This version of the page http://www.karpaty.com.ua/?chapter=12&item=198 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-28. The original page over time could change.
Українські Карпати ::: МАТЕРІАЛИ / Преса / Карпатські ліси приватизують ?
 
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: клуб сайту ::: новини ::: мапа сайту ::: статистика ::: зв'язок ::: відпочинок :::
Українські Карпати
РЕГІОН 
ТОПОГРАФІЯ 
ГІДРОГРАФІЯ 
КЛІМАТ 
ФЛОРА 
ФАУНА 
ОХОРОНА ПРИРОДИ 
ПРО КРАЙ 
Карпати туристські
МАТЕРІАЛИ 
ТРАНСПОРТ 
КАРТИ 
СПОРЯДЖЕННЯ 
МАРШРУТИ 
РЕПОРТАЖІ 
ВИПАДКИ 
ВІДПОЧИНОК 
ПОГОДА 
РІЗНЕ 
Фото
КАРПАТСЬКИЙ ФОТОКЛУБ
Приватні садиби
Друзі та партнери

 Відпочинок в Карпатах
 ДРИМБА.net - карпатські маршрути
 фундація "КАРПАТСЬКІ СТЕЖКИ"
 Explore Lviv and Around
 Верхи і плаї
 Магазин дешевого туристичного спорядження «ВОЛОЦЮГА»
 Заповідні території Українських Карпат
 Карпатський біосферний заповідник

   ::: ГОЛОВНА / МАТЕРІАЛИ / Преса / Карпатські ліси приватизують ? :::

Карпатські ліси приватизують

© ПОСТУП, Вікторія ПРИХІД

19 лютого президент України Леонід Кучма підписав указ, яким зобов’язує місцеві органи влади передавати карпатські ліси у приватні руки. Згідно із цим же указом, до 1 травня Кабмін мусить уже остаточно визначити території гірських районів, які передаватимуть у власність.

Здебільшого будуть приватизувати ліси колишніх колгоспів і радгоспів – сказано в цьому документі. Нині, як каже офіційна статистика, на території Львівщини є 120 тисяч га таких лісів.
Генеральний директор Державного лісогосподарського об’єднання “Львівліс” Анатолій Дейнека, до якого ми звернулися за роз’ясненням, вважає, що немає нічого поганого у приватизації лісів.
“Принаймні ліси буде захищено від самовільних вирубок, – аргументує він. – Досі найбільшої шкоди нашим лісам, особливо карпатським, завдавала саме проблема самовільних вирубок. Тому, думаю, якщо прийде приватний власник, він припильнує, аби його ліс не вирубували чужинці. У свою чергу, за діями власника, який погодиться взяти у власність ліс, будуть наглядати відповідні структури: об’єднання “Львівліс” або органи екобезпеки”. Зі свого боку, ми можемо лише нагадати, що існує закон, який зобов’язує кожного власника городу узгоджувати вирубку дерев на своєму городі з тими ж структурами. Та досі на нашій пам’яті не було жодного власника городу, який би це робив.

“Звичайно, – каже Анатолій Дейнека, – багато залежатиме від рівня свідомості наших громадян, від їх правової культури. А вона, можу це констатувати, є досить низькою. Тому ми, звісно, не можемо гарантувати, що новий власник прийде і не вирубає лісу...”

Поки що в Україні не було досвіду власності на ліс. Зате він є за кордоном. Майже в усіх країнах є і приватні, і державні ліси. Щоправда, у кожній державі їх співвідношення є іншим. У Німеччині, наприклад, державних і приватних лісів – порівну. У Канаді, натомість, державні переважають над приватними. Анатолій Дейнека переконує, що Україна теж піде канадським шляхом, і більшість наших лісів таки принципово залишаться у власності держави.

Отже, усім, хто колись залюбки ходив у туристичні походи, можемо порадити вже обережно планувати свої маршрути, а то ще з’ясується, що ваш маршрут проляже через чиюсь приватну власність.

 Джерело інформації: ПОСТУП
 


 
Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам.

Якщо Ви зареєстровані на сайті - введіть свій логін і пароль у формі аутентифікації нагорі сторінки (якщо Ви логуєтеся з чужого комп"ютера - приберіть галочку "пам'ятати мене" і тоді, навіть якщо забудете прикінці роботи натиснути кнопку "Вийти", Ваша автентифікація на цьому комп'ютері знищиться як тільки Ви закриєте вікна броузера з відкритими сторінками karpaty.com.ua).

Якщо не зареєстровані - зареєструйтеся.
Коментарі до цієї статті
Іванна [guest] повідомив(-ла) 24.09.2003 16:25
Мені здається, що до приватизації лісу свідомість українця ще не готова. Не кожен розуміє карпатський ліс так як мешканець західної України - людини з особливим (а це вже напевно) ставлення до лісу. А взагілі якщо людина вкладує кудись гроші,то вже напевне шоче їх забрити та ще й з прибутком. А найшвидший спосіб, у випадко з лісом, це його вирубати.

--------------------------------------------------------------------
-------------- СТАРІ ПОВІДОМЛЕННЯ (до 30.07.2002) ------------------
--------------------------------------------------------------------
Бескид повідомив(-ла) 23.07.2002 15:17
Цитирую"якщо прийде приватний власник, він припильнує, аби його ліс не вирубували чужинці."
Как красиво все обставляют!
Мало того что все хохлы за границей пашут, а рiдна ненька в говне по горло, так решили еще и леса продавать(больше нечего). Ну и сволочи!
Юрко (Карпатія) повідомив(-ла) 03.06.2002 15:01
А Кучма вже встиг свій указ скасувати. От вам і наглядний приклад державотворчої послідовності.
Юрко повідомив(-ла) 20.05.2002 08:30
Не думаю, що все так трагічно. Бізнесукам вигідніше ліс рубати через офіційні дозволи аніж свідоцтво про право власності, яке буде в надцять раз дорожче. Тим паче, що законодавчо це зараз неможливо.
flyin повідомив(-ла) 18.05.2002 01:30
По-моєму, це халепа. Ліс поскуповують бізнесюки, наглядові екооргани будуть собі біля того прикормлюватися, і незабаром навіть Горганські ліси лишаться хіба що в нашій пам'яті.

Світ направду маліє і скурвлюється. Треба ходити в гори, поки є, і щоб було що дітям розказати.
Василь повідомив(-ла) 29.04.2002 09:47
То звичайно класно кавалок лісу мати власного, але то не на часі... До речі, я тут коментар Юрка Гудими найшов, дивіться тут: <http://postup.brama.com/dinamic/forum/index.ph p?inc=aspect&see=0&what=1943>


Вхід

На превеликий жаль, система Вас не упізнала :-(

   логін
   пароль

пам'ятати мене

зареєструватися
забули пароль?
Пошук

Останні новини
31.03.2010
Репортажі
30.03.2010
Матеріали
19.08.2009
Фоторозклади
Вебкамера
Верховина
Поновлення
31/03/2010
РЕПОРТАЖІ / Біла смерть на Красній стіні
03/07/2009
РЕПОРТАЖІ / На зустріч з Гуком
03/12/2008
МАТЕРІАЛИ / Чорна Гора чи Піп Іван? Додаток до першої частини
05/11/2008
РЕПОРТАЖІ / Про козаків і козачок...
29/07/2008
РЕПОРТАЖІ / Стихія в Карпатах
05/02/2008
МАТЕРІАЛИ / Бубниські скелі
30/01/2008
МАТЕРІАЛИ / Як народжуються легенди або один день в горах
27/11/2007
СПОРЯДЖЕННЯ / Робота з компасом в поході. Технічні вправи
25/09/2007
РЕПОРТАЖІ / Без руля на Говерлу
18/09/2007
РЕПОРТАЖІ / Мармароське блукання 2007. Ділове – пн. Мармарощина – Богдан


 
© 2001-09 Swan
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: клуб сайту ::: новини ::: мапа сайту ::: статистика ::: зв'язок ::: відпочинок :::