This version of the page http://www.vyshgorod-museum.org.ua/index.php?newlang=en (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-19. The original page over time could change.
Державний історико-культурний заповідник у м. Вишгороді | Ласкаво просимо!

Navigatiom
   » Home
   » News
   » Pages
   » Search
   » Gallery
   » Guestbook
   » KcaptchaTest


Contacts

E-mail: vimus@ukr.net

Україна, Київська обл. Вишгород, вул.Шкільна,58 музей

м.Вишгород  +38 04596 - 535-32

Директор Пироженко Ірина В*ячеславівна



Partners

 
 
 


Counters





 Вишгородський заповідник

Вишгородський заповідник

 Вишгородський заповідник

1994 року, згідно з Указом Президента України та Постановою Кабміну України, у Вишгороді Київської області, засновано Вишгородський історико-культурний заповідник.

     Мета заснування - збереження пам'яток історії, археології та культури у місті Вишгород.

Вперше Вишгород згадується в літопису 946 року, як резиденція княгині Ольги - «Ольжин град». Ярослав Мудрий також мав тут свою резиденцію, в якій 1054 року провів останні дні життя.

     Значну роль відіграв Вишгород у торгівлі давніх русів з Візантією, про що писав Костянтин Багрянородний. В ХI столітті місто набуває ваги, як великий церковно-релігійний центр Київської Русі. Історія Вишгорода нерозривно пов'язана з іменами перших православних святих Бориса і Гліба, похованих на дитинці. Згодом було зведено мурований храм-усипальницю 1076-1112 років, розміром у плані 24x42 метри, який був одним з найвеличніших у Київській Русі. Храм зруйновано під час монголо-татарської навали 1240 року.

    Нині на місці давньоруського знаходиться  храм Бориса і Гліба, зведений за проектом К.Тона у 1861-1863 роках і відреставрований наприкінці 90-х років ХХ століття. Тепер храм діючий. У ньому знаходиться список відомої ікони Вишгородської (Володимирської) Божої Матері, створений на початку ХХ століття в Афоні.

 Археологічні дослідження у Вишгороді відкрили залишки багатьох видів ремісничого виробництва: залізоробного, ковальського, ювелірного, склоробного тощо.

У  Х-ХII ст. діяв великий гончарний центр.

    Вишгород, зруйнований 1240 року, згадується у літопису  вже у ХV ст. як володіння Межигірського  Спасо-Преображенського монастиря.

 З ХVII ст. після тривалого занепаду, Вишгород був відновлений, як замкове містечко.

    У ХIХ ст. Вишгород існував як село Київського Полісся і був відомий цегляними заводами, що працювали на місцевому глеї.

Вишгород - це  унікальна історична пам'ятка. Місто й околиця славляться чудовими краєвидами, цікавими туристичними маршрутами.

    В експозиційних залах заповідника створено постійно діючу виставку за матеріалами археологічних розкопок «Давній Вишгород». У краєзнавчому відділі створено три експозиційні зали, де відвідувач може ознайомитися з історією Вишгорода та околиць з найдавніших часів. В залах розміщено значну частину фондових, археологічних, етнографічних матеріалів, творів народно-вжиткового мистецтва: кераміки, ткацтва, вишивки.

Україна, Київська обл. , м.Вишгород, вул.Шкільна,58

тел. (04596)5-35-32

Археологічна виставка
 "Древній Вишгород"


В Будинку Клюкви розмістилась археологічна експозиція заповідника "Древній Вишгород".

Тут представлені  раритетні експонати заповідника  -  археологічні знахідки, які виявили   під час розкопок на території міста  з початку 40-х років ХХ століття.

 

Відвідувачі мають можливість побачити  найстаріше в Україні кам*яне яйце, пряслеця, фібули часів Київської Русі, прикраси князів, монети Давної Русі та багато інших маловідомих та рідкісних  речей доби давньої  Русі.

 

Крім того, в експозиції знаходиться копія ікони Вишгородської (Володимирської) Божої Матері, яка була перевезена до Київської Русі в Х ст.   була викрадена із Вишгородського монастиря і вивезена у Володимир. Зараз ця ікона  найцінніший експонат  Третяківської галереї. 

 

 Київська обл., м.Вишгород, вул. Шкільна,58, тел. (04496) 54-179

 

Гончарний центр періоду Київської Русі


Вишгород - колискова українського гончарства. Унікальні глини, що  лежить  просто  під ногами, тихе плесо Дніпра, яке було артерією між Русю та Візантією, спонукали до розвитку гончарного міста.
Навіть в царській імперії саме під Вишгородом, у Межигір*ї, був закладений перший парцеляновий завод Росії.

Його вироби славилися по всій Європі. Навіть у Великобританії в одному із музеїв є окрема зала, присвячена Межигірському заводу.

 

Під час археологічних розкопок у Вишгороді було знайдено унікальні гончарні горни епохи Київської Русі, які були варварські знищені.Археологі нарахували понад 300 штук.


Музейникам вдалося відстояти лише один горн. Саме він і вцілів. Решта втрачена безповоротно. Україна мала шанс отримати археологічну пам‘ятку світового рівня, що перетворила б звичайний райцентр у туристичну Мекку. Тепер можна лише згадувати...

На місці сенсаційних археологічних знахідок нині безликі багатоповерхівки, гаражі, приватні садиби

 

Аби не суспільний подвиг директора Вишгородського історико-культурного заповідника Ірини  Пироженко, місто взагалі б втратило власну історію.


У 2006 році вдалося відкрити Музей гончарства.

Зараз у музеї працює справжній гончарний круг.
Кожного четверга відвідувачі можуть пройти майстер-клас разом із досвідченими гончарами і зробити собі  глечика, тарілку, вазончик, іграшку - приємну згадку про відвідування такого унікального центру як Музей гончарства.

Прийдіть, подивіться витоки Київської Русі, потримайте в руках теплу пластичну грудку глини  - і ви поринете не тільки в прадавню історію - ви зрозумієте, що таке Вічність.

м.Вишгород, вул. Межигірського Спаса,11. тел (04596) 25-315



Історичний  музей


Найновіший музей заповідника. Відкритий  2008 році .  Експозиція присвячена археологічній спадщині Вишгородського району починаючи  з часів палеоліту.
Відвідувачі можуть побачити унікальний макет Ольжиного граду, почути  історію славнозвісного  козацького Межигірського монастиря, полюбуватися  копією ікони Володимирської Божої Матері.



м.Вишгород, вул.Грушевського,1, тел. (04596)56-219




Заповідник запрошує на екскурсію по Вишгороду

http://www.vyshgorod-museum.org.ua/index.php?go=News&in=view&id=540



 ua    ru    en  
Разробка сайту: Ростислав Саєнко Система: SmallNuke ©
Generation of page: 0.078 sec. Total 4 inquiry to base .