This version of the page http://www.library.lg.ua/bib_mil/experience_ua.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-08-28. The original page over time could change.

Інформаційно-ресурсний центр для людей з особливими потребами «Джерело» був створений у 2008 році з метою координації інформаційно-бібліотечного забезпечення людей з фізичними обмеженнями.

 

Інформаційно-ресурсний центр для людей з особливими потребами «Джерело» ЛОУНБ ім. О. М. Горького

Інформаційно-ресурсний центр для людей з особливими потребами «Джерело» був створений у 2008 році з метою координації інформаційно-бібліотечного забезпечення людей з фізичними обмеженнями.
Серед завдань Центру: формування регіональної бази даних інформаційних запитів людей з фізичними обмеженнями, створення умов безбар’єрного доступу до ресурсів бібліотеки, формування фонду видань у спеціальних форматах та обслуговування ними, сприяння соціокультурній реабілітації, інше.
Для виконання цих завдань підготовлена Програма бібліотечно-інформаційного обслуговування людей з фізичними обмеженнями у бібліотеках міста Луганська та Луганської області, яка передбачує створення регіональної спеціалізованої мережі.
На сьогодні в Центрі коло 300 читачів: з проблемами зору, руху, затримкою розвитку. Вони отримують не лише книгу та інформацію, а й нашу участь в долі кожного, бажання допомогти, просто вислухати. Зустрічаємось зі своїми читачами не лише в стінах Бібліотеки, а й удома, в громадських організаціях, на різноманітних міських та обласних заходах.
Багато неординарних подій відбулось, багато цікавих людей побувало в Центрі за час його буття. На семінарах, засіданнях «круглих столів» обговорені актуальні питання доступу до інформації, працевлаштування, соціально-правового захисту людей з інвалідністю, створення сім’ї, проблеми усиновлення для сімей з інвалідністю та ін.
Творчі вечори та художні виставки розкривають захоплення талановитих луганчан Сергія Смоліна, В’ячеслава Калюжина, Віри Старинець, Любові Вайнер, учнів Луганського ПТУ інвалідів.
Низка електронних презентацій знайомить з мальовничими куточками України, заповідною Луганщиною, туристичними ресурсами, храмами рідної землі.
Особливу гордість почуваємо від участі у Першому та Другому Всеукраїнських фестивалях творчості для дітей та молоді з проблемами здоров’я «Восток – Схід – West» (червень 2008 року, грудень 2009 року), першому концерті братів Золотухіних (грудень 2008 року), у програмі «Толерантне відношення – шлях до порозуміння та добра» (2008 та 2009 рр.), тренінгових програмах з працевлаштування молоді з інвалідністю (2009 р.).
Але найбільше пишаємось тісним співробітництвом з Луганським обласним центром соціокультурної адаптації, Асоціацією молодих інвалідів АМІ-Схід, громадською організацією інвалідів по зору «Іоланта». Саме таке співробітництво і є на сьогодні основою успішної діяльності бібліотек у напрямку інформаційного забезпечення людей з фізичними обмеженнями.

Свій девіз ми склали за мотивами листів М. В.Гоголя:
«Щоб усюди навколо поширювалася навіть чутка про привітну зустріч всякого читача господинями Центру «Джерело» і щоб усі знали, що є дійсно таке місце, де всякий читач є бажаний гість, брат і якнайближча серцю людина, не дивлячись на те, якого б він стану і звання не був». І стараємось втілювати це у життя.