This version of the page http://www.sviato.in.ua/hanuka.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-24. The original page over time could change.
Від свята до свята! Релігійні свята

Релігійні свята

Ханука

ХАНУКА (свято вогнів; назва походить від древньоєврейського оновлення, освячення), єврейське 8-денне свято радості, яке відзначається взимку на згадку про відновлення богослужіння в Єрусалимському храмі, коли ця святиня була очищена від статуй давньогрецьких божеств після перемоги Юди Маккавея над Селевкідами 166 р. до н.е.; святкування встановлене самим Юдою Маккавеєм. Зберігся переказ про те, що у храмі була знайдена посудина зі священним єлеєм для запалювання восьмиствольного підсвічника (менора). В кажен із восьми днів Хануки у спеціальній ханукальній лампі запалюють чергову свічку. Євреї співають релігійні гімни, влаштовують веселі застілля, обмінюються подарунками.

Зауваження. На якомусь іудейському сайті слово "Ханука" подавалось з наголосом на перший склад, а "Словник-довідник з релігієзнавства" В.М.Шевченка подає його з наголосом на другий.

Цікаві доповнення про Хануку надійшли від пана Антона. Подаємо їх практично без змін.

  1. У храмовому підсвічнику було не вісім стволів, а сім. Посудини з олією мусило вистачити на один день, але її вистачило на вісім днів, доки святили нову олію.
  2. Підсвічник, який запалюється на честь свята Ханука називається – за назвою свята – ханукія. В ньому дев'ять свічок – вісім священних та одна звичайна (шамаш, тобто служка), якою запалюють священні.
  3. За сучасними правилами вимови у слові Ханука наголос ствиться на на третій склад.
  4. Традиційна дитяча гра у дні Хануки – з чотирикутною дзиґою (савівон), на боках якої вибиті букви, яки означають "Велике диво було тут" (за межами Ізраїлю – було там). Для ігор та придбання солодощів батьки дають дітям невеликі гроші, які називаються дмей Ханука або Хануке ґелт (тобто ханукальні гроші).
  5. Традиційне частування – латки, млинці, пончики і т.д. смажені на олії.

У 2006-му році Ханука святкується з 15 по 23 грудня, а у 2007-му – з 5 по 13 грудня.


Коментарі

З пошти сайту від 16 листопада 2007 р.
1)У храмовому підсвічнику було не вісім стволів, а сім. Посудини з олією мусило вистачити на один день, але її вистачило на вісім днів, доки святили нову олію.
Підсвічник, який запалюється на честь свята Ханука називається - за назвою свята - ханукія. В ньому дев'ять свічок - вісім священних та одна звичайна (шамаш, тобто служка), якою запалюють священні.
2)За сучасними правилами вимови у слові Ханука наголос ствиться на на третій склад.
3) Традиційна дитяча гра у дні Хануки - з чотирикутною дзиг'ою (савівон), на боках якої вибиті букви, яки означають "Велике диво було тут" (за межами Ізраїлю - було там). Для ігор та придбання солодощів батьки дають дітям невеликі грощі, які називаються дмей Ханука або Хануке г'елт (тобто ханукальні гроші).
Традиційне частування - латки, млинці, пончики і т.д. смажені на олії.
Антон

Наша відповідь

Вперше на нашому сайті коментар по інформативності перевершив саму сторінку. :) Це приємно. Щиро вдячні пану Антону за таку увагу до нашого сайту. Див. також коментар п. Антона на сторінці про Пурим.


Маєте що додати, заперечити чи прокоментувати? Пишіть на e-mail або за допомогою форми під цим абзацом. Якщо Ви коректно підпишетесь і вкажете свій e-mail, ймовірність нашої відповіді буде значно більшою. Якщо помітили в тексті друкарську чи ще якусь помилку, вставте у форму фрагмент із цією помилкою і надішліть нам. Будемо дуже вдячні за допомогу.


Підпис (обов'язково):
e-mail (бажано):
Контрольне антиспамове поле.
Введіть маленькими українськими літерами
назву поточного місяця (обов'язково)
:
Чи показувати Ваш e-mail?
Чи надіслати Вам відповідь поштою?

Додому


Warning: require_once(/hsphere/local/home/sviato/sviato.in.ua/images/cf1d9ba5d0d24f866ed8e9abcf474606/sape.php): failed to open stream: No such file or directory in /hsphere/local/home/sviato/sviato.in.ua/hanuka.php on line 63 Fatal error: require_once(): Failed opening required '/hsphere/local/home/sviato/sviato.in.ua/images/cf1d9ba5d0d24f866ed8e9abcf474606/sape.php' (include_path='.:/hsphere/shared/apache/libexec/php5ext/php/') in /hsphere/local/home/sviato/sviato.in.ua/hanuka.php on line 63