This version of the page http://onat.edu.ua/?pg=io_info (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-24. The original page over time could change.
::ОНАЗ ::НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ ІНФОРМАЦІЙНого СУСПІЛЬСТВА
Skip all go to Content
Skip all go to News
Skip all go to Navigation

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ ІНФОРМАЦІЙНого СУСПІЛЬСТВА

На фото: У центрі: проректор з навчальної та виховної роботи, директор ННІ проблем інформаційного суспільства, д. політ. н., проф. Сіленко А.О.;зліва направо стоять: методист ЛАКС Дойсан Н.В.;заступник директора з навчальної роботи, доцент, к. політ. н., доцент Безродна В.І.;заступник директора з наукової роботи, ст. викладач Корехова О.С.

 

 

Стратегічною метою ОНАЗ ім. О.С. Попова є забезпечення галузі зв’язку сучасними фахівцями, які відповідають вимогам інформаційного суспільства, що формується в Україні. Оскільки інформаційне суспільство має не тільки технічні, але й соціально-політичні виміри, у січні 2006 року в Академії було створено Навчально-науковий інститут проблем інформаційного суспільства. З цього часу в Академії успішно здійснюється підготовка бакалаврів за напрямом „6.040200 – соціологія”. Форма навчання: денна, заочна.

Директором інституту є доктор політичних наук, професор А.О. Сіленко. Заступники директора: з навчальної роботи – к. політ. наук, доцент Безродна В.І., з наукової роботи – ст. викл. Корехова О.С.

До складу інституту входять кафедри політології  (зав. каф. — д. політ. н., проф. А.О. Сіленко); філософії та українознавства (зав. каф. — д. філос. н., проф. О.П. Пунченко); іноземних мов (зав. каф. — к. філол. н., доц.. О.О.Шульган); української й російської мов (зав. каф. — к. філол. н. І.В. Пономаренко).

Усі викладачі, залучені до підготовки бакалаврів за спеціальністю „Соціологія”, мають великий досвід роботи та неодноразово підвищували кваліфікацію в провідних навчальних закладах України. Вони беруть участь у держбюджетних НДР: кафедра соціології та політології — „Соціально-політичні та правові аспекти розвитку інформаційного суспільства в Україні”; кафедра філософії — „Системно-структурна сутність освіти як соціокультурний феномен та методологія її дослідження”, „Етнокультурне у свідомості поліетнічного соціуму”; кафедра української та російської мов — „Сучасна українська мова в інфокомунікаціях”.

Перспективний план наукової та науково-дослідної роботи викладачів, які працюють зі студентами-соціологами, передбачає їх подальшу участь у держбюджетних НДР кафедр соціології та політології, філософії, української та російської мов, а також у роботі науково-методичних семінарів кафедр. Пріоритетним напрямом науково-методичної роботи залишається проблема вдосконалення навчального процесу та підвищення ефективності підготовки бакалаврів за спеціальністю „Соціологія”, а також підвищення науково-методичного рівня викладачів, які працюють зі студентами-соціологами.

Навчальний процес здійснюється відповідно до навчальних планів та навчальних програм, розроблених кафедрою соціології та політології. Робочі програми з кожної дисципліни щорічно поновлюються та затверджуються науково-методичною радою ОНАЗ ім. О.С.Попова. Методисти розробляють графіки навчального процесу для кожної окремої групи, вони також здійснюють постійний контроль за виконанням викладачами навчального плану та робочих програм.

Постійно вдосконалюється система діагностики якості знань, розроблено та видано контрольні та самостійні роботи за основною тематикою навчальних дисциплін, а також тестові завдання.

При ОНАЗ працює поліграфічний центр для видання науково-методичної літератури, продуктивність якого 30 0000 відбитків на рік, що дає реальні перспективи для забезпечення студентів-соціологів необхідними навчальними посібниками в достатній кількості.

Проводиться успішна кадрова політика, метою якої є залучення до підготовки бакалаврів за фахом „Соціологія” якнайбільше викладачів, які мають науковий ступінь із соціологічних спеціальностей. У цей час в інституті працюють 5 викладачів, які мають науковий ступінь кандидата соціологічних наук.

 2009 року було здійснено перший випуск бакалаврів за напрямом „06.040200–соціологія”.

Найважливішими характеристиками навчального процесу в Інституті проблем інформаційного суспільства є креативність та інновації.

По-перше, під потреби студентів та викладачів налаштовуються засоби інформатизації. Так, працює електронна бібліотека, комп’ютерні класи з вільним доступом до Інтернету,  всі студентські гуртожитки також мають доступ до всесвітньої мережі. На території ОНАЗ діє WI-FI зона (зона безпроводового Інтернету), що дає змогу студентам та викладачам Інституту суттєво підвищити якість наукового-дослідницького пошуку та навчально-методичних комунікацій.

По-друге, викладачі та студенти мають можливість у режимі on-line (реального часу) отримувати індивідуальні консультації, що сприятиме вдосконаленню навчального процесу та ефективності підготовки фахівців із соціології.

В Інституті успішно йде нарощування бібліотечного фонду з соціально-гуманітарних наук. Так, до послуг студентів – електронна бібліотека, фондом якого є класичні та новітні наукові публікації, практично всі періодичні видання з соціології, політології та права.

Навчальний план поєднує теоретичну й практичну професійну підготовку. Студенти вивчають широке коло гуманітарних і спеціально-економічних дисциплін. Вони здобувають ґрунтовну підготовку з філософії, політології, психології, права, економічної теорії, менеджменту, маркетингу. Значна увага приділяється вивченню циклу спеціальних професійних дисциплін (соціології управління, соціології праці й трудових колективів, соціології суспільної думки та ін.).

Сьогодні модуль викладання в Інституті проблем інформаційного суспільства ОНАЗ ім. О.С. Попова побудовано з переважною орієнтацією на підготовку соціолога-практика. Це пов’язано з реальною ситуацією, що склалася на ринку праці в Одеському регіоні.

Випускники Інституту можуть працювати в структурах державного та муніципального управління, консалтингових фірмах, відділах маркетингу, кадрових службах, в установах культури, засобах масової інформації, PR-агентствах і рекламних фірмах, в органах соціального захисту населення, в центрах вивчення суспільної думки й соціальних проблем, у навчальних закладах різного рівня  викладачами соціально-гуманітарних дисциплін.

Найбільш перспективними сферами застосування професійних знань соціологів у цей час є маркетингові дослідження, рекламна діяльність і PR. Фундаментальна й у той же час універсальна освіта дає змогу соціологу, який став випускником ОНАЗ ім. О.С. Попова зробити успішну кар’єру.

В Інституті діє соціологічна лабораторія, на базі якої студенти мають можливість удосконалювати компетенцію з методики та техніки соціологічних досліджень. Студенти залучаються до проведення моніторингових досліджень із питань підвищення ефективності організації навчального процесу в ОНАЗ, здорового способу життя студентів ОНАЗ, із проблем інформованості студентської молоді міста про життєво небезпечні інфекційні захворювання, з проблем професійного самовизначення сучасної молоді.

Значну увагу зосереджено на практичному виробничому та педагогічному стажуванні студентів. Інститут має договірні відносини з базами практик: Коледжем зв’язку та інформатизації, Одеським міським центром зайнятості, Головним управлінням статистики в Одеській області, ВАТ „Укртелеком”, Одеською дирекцією УД ППЗ ВАТ „Укрпошта”.

Інститут підтримує наукові зв’язки з соціологічним факультетом Харківського національного університету, факультетом соціології й психології Київського національного університету, кафедрою соціології, політології й соціального управління Запорізького національного університету.