This version of the page http://www.nbb.com.ua/news/373/5/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-19. The original page over time could change.
NBB - Генетично модифіковані продукти – шлях до прогресу чи самознищення?

Актуально

Мова про школу
Моніторинг реклами
Рідна "украинская школа"

Популярні публікації

  • Дотримання мовного законодавства у сфері реклами. Долучайся!
  • Генетично модифіковані продукти – шлях до прогресу чи самознищення?
  • Сєня з «Мотор’ролли» розкриває всі секрети!
  • Українська лінія фронту
  • Куди «пливуть» кадри?

Нові файли

  • Вишневий садок
    (Тінь Сонця)
  • Дай мені цьом
    (VovaZiL'vova)
  • Виберіть Мене
    (Тартак)

Хмаринка тегів

"Відкрита "Не "Яд B.A.N.D. Cinema Club Dalai Dazzle Dreams Freedom Group Heads Hour House Karbido Lama LowLands-2008 Mad Made Maxima Millennium Sela Shopping Ukraine» VINTA Vinta! Voo VovaZiLvova “Не Ґринджоли Євген Євгенія Євробачення Євробачення-2009 Європа Євтушенко Єгор Єдіноє Єлисаветград Єшкілєв

Хто на сайті?

Зараз на сайті: 1 гість

Друзі

Експорт новин

Генетично модифіковані продукти – шлях до прогресу чи самознищення?
03.02.2009
Що може бути спільного між генетично модифікованими організмами (далі – ГМО) і НАТО? Ці два поняття перебувають у свідомості нашого суспільства в однаковій площині – так би мовити інформаційного невігластва. Пересічний громадянин скаже, що багато про це чув і є добре обізнаним, проте пояснити що до чого, чи дати ґрунтовне визначення проблеми не в змозі.
Проте, якщо популяризацією чи компрометацією НАТО займаються різні солідні установи чи інституції, інформація щодо ГМО надходить винятково від зацікавлених осіб, часто є упередженою і залежить від комерційно-політичних настанов тієї чи іншої бізнес-групи. Тому мета цієї публікації – в жодному разі не пропагування чи критика ГМО, а інформування суспільства про наявну проблему. Усі ми – вільні люди і маємо вибір: скористатися плодами прогресу чи відкинути їх як зайве.
 
Що таке ГМО?
 
Генетично модифікованими, чи трансгенними називають ті види організмів, у яких успішно функціонує ген (або гени) пересаджені з інших видів рослин або тварин. Робиться це для того, щоб організм-реципієнт одержав нові зручні для людини властивості. Найчастіше культурним рослинам надають стійкість до гербіцидів, комах або вірусів. Продукти харчування отримані з ГМО можуть мати поліпшений смак, подовжений термін придатності та інші, не властиві даному продуктові, якості. Наприклад, томатам і полуницям для надання морозовитривалих характеристик «вживлюють» гени північних риб; кукурудзі, задля протистояння шкідникам, «прищеплюють» активний ген, отриманий з отрути змії, а картоплі – гени ґрунтових бактерій, що продукують білок, токсичний для колорадського жука. Виникає питання, навіщо це робити саме методом генної модифікації? І раніше шляхом селекції отримувалися нові сорти – стійкіші до шкідників, холодовитриваліші та продуктивніші. Але із застосуванням традиційних селекційних методів вивести нову лінію рису можна тільки шляхом схрещування між собою різних сортів рису. Для цього необхідно багато часу і фінансових витрат. А якщо ви хочете створити новий сорт пшениці та ще й додати йому деякі ознаки ячміню, то зробити це, дотримуючись традиційних методів, дуже важко. Методика генної модифікації дозволяє перенести необхідні гени з одного об’єкта в інший на рівні ДНК, незалежно від видової приналежності й створити, наприклад, принципово новий сорт пшениці з конкретно заданими властивостями. Нині біотехнологи розробляють принципово нові форми рослинних ГМО. Це – рослини з вбудованими вакцинами й вітамінами, наприклад «Золотий рис» із вбудованим провітаміном А або банани з анальгіном. Експерименти біотехнологів не обмежуються сільськогосподарськими рослинами. Просто вони стали першими ГМО, які були дозволені для масового комерційного поширення. Загалом, трансформовано близько 140 видів різних рослин. Трансформуються також мікроорганізми. Вони використовуються в харчовій промисловості — для виробництва сирів та у пивоварінні, у фармацевтичній галузі — для виробництва ліків. Прикладом таких ліків є рекомбінантний інтерферон, який є більш ефективним противірусним препаратом і який використовується в Україні вже досить давно. Має комерційне застосування ГМ риба. Але треба пам’ятати, що і людина, також може бути модифікована.

Своє розгорнуте просування по планеті ГМО розпочали у 1996 році. Тоді, під ГМ рослини було відведено 1,7 млн. га. За десять поточних років площа трансгенних посівів зросла в 60 разів і складала 102 млн. га. А в цьому році, на думку фахівців, буде становити 140 млн. га.
 
ГМО і світ
 
З одного боку, ГМ продукти, завдяки помірній ціні та наявності потрібних факторів швидко знайшли прихильників (у більшості провідних країн світу діє дозвіл на використання ГМО. Навіть ЄС, який ще донедавна був «оплотом» борців з трансгенами, пом’якшив своє ставлення до ГМО і видав ряд дозволів на їх використання і вирощування). З іншого боку, екологи, вчені та суспільство почали висловлювати занепокоєння. Не останню роль тут відігравали такі фактори як стрімке розповсюдження ГМО світом та ризик заміщення в природі традиційних культур трансгенними, а також незнання подальшого впливу ГМО на здоров’я людини та навколишнього середовища. Незадоволення консервативних агровиробників можливими змінами провідних гравців галузевого ринку, в свою чергу, переносила суто наукову дискусію в загальносвітову площину. Наприклад: вартість світового ринку традиційних засобів захисту рослин у 2005 р. становила понад 34 млрд. дол. США, світовий ринок насіння оцінювався у 30 млрд. дол., а вартість глобального ринку ГМ сільгоспкультур сягнув вже 5,35 млрд. дол. Біотехнологічні компанії почали створювати серйозну конкуренцію виробникам засобів захисту рослин та виробникам насіння. Не виняток, що певна частина неурядових громадських організацій, які є найактивнішими противниками ГМО і фінансуються переважно за рахунок різноманітних фондів та грантів, просто «відпрацьовують» отримане фінансування, інколи самі того не знаючи. Ще одна можлива причина — бажання певної категорії людей попіаритися на гострій темі.

Стосовно впливу ГМО на здоров’я людини – в цьому напрямку проводяться дослідження, однак сказати щось суттєве за чи проти наука досі не може. Поки що розмова ведеться про так звані віддалені ризики. Що стосується біобезпеки то враховуючи загальносвітові тенденції, 13 лютого 2004 року 86 країнами світу і ЄС було ратифіковано так званий Картахенський протокол про заходи щодо забезпечення біобезпеки. Європейські виробники зобов’язалися здійснювати відповідне маркування товару інформацією про використання ГМ-технологій, якщо частка трансгенних інгредієнтів у продукті становить більше 0,9%. США, Австралія, Аргентина, Канада, Чилі, Уругвай виступають за вільний доступ до ГМ продуктів, а в Росії, де виробництво трансгенів залишається під забороною проте їх можна імпортувати, обов’язковим є маркування такої продукції.
 
Далі буде...
 
Олексій Нелуп для НББ!
 

Коментарі 

 
#1 Голяш 03.02.2009 12:34
В Україні вже взялась компанія "Конті" піаритись на цій темі: створили власний сайт, на якому попереджають про "зло" та "небезпеки" ГМО, і пропонують купувати свою органічну продукцію: печиво та шоколадки з консервантами.
Цитувати
 
 
#2 moloko007 06.02.2009 11:21
http://www.youtube.com/watch?v=NvHBaQVT7xQ

Показ цього фільму на німецько-французському телеканалі ARTE викликав велике занепокоєння серед споживачів у Європейському Співтоваристві. Мова йде про генетично модефіковані організми (ГМО), тобто те , чим нас намагаються годувать.
У фільмі розслідується, чи така вже безпечна їжа з ГМО, як стверджують виробники. Також показується, наскільки роєповсюджені генетично модефіковані продукти і яким чином вони отримали таке розповсюдження. Крім того у фільмі озвучується вся палітра ризиків як для природи так і для людства. Хто ще не вирішив для себе купувати чи не купувати продукти з ГМО, має подивитись весь фільм, який розбитий на 11 частин. Було б непогано змусити уряд України ввести повну заборону як гербіцидів так і ГМО всіх видів.
Цитувати
 
 
#3 Чижмар 06.02.2009 13:32
Наше суспільство лише починає формувати власну думку про ГМО, тому незаангажована інформація є вельми корисною та потрібною.
Цитувати
 
 
#4 dzvinka 03.03.2009 18:27
Так ще не факт, що Конті не використовує ГМО. Говорити можна багато, а хто перевіряв? ;)
Цитувати
 
 
#5 Pavlo 04.03.2009 11:02
Я теж так думаю.
Цитувати
 
 
#6 UFy-94@0%1$4587s 29.10.2009 22:14
Незабаром ГМО витисне природні продукти.Ніхто навіть не думає, що коли більше не буде натуральних продуктів їх назат не повернути!!!!!
Цитувати
 
 
#7 UFy-94@0%1$4587s 29.10.2009 22:20
рекомендую подивитись!!!На жміть строфу знизу тексту "Далі буде".
Цитувати
 

Додати коментар

Надіслати

Опитування

Чи є Віктор Янукович легітимним президентом України? (після підписання Харківського пакту)
 

Останні коментарі

  • Міліція продовжує калічити людей
    4 червня у м. Знам'янка Кіровоградської області в міліцейському ізолят...
  • Охорона двічі не судимого Президента т...
    А хіба це державний службовець України, якщо він і мови не знає, то на...
  • Назва вулиці заважає молитися
    Я теж чув цю інформацію і вже її публікував тут :-| . Ти можеш навест...
  • Назва вулиці заважає молитися
    Кстати у вашего горячолюбимого Мазепы еще были половые связи со своей ...
  • Назва вулиці заважає молитися
    Ты ушел от темы. Есть реальный факт измены. Ваши доводы борьбы за неза...

Авторизація

Вітаємо Гість.
   
  

  

  Забули пароль?  ||  Реєстрація