This version of the page http://onat.edu.ua/?pg=is (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-23. The original page over time could change.
::ОНАЗ ::ФАКУЛЬТЕТ "ІНФОРМАЦІЙНІ МЕРЕЖІ"
Skip all go to Content
Skip all go to News
Skip all go to Navigation

ФАКУЛЬТЕТ "ІНФОРМАЦІЙНІ МЕРЕЖІ"

У 1930 р. в Одеському інституті інженерів зв’язку було створено факультет телефонно-телеграфного зв’язку, який став історичним попередником теперішнього факультету інформаційних мереж. Першими деканами факультету були доценти Коган М.М. і Млієвський З.Б. Після закінчення Великої Вітчизняної війни, з 1945 р., факультет очолювали доценти Грязєв В.І., Ружинський Д.П., Шилов О.С.

Стрімкий розвиток галузі зв’язку зумовив організацію в 1967 р. нового факультету – автоматичного електрозв’язку. Першим деканом став доцент Шилов О.С. Пізніше деканами були доценти Захарченко М.В. (з 1970 р. до 1981 р., нині проректор з навчальної роботи), Одинцов М.М. (з1981 р. до 1982р., нині доцент кафедри ВОЛЗ), Діденко В.Є. (1982 – 1985 рр., нині пенсіонер), Орлов В.М. (1985 –1989 рр., сьогодні завідувач кафедри економіки підприємств та корпоративного управління), Брітнер Л.П. (1989 – 2000 рр. нині доцент кафедри ТКС).

З грудня 2000 року деканом стала професор, кандидат фізико-математичних наук Стрелковська Ірина Вікторівна, яка очолює його і сьогодні.

З появою нових технологій зв’язку та вдосконаленням змісту навчання, назва факультету була змінена. У лютому 2001 р. факультет автоматичного електрозв’язку було перейменовано у факультет інформаційних мереж.

На спеціальних кафедрах факультету, вже з перших років його функціювання, сформувався висококваліфікований колектив викладачів, які відомі своєю творчою, педагогічною, видавничою, науковою діяльністю та плідними зв’язками з галузевими підприємствами. Чимало професорів, доцентів, випускників факультету стали видатними вченими, керівниками галузі зв’язку, крупних науково-дослідних, конструкторських і виробничих підприємств. Факультет пишається своїми випускниками, серед яких професори: Воробієнко П.П., Захарченко В.М., Петринський Є.Н., Гранатуров В.М., Котельников А.К., доценти: Кордобовський О.І., Савицький Ю.П., Пасічник М.Д., Зелінський М.Ф., Большой О.Л., Жарко І.В., Женжера В.Л., Лейбзон А.Я., Проживальський О. П., Русинський А. П.

Організаційно до складу факультету входить 6 кафедр:
• Мереж зв’язку (завідувач проф. Нікітюк Л.А.)
• Комутаційних систем (завідувач проф. Ложковський А. Г.)
• Документального електрозв’язку (завідувач проф. Захарченко М.В.)
• Інформаційних технологій (завідувач доц. Леонов Ю. Г.)
• Теорії електричних кіл (завідувач проф. Шкуліпа А. В.)

На кафедрах працює 38 професорів, докторів наук; 327 доцентів, кандидатів наук; 107 старших викладачів та асистентів, які дають студентам ґрунтовні знання та навички для використання у майбутній роботі.

Якісному навчально-методичному забезпеченню підготовки фахівців сприяє активна наукова та методична діяльність викладачів. Вченими факультету за останні 5 років опубліковано понад 300 наукових робіт у міжнародних та вітчизняних наукових журналах, 70 монографій, підручників, навчальних посібників.

Велика робота проводиться з удосконалення лабораторної бази. На кафедрі теорії електричних кіл, під керівництвом проректора з наукової роботи Нечипорука О.Л., відкрито локальну мережеву Академію CISCO всесвітньо відомої корпорації Cisco System. Зусиллями колективу кафедри мереж зв’язку (завідувач проф. Нікітюк Л.А.), сумісно з компанією “Райхле і Де-Массарі Україна“, організовано спеціалізовану лабораторію “Структуровані кабельні системи“, в якій проходять навчання близько 300 студентів на рік. Для роботи у цій лабораторії викладачі кафедри пройшли підготовку у навчальному центрі компанії “Райхле і Де-Массарі Україна“. На кафедрі комутаційних систем створено лабораторію „Цифрові системи комутації“, на базі сучасного комутаційного обладнання „Квант-Е“ ТОВ „Телекарт-Прилад“, крім того, в цій лабораторії встановлені та експлуатуються: ЦСК «Дніпро» ВАТ «Дніпропетровський машинобудівельний завод»; ЦСК «Матриця» НПО «Телекомунікаційні технології» та сучасний вузол мультисервісного доступу MSAN МОНІС. Нещодавно лабораторна база була розширена обладнанням базової станції BTS CDMA-2000, яку в якості спонсорської допомоги надали оператори мобільного зв’язку «Інтердністроком» та «Інтертелеком» з метою якісної практичної підготовки студентів спеціалізації мобільний зв’язок.

Факультет забезпечує підготовку фахівців:
• Інформаційних мереж зв’язку
• Автоматичних засобів зв’язку
• Мобільного зв’язку
• Інформаційних технологій та систем у бізнесі
• Програмного забезпечення інформаційних мереж зв’язку
• Телемедицини
• Безпеки виробничих процесів

Талановита молодь після отримання диплома бакалавра може навчатися у магістратурі.

На факультеті проводиться робота з підготовки фахівців вищої кваліфікації. За останні п’ять років захистили дисертації 3 доктори і 8 кандидатів технічних наук.

Неухильно зростає число дипломних проектів, виконаних на замовлення підприємств. Зокрема, ВАТ “Укртелеком“ не тільки пропонує перелік дипломних проектів (робіт) Академії, але його керівники беруть участь у роботі Державних екзаменаційних комісій.

Стрімкий розвиток телекомунікацій вимагає сучасних знань для кожного, хто бере активну участь у їхній розробці й обслуговуванні. Тільки ті фахівці, які володіють не тільки знаннями, а й вільно спілкуються технічною англійською мовою, здатні впроваджувати й розвивати нові інформаційні технології, здійснювати ефективний інженеринг галузі й інформатизації на всіх рівнях її ієрархії. Тому з метою якісної підготовки фахівців, здатних витримати будь-яку конкуренцію на ринку праці, крім наявності висококваліфікованих викладачів і відповідної лабораторної бази, на факультеті інформаційних мереж створені групи «Technical Elite Groups», які вивчають усі предмети англійською.

Випускники факультету працюють на підприємствах галузі: Укртелеком, U’tel, ТОВ „Телекарт-Прилад“, операторів мобільного зв’язку MTC, Life, Kyivstar, Beeline, Golden Telecom, операторів Фарлеп, ЦСС, HUAWEI TECHNOLOGIES Co. LTD. Молоді фахівці обслуговують мережі зв’язку фінансових структур, газового та нафтового комплексів України, Укрзалізниці, силових структур та інших підприємств. Кращі випускники залишаються працювати на кафедрах Академії та продовжують навчання в аспірантурі.

Студенти під час навчання активно займаються науково-дослідною роботою, під керівництвом провідних спеціалістів Академії, яка відображається в доповідях на конференціях молодих спеціалістів та олімпіадах. Активну участь приймають студенти факультету і в професійних конкурсах оператора мобільного зв’язку Kyivstar та конкурсі оператора мобільного зв’язку МТС «Професіонали майбутнього».

Система виховної роботи на факультеті орієнтована на формування особистості, громадянина та професіонала. Виховний процес оснований на індивідуальному підході до особистості і стимулює здібності студентів до саморозвитку й самовиховання.

На факультеті існує система кураторства, яка передбачає призначення кураторів для студентських груп 1-го і 2-го курсів.

Студенти факультету беруть активну участь у громадському та культурному житті факультету та Академії, в діяльності факультетської команди КВК, входять до складу ради факультету. Щорічно святкується День факультету, на який запрошуються студенти, викладачі та випускники Академії.

Студенти факультету беруть активну участь в профорієнтаційній роботі Академії, у поточному році агітбригади студентів відвідали майже усі загальноосвітні школи, гімназії і ліцеї міст Одеси, Іллічівська та Южного.

Студенти-відмінники отримують стипендії Президента України, Кабінету Міністрів, ОНАЗ, оператора ВАТ «Укртелеком», ДП «Сінергія», «Теленор Інтернешнл Сентер АС», ім. Г. З. Сінченка.