This version of the page http://ivankiv.cspr.info/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-08-15. The original page over time could change.
Центр «Довір’я», м.Іванків

Підготовка молодих спеціалістів



Допомагаємо у професійній підготовці молодих спеціалістів

Вже багато років поспіль Центр «Довір’я» приймає для проходження практики студентів столичних ВУЗів та інших навчальних закладів України. Зазвичай найбільше май-бутніх молодих спеціалістів приходить до нас саме в літню пору. Ось і цього літа, не зважаючи на період традиційних відпусток, наші спеціалісти знайшли час, щоб поділитися своїми знаннями та вміннями зі студентами-практикантами.

Дубас Яна, студентка КНУВС - майбутній психолог. На період стажування вона стала справжньою колегою для своєї наставниці - практичного психолога Центру Ольги Вікторівни Гаркуші. Яна професійно виконувала поставлені перед нею завдання, вміло працювала з методиками та тестами, цікавилася всіма аспектами своєї майбутньої професії.

На посаді соціального педагога проходила свою виробничу практику Валентина Пособчук - студентки ІІІ-го курсу педагогічного факультету Природничо-гуманітарного навчально-наукового інституту Національного університету біоресурсів і природокористування України. Тетяна Василівна Скрипченко ознайомила студентку з посадовими обов’язками соціального педагога, робочою документацією, цільовими групами, з якими доводиться працювати, програмами Центру, націленими на допомогу соціально-незахищеним категоріям населення. Під час стажування Валентина не тільки спостерігала за роботою наставників, а й брала участь у проведенні заходів спільно зі спеціалістами Центру.

 

Пилипченко Михайло навчається в Інституті підготовки кадрів промисловості України за направленням Іванківського Центру зайнятості. Він – майбутній адміністратор, тож його цікавило широке коло питань: напрямки діяльності та режим роботи центру, графіки роботи спеціалістів та органайзер керівника організації, реєстрація запитів та звернень відвідувачів, кадрова документація, планування заходів та їх реклама. З усіма цими питаннями практикант звертався до мене, як до заступника директора й керівника його практики від нашої установи, та до Юденко Галини Володимирівни, як діловода з багаторічним стажем.

А ще серед завдань практики було й удосконалення навичок роботи з офісною технікою, та насправді ще й ми багато чому навчилися у Михайла. Дуже вправно він зумів оптимізувати роботу нашої комп’ютерної мережі та 6 комп’ютерів навчального класу, в якому протягом року займаються діти та підлітки з соціально-незахищених сімей («Вечірня гімназія для підлітків»). Завдяки Михайлу співробітники опанували й кілька нових комп’ютерних програм, необхідних для ефективної роботи. Тактовність та щирість сприяли вмілому вирішенню робочих питань, налагодженню контактів як з членами колективу, так і з клієнтами, поглибленню знань, умінь та навичок, передбачених програмою стажування.

Центр «Довір’я» діє для населення Іванківського району більше 15 років. За цей час спеціалістами напрацьовано безцінний досвід, який вони радо передають своїм наступникам. Окрім практикантів дуже часто за порадами та професійними консультаціями звертаються студенти під час написання курсових та дипломних робіт, пошуку літератури; молоді спеціалісти та й фахівці з солідним досвідом заходять порадитися, обговорити «тяжкі» випадки з клієнтами. Ми завжди готові допомогти, а також раді будемо бачити наших молодших колег у якості волонтерів Центру.

Людмила Шелест,
заступник директора Центру «Довір’я»

Автор: andrey |  Рубрика: 3. Діяльність центру

«РІВНИЙ-РІВНОМУ» у м.Рівному



З 20 по 26 червня на базі дитячого санаторно-оздоровчого комплеку «Електронік-Рівне», який знаходиться в Рівненській області, проходив семінр-тренінг програми «Сприяння просвітницькій роботі «РІВНИЙ-РІВНОМУ» серед молоді України щодо здорового способу життя», що реалізується Міністерством освіти і науки України, Академією педагогічних наук України, ПРООН (Програмою Розвитку Організації Об’єднаних Націй), ЮНЕЙДС (Об’єднаною Програмою ООН з питань ВІЛ/СНІДу). Програма спрямована на формування відповідального ставлення до особистого здоров’я у підлітків та молоді, оскільки саме у підлітковому віці відбувається засвоєння певних норм і зразків поведінки, накопичення відповідних знань і вмінь, усвідомлення потреб і мотивів, визначення ціннісних орієнтацій.

Курс «РІВНИЙ-РІВНОМУ» має п’ять модулів: «Методика освіти «РІВНИЙ-РІВНОМУ»; «Спілкуємося й діємо»; «Твоє життя-твій вибір»; «Прояви турботу і обачливість»; «Знаємо та реалізуємо свої права». Модулі містять комплекси матеріалів для занять, спрямованих на набуття підлітками та молоддю знань, умінь і навичок ефективної комунікації, що, в свою чергу, стане підгрунтям для запобігання негативної поведінки молоді; для реалізації здорового способу життя та запобігання вживання наркотичних речовин; розуміння того, що ВІЛ, СНІД, ІПСШ, незапланована вагітність – це поведінкові ускладнення, запобігати яким можна через формування власних навичок відповідальної поведінки; формування правового світогляду підлітків, який би включав систему теоретичних поглядів на права дитини, і на цій основі формувати відповідну активну позицію підлітків щодо реалізації себе та своїх прав у житті.

Тренінг поширення здорового способу життя серед населення територій, що зазнали впливу аварії на ЧАЕС, організовано в рамках проекту ООН «Міжнародна науково-інформаційна мережа з питань Чорнобиля» (IKRIN), що фінансується Довірчим фондом ООН з питань людської безпеки. Тренінговий курс розраховано на педагогів, практичних психологів, соціальних педагогів, педагогів-організаторів шкіл та позашкільних закладів. В тренінгу приймали участь психологи та соціальні педагоги з чотирьох центрів соціально-психологічної реабілітації населення, що постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС та освітяни з п’яти областей України-Київської, Чернігівської, Житомирської, Рівненської та Волинської.

Представниками Іванківського центру «Довір’я» були психолог Гаркуша Ольга Вікторівна та соціальний педагог Бабич Тетяна Петрівна, які успішно пройшли семінар-тренінг і отримали практичні навички для роботи з молоддю за методикою освіти «РІВНИЙ-РІВНОМУ» та відповідні сертифікати.

Соціальний педагог Бабич Т.П.

Автор: andrey |  Рубрика: 1. Новини, 3. Діяльність центру, 5. Відлуння Чорнобиля

«Відкритий світ»



Перша міжнародна програма професійних обмінів

Делегації з-за кордону для центру «Довір’я» давно стали звичними. Перші роки – турботи щодо прийому іноземних громадян згодом перетворилися в звичайний режим роботи. Хтось шукає партнерів, інший бачить співпрацю в оздоровленні, американці, зокрема, вже декілька років поспіль проводять стажування молодих студентів.

Сьогодні представників асоціацій «AFAN», «Valles Obert», «Chernobilen Lagunak» знають в Іванкові як давніх партнерів з оздоровлення, а от FOCCUS (США) заявив не тільки підтримкою соціальних проектів громадської організації «Центр розвитку громади», а й першовідкривачами для професійного обміну програми «Відкритий світ» законодавчої гілки влади США, яка керується Радою опікунів, членами Конгресу та громадянами США.

Першою ластівкою-делегатом навчальної поїздки була Людмила Шелест – заступник директора центру. Завдяки втіленню програми «Відкритий світ» в Америці побували: Голова Іванівської районної ради Микола Василенко, соціальний педагог центру «Довір’я» Інна Шеремет.

 

А цього місяця з поїздки повернувся представник середнього бізнесу Іванкова – Михайло Недашківській. З його слів: «Незабутні враження, спогади насиченої навчальної програми, чудовий колектив нашої «п’ятірки», в яку входили заступник директора ЗОШ, психолог, представники бізнесу та органів влади, що номінувалися центрами Іванкова, Боярки, Бородянки, Славутича, Коростеня та FOCCUS ледь встигали за інтенсивним курсом програми». Керівництво програми з центру лідерства «Open Word» («Відкритий світ») відзначало важливість міжнародних обмінів народної дипломатії як спосіб пізнання різних світобачень, культур та в цілому розвитку демократії.

 

Вся група 45 чоловік була розділена та працювала у різних штатах Алабами, Каліфорнії, Пенсільванії, Луїзіани, Айова та ін. Нас зустрів штат Вісконсін м.Медісон (основне місто штату), відоме як адміністративний центр та навчальний центр, в якому знаходиться відомий університет, де свою викладацьку роботу здійснювала відома для всіх центрів соціально-психологічної реабілітації Норма Берковіц.

Медісон – місто середньої величини на Середньому Заході, засноване в 1836 р. оточене фермами та озерами. Місто вразило нас не афішованою власною турботою про своє здоров’я. Старше покоління вибирає для себе спорт за уподобанням – плавання, аеробіку, ходьбу, тренажери, а найбільше велосипедний спорт. Завдяки цьому жителі міста активно розвивають велосипедний туризм, що приносить міському бюджету 800 млн.дол.США. В 2004р. – Медісон визнано найздоровішим містом країни.

Підчас поїздки було забезпечено її різноплановість аби кожен зміг отримати для себе не лише інформаційний матеріал, а ще й користь. Кожен з 10 днів був чітко спланований – з 9.00 до 19-20.00 ми повністю віддавали себе навчанню та екскурсіям.

 

Повертаючись додому ми дякували програмі «Open Word», можливостям демократичних перетворень, думкою гортали сторінки побаченого та у кожного з нас першим було питання «А що буде з Україною?».

 Підготувала Г.Бабич

 

Автор: andrey |  Рубрика: 2. Все про центр, 3. Діяльність центру, 4. Програми та проекти, 6. Співпраця

ЗРОБИМО ЖИТТЯ ДІТЕЙ БЕЗПЕЧНИМ



Цього року, до Міжнародного дня захисту дітей, спеціалісти Центру «Довір’я» готувалися заздалегідь - їхня робота була націлена на безпеку життя підростаючого покоління.

Навчанню безпеки життєдіяльності учнів та дітей дошкільного віку в Центрі завжди приділяється багато уваги.

Проте діти, не розуміючи можливих наслідків пустують з вогнем, грають на тоненькій кризі, не використовують засоби безпеки під час прогулянки в ліс, на річку. Загалом, причиною трагедій та непоправних наслідків залишається безвідповідальність батьків, які залишають своїх чад вдома на самоті.

Тож, враховуючи ситуацію в районі, звернення Міністрів МНС, Освіти та науки України до батьків щодо попередження травмування та загибелі дітей - спеціалістами Центру було розроблено та проведено цикл занять з вивчення елементарних правил безпечної поведінки. Ця справа була покладена на педагога-організатора Центру Скрипченко Т.В.

Заняття в ігровій формі, роздатковий матеріал та обов’язкові призи за краще знання теми - це підвищувало інтерес дітвори до такої необхідної теми.

Особливо відмітилися учні 5-а класу ЗОШ №1 з смт.Іванкова. їх було відмічено подарунками та запропонована волонтерська діяльність - проведення Міжнародного дня захисту дітей. Разом із соціальним педагогом Бабич Т.П. та учнями 3-б класу тієї ж школи.

Молоді волонтери проводили конкурси, передавали свої знання молодшим. Заключним моментом було звернення до батьків, яке у вигляді листівки діти змогли передати своїм друзям, їхнім батькам аби ще раз застерегти від біди.

Шановні батьки! Не залишайте дітей без нагляду! Дбайте про безпеку своїх діток, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. Це варто зусиль! Виховуйте в малечі навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Знайдіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про це. Пам’ятайте, що ці хвилини вимірюватимуться ціною життя. А щоб мить не стала бідою - потрібно давати дітворі чіткі знання і вміння, як діяти в тій чи іншій ситуації. Пам’ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

Соціальний педагог Артем Бабич

Автор: andrey |  Рубрика: 2. Все про центр, 3. Діяльність центру, 4. Програми та проекти

Батьківсько-дитячі стосунки



Відслідковуючи причину звернень, тематику консультацій психолога зробила висновок - стосунки «Батьків - дітей», одне із найактуальніших питань. Причому, вік дітей варіюється від молодшого шкільного віку до «зрілого» юнацького. Причини конфліктів різні, але суть одна – непорозуміння поколінь.

 

Наприклад основними причинами конфліктів між батьками та дітьми – підлітками є відмінність у рівні досвіду дітей та дорослих, відсутність чітких етапів переходу від дитячої залежності до дорослої незалежності, відсутність правил і уявлень коли батьки повинні послабити батьківську владу в підлітковий період і т.ін.

У будь якому випадку конфлікти повинні вирішуватися і дорослі повинні брати на себе основну відповідальність, як складаються у них стосунки із дітьми.

Родині потрібно зберегти позитивне уявлення про свою дитину, налагодити такі стосунки в сім’ї, щоб ніхто не почувався «жертвою», відмовляючись від свого особистого життя; не обмежувати дітей у спілкуванні з однолітками, разом з дітьми розв’язувати проблеми і розподіляти обов’язки; розмовляти з дитиною про її самостійне життя, самостійність і дорослість.

Налагодження стосунків потрібно починати з вивчення дитиною і дорослими самих себе, щоб усвідомити свою роль, самооцінку, інтереси, прагнення, позицію, ціль кожного. Ці знання допоможуть будувати ці стосунки так, щоб сім’я знаходила компроміси.

Дітей потрібно вчити також розв’язувати конфлікти. Це можна зробити через виховання самоповаги.

Батьки, в свою чергу, мають бути вимогливими до себе, до своєї поведінки, стосунків, повинні постійно самовдосконалюватися інтелектуально, морально, фізично, естетично, діяти узгоджено, висуваючи однакові вимоги до дитини.

Допоможе укріпити стосунки між батьками і дітьми щира зацікавленість батьків справами дитини, проведення спільного дозвілля, доброзичливе ставлення до членів сім’ї і, звичайно, добрий гумор.

 

практичний психолог І.Превор

Автор: andrey |  Рубрика: 3. Діяльність центру