This version of the page http://www.president.gov.ua/news/16832.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-06. The original page over time could change.
Ірина Акімова: Мета наради – отримання першої консенсусної думки про те, які саме принципи мають бути закладені в програму стратегічних реформ - Офiцiйне представництво Президента України
02.04.2010 14:26
Прес-служба Президента України Віктора Януковича

Ірина Акімова: Мета наради – отримання першої консенсусної думки про те, які саме принципи мають бути закладені в програму стратегічних реформ

В Адміністрації Президента України відбулася нарада керівників робочих груп Комітету з економічних реформ.

Робочу зустріч провела Перший заступник Глави Адміністрації Президента України, виконавчий секретар Комітету з економічних реформ Ірина Акімова.

У конструктивному обговоренні стратегій економічних реформ взяли участь: віце-прем'єр-міністри – Сергій Тігіпко і Віктор Тихонов; міністр закордонних справ Костянтин Грищенко; директор Інституту демографії та соціальних  досліджень НАН України Елла Лібанова, представники робочих груп.  

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова розповіла учасникам наради про роботу новоствореного Комітету з економічних реформ. Зокрема, вона підкреслила, що «Завдання, поставлені Президентом України Віктором Януковичем, дуже напружені – до кінця травня ми повинні вийти з програмою стратегічних реформ в Україні, тому зараз іде активна робота в усіх робочих групах».

І. Акімова також повідомила, що вже завершилося формування робочих груп, проводяться їхні перші засідання, на яких обговорюються всі напрямки реформ.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента зазначила, що мета наради керівників робочих груп на рівні віце-прем'єр-міністрів – «отримання першої консенсусної думки про те, які саме принципи мають бути закладені в програму стратегічних реформ». 

«Перший принцип – це створення надійної бази  для макроекономічної стабільності розвитку України, без якої не можна вирішити проблему стабільного економічного росту. Сюди, зокрема, входить необхідність спочатку виходу, а потім підтримання низького рівня інфляції. Окрім того, це стабілізація державних фінансів, а значить, стратегія скорочення бюджетного дефіциту на п'ять років. Інакше кажучи, це забезпечення стійкого розвитку фінансового сектора».

Другий принцип – підвищення конкурентоспроможності української економіки.

«Це зменшення державного втручання в економіку і зниження всіх бар'єрів для вітчизняних та іноземних інвестицій. Зниження бар'єрів для бізнесу – це та нитка, яка проходитиме через усі складові програми. Також це не дискримінаційне відношення до підприємств різної форми власності. Тобто справедлива конкуренція, що забезпечує доступ кожній бажаючій господарській ланці нормально розвиватися в Україні.

Це – ще одна нитка, яка проходитиме через усі програмні пункти», – сказала Ірина Акімова. 

Перший заступник Глави Адміністрації Президента наголосила, до цього принципу належить і забезпечення прискорення технологічного відновлення та модернізації економіки. «Нам потрібна  нова структура економіки, яка дозволить вивести на міжнародні ринки нову, конкурентоспроможну українську продукцію», – зазначила вона.

«Третій принцип – це підвищення якості життя населення України. Це й необхідність проведення реформи пенсійного забезпечення, і формування адресної системи захисту найбідніших верств населення, і підвищення якості й доступності соціальних послуг. Мається на увазі реформи утворення та системи медичного обслуговування», – сказала Ірина Акімова, підкресливши стосовно останнього пункту, «головною метою є рівномірний розвиток усіх регіонів України.  Це робиться для того, щоб люди, які мешкають у селах, містах та областях, мали доступ до соціальних послуг практично однакової якості».

«Четвертий напрямок пов'язаний з розвитком міжнародного співробітництва. Тут наш принцип такий: Україна повинна будувати міжнародну співпрацю не на базі порушення старих угод, а правильно вибудовувати вектор європейської економічної інтеграції й забезпечувати взаємовигідне співробітництво з країнами СНД та іншими потенційними торговельними партнерами», – сказала Перший заступник Глави Адміністрації Президента.  

Зазначивши, що перелічені вище принципи є загальними, вона підкреслила, що їхня практична реалізація має ключове значення для побудови конкретного плану реформ.

«Це важливий крок у напрямку підготовки програми, і наступного тижня ми плануємо одержати більш конкретні механізми того, яким чином ці принципи реалізовуватимуться на практиці», –  резюмувала Ірина Акімова.  


Офіційні документи

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1001/2010-рп
Про призначення В. Другакова головою Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області
РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1000/2010-рп
Про призначення А. Дробота головою Борзнянської районної державної адміністрації Чернігівської області
РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 999/2010-рп
Про звільнення О. Бузуна з посади голови Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області

Графік Президента

Відео

Зустріч Президента України Віктора Януковича з Держсекретарем США Хіларі Клінтон, 2 липня 2010 року

Анонси

Фотоальбом


Віртуальна екскурсія