станція відновила свій проект "Разводной ключ" - телефонні розігриші, які вперше з'явилися на "Просто" ще влітку 1997-го року (Власна інформація).
  • 6.06.2002 З ефіру радіо "Шансон-Одеса" (103.2МГц) зникли московські інформаційні випуски; відтепер на станції лунають лише одеські новини (Джерело: Інформацію надав ).
  • 6.06.2002 Переможцем конкурсу на мовлення у форматi "Розмовне радiо" на частотi 73.64МГц i "Класична музика" 96.8МГц у Києвi стало столичне ТОВ "Українська радiогрупа". Про це повiдомили аґенції "Iнтерфакс-Україна" в прес-службi Нацiональної ради з питань телебачення i радiомовлення; Національна рада нещодавно визначила переможців також і на "форматних" телеканалах (ТОВ "ТС Служба iнформацiї" (Київ) - 37-й столичний канал ("Екологiчний канал"), ТОВ "Тонiс-Пiвдень" (Київ) 25-й ТВК у Києвi ("Культурологiчний канал"), ТОВ "Запорiзька незалежна ТРК "ТВ-5" - 28-й ТВК Запорiжжя ("Спортивний канал")). Нацрада у вiдповiдь на обвинувачення з боку керiвництва Благодiйного фонду "Громадське радiо" також зазначає, що на час проведення конкурсу на формат "Розмовне радiо" i визначення переможця "Громадське радiо" не мало статусу телерадiоорганiзацiї. Як повiдомили аґенції в Благодiйному фондi "Громадське радiо", рiшення Нацради в органiзацiї вважають упередженим (Джерело: "Інтерфакс-Україна").
  • 6.06.2002 Радіостанція "Europa Plus Луганськ" (104.8МГц) віднедавна представляє у своєму ефірі кілька нових програм. Щовівторка, щочетверга та щосуботи о 17.30 на хвилях станції лунає 5-7-ихвилинна рубрика "Персональний комп'ютер", яка розповідає про комп'ютерну техніку та інформаційні технології. Щонеділі протягом усього дня в ефірі 5-тихвилинні випуски "Великої Історії Музики"; це огляд музичних подій тижня, що минає, історично-музичні факти тощо. Щодня в ефірі лунає пізнавальна програма "Згадати все!", що розповідає про минуле цього дня. Крім того, в ефірі станції можна почути матеріали про Чемпіонат світу з футболу, надані "Громадським радіо"; станція також використовує у своїх інформаційних випусках репортажі від цієї компанії (Джерело: Інформацію надав ).
  • 6.06.2002 Вже кілька днів поспіль не веде мовлення столичне "НАРТ"-радіо (70.40МГц) (Власна інформація).
  • 5.06.2002 Віднедавна радіо "Europa Plus Вінниця" (101.4МГц) припинило ретрансляцію програм столичного радіо "Europa Plus Київ"; натомість в ефірі лунають місцеві програми та голоси місцевих ведучих (Джерело: Інформацію надав ).
  • 5.06.2002 Група народних депутатів звернулася до Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення з вимогою надати детальну інформацію про те, як відбувався конкурс на частоту розмовного радіо (73.64МГц - ред.). Вони написали до Нацради листа із вимогою надати докладнішу інформацію про переможця - ТОВ "Українська радіогрупа" - та пояснити, критерії ухвалення такого рішення. Нацрада зобов'язана дати відповідь на депутатське звернення. Один з авторів листа, Микола Томенко, не виключає, що після цього з'явиться запит Верховної Ради про діяльність Національної Ради. Депутати із опозиційних фракцій говорять про необхідність ротації членів Нацради, оскільки вони призначені іншим складом парламенту. Також парламентарі мають намір звернутися до Президента України з проханням змінити і призначену ним четвірку членів цієї структури. Раніше таке ж звернення до Леоніда Кучми ухвалила спілка журналістів України (Джерело: Інформацію надала ).
  • 5.06.2002 Столичне мережеве "GALA"-радіо (Київ-100.0МГц та 69.02МГц, Одеса-91.0МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Вінниця-103.2МГц, Ужгород-102.4МГц, Дніпропетровськ-106.4МГц, Луганськ-106.5МГц, Донецьк-107.2МГц, Харків-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення) започаткувало серію публікацій інтерв'ю з ведучими у рубриці "Інтерв'ю" на своєму Web-сайті (http://www.galaradio.com). При підготовці цих інтерв'ю буде використано питання від слухачів, які можна надсилати на електронну скриньку (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 5.06.2002 Національна радіокомпанія України відновила трансляцію пленарних засідань сесії Верховної Ради на своєму 1-у каналі. Тим часом, трансляції з сесійної зали тривають і в ефірі столичного "Радіо РОКС Україна" (103.6МГц та 67.70МГц) (Власна інформація).
  • 4.06.2002 Сьогодні вдень у Києві відновилися трансляції радіо "АвтоFM". Щоправда, в ефірі не чути ді-джеїв та ведучих: лунає лише музика та реклама (99.4МГц) (Власна інформація).
  • 4.06.2002 Столична сателітарна радіомережа "ХІТFM Україна" (Київ-96.4МГц, Луганськ-100.4МГц, Одеса-101.0МГц, Донецьк-101.2МГц, Сімферополь-101.2МГц, Львів-101.7МГц, Дніпропетровськ-102.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Харків-105.7МГц, Євпаторія-105.9МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Чернігів-106.8МГц, Севастополь-107.0МГц, Херсон-107.6МГц) поповнилося двома новими містами. Це Хмельницький, де станція ретранслюється на частоті 107.1МГц (у минулому на ній працювало місцеве радіо "Контакт"), а також Кам'янець-Подільський, де станція працює на хвилі 107.5МГц (колишній канал місцевого радіо "Імпульс") (Джерело: Інформацію надав ).
  • 4.06.2002 В ефірі радіо "Europa Plus Маріуполь" (104.0МГц) днями стартував проект "Sport Time". Проект присвячено Чемпіонату світу з футболу, що відбувається нині у Південній Кореї та Японії. Щодня спортивні оглядачі повідомляють в ефірі радіостанції про останні події на чемпіонаті, розповідають про хід матчів, подають їх аналіз тощо. Протягом дня випуски виходять по закінченню матчів, а о 21.30 в ефірі підсумковий випуск (Джерело: Інформацію надав ).
  • 3.06.2002 У Чернівцях через несплату коштів за трансляцію відключено державну радіостанцію "Буковина" (837кГц та 67.97МГц), мовлення якої велося на Чернівецьку область та прилеглі райони Молдови та Румунії в обсязі 10-ти годин на добу. Як повідомляє "MigNews" із посиланням на заступника генерального директора з питань радіомовлення Чернівецької ОДТРК Тетяну Смолдиреву, це трапилося через неузгодженість дій Держкомінформу та державного комітету зв'язку та інформатизації. Міністерство фінансів виділяє гроші Держкомітету зв'язку та інформатизації для розрахунків з концерном РРТ за держзаказом. Чому ці гроші не потрапили чернівецькому ОРТПЦ - невідомо. Разом з тим третій канал мовлення - дротове радіо, за трансляцію якого також не сплачено відключати не збираються. Тільки два тижні тому на Буковині з представниками ЗМІ спілкувався голава Держкомінформу Іван Чиж та обіцяв всіляку підтримку, особливо державним ЗМІ. Умови, в яких працює радіостанція "Буковина" можна назвати спартанськими: на станції немає Інтернету, вік більшості співробітників перевищує 40-50 років (Джерело: "MigNews").
  • 3.06.2002 Сьогодні у Києві від ранку не працює передавач одеського мережевого радіо "Авто FM" (99.4МГц) (Власна інформація).
  • 3.06.2002 30-го травня кіровоградське "АБ-радіо" (104.2МГц через добу) змінило свій музичний формат. Досі станція працювала у форматі "MOR"; відтепер в ефірі станції лунає виключно ностальгійна музика під гаслом "24 години ностальгії". На станції також новий програмний директор - Вадим Мурований. В ефірі станції вже тривалий час не ретранслюються інформаційні програми від "BBC" та "Deutsche Welle" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 3.05.2002 Прес-служба Благодійного фонду "Громадське радіо" розповсюдила сьогодні відкритого листа Верховній Раді та Президенту України, засобам масової інформації від Президента фонду Олександра Кривенка з приводу підведення підсумків конкурсу на право мовити у Києві на частоті 73.64МГц. У листі зазначено: "У вівторок 28 травня Національна Рада з питань телебачення і радіомовленя визначила переможця в конкурсі на право мовити у Києві на частоті 73.64МГц. Заявку "Громадського радіо", яке вже володіє усім необхідним обладнанням, творчим та технічним колективом і з 13 травня здійснює розмовне мовлення в Інтернеті, Національна рада не розглядала. В офіційному листі виконавчий секретар Нацради повідомив: "За ст. 14 Закону України ("Про телебачення і радіомовлення") заява для отримання ліцензії подається телерадіорганізацією, яка претендує на отримання ліцензії та згідно отриманої ліцензії буде здійснювати мовлення. Отже документи Благодійної організації "Благодійний фонд "Громадське радіо", відповідно до п.б ст.15 вищезгаданого закону повертаються без розгляду як такі, що не відповідають вимогами чинного законодавства". Переможцем конкурсу визнано товариство з обмеженою відповідальністю "Українська радіогрупа" - досі нікому в професійному середовищі не знану структуру, без жодного досвіду здійснення розмовного мовлення. Прийом заяв на конкурс у форматі "розмовного радіо" мав тривати до 4 травня, але оскільки на перші дні місяця припадали свята, то реально - до 30 квітня. Коли представник "Громадського радіо" збирав на своєму пакеті документів візи у відділах Нацради, то чув там: ви перші, хто подаєтесь на цей конкурс. Нічого дивного - розмовне радіо ніхто з існуючих недержавних радіостанцій досі не практикував, бо це складно і дорого, а на такій частоті, як 73.64МГц, розраховувати на заробітки з реклами важко. Однак, у "Громадського радіо" вже тоді виникли ускладнення - через те, що документи на конкурс подає благодійний фонд, а не радіокомпанія. Однак заявка на участь у конкурсі та отримання ліцензії - не одне й те саме. Тому заступник голови Нацради Віктор Лешик у письмовій формі зобов'язав ліцензійний відділ Нацради прийняти документи на конкурс - "за письмового зобов'язання протягом місяця зареєструвати телерадіоорганізацію". Таке зобов'язання склав президент Фонду "Громадське радіо" і документи 30 квітня (в останній, фактично, день конкурсу) прийняли. 21 травня президент фонду "Громадське радіо" письмово повідомив Нацраду, що документи на реєстрацію радіокомпанії перебувають у відповідному відділі Печерської райдержадміністрації у м.Києві, а 29 травня (тобто до закінчення передбаченого заступником Нацради терміну) офіційно представив Свідоцтво про реєстрацію "Підприєства благодійної організації Благодійний фонд "Громадське радіо" телерадіокомпанії "Громадське радіо". І при тій нагоді дізнався, що Нацрада ще напередодні визначила переможця конкурсу. Чому вона не розглядала заявку "Громадського радіо" - стало відомо лише сьогодні - з листа виконавчого секретаря Нацради, датованого 30 днем травня. Відтак, визначення переможця першого конкурсу на формат "розмовного радіо" Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення здійснила в обстановці закритості не лише від громадськості, а й від допущеного до конкурсу учасника. Як видно з наведеної хронології подій, про свою "недопущеність" "Громадське радіо" дізналося лише через два дні після визначення переможця. Пояснити представникові "Громадського радіо" такий перебіг подій в апараті Нацради відмовились, так само, як і показати програмну концепцію та установчі документи ТОВ "Українська радіогрупа". Тим часом, є підстави вважати, що за ТОВ "Українська радіогрупа" стоїть один з членів Нацради, а роздачу радіоліцензій (тобто національного ресурсу) Нацрада здійснює у кулуарний спосіб та в інтересах наближених осіб. Інтереси демократії, прозорості чиновницьких дій та безпеки національного інформаційного простору вимагають контролю за діями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Здійснення такого контролю є пріоритетом депутатів Верховної Ради та Президента України, які формують склад Нацради і - відповідно - несуть відповідальність за її діяльність. Звертаюсь до усіх зацікавлених сторін з закликом перевірити діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на предмет наявності корупційного діяння." (Джерело: Інформацію надала ).
  • 3.06.2002 Зміни сталися в ефірі Запоріжжя. Відтепер програми столичної сателітарної мережі "Русское радио Україна" у цьому місті ретранслюються на частоті 105.1МГц, мовлення на якій накриває більшу територію, ніж на каналі 104.5МГц. Натомість, на канал 104.5МГц (ТРК "Контакт") переведено ретрансляції програм столичного мережевого радіо "Мелодія". Тим часом, у місті Токмак Запорізької області "Мелодія" змінила "Русское радио Україна" на частоті 102.5МГц (Інформація з власних джерел).
  • 2.06.2002 Столична сателітарна мережева радіостанція "Мелодія" (Київ-101.1МГц, Дніпропетровськ-101.5МГц, Донецьк-102.6МГц, Харків-103.0МГц, Мелітополь-104.7МГц, Запоріжжя-105.1МГц, Кіровоград-106.7МГц) дещо видозмінила свій музичний формат. Досі на хвилях станції лунала виключно пост-радянська та західна музика минулих років - головним чином, ті композиції, що виходили на платівках радянської фірми "Мелодия". Відтепер у плей-листі радіо "Мелодія" присутні й більш свіжі пісні - аж до 2002-го року - російські поп-хіти у стилі російського телепроекту "Песня года" (Джерело: Інформацію надала ).
  • 2.06.2002 Відомий ще з радянських часів російський журнал "Радио" віднедавна має нову URL-адресу в Інтернеті. Вона співзвучна назві видання і має такий вигляд: http://www.radio.ru (Джерело: Сайт видання).
  • 1.06.2002 Як вже повідомлялося, 14-го травня в Ужгороді на частоті 104.7МГц розпочала мовлення радіостанція "Світ FM". Мовлення велося протягом двох днів, згодом, до 19-го травня, передавач на цій частоті працював у режимі "відкритої несучої". 19-го травня станція знов вела звукове мовлення, однак, з 20-го по 27-е травня передавач було відключено. Мовлення відновилося 27-го травня, а з учорашнього дня станція працює у монофонічному режимі. Програми радіо "Світ FM" поки що мають технічний характер - в ефірі лунає музичний нон-стоп, що розбавляється джинґлами. Музичний формат станції наближений до Hot AC, пост-радянська музика становить приблизно 40% ефіру. Щогодини - 2-3 треки музики "dance" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 1.06.2002 Сьогодні в ефірі столичного радіо "Europa Plus Київ" (Київ-107.0МГц, Вінниця-101.4МГц, Луганськ-104.8МГц) на честь Всесвітнього дня захисту дітей на початку кожної години (як і минулого року) лунають привітання для українських слухачів від дітей з різних куточків світу (Власна інформація).
  • 1.06.2002 Від сьогоднішнього дня на хвилях столичної радіостанції "Доросле радіо Шансон" (Київ-106.0МГц, Маріуполь-102.8МГц) з'явилася рубрика "У всіх на вухах". У цій рубриці ді-джей зачитує в ефірі низку слухацьких повідомлень, що надійшли на студійний пейджер (8-703-32-106-00), та виконує одне музичне замовлення з числа тих, які містяться у повідомленнях. Очікується, що програма виходитиме в ефір у будні о 7.55, 8.55, 9.55, 10.55, 13.55, 15.55, 17.55, 19.55 та 21.55, а у вихідні - о 11.55, 15.55 і 17.55. Щоправда, назва "У всех на ушах" ("У всіх на вухах") є не дуже вдалою: вже кілька років на київському радіо "Столиця" (105.5МГц та Інтернет-мовлення для високо- і низькошвидкісного підключення) виходить в ефір вітальна програма з аналогічним "ім'ям" (Власна інформація).
  • 1.06.2002 Московська сателітарна радіомережа "Europa Plus" (в Україні її програми у тому чи іншому обсязі ретранслюють радіо "Europa Plus Київ" (Київ-107.0МГц, Вінниця-101.4МГц, Луганськ-104.8МГц), радіо "Europa Plus Донбас" (Донецьк-106.8МГц, Краматорськ-101.7МГц), радіо "Europa Plus Маріуполь" (104.0МГц), радіо "Europa Plus Крим" (Сімферополь-103.7МГц та 65.90МГц), радіо "Europa Plus Кременчук" (106.0МГц), радіо "Європа FM" (Дніпропетровськ-102.5МГц), радіо "103.1FM" (Херсон-103.1МГц), радіо "Система" (Кривий Ріг-105.2МГц та 67.61МГц) та радіо "101.5" (Севастополь-101.5МГц)) транслюватиме у своєму ефірі новини Чемпіонату світу з футболу. До 30-го червня на хвилях мережі щодня тричі на день лунатимуть оперативні випуски новин про хід чемпіонату, що проходить в Японії та Кореї, щодня в ефірі плануються прямі включення з матчів. До Японії вирушає спеціальний кореспондент "Європи Плюс", відомий петербурзький спортивний коментатор Олексій Петров. З 3-го червня він перебуватиме у самому епіцентрі футбольних подій, стане очевидцем найяскравіших матчів і детально розповідатиме про все слухачам. Щоправда, наразі невідомо, які з українських станцій-ретранслянтів "Європи Плюс" транслюватимуть цей проект на своїх хвилях, а які - ні (Джерело: Портал "OnAir.Ru").
  • 1.06.2002 Сьогодні виповнюється рік проекту "Радіо Ера на "Промені", що транслюється на 2-у каналі Національного радіо України щодня з 6.30 до 9.00, з 12.00 до 14.00 та з 18.30 до 20.00 (Власна інформація).
  • 1.06.2002 У цей день у 1993-у році на столичній частоті 69.68МГц, що тоді належала "Радіо 7-ий канал" (ТРК "УАМ"), зазвучали позивні студії "Радіо Київ-Арт" телерадіокомпанії "Гравіс". Ця студія працювала двома блоками - вранці та увечері, пропонуючи слухачам, головним чином, зарубіжну музику, автоновини, різноманітні програми та (час від часу) - ретрансляції сателітарних каналів (американський "VOA-Europe" та турецький "Metro FM"). "Радіо Київ-Арт" проіснувало до березня 1994-го року; фактично ця станція стала предтечею столичного "GALA"-radio (Київ-100.0МГц та 69.02МГц, Одеса-91.0МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Дніпропетровськ-106.4МГц, Луганськ-106.5МГц, Донецьк-107.2МГц, а також Інтернет-трансляція) - програми студії мали перейти на частоту 100.0МГц, але фактично розкрутка станції на вже власній частоті затяглася на цілий рік, за який багато чого змінилося. Нині ж "GALA"-радіо взагалі не згадує про свою передісторію (Власна інформація).
  • 1.06.2002 Сьогодні свій 10-тирічний ювілей святкує Українська служба Британської Мовної Корпорації (BBC). Її перша, годинна, програма вийшла в ефір 1-го червня 1992-го року о 19.00. Українська служба була першою новою службою Бі-Бі-Сі за кілька попередніх років. До того ж, ще за рік перед тим уряд Великої Британії відмовлявся відкривати Українську службу британського іномовлення, мотивуюче це тим, що Україна нібито "є російською провінцією". У 1992-у році регулярне мовлення Української служби BBC велося протягом 30-ти хвилин щодоби у діапазоні коротких хвиль; згодом обсяг цих програм почав зростати. Розширилися й технічні можливості служби - її програми почали ретранслюватися через середньохвильові передавачі, встановлені на території України. Нині ж програми Української служби BBC лунають в Україні й в УКХ ЧМ діапазоні: їх ретранслює низка приватних і державних станцій, що уклали відповідні угоди з корпорацією (Власна інформація).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини травня

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

   
   
        
 

:: Наш хостер ::

 

Відвідайте:























































Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 


© Борис Скуратівський, 1999-2010