This version of the page http://www.ukrstat.gov.ua/profspilka/pro_VPC_zm.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-09. The original page over time could change.
Про Всеукраїнську профспілку працівників органів державної статистики

  

 

 

 

 

 

 

 

Всеукраїнська профспілка працівників органів державної статистики

 

 

вул. Еспланадна, 4-6, м. Київ, 01601, тел..: 0-44-287-50-05, факс: 0-44-246-68-58

e-mail: profrada@ukrstat.gov.ua

Голова Профспілки

Микола Сидоренко

 

 

 

Всеукраїнська профспілка працівників органів державної статистики утворена Установчим (Першим) з'їздом Профспілки 26 грудня 2003 року. Вона об’єднує на добровільних засадах працівників органів державної статистики, які входять в структуру Державного комітету статистики.

 

Метою діяльності Профспілки є представництво та захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, а також з іншими об’єднаннями громадян.

Організації Профспілки розташовані у 18 областях, Автономній Республіці Крим і в містах Києві та Севастополі. Профспілка налічує понад 7,6 тис. членів, які об’єднані у 22 первинні профспілкові організації.

На ІІІ-му з'їзді Профспілки 18 грудня 2008 року визначені основні напрямки діяльності Профспілки на 2009-2013 роки і затверджена нова редакція Статуту Профспілки, розробленого відповідно до вимог Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності".

Разом з іншими всеукраїнськими профспілками та їх об’єднаннями Профспілка бере участь у переговорному процесі та підписанні Генеральної угоди з Кабінетом Міністрів України (з 2003 р.), учасник соціального діалогу на національному рівні.

Важливим напрямком роботи Профспілки є здійснення громадського контролю за дотриманням в органах державної статистики законодавства про працю та охорону праці, надання членам Профспілки юридичної допомоги та юридичних консультацій.

У межах своїх статутних завдань Профспілка взаємодіє з Кабінетом Міністрів, міністерствами, відомствами, Комітетами Верховної Ради України, Секретаріатом Президента України.

Профспілка бере активну участь у обговоренні законопроектів, які стосуються соціально-економічних інтересів членів Профспілки. У своїй діяльності вона застосовує різні форми і методи у відстоюванні законних прав та інтересів своїх членів.

Одна з головних функцій Профспілки – забезпечення зайнятості і збереження робочих місць. У цьому відношенні досягнуто позитивного результату.

Постійно укладається і оновлюється Галузева Угода між Держкомстатом України і Центральною Радою Профспілки, яка регулює соціально-економічні і трудові відносини і служить основою для колективних договорів безпосередньо в органах державної статистики.

Разом з тим, є проблеми і задачі, які і сьогодні, і на перспективу повинні перебувати у центрі зусиль Профспілки, а саме: фінансування системи державної статистики відповідно до гарантії, визначеної законом; підвищення посадових окладів працівників, спеціалістів і службовців до рівня середньої зарплати органів державного управління; вирішення важливих соціальних питань, зокрема житлової проблеми; оптимізація і гармонізація двох процесів – використання досвіду і збереження кадрового потенціалу спеціалістів старшого віку і оновлення та омолодження органів державної статистики. Вимагають нових підходів і нестандартних рішень питання мотивації членства у Профспілці, підвищення авторитету профспілкових комітетів первинних профспілкових організацій, які безпосередньо перебувають у вирі подій і першими стикаються з проблемами і питаннями, що турбують членів Профспілки.

Профспілка не є політичною організацією. Проте у своїй діяльності вона робить важливий акцент на зростанні громадської активності своїх членів, ініціює процеси становлення демократичного громадянського суспільства. Це, зокрема, знаходить свій прояв у проведенні широких дискусій щодо демократизації політичного устрою держави, зміцнення прав і свобод, проведення вільних і демократичних виборів.