Завтра - свято Покрови Пресвятої Богородиці


КИЇВ, 13 жовтня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Покрова Пресвятої Богородиці, що припадає на 14 жовтня, для українського народу є одним з найвизначніших релігійних свят.

Церковні хроніки розповідають про чуда, які вчинила Богородиця у дев'ятому столітті для давніх русичів - дружинників князя Аскольда. За переказами, вони на човнах перепливли Чорне море і дісталися Константинополя, щоб узяти його в облогу. Одначе візантійці зустріли їх багатолюдною атакою. Русичі разом з вірянами знайшли притулок у християнському храмі у передмісті Влахерн і почали благати Богородицю про порятунок. І вона з'явилася перед вірними, скинула з себе покрову - омофор, вкрила нею тих, хто молився. Люди зробилися невидимими для ворогів і таким чином врятувалися від смерті.

Навернені дивом дружинники після цього прийняли святе хрещення. Невдовзі князь Володимир передав під Божу опіку свою державу - Київську Русь, де вшанування Покрови Пресвятої Богородиці набуло особливого змісту і поширення.

У народі кажуть, що цього дня земля просить Святу Покрову: "Покрово-Покрівонько, покрий мені голівоньку - хоч снігом, хоч листом". Покрова, за народним визначенням, накриває траву листям, землю снігом, воду - льодом, а дівчат - шлюбним вінцем. Тому в українських селах і до сьогодні дотримуються давньої народної традиції - справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки - пора масових весіль в Україні.

Для козаків свято Покрови було найбільшим і найзначущим святом. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею. На Запоріжжі навіть була церква святої Покрови. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали це свято, що впродовж століть в Українi воно отримало другу назву - Козацька Покрова. Віднедавна на Покрови відзначається ще й День українського козацтва.

На Покрову упродовж всього дня спостерігали за погодою: якщо з півдня дув низовий вітер, зима буде теплою, якщо дув вітер із півночі - холодною, із заходу - сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою. Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою, а якщо сніг не випав, то його не буде і в листопаді.


Публікації:
Суспільство 2009.10.13 12:46:00,
Усі новини 2009.10.13 12:45:00,
УКРІНФОРМ: новини 2009.10.13 12:45:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...